Tujina

Argentina spet na robu bankrota

Buenos Aires, 17. 06. 2014 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je ameriško vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo Argentine in potrdilo, da mora država hedge skladom vrniti za vsaj 1,3 milijarde dolarjev dolgov, se je država spet znašla v finančnih težavah.

Cristina Kirchner pravi, da njena država zaradi zahteve po plačilu dolgov ne bo bankrotirala, čeprav so odvetniki obrambe na sodišču trdili prav to.
Cristina Kirchner pravi, da njena država zaradi zahteve po plačilu dolgov ne bo bankrotirala, čeprav so odvetniki obrambe na sodišču trdili prav to. FOTO: Reuters

Ameriško vrhovno sodišče je  zavrnilo pritožbo Argentine in s tem potrdilo, da mora ta južnoameriška država hedge skladom povrniti za vsaj 1,3 milijarde dolarjev svojih dolgov. To predstavlja velik pritisk na argentinske javne finance.

Ameriško vrhovno sodišče s tem potrdilo sodbo drugostopenjskega oz. prizivnega sodišča v New Yorku, ki je avgusta lani odločilo, da mora Argentina hedge skladu NML Capital in drugim skladom te vrste, ki pred leti niso želeli pristati na prestrukturiranje njenih dolgov, te takoj povrniti v celoti.

Ponedeljkova sodba je Argentini dokončno onemogočila izogibanje poplačilu dolgov, je odločitev vrhovnega sodišča pospremil Richard Samp, glavni svetovalec ameriške fundacije Washington Legal, ki je podpirala primer hedge skladov.

"Argentini sta odprti le dve poti," je pojasnil. Izpogaja se lahko za neke vrste odložne pogoje za poplačilo dolgov ali postane plačilno nesposobna, je pristavil.

Argentinska predsednica Cristina Kirchner, znana po trmastem vztrajanju pri nasprotovanju "mrhovinarskim skladom", ki da želijo uničiti njeno državo, je medtem po sodbi poudarila, da bodo dolgove poplačali in da zaradi njih ne bo delnega bankrota.

Odločitev sodišča je po njenih besedah sicer "zaskrbljujoča" in je v nasprotju z "interesi 92 odstotkov imetnikov argentinskih obveznic".

Zdaj naj bi se sicer lahko zgodilo, da bodo takojšnje poplačilo zahtevali tudi ti investitorji.

Kirchnerjeva je bila zato zelo kritična do ravnanj "oderuhov". "Argentina je pokazala več kot jasno voljo, da poplača dolgove, a je razlika med pogajanji in oderuštvom," je poudarila v nagovoru na argentinski nacionalni televiziji.

Buenos Aires je na sodišču trdil, da bi sodba v korist hedge skladov Argentino potisnila nazaj na rob bankrota.

Argentina se je konec leta 2001, ko je prvotni dolg v višini 80,8 milijarde dolarjev skupaj z obrestmi narasel na 102,6 milijarde dolarjev, razglasila za plačilno nesposobno do zasebnih vlagateljev.

Država je bila leta 2002 na robu insolventnosti, zato je bila prisiljena zaprositi za mednarodno posojilo.

V letih 2005 in 2010 so številni imetniki argentinskih obveznic pristali na zamenjavo dolžniških vrednostnih papirjev, s tem pa na delni odpis dolga države. Omenjeni hedge skladi na tovrstno prestrukturiranje argentinskega dolga in pomoč argentinski vladi niso bili pripravljeni.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevski
17. 06. 2014 21.05
+5
Argentini je po bankrotu pomagal Hugo Chavez in odplačal argentinski dolg do IMF, sedaj pa je Chaveza ni več. Glede na to, da želi Argentina postati članica skupine BRICS, je velika možnost, da bi jim Kitajska pomagala plačati dolg in si s tem priborila prednost pri črpanju nafte ob Argentinski obali.
Dogo Argentino
31. 07. 2014 01.07
+1
Ja sj to, da bi ji Kitajska pomagala nebi bilo nič narobe in še verjetno bi lahko skupaj tiste angleže pregnali od tam... tako bi raje nafto pustili črpati Kitajcem in prišli še sami do kakšnega deleže skupaj pa bi onemogočili angležem črpati v njihovi bližini ;)
unikaten 2
17. 06. 2014 18.48
+5
Sej mi tud...
Ata_Smrk
17. 06. 2014 15.49
-4
Argentinska alenka.
Razumnež
17. 06. 2014 15.01
-4
Jah pa naj se zapufajo kot delamo mi, pa je... V čem je problem??
Heretik1
17. 06. 2014 14.32
+3
Samo upamo lahko, da ne bodo janševiki spet uvozili kakšnega finančnika argentinske sorte, da bo spet zafural naše banke, kot jih je Bajuk!
mi23
17. 06. 2014 13.46
+9
Bajuk in Janša bosta prispevala.
ULTRA PLUS
17. 06. 2014 13.38
+3
Alenko naj pokličejo!