Slovenija

Obilne padavine se bodo nadaljevale

Ljubljana, 10. 09. 2017 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi neviht in obilnega deževja bomo morda priča razlivanju nekaterih rek, svarijo na Arsu. Do torka zjutraj lahko namreč krajevno pade tudi do 200 litrov na kvadratni meter dežja.

Dež
Dež FOTO: iStock

Deževje, ki je zajelo Slovenijo, bo obilno, pravijo na Arsu. 

Do nedelje zvečer je na zahodu in jugu države padlo od 40 do 60, na območju Snežnika tudi preko 100 litrov dežja na kvadratni meter, drugod pa manj, so zapisali na spletni strani Arsa. 

Do ponedeljka zvečer še pričakujejo obilne padavine z nalivi. V zahodni in južni polovici Slovenije bo krajevno lahko padlo še od 100 do 150 litrov dežja na kvadratni meter.

Posamezne reke v porečju Soče, zgornje Save in Reke so narasle do velikih pretokov. Ponoči in jutri zjutraj bodo reke zlasti v zahodni polovici Slovenije še naraščale. "Ob tem lahko pride do razlivanj posameznih rek na območjih pogostih poplav," opozarjajo hidrologi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Meteorna voda že poplavlja

Meteorna voda je danes že zalila prostore objektov v kraju Kuteževo na območju Ilirske Bistrice. Prav tako naj bi meteorna voda povzročala nekaj preglavic v objektih na mejnem prehodu Jelšane. Popoldne je v Žusterni v Kopru meteorna voda poplavila kletne prostore enostanovanjske hiše. Gasilci GB Koper so iz kletnih prostorov izčrpali kubični meter vode in očistili odtok.

Za zahodni in osrednji del države je tako za danes kot tudi jutri zaradi obilnih padavin razglašeno oranžno opozorilo. Kaj to pomeni? To pomeni izdatnejše padavine, ob katerih lahko poplavlja na območju pogostih poplav. Mogoče so motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo, prav tako zemeljski plazovi. "Iz nižjih prostorov in kleti umaknite hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti. Izklopite elektriko, plin in vodovod. Ne skušajte prečkati vodnega toka. Bodite previdni pri uživanju hrane in vode. Spremljajte trend vodostaja in meteorološka ter hidrološka obvestila in opozorila ter informacije, ki jih posredujejo pristojne službe in organi," se glasijo navodila ob oranžnem opozorilu.

Kaj pravi napoved?

Vreme
Vreme FOTO: POP TV

Jutri bo pretežno oblačno in občasno deževno. Predvsem na zahodu in jugu bodo vmes tudi nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 16, na Primorskem do okoli 18, najvišje dnevne od 16 do 23, na severovzhodu do 26 stopinj Celzija.

Tudi v torek bo sprva pretežno oblačno z občasnim dežjem, dopoldne pa bodo padavine slabele. Ohladilo se bo, na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja. V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KOPITES
10. 09. 2017 14.57
+8
Spet cela panika
Lisec6
10. 09. 2017 13.56
+4
10.09.2017 12:52:58 Redttka ARSO ima izkušnje z vremenom AVSTRIJSKO radarsko sliko ne zna skopirat zna pa napovedati NEURJE..po katerem zapremo šole imamo otroke doma potem sije sonce cel dan..ne samo enkrat že večkrat so ( NASRALI ) cel narod pa še kar nekaj napovedujejo.. zemlja je žejna in ne bo prenesla 100l/m2 vode-poglej si Italijo. radarska slika z RC Lisca in RC Pasja ravan (SI1 in SI2-kompozit-zraven še RC Puntijarka-SLJEME, RC Bilo gora-Os(i)jek se pa lahko kosa z Ameriko in Kitajsko(Severno korejo). Naši meteorologo so kar dobri, samo politiki so zajebali(vzhodno, srednjo, zahodno Slovenijo). Pojdi šturidat fiziko in (meteorologijo zraven)
Menes
10. 09. 2017 18.52
-1
tata_mata
11. 09. 2017 09.18
-1
en plus plus dva minusa je en minus, razumeš?
marmilan
10. 09. 2017 13.44
+7
Pa kaj delate paniko 24 .ur.
Frane Šajn
10. 09. 2017 11.45
+28
Hvala bogu za ta dež čeprav precej prekasno pa vse eno podtalnica je že skoraj na dnu še eno tako susšno obdobje kot smo ga imeli pa bi bile redukcije neizbežne. Dobro se spomnim tudi že zimske suše ko nismo praktično imeli dežje ne zalog snega za pomladno tajanje..
Transformerji
10. 09. 2017 12.53
-2
Se strinjam s tabo! Ko bomo pa imeli poplavljena področja, ko se ljudje prevažajo s čolni (kot ob Krki), pa posnetke pošljimo v Ameriko in to take, da bodo lahko videli tudi prave zidane hiše s težko kritino!