Tujina

Assange preveč bolan, da bi prišel na sodišče

London, 30. 05. 2019 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Julian Assange, ustanovitelj WikiLeaksa, ki je v zaporu že sedem tednov, ni prišel na zaslišanje, saj naj bi po besedah njegovega odvetnika bil preveč bolan. Britansko sodišče je zaslišanje preložilo na 12. junij.

47-letni Julian Assange, ustanovitelj WikiLeaksa, je po besedah njegovega odvetnika preveč bolan, da bi se udeležil zaslišanja, na katerem bi odločali o njegovi izročitvi ZDA, ki so Assangea obtožili tudi vohunstva. Sprva so ga obtožili "zgolj" zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning pri vlomu v računalnike ameriške vlade.

Ustanovitelja Wikileaksa so v okviru obravnave ameriške zahteve za njegovo izročitev prvič zaslišali v začetku maja. Tedaj je povedal, da nasprotuje svoji izročitvi ZDA.

Na zaslišanju bi moral sodelovati preko video povezave iz zapora v Belmarshu, a njegova odvetnica Gareth Peirce je dejala, da se ne počuti najbolje. Po informacijah WikiLeaksa so ga prestavili na medicinski oddelek zapora. Predstavnik portala je dejal, da so globoko zaskrbljeni za njegovo zdravje. "V zadnjih sedmih tednih, ki jih je preživel v zaporu, se je njegovo zdravje še dodatno poslabšalo, prav tako pa je izgubil veliko kilogramov," je dejal.

Per Samuelson, del Assangeeve odvetniške ekipe, je dejal, da je v petek njegovo zdravstveno stanje bilo tako slabo, da ni bil sposoben niti normalnega pogovora.  Zaslišanje so prestavili na 12. junija, najverjetneje pa bo potekalo kar v zaporu, kar naj bi bilo bolj prikladno za vse.

Assange je v londonskem zaporu Belmarsh že sedem tednov.
Assange je v londonskem zaporu Belmarsh že sedem tednov. FOTO: AP

Pred sodiščem se je danes zbralo nekaj deset podpornikov Avstralca, ki so vzklikali "osvobodite Assangea", "hočemo pravico" in "nehajte ubijati Assangea"

Medtem je tudi švedsko tožilstvo znova uvedlo preliminarno preiskavo proti Assangeu zaradi domnevnega posilstva. Avstralec se je leta 2012 na ekvadorsko veleposlaništvo v Veliki Britaniji zatekel ravno v izogib izročitvi Švedski, kjer so ga preiskovali zaradi obtožb posilstva. Spomnimo, ekvadorske oblasti so ga 11. aprila predale britanskim oblastem.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
30. 05. 2019 20.45
+0
tudi pri nas so vsi tisti ki morajo na sodišče bolani
Torpedo
30. 05. 2019 17.20
+7
zastrupljajo ga a on niti ne ve
Frane Šajn
30. 05. 2019 16.23
+19
Asange sedaj vidiš kako ti z moralno podporo vračajo tisti za katere si izpostavil glavo, da jim naliješ čistega vina. Ne ponovi nikoli več te napake. Osli vidijo le in samo; seno in travo v jaslih pa vedro vode! tu se zanje svet konča in to jim pomeni vse. Ostalo pa čakajo s priprtimi usti in izbuljenimi očmi. In to Imperjalizem in turbo kapital predobro vedo. Zmrazi me ko vidim ta prestrašeni vakum na dveh nogah ki ima za povrh še volilno pravico.!
wolfterier
30. 05. 2019 15.57
-21
Zidarjev sindrom.Ko enkrat do konca zabluziš,pa hudo zboliš in vse pozabiš.Pravi levičar !!!
Frane Šajn
30. 05. 2019 16.26
-1
Ej Sima pijani Sima Bulajič vse na pol karkoli si že opravil!
abmam
30. 05. 2019 15.55
+23
Človeku je treba pomagati!!!!!