Tujina

Assange začel sodni boj proti izročitvi ZDA

London, 02. 05. 2019 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je na sodišču v Londonu povedal, da nasprotuje svoji izročitvi ZDA. "Ne želim se prepustiti izročitvi zaradi opravljanja novinarskega dela, ki je prejelo številne nagrade in zaščitilo številne ljudi," je prek video povezave iz zapora povedal sodniku.

Izjava Juliana Assangea je sledila nastopu ameriškega odvetnika, ki je na kratko opisal domnevno vlogo Assangea pri objavi tajnih diplomatskih depeš State Departmenta in dokumente Pentagona. Sodnik je razpisal naslednjo obravnavo za 30. maj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

ZDA so podale zahtevo za izročitev Assangea takoj po njegovi aretaciji 11. aprila. Danes je bil prvič zaslišan v zvezi s tem, v sredo pa ga je londonsko sodišče že obsodilo na 50 tednov zaporne kazni, ker je kršil določila pogojnega izpusta.

Assangea je sodišče obsodilo na 50 tednov zapora zaradi kršenja pogojnega izpusta, s tem ko je pred sedmimi leti vstopil na ekvadorsko veleposlaništvo, s tem pa se izognil izročitvi Švedski.

Assange je bil namreč leta 2012 po aretaciji zaradi obtožb posilstva na Švedskem izpuščen na prostost, a se je potem izognil odločanju o izročitvi s pobegom na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu. Tam je ostal sedem let, 11. aprila letos pa ga je Ekvador predal britanskim oblastem.

ZDA so ga obtožile zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, tedaj še Bradleyjem Manningom, in sicer da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, da je potem lahko objavil tajne depeše in dokumente State Departmenta in Pentagona. Za to mu grozi pet let zapora, vendar pa ni jasno, ali so to edine obtožbe zoper njega.

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je na sodišču v Londonu povedal, da nasprotuje svoji izročitvi ZDA.
Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je na sodišču v Londonu povedal, da nasprotuje svoji izročitvi ZDA. FOTO: AP

Njegovi podporniki, ki so se danes zbrali pred sodiščem v Londonu, so prepričani, da Assangeu v primeru izročitve ZDA grozi celo smrtna kazen. Urednik Wikileaksa Kristinn Hrafnsson je v sredo povedal, da bodo poskušali narediti vse, kar je v njihovi moči, da preprečijo izročitev ZDA. "Gre za vprašanje življenja ali smrti," je dejal.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jankomat
02. 05. 2019 20.00
+6
kje je tu haaško sodišče. POsredovani jim zloćini ,oni pa tiho,kr amerji,saudijci,izraelci lahko pobijjao,sežigajo vse in vsakega . evropski politični hinavci pa so tiho in sodelujejo skup z amerji pri zločinih in raznih sankcijah.
deratizacija
02. 05. 2019 18.34
+8
Jaz sem Julian Assange!
Rudar
02. 05. 2019 18.51
-5
Potem boš kmalu v arestu na Švedskem ali ZDA.
ina5785
02. 05. 2019 18.27
+24
Presneta svetovna koruptivna politika! Uničuje novinarja, ki je odkril ogromno politične gnilobe. Sodstva pa skoraj da NE potrebujemo več, saj se bratijo samo s tajkuni!!!!!!!
Rudar
02. 05. 2019 18.50
-9
Res da je vmes eno žensko posilu ampak to za vas ne velja, ne? Saj je vendar novinar.
rovte
03. 05. 2019 13.28
+1
Rudar, ne nakladaj!! Dobro vemo, da se velikokrat izkaže, da "posiljene" ženske sploh niso bile posiljene ampak se jim gre samo za DENAR!!
anakondabox
02. 05. 2019 18.17
+17
Upam, da bo J.A. uspel izboriti pravico sebi in drugim. Saj je izdal verodostojne, a zlonamerne dokumente, ki so koristili celemu svetu. Zdaj, ko je treba J.A. pomagati se je pa večina poskrila v 'mišje luknje' v strahu pred ZDA. Licemerstvo na kvadrat in sramota za vse človekoljubne organizacije in združbe. #žvižgač
wtfme
02. 05. 2019 18.03
+20
Kam gre ta svet, moral bi prejeti Nobelovo nagrado ne pa zapor. Še bolj žalostno je, da ZDA pritiskajo na vse po svetu da dosežejo svoje. Še bolj u k*rcu pa je, da vse Evropske države samo prikimavajo. Za brutat je vse skupaj. Skratka, lansiraš vojne zločine in si ti tarča ne pa dejanski zločinec, ki se samo izgovarja na državno tajnost.