Tujina

Assange zaradi vohunjenja ovadil ZDA

Berlin, 04. 09. 2013 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je v Nemčiji vložil kazensko ovadbo zoper ZDA. Assange trdi, da je na računalniški konferenci v Nemčiji za njim vohunil ameriški uslužbenec.

Julian Assange
Julian Assange FOTO: Reuters

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je v Nemčiji vložil kazensko ovadbo zoper ZDA, v kateri trdi, da je na neki računalniški konferenci v Berlinu pred štirimi leti za njim vohunil ameriški obveščevalni uslužbenec. Vohunjenje nekdanjega marinca naj bi se razkrilo na sojenju proti vojaku Bradleyju Manningu.

Leta 2009, ko se je Assange udeležil konference Chaos Computer Cluba, je marinec Matthew H. živel v Stuttgartu. Na konferenci naj bi vohunil za Assangeom, ki je z nemškim računalniškim strokovnjakom Danielom Domscheidom Bergom predaval o takrat še slabo poznanem WikiLeaksu. Tarča naj bi bil tudi francoski internetni aktivist Jeremie Zimmermann.

Marinec naj bi svoja opažanja v zaupnem poročilu prenesel ameriškim obveščevalnim oblastem. Svoje delovanje naj bi razkril na pričanju proti Bradleyju Manningu, ki je WikiLeaksu predal sporne zakupne dokumente o ameriškem posredovanju v Iraku in Afganistanu.

Assange trdi, da je takšna tuja obveščevalna aktivnost v Nemčiji nezakonita. Ovadbo je predal nemškemu tožilstvu v mestu Karlsruhe, ki jo preučuje.

Ustanovitelj WikiLeaksa se je po poročanju medijev ponudil, da prek videokonference na sojenju tudi priča. Še vedno je ujet na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel junija 2012, da bi se izognil izročitvi Švedski, ki ga išče zaradi obtožb o spolnem napadu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
05. 09. 2013 11.25
+1
Pa kod plačuje odvetnike? Ima še kaj prijateljev?
Razumnež
04. 09. 2013 14.29
-20
Res je, da so morda Assangu nezakonito vohunili, a kaj, ko je Assange dobil te dokaze na nezakonit način. Pa upam, da razumete ironijo.
Pipsodin
04. 09. 2013 15.53
+11
User1063544
05. 09. 2013 08.06
+4
Assange ni dobil dokumentacije na nezakonit način.. Na nezakonit način je dokumentacija bil odvzeta od vlade, tukaj pa Assange nima nič poleg. Tebi če pade na dvorišče iz neba miljon evrov, se boš vprašal kdo kaj zakaj, kako vrniti, koga poklicati???? Hehhee... mislim da nebi... no vsaj jaz nebi...