Tujina

FOTO in VIDEO: 'Lepo je spet dihati svež zrak'

London, 16. 12. 2010 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š./N.S./STA/Reuters
Komentarji
247

Ustanovitelj Wikileaksa je svoboden zapustil londonsko sodišče. Zahvalil se je vsem ljudem po svetu, odvetnikom, porokom in novinarjem. Pozabil ni niti na britanski pravosodni sistem in dejal, da pravica še ni mrtva.

Po napornem dnevu je ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange danes pozno popoldan, okoli 19. ure po našem času, svoboden zapustil sodišče. Assange je sodišče zapustil z dvignjenimi rokami. ''Lepo je spet dihati svež londonski zrak,'' je povedal. Zahvalil se je vsem ljudem po svetu, ki so imeli zaupanje v njega, ter svojim odvetnikom in porokom. Pozabil ni niti na predstavnike medijev ter na britanski pravosodni sistem. ''Če pravica ni vedno rezultat, pa vsaj še mrtva ni,'' je dodal.

Spregovoril je tudi o razmerah v zaporu, v samici, in pozval ljudi, naj podprejo tiste, ki imajo strožje pogoje v zaporu, kot jih je imel sam. Svoj govor je končal z besedami, da bo nadaljeval boj, in upanjem, da ''razkrijem dokaze teh obtožb''. Nato se je obrnil stran od kamer in kljub številnim novinarskim vprašanjem odkorakal. 

Julian Assange na prostosti
Julian Assange na prostosti FOTO: Reuters

Britansko višje sodišče je danes namreč obravnavalo pritožbo britanskega tožilstva, ki zastopa švedsko vlado, na torkovo odločitev nižjega sodišča, da Assangea izpustijo na prostost proti varščini.

Sodnik Duncan Ouselay je po 90 minutah zaslišanja danes potrdil torkovo odločitev, da izpusti Assangea iz pripora proti plačilu 200.000 funtov varščine, in dva poroka, v skupni vrednosti 40 tisoč funtov, ter druge varovalne ukrepe. S tem so zavrnili pritožbo tožilstva, ki je menilo, da je verjetnost, da bi ustanovitelj WikiLeaksa pobegnil, prevelika in da bi moral ostati v priporu.

Kdo v resnici hoče Assangea za zapahi?
Kdo v resnici hoče Assangea za zapahi? FOTO: Reuters

V skladu z odločitvijo višjega sodišča bo Assange pod strogimi določili varščine ostal v Veliki Britaniji, živel pa bo na posestvu Vaughna Smitha, ustanovitelja medijskega kluba Frontline.

Assange je moral predati svoj potni list in bo moral spoštovati policijsko uro, nadzirali pa ga bodo prek elektronske zapestnice. O njegovi izročitvi Švedski bo sodišče znova odločalo 11. januarja.

Assange je povedal, da je slišal nepotrjene govorice o obtožnici zoper njega v ZDA.

Sodišče je ostalo odprto čez svoj delovni čas, tako da so omogočili preštetje vsega denarja za varščino in uredili dokumentacijo, tako da je Assange danes že na svobodi.

Denar za varščino naj bi zbrali še danes

Stephens je že pred tem izrazil prepričanje, da bodo ves denar, potreben za varščino, imeli na voljo še danes. To pomeni, da bi lahko Assange v primeru, da bo sodišče zavrglo pritožbo tožilstva, še danes odkorakal na prostost. V sredo so imeli Assangeevi odvetniki sicer zbrano polovico varščine, ki znaša 200.000 funtov. Težava je sicer v tem, da potrebujejo denar v gotovini, toliko gotovine pa pri sebi nimajo niti bogataši, je v sredo pojasnjeval odvetnik.

Številni podpirajo Assangea

Assange ima veliko podpornikov tudi med bolj izpostavljenimi in slavnimi osebnostmi. Med njimi je tudi odvetnik za človekove pravice Geoffrey Robertson QC, ki si je ime ustvaril v 70. letih kot zagovornik v primeru Oz. Assangea pa podpira tudi ustanovitelj kluba za novinarje Frontline Vaughan Smith, ki je povedal, da Juliana podpira ''zato ker ne gre za prav ali narobe, dobro ali slabo, ampak za zoperstavljanje nasilnežem''.

Tudi aktivistka za človekove pravice Bianca Jagger je velika podpornica ustanovitelja Wikileaksa. Kot je povedala, je bila zelo zaskrbljena nad tem, da njegov primer postaja spolitiziran. Tudi novinar John Pilger je tako kot Assange Avstralec, vendar v Londonu živi že več desetletij. Sebe opisuje kot strastnega kritika tujih vojaških in ekonomskih dogodivščin, ki jih izvajajo zahodne vlade. Je eden izmed podpornikov Assangea, tako kot tudi scenarist, dramatik, pisatelj in režiser Hanif Kureishi.

Med podporniki Assangea je tudi dedinja Jemima Khan, nekdanja žena pakistanskega nekdanjega športnika Imrana, ki je postal politik. Sama je borka za človekove pravice in zbirateljica dobrodelnih prispevkov. Za plačilo varščine se je ponudil tudi režiser Ken Loach, podpornik Wikileaksa in njegovega ustanovitelja pa je tudi ustvarjalec dokumentarnih filmov Michael Moore. ''Če bi Wikileaks obstajal pred 10 leti, do vojne v Iraku morda sploh ne bi prišlo,'' je zapisal na Twitter.

Komaj čakam, da vidim sina in ga objamem. Verjela sem v britanski pravosodni sistem, da bodo naredili pravo stvar, in ta vera se je danes potrdila. Mama Juliana Assangea

Svojo podporo pa je Assangeu ponudil tudi aktivist Peter Tatchell. ''Tukaj sem, da pokažem solidarnost nekomu, ki je razkrinkal ljudi, ki so odgovorni za vojne zločine,'' je povedal moški, ki je nekoč poskušal aretirati zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja. Eden večjih podpornikov Assangea je vsekakor njegov odvetnik Mark Stephens, ki je dejal, da gre pri tem primeru za ''preganjanje in ne pregon''.

Assangea želijo v zaporu Britanci, ne Švedi

Pred začetkom razprave je bilo okoli omenjene pritožbe nekaj zmede. Vsi svetovni mediji so v torek poročali, da je pritožbo vložilo britansko tožilstvo, ki je ravnalo le kot uradni predstavnik švedskih oblasti, z utemeljitvijo, da obstaja prevelika možnost pobega. A kot danes poroča britanski časnik The Guardian, naj bi pravzaprav Velika Britanija zahtevala, da Assange ostane za rešetkami, in ne švedske oblasti.

Assange na poti na sodišče
Assange na poti na sodišče FOTO: Reuters

Kot je razumeti iz zapisa, britansko tožilstvo ni le vložilo pritožbe v imenu Švedske, temveč je odločitev o tej pritožbi sprejel uradni London. Do zdaj je veljalo splošno prepričanje, da je tožilstvo pač ravnalo zgolj kot predstavnik švedske vlade.Vendar so danes iz urada švedskega generalnega tožilca sporočili, da ''sploh nimajo stališča do varščine'' in da je odločitev o nasprotovanju varščini sprejela Velika Britanija.

''Odločitev je sprejel britanski tožilec. Z britanskega tožilstva so nam sporočili, da je zadeva glede varščine povsem njihova stvar. Švedski tožilci ne morejo sprejemati odločitev v Veliki Britaniji. To je v celoti stvar britanskih oblasti,'' je dejala predstavnica za stike z javnostjo švedskega tožilstva Karin Rosander.

Novico o odobritvi varščine za Assangea je danes pred sodiščem v Londonu navdušeno pozdravila množica njegovih podpornikov. Zbrani so kljub močnemu dežju pri tem vzklikali, da "razkrivanje vojnih zločinov ni zločin".

To je po njenih besedah tudi razlog, da na današnji obravnavi ne bodo predložili nobenega novega dokaza oziroma okoliščine. ''Švedske oblasti niso vpletene v te postopke. Mi sploh nimamo stališča do varščine,'' je še dejala.

Assangeevi odvetniki so bili nad novico šokirani, saj naj bi jim predstavniki švedskega tožilstva ta teden dejali, da želi Švedska zagotoviti, da Assange ne zapusti zapora.

Glede na informacije iz Assangeevega pravnega tabora naj bi sicer tožilstvo na današnji obravnavi poskušalo doseči, da bi Assange ostal v ječi vse do odločitve glede izročitve Švedski, kar bi lahko trajalo več mesecev.

V ZDA bi ga lahko obtožili zarotništva

Assangeevi odvetniki so šokirani.
Assangeevi odvetniki so šokirani. FOTO: Reuters

Vse bolj jasno je, da ZDA ne bodo kar tako popustile v boju proti WikiLeaksu in Assangeu. Kot poroča ameriški časnik The New York Times, ameriški zvezni preiskovalci iščejo kakršen koli dokaz, da je Assange snoval zaroto z nekdanjim obveščevalnim analitikom ameriške vojske Bradleyjem Manningom, ki naj bi priskrbel depeše.

Uradniki ameriškega pravosodnega ministrstva poskušajo ugotoviti, ali je Assange spodbujal Manninga ali mu pomagal pri pridobivanju tajnih vojaških in zunanjepolitičnih dokumentov iz vladnega računalniškega sistema.

Če je bilo to tako, bi ga namreč lahko ZDA obtožile zarotništva pri objavljanju depeš in ga ne bi obravnavali zgolj kot pasivnega prejemnika dokumentov, ki jih je nato objavil, piše časnik, ki se sklicuje na vire blizu preiskavi. Pravosodno ministrstvo sicer ni hotelo komentirati teh navedb.

Ministrstvo naj bi sicer preverjalo vse možnosti, da bi lahko Assangea obtožili kaznivega dejanja, vključno z možnostjo obtožbe vohunjenja po zakonu o vohunski dejavnosti iz leta 1917.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (247)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mc_burek@email.si
17. 12. 2010 07.58
po zakonu iz l 1917.zdej vemo kje je amerika :D verjetno ga bojo obtožil da je podpiral ubogega reveža (tako kot so dokazali da je v iraku orožje za množično uničenje) oni revež ki je poslal depeše pa že 6 mescov gnije v samici
Miria_
17. 12. 2010 06.55
nikhrast
17. 12. 2010 05.50
Nekatere stvari so zaupne, nobeden pa ne spoštuje nekoga ki vse počveka. Kot pravi star pregovor, diplomat je pošten clovek ki gre v tujino lagati za svojo državo. Ne vem ali Assange misli da bodo zdaj diplomati izjavili vsako mnenje javno, to je absurdno. Dosegel bo ravno nasprotno, previdnost bo večja. Vsi pa uporabbljamo kreditne karte, pa bi radi videli da nekdo vdre v spletno stran MasterCarde ali Vise in vam ukrade identiteto.
gaga12
17. 12. 2010 05.32
bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sam upam da mu niso oprali možgane v ttih parih dneh ki je bil zaprt v VB ki seveda vemo da sodeluje z američani švedska pa je itak samo bila vzrok za zaslišanje i nadaljno delo ki ga še sme opravljati... lp pop ameriški
luckyss
17. 12. 2010 05.04
Me skrbi, da Assangea na svobodi ne ustreli kakšen "neuravnovešenec", kot se pogosto dogaja, kadar gre za posameznike, ki niso po volji vladajoče elite (Kennedy, Lennon ipd.) Ali pa v našem primeru Kramberger..
Google_Chemtrails
17. 12. 2010 03.17
Samiy Samy17.12.2010, 02:01 1 Boste sledili pozivu, da z banke dvignete svoje prihranke in tako sodelujete v akciji, ki je začela po svetu odmevati z intervjujem svetovno znanega francoskega nogometaša Erica Cantonaja? to treba nardit ... se strinjam, treba je ljudi samo prepričat v to...pa nasploh je nekaj treba naredit, ampak samo množično, proti tako močni manjšini lahko zmagaš le z močno, vedno množico, preveč so pretkani ti ljudje, ki vladajo že tako dolgo pa jim do dan danes noben nič ni mogel, gremo v akcijo ljudje!!!!!!!
antikomunist.
17. 12. 2010 02.41
jap, anarhistični radikalci so splošno znani po graditvah pravičnih in dobrih sistemov. :)
Samiy Samy
17. 12. 2010 02.38
ga zrušiš in novega pravičnega čvrstega nardiš sam kaj je,folk se nasplošno boji da bo jutri mel manj a če gledaš dolgoročno kaj nam oni delajo da mamo vedno manj zakoni plače majhne cene visoke če gremo tko kod ti praviš bo zelo počasi al pa gremo pospešit čim bol previdno revolucijonarno
antikomunist.
17. 12. 2010 02.24
jap, če gredo 3 miljoni v banke dvignit svoj denar, brez svojega denarja v taistih bankah ostane 3 milijarde nič krivih ljudi. na enega ki dvigne denar, jih je 1000, ki ga bodo zato izgubili. zelooo poštena igra. :) svet se gradi z - gradnjo, ne z rušenjem.
Samiy Samy
17. 12. 2010 02.15
njihova akcija ni nastala v sodelovanju z nobeno politično stranko, sindikatom ali vero. "Naše dejanje je povsem civilno in ni povezano z nobenim sovraštvom in nobeno teorijo zarot," pojasnjujejo na svoji spletni strani. Ob tem poudarjajo, da želijo dvigniti zavest ljudi o monetarnem sistemu. Zavedajo se, da bi akcija lahko posledično vplivala tako na globalni finančni sistem, na zaposlitve, zdravje, izobrazbo, pokojnine, industrijo, okolje, prihodnost, na dostojanstvo ljudi tistih držav, ki jih je sistem uspel zasužnjiti z dolgovi, ki jih ne bodo mogli nikoli odplačati. "To je usoda, ki čaka ljudi, če mi na Zahodu ne bomo vzeli sebe v roke,
Samiy Samy
17. 12. 2010 02.05
V intervjuju, ki je bil oktobra objavljen v francoskem časopisu Presse Ocean, je še povedal, da bančnemu sistemu vlada korupcija, po njegovem mnenju pa ga je mogoče najbolj učinkovito prizadeti ravno z dvigom svojih prihrankov. "Če bi šli trije milijoni ljudi v banke in dvignili svoje prihranke, bi se sistem zrušil. To je prava grožnja, to je prava revolucija," je povedal v času, ko so Francozi na ulicah protestirali proti sedaj že sprejeti pokojninski reformi
Samiy Samy
17. 12. 2010 02.01
Boste sledili pozivu, da z banke dvignete svoje prihranke in tako sodelujete v akciji, ki je začela po svetu odmevati z intervjujem svetovno znanega francoskega nogometaša Erica Cantonaja? to treba nardit ...
antikomunist.
17. 12. 2010 01.52
Samiy Samy jap, tudi kralji in grofje, ki so pobirali nezaslišano velik davek od kmetov, kar 10%, desetino, so padli. ugani, koliko je pobiral tisti, ki jih je nasledil? no, zdaj nam pobirajo polovico, saj je medtem že veliko vladarjev padlo, in vsak naslednji tarifo zviša. najbolj jo zviša tvoja sorta: radikali!
ljx
17. 12. 2010 01.41
O:F:C:,za razliko od tvoje Dinaridske umetnosti v Sloveniji ne bo začelo pokati! Neka šizofrena manjšina misl,pa neki kvazi straši z nekim pokanjem,tuki ni nikol kej preveč pokal,nikol!
Celtia
17. 12. 2010 01.20
Jst osebno ga 100% podpiram! še več takšnih bi moglo bit!
Samiy Samy
17. 12. 2010 01.18
poberitr si tele dokumentarce vam vsaj malo odprejo oči to so dukomentarci ki so jih delali neodvisni novinaeji ki jim sledijo The Obama Deception The Illuminati Invisible.Empire.A.New.World.Order.Defi... poberete jih na partisu al pirate by
antikomunist.
17. 12. 2010 01.09
mi nismo nobenemu grožnja. le nadloga, a hkrati krava, ki jo molzejo.
Samiy Samy
17. 12. 2010 00.57
oni so dva koraka pred nami tko da preden jih odkrijemo oni se že zakrijejo preko medijev.....
Samiy Samy
17. 12. 2010 00.50
snif-snif res je da predstavljam grožnjo anpak tudi v času kamene dobe so jih dobili ker so se na kupu zbiral moraš bit vedno korak pred njimi to da maš plan a in če se kaj zatakne imaš plan b in tako naprej a itak se vse zve tako kod mi o njih sam vidiš kako jim uspeva to prekrivat z spremenbami šoki krizami teror...
spartanec_90
17. 12. 2010 00.44
Samiy Samy in ti praviš da imaš plane pa to pa ljudi in podobno ?