Tujina

Asteroid bi privlekli na pravo mesto in razstrelili njegovo površino, prah bi omilil globalno segrevanje

Edinburgh, 01. 10. 2012 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Škotski znanstveniki menijo, da bi lahko v boju proti globalnemu segrevanju uporabili asteroide. Primernega bi potegnili na ravno pravšnje mesto, nato bi razstrelili njegovo površino. To bi sprožilo ogromne oblake prahu, ki bi nato delovali kot senčnik za naš planet.

Asteroid
Asteroid FOTO: Thinkstock

Škotski znanstveniki so prišli do zanimive in vsekakor nenavadne ideje, kako se boriti proti globalnemu segrevanju. Razstrelili bi namreč površje asteroidov, kar bi sprožilo ogromne oblake prahu, ki bi nato delovali kot senčnik za naš planet.

Raziskovalci z Univerze Strathclyde verjamejo, da bi primerno velik asteroid lahko privlekli na ravno pravšnjo razdaljo od Zemlje, preden bi ga razstrelili. Ker bi asteroid tudi ustvaril gravitacijsko polje, bi oblak prahu obstal na mestu in se ne bi razpršil po vesolju, poroča britanski tabloid Daily Mail. Gre za eno zadnjih idej v seriji ambicioznih projektov v geoinžiniringu, katerega cilj je uravnati naše ozračje.

No, še pred tem so recimo predlagali tudi to, da bi v vesolje namestili ogromna ogledala. Seveda pa bi to pomenilo ogromne stroške, tako pri gradnji ogledal kot pri njihovi postavitvi v vesolju.

Raziskovalci mednarodnega odbora za podnebne spremembe pri Združenih narodih menijo, da se bodo povprečne temperature dvignile za od 1,1 stopinje Celzija do 6,4 stopinje do konca tega stoletja.

Kakšna je pravzaprav ideja?

Član raziskovalcev na Univerzi Strathclyde Russell Bewick je za Live Science dejal, da so se ljudje že spomnili, da bi z velikimi zasloni blokirali sonce. ''No, v tem primeru ne gre za to, saj bi bil prah kot filter, lahek senčnik,'' je dejal in poudaril, da ''vsekakor ne bi predlagal geoinžiniringa kot zamenjavo za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.''

Asteroid bi morali postaviti v točko L1.
Asteroid bi morali postaviti v točko L1. FOTO: Reuters

Asteroid bi morali najprej postaviti v pravi položaj. Asteroid bi privlekli z močnimi elektromagnetnimi valovi, te pa bi lahko uporabili tudi za eksplozijo. Asteroid bi postavili v t. i. točko L1, točko v vesolju, kjer gravitacijski sili sonca in zemlje uravnotežita druga drugo. Prah bi namreč sčasoma izginil, saj bi ga vsrkala gravitacija zemlje, lune, sonca in drugih planetov. Da bi to čim bolj preprečevali, pa bi uporabili astreroidovo gravitacijsko polje.

Bewick se sicer zaveda, da bi velik asteroid lahko predstavljal ogromno grožnjo Zemlji, tako da bi morali opraviti številna testiranja in pripraviti natančne izračune, preden bi drzno idejo sploh začeli uresničevati. Največja težava bi bila ravno ta, kako spraviti asteroid na ustrezno mesto.

So pa raziskovalci tudi že našli primernega kandidata, gre za asteroid 1036 Ganymed, z razstreljevanjem katerega bi lahko ustvarili dovolj prahu, da bi zablokirali okoli 6,58 odstotka sončnega obsevanja, s čimer bi se lahko borili proti trenutnim podnebnim dogajanjem. Oblak prahu bi tehtal 5.000.000.000.000.000 kilogramov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BMWmunja
15. 02. 2013 20.27
Da se planet segreva so pravljice za "lahko noč, otroci". To so si izmislili največji lakomneži človeštva, da so lahko vpeljali nov davek na izpuste CO2 vsled izgorevanja fosilnih goriv. Med nepregledno množico davkov, ki so si jih človeški "poklicani" izm3čki že izmislili je prav težko najti še mesto zan en novi davek. Tisti, ki si izmisli koliko toliko ne za lase privlečenega si dandanes zasluži direkt doktorat (razen giljotine!). Pa saj sami vidite, kako nizko so padli določeni individumi v Sloveniji, ko so si izmislili celo davek na deževnico. Patetično do skrajnosti. A najbolj gnilo je to, da se bo sedaj te blesave ideje oprijela kot pijan plota vsaka slovenska občina, kot da je to sedaj nekaj pozitivnega za nas. Blesani jedni. To me spomni na ono budalaštino, ko so si v Gorišnici pri Ptuju izmislili davek na upoorabo stavbenega zemljišča. Kot ogenj po smodniku se je ideja družbenega škodljivca, kateri si je to izmislil, razširila v rekordnem času po celi Sloveniji. Paraziti frdamani!!!
T_one
03. 10. 2012 07.21
+4
Naj vas ne skrbi globalno ogrevanje; kmalu sledi mala ledena doba. Raje poskrbite da se ne zgodi Tretja svetovna vojna ali pa NWO, in da nehajo uporabljati naprave kot so HAARP in pospeševalniki atomov ; to so edine prave grožnje človeštvu!!! Vse drugo lahko narava reši sama... Wauuuu; čudovita ideja; blagor nam, ki imamo tako "genialne" "znanstvenike", ki so tako polni takšnih "genialnih" idej.... Zdaj samo še čakam, da se bo kdo med njimi spomnil, da bi lahko globalno ogrevanje preprečili kar z "nuklearno zimo", ali pa še bolje; enostavno razstreliti planet,... pa bodo vsi problemi rešeni... Bogh pomagaj temu planetu psihopatov in bedakov!!! "Gorje slepim, ki sledijo slepim!!!!!!!!!!!!!" Če se dobro spomnim, so nas učili, da so na ta način dinozavri izumrli; a mi se bomo sedaj s tem rešili globalnega ogrevanja; wauuu kako se časi spreminjajo... res... kar je bilo nekoč vzrok propada, je dandanes "rešitev".... juuuhuuu... očitno je res moto današnje "civilizacije": "živela smrt; smrt življenju"... preroki so imeli prav.... njim se gre sam za keš... Al Gore je, poleg svojega mentorja naftnega mogotca Mourice Stronga, prvi milijarder davka Cap and Trede-a (davka na CO2). Koliko verjame v globalno ogrevanje dokazuje tudi to, da si je kupil vikend ob morju; tako da očitno res verjeme, da se bo morska gladina dvignila za toliko kot je predaval... Davek na zrak in voda sta biznis naslednjih tisočletij!!!! Kaj bi torej zamerili tem lopovom na oblasti po svetu, da vsi skupaj trobijo v en rog laži, če pa si s tem garantirajo, da bodo lahko plenili narod v naslednjih stoletjih tudi z davki na vodo in zrak... Kakor je že rekel ta lažnjivec Al Gore: "Težko je govoriti resnico, če je tvoj profit odvisen od laži, ki jih tveziš ljudem...!" @ateistek Davek na zrak, na račun katerega si bodo ti lopovi na oblasti po svetu še bolj polnili predvsem svoje žepe, tudi ne bo prinesel nobenih rešitev. Edina (delna; ker globalno ogrevanje je tudi delno normalni cikel sončnega sistema, za kar je dokaz tudi to, da se segrevajo tudi ostali planeti, ki pa niso naseljeni; torej za globalno segrevanje na njih ni kriv človek) rešitev problema bi bila dapopulacija z globalno kontrolo rojstev in zaustavitev vse okolju škodljive tehnologije.... kar pa seveda "elita" sploh noče slišati, ker potem ne bi mogla pleniti naroda na račun globalnega segrevanja...
T_one
03. 10. 2012 07.21
+2
sramota je tudi to, da Al Gore v resnici ve, da je globalno segrevanje naravni cikel, saj ima tudi na svojem DVD-ju The Inconvenient Truth (Neprijetna resnica) nad dimnikom narisan dim, ki ima obliko naše galaksije; torej Al Gore ve, da je globalno segrevanje predvsem naravni - galaktični ciklel...
HooplaToopla
03. 10. 2012 00.01
+3
"Asteroid bi privlekli na pravo mesto in razstrelili njegovo površino, prah bi omilil globalno segrevanje"" ----- Podobno idejo imam tudi jaz. Zakaj ne bi razstrelili kar cele zemlje, da bo končno že enkrat konec tega trpljenja.
Rastan Ra
02. 10. 2012 07.38
+12
mislim da je bilo pri teh razpravah škotskih znanstvenikov, poleg tudi preveč škotskega whiskija.
Prekmurje Slovenija
02. 10. 2012 03.19
+5
rešitev že obstaja. Problem je edino ker naftni mogotci ne dovolijo da bi se kaj spremenilo, ker potem bo bližnji vzhod lačen z ogromno vojske
luckyss
02. 10. 2012 02.19
+6
luckyss 01.10.2012 20:05:28 1 "Ker bi asteroid tudi ustvaril gravitacijsko polje, bi oblak prahu obstal na mestu in se ne bi razpršil po vesolju" Cel članek je totalna bedarija, ta stavek pa je krona vsega... Ustaviti asteroid je fantastika, zaenkrat je celo samo preusmeriti asteroid znanstvena fantastika... Poleg tega, če takšno telo razstreliš, se razleti na milijone delov - večji padejo na površino Zemlje (in povzročijo lokalne katastrofe) manjši pa zgorijo v atmosferi. Mislim..katastrofa od članka !!
hot-shot69
02. 10. 2012 00.38
+9
Haha, to je že bolano. Čudno, da še noben ni dobil ideje, da bi zbombardiral sonce :)
kopron
02. 10. 2012 15.50
KisloZelje333
02. 10. 2012 00.11
+12
pridno radirate, ni kaj, so z washingtona adminu tako naročili? Preveč ljudi ve, da je globalno segrevanje nateg, da bi se plačevalo davek na cod2, mediji pa taki, upam samo, da boste svojim otrokom upali v obraz povedati resnico, kakšno vlogo ste imeli!!
danilo bobek
01. 10. 2012 23.31
+8
v videu v ozadju je pop tv že drugič, kar sem jaz opazil, naredil ogromno napako, ki je ne upraviči ničesar! uporabil je posnetke, ki nikakor ne sodijo h kontekstu, vmes je posnetek katastrofe raketoplana columbia 01.02.2003, ki je zapuščal orbito, zaradi poškodbe toplotnega ščita je razpadel nad kalifornijo, v njem pa je umrlo sedem vesoljcev. predlagam, da vodstvo konkretno zamenja ekipo za izbor video podlag, do zdaj so bili enaki posnetki uporabljeni najmanj dvakrat, izbor delajo popolnoma neuki ljudje na pop tv. uredniki, ne počnite več sramote in bolečine drugim z vašim nepoznavanjem!
M_teorija
01. 10. 2012 23.20
+5
A se nismo že dovolj igrali Boga!?
kopron
02. 10. 2012 15.50
Miki777-
01. 10. 2012 23.18
+7
Idijotizem, okoli Zemlje kroži n krat toliko "delcev" kot smeti iz prejšnjih (raketnih) odprav + drugi sateliti.. vidimo "borbo proti CO2", torej plinu, ki je BISTVEN pri rastlinah za samo celično dihanje in proizvodnji enostavnih sladkorjev s pomočjo SVETLOBE. Gozda se pa itak posega vsaki dan za 3 slovenije. Tega pa "škotski" "znanstveniki" seveda nebi obravnavali...
lakomlacen
01. 10. 2012 22.44
+5
radirka je imela spet dopoldan veliko dela
SkokecPokec
01. 10. 2012 22.40
+6
znanstveniki... ne ga biksat... če to nardijo, bo nova ledena doba...
dejvid.serpent
01. 10. 2012 22.20
+1
vse samo da se folk nebi rabo odpovedat delanju svinjarije
koscak1
01. 10. 2012 21.59
+10
še malo pa bomo na konjih,oslih,kozah jahali oni pa o premikanju asteroidov ......... ni čudno da je do te krize prišlo ravno zaradi takih nebuloz
Nauders
01. 10. 2012 22.21
+1
Nauders
01. 10. 2012 22.21
+2
skydrol7
01. 10. 2012 21.52
+1
oooooppps....sheessh,.....hmmmm...???
Audy
01. 10. 2012 21.50
+7
Bolj neumne ideje pa še ne... Sploh ni vredno komentirat, edino facepalm.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
01. 10. 2012 21.31
+1
Prepozno za vse skupaj zal bilo je lepo z vami.Lep pozdrav Materi Zemlji
kopron
01. 10. 2012 21.11
-6
Bedaki : Sploh ne vedo, da je Globalno Ogrevanje Le Pozitivna Stvar, in Ni nič povezana z Onesnaževanjem ozračja,Temveč z Ogrevanjem Duhovnega Srca Človeštva ki pa se začenja z Duhovnim Prebujanjem . Zato Pogum velja. MzV.
sredina je pot
01. 10. 2012 21.26
+5
kozminci13
01. 10. 2012 21.55
+5
kopron
02. 10. 2012 15.49
NIč Nisem "Kaduuu" !!!!!!!!! Vse kar sem smrtno resno tole tuki gor povedal je - 1000 % Resnično . Le, da se večina prebivalstva še ne zaveda Tega , kajti pregloboko spijo "duhovni spanec" oziroma : so duhovno zaspali v svoji duhovni lenobi !!!
ahilij
01. 10. 2012 21.08
HAHAHA...khm,khm Šala dneva...

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.