Tujina

Avstralcem zaradi vročinskega vala odsvetujejo gledanje televizije in kuhanje

Sidney, Melbourne, 10. 02. 2017 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko se na severni polobli soočamo z mrazom in s snežnimi viharji, pa je Avstralijo, kjer je poletje, zajel vročinski val. Živo srebro se je ponekod povzpelo do 40 stopinj Celzija, zaradi česar so večji porabniki energije na vzhodni obali Avstralije začasno zaprli svoja vrata, oblasti pa prebivalce pozivajo, naj doma ne kuhajo in ne gledajo televizije. Tako bi lahko zmanjšali obremenjenost napajalnikov oziroma omrežja.

V Avstraliji so te dni priča rekordno visokim temperaturam.
V Avstraliji so te dni priča rekordno visokim temperaturam. FOTO: AP

Medtem ko se na severni polobli soočamo z mrazom in s snežnimi viharji, pa je Avstralijo, kjer je trenutno poletje, zajel vročinski val. Živo srebro se je danes ponekod povzpelo do 40 stopinj Celzija, zaradi česar so večji porabniki energije na vzhodni obali Avstralije začasno zaprli svoja vrata, oblasti pa so prebivalce pozvale, naj doma ne kuhajo in ne gledajo televizije.

Tako naj bi namreč zmanjšali obremenjenost napajalnikov v primeru, da se vročinski val iz notranjosti države preseli na obalo. Le nekaj dni po tistem, ko je 40 tisoč domov in podjetij v Južni Avstraliji ostalo brez električne energije, se oblasti znova pripravljajo, da bi jo na nekaterih območjih New South Wales preventivno izklopili.

Minister za energetiko v New South Walesu Don Harwin je prebivalce pozval, naj razmislijo, kako bi po službi porabili čim manj energije. "Namesto da greste domov kuhat in gledat televizijo, pojdite morda raje v kino, nakupovalno središče, s čimer boste prihranili dragoceno energijo. Vsak majhen korak pomaga," je povedal Harwin.

Začasno je nehala delati tudi največja avstralska topilnica aluminija Tomago, ki izvaža v Azijo, na Japonsko in Kitajsko. Je eden največjih porabnikov električne energije na območju New South Walesa, izpad proizvodnje pa že kaže finančni manjko.

Jutri rekordna vročina

Olenka Duma z urada za meteorologijo je povedala, da je kopičenje vročine v notranjosti Avstralije potisnilo vroč zrak proti New South Walesu, območju, ki je najbolj poseljeno. "Bilo je, kot da so bila okna in vrata zaprta zelo dolgo časa, potem pa jih je nekdo odprl, vsa vročina pa je butnila v notranjost," je za Reuters povedala meteorologinja.

Če se je živo srebro danes na nekaterih območjih New South Walesa dvignilo na 40 stopinj Celzija, pričakujejo jutri rekordne temperature; najtoplejši dan v februarju, odkar vodijo evidenco. A že zdaj je prevroče, da bi ljudje zapustili svoje domove, je povedal Ned Qutami, lastnik šestih sladolednih mobilnih barov v Sidneyu. "Danes ne delam, doma sem sedel z vključeno klimatsko napravo. Ljudje so ali na plaži v vodi ali pa doma. Nikomur ne pade na pamet, da bi jedel sladoled," je še dodal.

Odvisni od vetra, a kaj, ko vetra ni  

Vročina in izpadi električne energije so v Avstraliji sprožili razpravo o varnosti oskrbe z energijo v državi, potem ko je upravljalec v sredo napovedal, da bodo nekaterim podjetjem v Južni Avstraliji začasno ustavili dobavo električne energije.

Južna Avstralija je odvisna od vetra, ki proizvaja tretjino električne energije, veter pa se je polegel ravno v trenutku, ko so ljudje množično začeli uporabljati klimatske naprave. To je bil zadnji udarec v nizu električnih motenj in cen električne energije, vključno z električnim mrkom po vsej državi, ki je septembra lani prisilil rudnike bakra, talilnice in jeklarne, da so za dva tedna zaprli svoja vrata.

Težave so sprožile pregled nacionalne politike trga z električno energijo vključno s tem, kako obvladovati hitro rast vetrne in sončne energije ter zaprtje elektrarn na premog, ki so bile bistvenega pomena za stabilno dobavo električne energije.
 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nicor
10. 02. 2017 19.52
+2
Vetrna in sončna energija- da, seveda, a kaj ko je ravno takrat ni, ko bi jo najbolj potrebovali, sončne pozimi in vetrne poleti. Zato je zaenkrat lahko samo dobrodošla dopolnitev ostalim zaneslivejšim virom
Ramzess
10. 02. 2017 17.25
-1
Ne smejo kuhati, ... kaj pa tisti, ne glede na starost, ki imajo določeno prehrano, ... so najbrž izjema, upamo.
murkecc
10. 02. 2017 17.13
+2
TV pa je res problem ja, s klimo naj raje šparajo.
deltex
10. 02. 2017 16.56
+0
Zlomka, ja naj dajo nam 10 stopinj vstran, pa bomo vsi srečni. :) Oni bodo razbremenili porabo elektrike, mi pa tudi z iklopom raznih grelnih naprav.
deltex
10. 02. 2017 16.56
Zrkizz
10. 02. 2017 16.14
+3
No morda je dobro, da se kdo v SLoveniji prebre to, glede vetrnih elektrarn.
Dragon_13
10. 02. 2017 16.12
+5
Zanimivo da 23 stopinjski nagib kugle, oz. nekaj 100 km bližje / dje od sonca, povzroča takšne razlike, nekje vročinski val, drugje sibirki mraz, sploh če upoštevamo, da je sonce od nas oddaljeno 93M km, torej 1.000 km bližje / dlje od sonca predstavlja 0,0001% razdalje in ta zanemarljiv delček razdalje povzroči takšne spremembe, res fascinantno, edino če se je v ta naš vsevedi šolski sistem priplazil kakšen škrat...
ata_jez
10. 02. 2017 16.43
+6
Ti si pa prešprical kako uro ali dve, priznaj!
macro
11. 02. 2017 14.22
User112003
10. 02. 2017 16.11
+0