Tujina

Avstralci po tragediji: Premisliti bo treba, kdo lahko dobi azil, in kdo se lahko v zameno za varščino sprehaja po ulici

Sydney, 16. 12. 2014 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko se Avstralci spominjajo žrtev napada skrajnega iranskega azilanta, začenjajo policisti temeljito preiskavo motiva in dogajanja v kavarni, kjer se je ugrabitev talcev končala s tremi smrtnimi žrtvami, med katerimi je tudi napadalec.

Spomin na žrtve
Spomin na žrtve FOTO: Reuters
V Avstraliji se začenja temeljita preiskava zajetja talcev v kavarni v Sydneyju, ki se je po 16 urah končala z vdorom policistov. Policija bo preiskovala tako motive osumljenca Mana Harona Monisa, ki je v soočenju s policisti umrl, bil pa je iranski politični azilant, ki si je v novi domovini nabral obsežno policijsko kartoteko, kot tudi sam odziv policije. Slednja preiskava je običajna, ko so policisti vpleteni v streljanja, ki se končajo s smrtnimi žrtvami.

Poleg ugrabitelja, ki bi ga naj vodila skrajna islamska prepričanja in bi naj simpatiziral s skrajneži samooklicane Islamske države, sta umrla še dva talca – upravitelj kavarne, 34-letni Tori Johnson in 38-letna odvetnica Katrina Dawson. Kot je na cerkvenem obredu, namenjenem žalovanju za njima, dejal sydneyjski nadškof Anthony Fisher, sta bila pripravljena odreči se svojemu življenju, da bi lahko drugi živeli.

V spomin na žrtvi ljudje danes pred kavarno polagajo cvetje in sporočila. "Ta kraj je veljal za mirno zbirališče. Zdaj je vse drugače. Avstralci smo precej sproščeni ljudje, a dejstvo je, da se je čez noč nekaj spremenilo," je medijem povedala Kate Golder, ena od tistih, ki so se prišli pokloniti žrtvam.

Monis, ki je v Avstraliji dobil politični azil, ker bi ga naj zaradi njegovih prepričanj preganjale iranske oblasti, si je v Avstraliji nabral obsežno policijsko kartoteko. Sam je sicer trdil, da gre za zaroto proti njemu, da ni kriv, a med drugim so ga preiskovali zaradi vpletenosti v umor bivše žene in okoli 40 spolnih prestopkov.
Monis, ki je v Avstraliji dobil politični azil, ker bi ga naj zaradi njegovih prepričanj preganjale iranske oblasti, si je v Avstraliji nabral obsežno policijsko kartoteko. Sam je sicer trdil, da gre za zaroto proti njemu, da ni kriv, a med drugim so ga preiskovali zaradi vpletenosti v umor bivše žene in okoli 40 spolnih prestopkov. FOTO: Reuters Video

V Avstraliji, kjer sicer tako politiki kot javnost vztrajajo, da bo država po incidentu ostala odprta in muslimanom prijazna, so medtem zvišali stopnjo pripravljenosti, v Canberri pa so evakuirali oddelek za zunanje zadeve in trgovino, potem ko so v bližini našli sumljiv paket.

Center Sidneyja so včeraj izpraznili potem, ko je Monis vkorakal v kavarno Lindt, zajel talce, od njih zahteval, da držijo napis s skrajno islamsko vsebino in kličejo medije. Slednji so se nato odločili, da se z Monisom ne bodo pogajali.

Po okoli 12 urah je napadalec v lokalu ugasnil luči, približno štiri ure kasneje pa so se zaslišali streli, zaradi česar so policisti aktivirali načrt v primeru, da pogajanja z ugrabiteljem ne bodo uspešna, in vdrli v kavarno.

Avstralski premier Tony Abbott je dejal, da je bil Monis duševno nestabilen in z dolgo zgodovino nasilja in ekstremizma. Dejal je še, da bodo morali iz tragedije potegniti nekaj naukov in uvesti določene spremembe. Med drugim bodo razmišljali o tem, komu podeljujejo politični azil in koga izpuščajo na prostost po plačilu varščine.

Avstralija je Monisu leta 1996 podelila politični azil, čeprav so ga v Iranu iskali zaradi prevar in je bila za njim razpisana tiralica Interpola. Avstralski mediji so med drugim odkrili, da je Monis lani priznal krivdo in sprejel obsodbo na 300 ur družbeno koristnega dela, ker je družinam avstralskih vojakov, ki so padli v Afganistanu, pošiljal nesramna in žaljiva pisma.

Kmalu zatem so ga aretirali zaradi sokrivde pri umoru nekdanje soproge, letos pa ponovno zaradi spolnega napada leta 2002. Obtožnico so okrepili še z drugimi primeri spolnih napadov, v katerih se je Monis pretvarjal, da je zdravilec in se je tako spravljal na ženske žrtve.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
16. 12. 2014 22.22
+1
.... še ena malenkost, ... pred letom dni so imeli v tem delu protiteroristično vajo ugrabitev talcev. Tako kot so imeli pred tem antiteror vaje na istih mestih kjer je potem počilo ... London itd
iGURT
16. 12. 2014 19.37
-3
.... molili so za talce v sinagogah, džamijah in cerkvah, odprta vrata za vse.
iGURT
16. 12. 2014 19.24
-4
Zanimivo, v nasprotju z našimi mediji in našimi ljudmi tukaj ki smo daleč od te tragedije, Avstralci stojijo ob muslimanih, vedo da je bil to en lunatik in to je to. So solidarni, niso sovražni, sploh pa ne kar do vseh ki so druge vere pa njim se je zgodilo nam pa se ni.
iGURT
16. 12. 2014 19.25
-3
ta ki je stisnil minus, ima internet, naj se sam prepriča ..
iGURT
16. 12. 2014 19.31
-3
Domačini razumejo da je to bilo dejanje enega posameznika, zmedenca, in da ne odseva širše muslimanske skupnosti v Avstraliji
iGURT
16. 12. 2014 19.37
-2
... hashtag #illridewithyou je nastal kje in zakaj ?
wolf666
16. 12. 2014 20.53
-1
PredsednikPepe
17. 12. 2014 10.37
+1
Na žalost je takšnih zmedencev še veliko. Treba je temeljito preveriti, koga spustiš v državo. Tragedija pa je v tem, da je veliko teroristov iz druge ali celo tretje generacije tistih, ki jim je država omogočila preživetje in ponudila gostojlubje.
pkorosec
16. 12. 2014 17.13
+9
Destruktivni sovrazniki Evrope vehementno ponavljate, da tovrstni teroristicni napadi nimajo nobene veze s islamom. A bi upali stavit denar na to, da naslednje tesIo, ki bo ubilo drugega v imenu vere, da ta vera ne bo povezana s islamom? Jaz stavim, da bo.
emt8000
16. 12. 2014 16.30
+0
Prosim ,ne mi prihajati ,kako je ena vera boljša od druge!!! Vere so vse iste in služijo samo za flancanje naivnih ljudi. Vera je nepotrebna!!!
pkorosec
16. 12. 2014 17.04
+2
ne bi prevec o tem, katera je boljsa. Le to bi povedal, da so ene bolj nasilne kot druge in da skoraj vse v zatonu, le ena eksponentno raste. Katere vere bi pa naj to bile, pa presodi sam. Zase kot ateist lahko recem samo, da lahko zlahka shajam z vsemi kristjani, budisti, judi in hindujci.
iGURT
16. 12. 2014 19.46
-4
emt8000
16. 12. 2014 16.24
-5
Kaj sedaj bote o tem poročali celi teden? Tisto novico ,ko je umrlo 130 ljudi,večinom otrok v Pakistanu,pa bote poročali en dan in bo vse pozabljeno!
Nataya
16. 12. 2014 16.06
+5
Oslam v Evropo ne sodi ti se obnašajo koz Hijene na paši..
bb5a
16. 12. 2014 15.51
+8
Pri nas pa Đamije cvetijo... res smo tolerantni slovenci...
RADIKALLL
16. 12. 2014 16.01
-2
a nisi to že učeraj napisal,pa pred učerjšnim pa ubistvu pod usak člankom o muslimanih...ti si bolj bolan k tle kr neki cviliš pa pluske loviš s takim komentarji,namest da bi dejansko kaj naredu ...
Sputnik
16. 12. 2014 15.01
+25
rešitev za azilante muslimanskih držav ki gredo v države druge vere - živite in obnašajte se tako ko se obnaša narod h kateremu se selite. ne moreš bit musliman pri neki državi in jih potem označit za nestrpne in rasiste ker se sam ne prilagodiš okolju. tak problem ima cel čas švica. vsi bi bili imeli švicarske papirje in plačo ne bi pa noben oblekel švicarske obleke, se obnašal kot švicar, delal enako kot švicar... vsi bi bili doma muslimani švica pa naj me preživlja.
pacek69
16. 12. 2014 15.19
-7
Kako pa se oblači švicar? Sej to je država priseljencev lol. Saj ni nič narobe če je nekdo musliman.. Če je pa duševno moten musliman, pol pa houston we have a problem.. Če bi bila res samo obleka problem ja...
Sputnik
16. 12. 2014 15.26
+17
švicarja ne boš videl v burki in zavitega v turban z brado ko kralj matjaž in žensko oblečeno v ninjo. spet si eden od unih pametnih ki se zapiči in gleda točko namesto cele slike
ONniON
16. 12. 2014 14.51
+9
Avstralijo imam rad in mi je všeč ne glede na ta dogodek , ostanite trdni in pokončni, verjamem pa da bodo skrajneže v prihodnje izgnali in poostrili zakonodajo
T_one
16. 12. 2014 14.49
-8
mainstream propagandne pravljice za glupo deco... Ljudje; raje se pripravite na ponovne podobne false flage v EU, ZDA in njihovih zaveznicah... in to v bližnjih prihodnosti. S tem poročilom izpred nekaj dni o CIA-inih zločinih niso prišli slučajno ravno sedaj na dan... "Elita" ima namreč namen zanetiti (Tretjo Svetovno) vojno v Evropi in državljansko vojno v ZDA ... le zato to poročilo o CIA-inih zločinih in le zato vsi ti rasistični incidenti v zadnjem času v ZDA, in nenehna ISIS propaganda; da ima "elita" izgovor za razlog oz. opravičilo za te (flase flag) teroristične napade. "Elita" pripravlja false flage - teroristične napade tako v Evropi in ZDA v bližnji prihodnosti, da bo ameriška vlada lahko tudi razglasila Martila Law v ZDA in začeli izvajati genocid na ameriškim prebivalstvom, nad nas evropejce, pa imajo namen poslati ISIS-ovce in vse ostale teroristične skupine, ki jih ima pod kontrolo "elita". Kmalu se bo papež preselil v Konstantinopel - Istanbul, da se izogne vojni v Evropi, takoj nato pa bo ukazal začetek Tretje Svetovne Vojne in invazijo ISIS-a & co na Evropo. "Elita" - Vatikan in ostali zionisti in masoni, ki v resnici v ozadju vladajo ZDA in EU, so ISIS-ovce oborožili tudi z jedrskim, kemičnim in biološkim orožjem za množično uničevanje. Kakor so ušle novice iz krogov "elite", ima "elita" namen v naslednjih mesecih izvesti false flag jedrski ali pa biološki napad tako v EU (verjetno v Londonu, ali pa Parizu, Strasbourgu ali pa Rimu), kot tudi v ZDA (najverjetneje v New Yorku). (Google: Steve Jackson Illuminati playing cards: ("Terorist Nuke", "Martial Law", "Epidemic", "World War Three", "Population Reduction", "Combined Disasters", "Emergency Powers"... Google: John McCain Al Baghdadi wordpress)... "Kdor "ima ušesa", naj posluša..."
Biofanatik
16. 12. 2014 13.37
+16
To je pa zato ker imate vsi polna usta človekovih pravic, svobode, enakosti itd...
RADIKALLL
16. 12. 2014 13.16
-25
tle se zdej dela cel kraval zardi enga vahabita,zakaj ne omejimo vstop norvežanom tam je kralj terorizma doma...breivek je lahko učitel usem teroristom na svetu od njega se lahko učijo kako se pravilno izvede teroristični napad...dejte no pravi terorist bi se že prvi sekudno rastrelu v čim večji skupini ljudi ne pa dela 2 dni šov za televizijo....
pkorosec
16. 12. 2014 13.27
+8
kaj pa je breivika gnalo v to kar je naredil? Na kaj je opozarjal? Ne zagovarjam dejanja, samo hocem da mal razmislis kaj ga je gnalo.
Klampfman
16. 12. 2014 13.29
+20
A veš zakaj? Ker je Norveška normalna država in ker so Norvežani normalni ljudje. En tip v obliki Breivika ne spremeni tega. Arabske države po drugi strani niso normalne, njihova vera ni normalna in arabci sami enostavno niso normalni, oziroma ne sodijo v 21. stoletje (kvečemu obratno, v 12. stoletje).
pkorosec
16. 12. 2014 13.31
+9
RADIKALLL
16. 12. 2014 13.47
-15
KERA DVOLIČNOST se pravi če evropski terorist pobija v imenu evropejecev je use uredu...če pa musliman pobija v imenu muslimanov in to v obrambi,sej usi vemo da doživlajo invazije že 50 let je pa narobe....nekaj je narobe z vami,se men zdi da usi komaj čakate da se pokoljete med sabo.,...
RADIKALLL
16. 12. 2014 13.50
-12
se pa tut jst strinjam da omejimo priselejevanje,ampak muslimanom je slabo zardi nas evropjecev in američanov ki usi živimo na visoki nogi na račun tega da že 50 let ropamo ravno njih
RADIKALLL
16. 12. 2014 14.00
-10
da ne govorim o zastonj nafti,amerika je zgrajena na rokah črnih sužnjev,ko pa tega ni blo so mogli pa druge ropat da lahko še vedno živijo na visoki nogi...in zdej morejo ustvarit dovolj veliko propagando da bojo še iran izropal....
RADIKALLL
16. 12. 2014 14.02
-8
appollyon
16. 12. 2014 14.20
+6
Ne ni vredu, in ne podpiramo Breivika, za razliko od teba ki podpiraš slehrno dejanje islamskih fanatikov! Se pravi med mano in tabo je velika razlika, jst obsojam slehrno tako dejanje nakar ti prvo pogledaš akterja in če je po godu tvoje religije ga zagovarjaš in probaš na vsak način opravičevat ta podla dejanja! po vrhu pa kot vedno iščete krivca drugje in ne v islamu! To veš da mačka mlade zatolče če vidi da so bolni?!? Ampak samo v primeru da ni tudi sama bolna, ker drugače so na isti ferkvenci! Tako da ti tudi nisi daleč od teh islamskih fanatikov, oz. bi jst se upal trditi da si eden tistihm od katerih lahko pričakujemo da se bo vrgel v luft zaradi namišljene osebe!
RADIKALLL
16. 12. 2014 14.21
-8
največji argument je minusek,se človek upraša kaj je narobe s to družbo
RADIKALLL
16. 12. 2014 14.26
-6
kdo pa podpira?jst tle govorim njegove razloge,zakaj je to naredu zakaj tako početeje in ga razume usekakor pa ga ne podpiram...ampak mal se je pa treba zamislit kako je sploh prišlo do tega antimuslimanstva....
RADIKALLL
16. 12. 2014 14.29
-11
ker se ne strinajaš z mojim mišlenjem sm pač zate musliman pa komunist prava zahodno nacistično razmišlanje...
Ferdo Crni
16. 12. 2014 12.42
+13
Sploh ni stvar v multi kulti. Stvar je v slabostih emigracijskih uradov, ki delujejo po principu paketov in ne po zdravi pameti. Azilanti bi morali določene teste opraviti po načelu individualne obravnave in to je to. Bodimo realni - migracije vedno bodo in tudi veliko slovencev je migrantov v tujih deželah in nad kateih dosežki smo dostikrat ponosni. Zato - se strinjam da je potrebno zaostriti imigracijske pogoje, sem pa proti popolni izolaciji po principu srednjega veka. Treba je biti strog do izkoriščevalcev gostoljubja in hvaležni nad tistimi migranti, ki nedvomno pridejo kot tujci a tu pustijo pozitiven pečat in prispevajo za dobrobit gostitelja. Tudi takšni obstajajo da veste.
Kajetan
16. 12. 2014 13.36
+6
Glej ko bos enkrat v Avstraliji ali pa se potegoval za migracijsko vizo bos uvidel da so stvari precejzakomplicirane in se posebej za evropejce in kulturne narode. Medtem ko ti uspe se lepo preselis dol pol pa vidis kako si se ti jeb..l z temi vizami medtem ko pa taksni kot je ta in pa ostali aziati vletavajo kar v skupinah. Daj nehaj glede zaostrovanja, razmere so jasne naj odprejo meje ce potrebujejo ljudi civiliziranim druzbam ne pa podivjanim posameznikom ali skupinam kot to dela avstralija sedaj.
Ferdo Crni
16. 12. 2014 16.53
+5
No.. sej pravim da je vse to rezultat neprimerne emigrantske prakse.
zavedenSlovenec
16. 12. 2014 11.53
-9
bodimo vsi multi kulti
mocareli
16. 12. 2014 11.53
+14
Se popolnoma strinjam pa nisem rasist! Potujem, se družim z vsemi verami, ne delam razlik, pa vendar bi moral konec koncev vsak v svoj dom tam ko se je rodil! žal zaradi mentalitete vseh nas nikoli zaradi vere ne bomo mogli živeti v harmoniji!
dostojevski II
16. 12. 2014 12.32
+1
Naj te spomnim, da je v zadnjih 3 letih 2 milijona Sirijcev zapustilo svoj dom. Svojo državo. Ker se je nekdo pred 3 leti odločil, da je čas, da v Sirijo izvozi demokracijo. Da nasilno zruši legalno oblast. 2 milijona civilistov se je podalo v beg, ko so začele na njihove domove padati bombe. Tudi če bi se želeli vrniti v svoj dom, tam kjer so se rodili, je to neizvedljivo. Ker so njihove domove porušili. In tako ni samo v Siriji, enako je v Iraku, Libiji, Afganistanu...
Ferdo Crni
16. 12. 2014 12.37
+2
Spet FDV mantra o satanu ZDA. Paradoks o katerem se ne govori ker ne paše v kontekst ideološkega ekstremizma slovenske levice je v tem, da je "pomlad" na bližnjem vzhodu začel internet, natančneje WikiLeaks. Še večji paradoks je, da se z nosilcem WikiLeaksa postavlja borat filozof levice sam Žižek, ki se povrhu razglaša za stalinista. Je pa seveda butasti raji veliko lažje imeti enega satana in svet je popolnoma jasen in clear.
mocareli
16. 12. 2014 13.15
@ostojevski II Kot sem rekel ne delam razlik in to velja za zahodni, vzhodni, južni, severni, marsovski del naše galaksije! Tako se ne en ne drug ne bi smel vtikati v druge dokler ne gre za problem globalne civilizacije! Na tem prelepem modrem planetu živimo vsi mi in če vsi mi ne bomo spremenili odnosa vsaj do narave če že drug do drugega ne bomo mogli bo pa konec koncev res vseeno kje kdo živi ker bomo isti "drek" vohali. Sreča je v majhnih stvareh in take ljudi potrebujemo da nas vodijo, žal pa se vsi nagibajo k skrajnežim (vzhod, zahod.. vsi), bodisi zaradi počutja varnosti ali kaj?!
pkorosec
16. 12. 2014 13.30
+5
V zahodnem svetu je mnogo budistov iz kitajske, tajske, korejcev in vietnamcev, pa ne pomnim enega teroristicnega napada, ki bi ga v imenu Bude storil bilokateri vzhodnjak. Edino v Burmi so se budisti nasilno uprli proti doloceni ekspanzionisticni skupini ljudi, ki sledi najbolj miroljubni veri na svetu.
oblikovana realnost
16. 12. 2014 11.38
+14
Upam da žrtve in sorodniki pokojnih tožijo politične osebe, sodnika in zaposlenega glede azila za nastalo situacijo. Odgovornost je izključno na vsaj enem politiku, sodniku in tistemu ki mu je dal azil.
Grozaje
16. 12. 2014 11.50
+7
Če mu ga pa ne bi dali, bi pa spet bilo upitje in demonstracije in .... vse narobe
Patiana
16. 12. 2014 12.22
+7
Nič mi ni jasno - zakaj daš politični azil nekomu, ki ga išče Interpol?
dostojevski II
16. 12. 2014 11.17
+15
Avstralci po tragediji: Premisliti bo treba, kdo lahko dobi azil .... ZANIMIVO !!! Torej do sedaj niso o tem nič razmišljali, dovolj je bilo, da je azilant prihajal iz države s katero ima Avstralija slabe diplomatske odnose.
Energetski mesija
16. 12. 2014 11.15
+17
mene pa zanima povprečna starost komantatorju tule, samo mentalna! ker benti mater da nekateri ste na stopnji 10 letnih otrok. ko bojo pa rjuharji prišli v slovenijo pa sranje naredli bote pa jokal da je Janša organiziral, ali pa amerika! ne mečite si peska v oči.
dostojevski II
16. 12. 2014 11.19
-1
Ne Janša. Krivi so strici iz ozadja. Tako kot vedno.
ficfiric 1
16. 12. 2014 11.32
-4
Kje ti bodo rjuharji hodili v slovenijo?? Kaj pa se maste tam v slo dw bi blo za njih zanimivo?? Edino kar je da boste se njih okradl...;-)...slovenski nacionalni sport...;-)..
Ramzess
16. 12. 2014 11.00
-16
Vodja kavarne naredil nespametno potezo in bil ob življenje, ... kriv bo itak ugrabitelj, sam ne bo nosil odgovornosti. Talci neredko izzovejo in naredijo usodno potezo, a odgovornosti jim ne pripišejo, krivi so drugi, ki jim njihove odgovornosti ne bi smeli pripisati.