Tujina

Avstralija napoveduje cigaretne zavojčke brez logotipov

Canberra, 27. 06. 2011 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tobačni gigant Philip Morris je Avstraliji zagrozil s tožbo, če bo uvedla prepoved objavljanja logotipov na cigaretnih škatlicah. Če dogovora ne bodo dosegli, bodo zahtevali denarno nadomestilo.

Cigarete
Cigarete FOTO: Reuters

Avstralska vlada je predlagala zakon, s katerim bi prepovedala objavo logotipov na cigaretnih škatlicah, to pa je močno razburilo tobačno multinacionalno družbo Philip Morris. Njena azijska podružnica, ki ima sedež v Hongkongu, je zato avstralski vladi že poslala protestno pismo, v katerem trdi, da bi bila omenjena poteza v nasprotju z dogovorom o trgovini, ki sta ga sklenila Avstralija in Hongkong.

Zato so vladi predlagali prehodno trimesečno obdobje, v katerem bodo poskušali doseči dogovor, če pa se to ne bo zgodilo, napovedujejo, da bodo po pravnih poteh zahtevali denarno odškodnino. Višino nadomestila naj bi določili skupaj z odborom Združenih narodov za mednarodno trgovanje. "Ocenjujemo, da bi lahko bila škoda izražena v milijardah dolarjev, vendar pa bo končno oceno podal odbor," je dejala predstavnica azijskega Philip Morrisa Anne Edwards.

Omenjene spremembe zakonodaje avstralska vlada napoveduje za januar 2012. British American Tobacco, še ena velika tobačna družba, prav tako trdi, da bi bil ta zakon v nasprotju z mednarodnimi zakoni o varovanju intelektualne lastnine. A avstralska premierka Julia Gillard zatrjuje, da se ne bo "pustila izsiljevati velikim tobačnim podjetjem". "Ne delamo koraka nazaj. Sprejeli smo pravo odločitev in poskušali jo bomo izpeljati," je dodala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
28. 06. 2011 12.15
Kununurra, Konoplja, na splošno, je prepovedana, originalno, s povsem drugih razlogov, ki s kajenjem proizvoda te rastline, nimajo nič. Prepovedana, pod plaščem kajenja, kako priročno, je zaradi širokega spektra proizvodov, ki jih je mogoče narediti iz nje, ...kar bi današnje kapitalistično in močniško gospodarstvo spravilo na kolena. Več na portalu Ivone Živkovič.
rageinblack
28. 06. 2011 04.08
zakaj pa ne kar cigaretne zavojčke brez cigaret?
Kimberley-Echo
27. 06. 2011 22.45
Mislim, da imate v Sloveniji tudi zakon, da je prepovedano posedovati napr. travo, lahko jo pa uživaš. Zdaj, kako si boš zvil joint, če ne smeš imeti travce pri sebi, mi res ni jasno. Drugače pa ja, Gillardova pretirava, pa ne samo v tem primeru.
Strelja?ko
27. 06. 2011 20.03
Js sm prenehal dajat svojo plačo tovarni smrti pred 15 leti. Ker bi bil danes samo nagrobnik...
galiot
27. 06. 2011 16.19
To je spet kar nekaj,vsak zase odgovarja,če kadi je njegov problem.Kajti zanimivo je da se cigareti prodajajo v svetu legalno ,a kaditi naj bi bilo nevarno.Ne vem no ko vse vlade mastno kasirajo davek od tobaka,je vse v redu .Kupiš lahko uporabljati pa ne smeš,ker je škodljivo.Skregano z vso logiko.Ne kadim vendar me kadilci ne motijo,to je njihova stvar...
Ramzess
27. 06. 2011 13.26
Izsiljevati ne, kupiti. Konckoncev je pa oboje isto.
Ramzess
27. 06. 2011 13.23
"A avstralska premierka Julia Gillard zatrjuje, da se ne bo "pustila izsiljevati velikim tobačnim podjetjem". "Ne delamo koraka nazaj. Sprejeli smo pravo odločitev in poskušali jo bomo izpeljati," je dodala." Da, drugo pod vplivom prvo omenjenih, ...zanikanje s pričo dejstva, nima smisla.
cupofmarja@email.si
27. 06. 2011 13.02
.......ja, recimo na eno do osnovnih šol v Novem mestu, so otroci 6. razreda.....na zaključnem pikniku v prisotnosti staršev in učiteljev se nalivali z Radlerji..... konkretno OŠ Grm Novo mesto toliko.......
Martian
27. 06. 2011 12.27
kako mi gre na jetra ta gonja proti nam kadilcem in tobačnim proizvajalcem....medtem,pa ni skor nobene gonje proti alkoholu... noben človek,še ni zarad tega ker je pokadil preveč cigaret,začel pretepati družino,uničil življenje otroku,na cesti koga povozil z avtom itd...ampak ne....cigarete je treba preganjati...alkohol je pa super... sploh pa,če majo toliko proti cigaretom,zakaj jih enostavno ne prepovedo?Sej mi bo res težko kar naenkrat nehat kaditi...ampak bom že preživel... sam nočjo prepovedat....ker kadilci damo preveč dnara v državno blagajno!
kaalen
27. 06. 2011 10.23
ne sam to... danes so v novicah objavili da bodo klasificirali art (umetnost)... kip davida bo X-rated kar pomeni da se ga ne bo smelo kazati ker ma lulcka
exequor
27. 06. 2011 10.21
Pol pa prepovejte še znamke avtomobilov, sej so tud onsesneževalci pa morilci... pa imena iz hrane, sej so itak že vse zdravju škodljive... sej kmal bo to tud pr nas... sam pametnih ljudi k bi vodil državo ne...
Ales Kerši?
27. 06. 2011 10.12
bravo (ampak tudi sam sem kadilec)
jero_x
27. 06. 2011 10.07
nekdo hoče služit in to je to
hecate
27. 06. 2011 10.05
zakaj hudiča je pa prepoved logotipov na škatlcah dobra??? tega pa res ne štekam