Avstrija nad Nemčijo zaradi 'vinjet za tujce'

Nemčija je napovedala uvedbo vinjet, ki pa jih bodo pravzaprav plačevali le tujci. Nemški vozniki bodo namreč v zameno za plačilo letne cestnine razbremenjeni plačila davka na motorna vozila. Avstrijo je ta napoved tako razjezila, da bo proti Nemčiji vložila tožbo na Sodišče EU.

Nemška avtocesta

Avstrija je jezna zaradi nemških vinjet. (Foto: iStock)

Avstrijcem se utegne sicer pridružiti tudi Nizozemska. Po poročanju nizozemske tiskovne agencije ANP, ki jo povzema dpa, je tamkajšnje ministrstvo za promet izrazilo željo, da se Avstriji pridruži, a bo treba na končno odločitev počakati še nekaj tednov. Nizozemska je namreč sredi oblikovanja nove koalicijske vlade. Na ministrstvu so sicer pojasnili še, da želijo pred odločitvijo preučiti avstrijske argumente v tej pravdi.

Avstrijski prometni minister Jörg Leichtfried je napovedal, da bo Avstrija zaradi modela cestninjenja, ki ga namerava uvesti Nemčija, proti tej državi vložila tožbo na Sodišče EU. Prepričana je, da takšno cestninjenje diskriminira tuje voznike, kar je Evropska komisija maja sicer že zavrnila.

Leichtfried je prepričan, da bi uvedba takšnega sistema cestninjenja pomenila korak stran od enakosti in solidarnosti, na kar se EU po njegovih besedah pogosto sklicuje.

Nemški prometni minister Alexander Dobrindt je avstrijske očitke znova zavrnil in poudaril, da se z modelom strinja tudi Bruselj. Nemška politika glede tega vprašanja sicer ni povsem enotna, zato bi bilo lahko tudi ena od tem koalicijskih pogajanj.

Analitiki sicer ocenjujejo, da bi lahko bila predvolilno obarvana tudi Leichtfriedova napoved tožbe, saj bodo Avstrijci v nedeljo volili nov parlament.

Vinjete bodo plačali le tujci 

Nemška vlada je januarja sprejela spremembe zakonodaje s področja uporabe cest, po katerih se predvidoma leta 2019 uvajajo vinjete za vožnjo po nemških avtocestah, vendar bodo nemški vozniki v zameno za plačilo letne cestnine razbremenjeni plačila davka na motorna vozila.

Ta predlog je kompromis, ki ga je nemški minister za promet Alexander Dobrindt dosegel z Evropsko komisijo. V zameno so oblasti v Bruslju opustile postopek ugotavljanja kršitev zakonodaje, ki so ga proti Nemčiji uvedle leta 2015.

Evropska komisija je namreč Nemčiji zaradi predvidenih diskriminatornih cestnih pristojbin pred časom zagrozila, da jo bo tožila na Sodišču EU, a sta Berlin in Bruselj nato sklenila sporazum, da Nemci omogočijo tudi možnost nakupa cenejših kratkotrajnejših vinjet – desetdnevne in dvomesečne.

Vsi nemški lastniki avtomobilov bodo plačali letno cestnino, ki bo v povprečju stala 67 evrov, a največ 130 evrov. Za vozila z bencinskimi motorji bo cena nižja kot za tista z dizelskimi. V zameno za plačilo cestnine pa bodo razbremenjeni plačila davka na motorna vozila, pri čemer bo za vozila s posebej okolju prijaznimi motorji znižanje davka celo večje od plačane cestnine.

Za voznike iz tujine so poleg letne cestnine predvidene tudi kratkotrajne vinjete: za desetdnevno bo treba odšteti 2,50, štiri, osem, 14, 20 ali 25 evrov, za dvomesečno pa sedem, 11, 18, 30, 40 ali 50 evrov.

Avstrije tudi ta ukrep ni zadovoljil, zato je Leichtfried že marca govoril o možnosti tožbe na Sodišču EU. Kot je dejal takrat, je takšen način cestninjenja diskriminatoren in v nasprotju s pravom EU. "Zdaj z gotovostjo vemo, da Nemčija uvaja cestnino za tujce," je poudaril.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 19
CURVANORD Zanetti 12.10.2017 20:58:55
Ko se bodo nemci odlocili da zaprejo letalski promet ki gre preko njihove zracne linije da letala vzletajo in pristajajo v Salzburgu,komu se bodo pritozili
Več komentarjev