Tujina

Avstrijska ureditev posvojitev diskriminatorna do homoseksualcev

Strasbourg/Dunaj/Karlsruhe, 19. 02. 2013 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropsko sodišče v Strasbourgu je razsodilo, da je avstrijska ureditev posvojitev diskriminatorna do homoseksualcev. Država jim namreč zakonsko onemogoča posvojitev biološkega otroka drugega partnerja, na drugi strani pa to omogoča neporočenim partnerjem v heteroseksualnih zvezah.

Evropsko sodišče za človekove pravice je danes razsodilo proti Avstriji. Ugotovilo je, da so pravila glede posvojitev v tej državi diskriminatorna do partnerjev v istospolnih zvezah, saj jim zakonsko onemogočajo posvojitev biološkega otroka drugega partnerja, na drugi strani pa to omogočajo neporočenim partnerjem v heteroseksualnih zvezah. Kot so sporočili s sodišča v Strasbourgu, gre v primeru X in drugi proti Avstriji za dokončno razsodbo, saj jo je sprejel veliki senat. Avstrija bo morala poravnati tudi sodne stroške v višini več kot 28.000 evrov, oškodovanemu paru pa 10.000 evroc odškodnine.

Na sodišče sta se obrnili lezbijki, ki živita v stabilni homoseksualni zvezi, potem ko avstrijska sodišča eni izmed partnerk niso želela podeliti pravice do posvojitve sina druge partnerke brez razveljavitve zakonskih povezav biološke matere z otrokom.

Ženski sta se sklicevali na prepoved diskriminacije, ki jo v zvezi s pravico do zaščite zasebnega in družinskega življenja določa Evropska konvencija o človekovih pravicah.

Kje so bili argumenti?

Homoseksualna družina
Homoseksualna družina FOTO: Reuters

Avstrijska sodišča po mnenju sodišča v Strasbourgu niso podala prepričljivih argumentov, da je tovrstno razlikovanje med homoseksualnimi in heteroseksualnimi pari nujno za zaščito družine ali dobrobiti otroka. Avstrijska sodišča so torej svoje sodbe sprejemala le na podlagi spolnih usmeritev, kar pa je diskriminatorno.

Sodišče v Strasbourgu je ob tem poudarilo, da sicer evropska konvencija držav ne obvezuje k širitvi pravice do posvojitve otrok partnerja na neporočene pare.

Odzivi v Avstriji

Na sodbo se je "z velikim zadovoljstvom" odzvala avstrijska ministrica Gabriele Heinisch-Hosek. Kot je povedala njena tiskovna predstavnica gre pri sodbi za smernico. Ministrica upa, da bo s tem v Avstriji nov zagon dobila razprava o polni izenačitvi homoseksualnih partnerstev.

Kakšna je praksa v Nemčiji?

Nemško ustavno sodišče pa je danes razsodilo, da imajo homoseksualni partnerji pravico posvojiti otroka oz. otroke, ki so jih že posvojili njihovi partnerji. Še naprej pa homoseksualni pari ne morejo posvojiti otrok.

Sodniki v Karlsruheju so razsodili, da je zakon, ki je homoseksualcem onemogočal posvojiti posvojene otroke partnerjev protiustaven, saj so to pravico na drugi strani imeli heteroseksualni partnerji.

Na ustavno sodišče sta se obrnila lezbijka, ki je otroka posvojila v Bolgariji, in homoseksualec, ki je otroka posvojil v Romuniji, saj njuna partnerja nista mogla posvojiti teh otrok.

Nemška federacija homoseksualcev in lezbijk je sodbo sodišča v Karlsruheju že pozdravila. Biološke otroke svojih partnerjev so lahko v Nemčiji homoseksualci posvojili že doslej.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maja Svetlin
20. 02. 2013 16.32
+4
O bog, polovica od vas sploh ni prebrala članka, članek govori o tem, da sta se dve mamici pritožili na sodišče, ker ena od mamic ni mogla posvojiti BIOLOŠEGA otroka druge mamice. In prav bi bilo, da bi imeli v Sloveniji to možnost, vendar ste vi homofobi to onemogočili, ker svoje raje vzgajate v homofobe, ki bi se norčevali iz otrok, ki imajo homoseksualne starše.
Strelja?ko
20. 02. 2013 12.23
-1
hehe če komu ni všeč ureditev, miselnost, osebka, lahko kar gre... pokalo bo pokalo. svet še deli na taužant stvari. padlo bo pravo...
Ramzess
20. 02. 2013 12.15
+0
Spet mešajo jabolka in hruške, in da biološki straši imajo prednost, to pač njihova pravica.
m-oja
20. 02. 2013 11.16
+17
Hecno se mi zdi, ko prebiram komentarje o tem, da so homoseksualci egoisti, ker hočejo otroke, da ne pomislijo na uboge otročke, kako bodo trpeli, ker jih bodo ostali izločili, se norčevali, da ne bodo primerno vzgojeni, itd ... Dragi moji, vi ste egoisti in vi ste tisti, ki ne pomislite na te otročke. Vaši otroci pa so tisti za katere vas skrbi, da jih bodo izločali in se norčevali. Ker jih vi vzgajate tako, da so nestrpni do njih, ker poslušajo vaše homofobične komentarje. Svojemu sinu sem že leta nazaj razložila, da je homoseksualnost normalen pojav in nima predsodkov glede njih, zato tudi ne bo imel razloga, da se norčuje iz otroka istospolnega para. Marsikje v tujini so takšne družine nekaj običajnega, takšni otroci so normalno vzgojeni in nimajo nekih čudnih posledic o katerih tukaj govorite. Vi ste tisti, ki lahko naredite negativne posledice, vi ste egoisti in vaše otroke vzgajate v svoje kopije, vi ste nestrpni in sramota je biti tak človek, ne pa homoseksualec. Pa še razlaga, zakaj sem sinu razložila, da je homoseksualnost ok in je normalna... Iz preprostega razloga, ker lahko ima tako moj, kot vaš otrok homoseksualna nagnjenja in nisem želela, da bi ga bilo strah v življenju to priznati, če bi se tako obrnilo. Tudi če bi bil homoseksualec, bi ga imela enako rada in mu ne bi privoščila sramovanja, zatiranja in skrivanja, temveč lepo življenje.
F1 F1 F1 !!!
20. 02. 2013 12.35
-5
ti mu nisi razložila da je to ok... ti si mu vcepila v njegovo glavo tvoje mnenje! svoje mnenje si bo ustvaril sam!
m-oja
20. 02. 2013 12.53
+6
Ha ha ha, ja no, če ti tako praviš... Torej je vsak pogovor z otrokom po rojstvu vcepljanje mnenj vanj in smo ga zavili v celofan kot vzgojo. No, kakorkoli ... verjamem, da mu nisem naredila škode, če sem mu vcepila, da ne sme biti bedak, z fobijami pred vsem, kar je drugačno. Mimogrede ... na podlagi česa pa si si ti ustvaril svoje mnenje? Na podlagi homofobije ali dolgoletnih izkušenj z vzgajanjem otrok pri istospolnih parih?
GetYourFactsRight
20. 02. 2013 13.24
+5
F1 F1 F1: Nekoč je nek psiholog izjavil da je treba otroku prepustiti vse, mu zaupat lasten razvoj, in mu vse ustreči. Brez kakršne vzgoje... No ja, pol so prišli hipiji... Ta psiholog pa se je javno opravičil vsem prizadetim staršem... Ti me spominjaš nanj.
F1 F1 F1 !!!
20. 02. 2013 13.35
-6
KAJ??? še en pametnjakovič... se pravi.. vzgoja pomeni naučenost... otrok naučen da je to prav... sedi tačko !! priden .. ooooo joooj dejta se malo skoncentrirat kaj pišeta! če je otroška usoda prepuščena takšnim kot sta vidva jim pa res ni pomoči.
m-oja
20. 02. 2013 13.55
+5
Ne ne, z nama bo vse ok, problem nastane pa pri takih, ki so tebe vzgojili v sovražnega, nestrpnega, pripravljenega na konflikte in polnega besed, ki jih ne zmore argumentirat.
F1 F1 F1 !!!
20. 02. 2013 14.16
-5
vse sem argumentiral... to je moj vidik ki ga nisem od nikogar dobil. če mi je pa naravno tudi logično se za to nebom opravičeval, kot se bodo oz. naj bi homoseksualni starši (posvojitelji), ko bo njihov otrok živel pod psihičnim stresom in bo razvil psihozo, ker drugi imajo NORMALEN par staršev on pa ne. hvala za razumevanje moje
gostgozd
20. 02. 2013 14.33
+4
hmmm ... me prav zanima kateri vidik svojega pogleda na svet si si sam pridobil.... narava, logika, človek in človeštvo pa žal pogosto nimajo veliko skupnega
m-oja
20. 02. 2013 16.39
+3
@F1F1F1 Kaj si argumentiral? Kaj je zate normalen par staršev? Koiiko teh normalnih parov poznaš? Od kod veš da bo otrok živel pod psihičnim stresom? Koliko otrok homoseksualnih parov poznaš? Odgovori na ta vprašanja so argumenti. Opravičevanje ni potrebno argumenti za trditve pa. Izvoli ...
enstajerc
20. 02. 2013 10.48
+0
In prav je tako!
JežekTekaTeka77
20. 02. 2013 10.27
-2
Bravo Avstrija ... modra kri monarhije, pa to ...
Kozorog123
20. 02. 2013 10.08
-6
Spodobi se in pravično je tako kot so odločili..... Še heteroseksualci, ki ne morejo imeti otrok po redni poti ne morejo posvojiti otrok..... Na konc koncu bojo mel pa še homoseksualci prednost....? Kam bi pa pršli s tem?
F1 F1 F1 !!!
20. 02. 2013 09.28
-5
pravilno so se odločili da se jim prepove posvojitev!!! samo jočete da so vam pravice kradene na odoločitev otroka se pa požvižgate barabe!! egoizem daleč nad glavo... upam da bo tudi pri nas prepovedano!!!
F1 F1 F1 !!!
20. 02. 2013 12.31
-4
posvojiti otroka ali narediti otroka po svoji želji je RAZLIKA tepček!
GAYPROPAGANDA
20. 02. 2013 07.48
+2
Počasi se premikamo! Ustavno sodišče RS tako ne bo imelo veliko izbire kot da uzakoni najmanj tisto kar ste zavrnili na referendumu. Nebi se čudil, da bi šlo celo za popolno izenačitev. Zvedeli bomo kmalu!
-,- VOY *.*
20. 02. 2013 08.27
-5
Ti kamor koli se postaviš...vedno si na napačni strani...pa to ... En Fricel...je pač dovol...pa to ...
zemljemerec
20. 02. 2013 07.26
+9
Avstrija ima red in disciplino.Spoštujejo različnost, a jo ne vmeščajo v zakon.Odgovornosti ne bodo delili kot žemljice.
hamer@siol.net
20. 02. 2013 07.03
+7
Nimam nič proti istospolnim, sam otroka jim pa ne bi dal da jih vzgajajo
pridnaov?ka
20. 02. 2013 05.54
+3
še ena kost za delit folk
Ataaufbix
20. 02. 2013 00.51
+2
Vsekekor je bolje otrokom v homoseksualni družini, kot pa v katoliški!
gjaho
20. 02. 2013 02.36
-2
Aja?? Da te vzgajata dve mamici kot tipa, pa saj se ti strga
ONniON
20. 02. 2013 00.15
+6
Slovenija je pa konservativna in deljena družba pa tako majhna
ONniON
19. 02. 2013 23.25
+3
ljudje pa kaj vas briga pa naj ma otroka kdor hoče in ga vzgaja , meni čisto dol visi kdor ga ima in kako ga vzgaja ker je zato odgovoren vsak posameznik sam kar se pa tiče avstrije glede tega pa je bolj odprta in sprejema homoseksualce kot slovenija, sam poglejte dunaj , graz ali podobna večja mesta kakšne scene partyje imajo pa parade ..meni se to zdi super pa še žurka je .....in imajo se vsi fanj .....v sloveniji so žal takšne teme dolgo bile tabu ampak so , povsod obstajajo in ne vem kaj ljudje vidijo v tem narobe, narava ne vidi,ker če bi bilo po zakonu narave narobe to nebi obstajalo, je a čisto odvisno od kulture in zgodovine po svetu kako to sprejemajo, nekje manj ,nekje bolj , tako pač je ampak dajte se sprijaznit s tem da 100 ludi 100 čudi, na svetu nismo sami, niso samo beli in rdeči,so tudi črni ,rumeni in podobni......
zemljemerec
20. 02. 2013 07.50
+8
in zakaj je moji nečakinji postalo življenje pretežko in je pri 29 letih storila samomor, če je živela z ljubečo in pozitivno mater lezbijko in njenimi ljubimkami skozi življenje,kjer ni bil zaželjen moški ? uboga deklica se je zaljubila v fanta, ki je bil vse življenje nočna mora ljubljenih vzgojiteljic...kako svojo miselnost in odnos zložit v glavi in srcu, če se fant obojestransko ne more vmestit v to skupino... Ni me motilo, da se je moja sestra javno opredelila za lezbijko...grozljivo je bilo gledati, kako uničuje lastnega otroka v nezdravi skupnosti polni fobij...vsak posameznik je svet zase.Otroci ne morejo izbirati staršev, njim je to dano ali vsiljeno. Moja nečakinja je bila v takšni skupnosti zelo nesrečna, ker so vsi trgati njeno dušo z argumenti.
minka10
20. 02. 2013 08.00
+3
se strinjan in naša družba še ni zrela za kaj takega, potem pa otroci trpijo v šoli in še kje , samo taki starši se tega ne zavedajo, ker imajo preveč dela sami s seboj in s svojimi problemi
gostgozd
20. 02. 2013 08.33
+2
zemljemerec - kaj pa torej z vsemi, ki naredijo samomor in so odračali v "normalnih" družinah? procentualno gledano, je slednjih sigurno veliko več. torej bi iz tega lahko edinole sklepali, da ravno strejti ne znajo vzgajat otrok?
m-oja
20. 02. 2013 11.24
+6
@zemljemerec, govoriš neumnosti. Slovenija je v samem evropskem vrhu po številu samomorov in ne vem, koliko se jih zgodi zaradi homoseksualnega starša. To so tvoji predsodki in tvoja resnica, sama pa dvomim, da je to dejanski razlog. Uboga tvoja sestra...
urshyka666
19. 02. 2013 22.04
+7
bravo sodišče =) še je upanje na tem svetu ;)
zzob
19. 02. 2013 23.11
+0
Mi pa smo z odločbo Ustavnega sodišča in temu sledečim referendumom ravnali diskriminatorno. Saj to je jasno vsakemu, ki misli racionalno, ne pa čustveno goreče ali s prazno glavo.
Mythra
19. 02. 2013 20.47
+9
Enkrat smo sedeli s prijatli na pijački, in med drugim je bil z nami en lezbični par, in pa ena ženska samohranilka z dvema otrokoma, starima 5 in 6 let. Dekleti sta se začeli poljubljat (v slovo, ker je ena od njiju odhajala), in otroka sta začudeno pogledala (pač nikoli še nista videla podobnega prizora). Vsi ostali smo otrokoma razložili, da imajo nekatera dekleta rada dekleta in nekateri fantje imajo radi fante. Otroka sta se totalno navdušila! Svoji mami sta rekla, da zakaj pa ona ne bi imela za punco eno prijateljico, ki je bila z nami, pa smo jih morali pomiriti, da je tista punca že zasedena, saj ima fanta, in da so njuni mami tudi všeč samo fantje, pa kljub temu še dolgo nista odnehala z idejo, da bi pa onadva raje imela kar dve mami. Zatem smo se dolgo pogovarjali o tem, kako so za predsodke krivi izključno odrasli,njihova vzgoja in zgled, ki dajejo svojim otrokom. Za homofobijo so krivi odrasli, nikoli otroci in otrokom v dobro situirani homoseksualni družini ne bo manjkalo čisto nič.
iravadi
20. 02. 2013 06.05
-1
Hahahahhaha....pravljica za lahko noč...jutri pa je nov dan...
m-oja
20. 02. 2013 11.27
+2
@Mythra se popolnoma strinjam s tabo, tudi mojemu sinu se to ni zdelo nič strašnega.
Dobrovoljac
19. 02. 2013 20.27
-6
Bravo Avstrija. Otrok mora odrašćait ob dveh različnih partnerskih ulogah. Ena je ljubeća matera in druga je zaščitniški in strogi oče. Dve mame ali dva očeta je fali in ne upliva dobro na razvoj otroka. Da ne rečemo kako bo otrok trpev čez puberteto ko ga bojo sošolci dražili taradi tega....mu ne privoščim trpljenja.
Kunar
19. 02. 2013 21.43
+2
Bowbly je prišel do zaključka da je oče nepomebna figura...otrok je v najbolj kritični fazi razvoja odvisen od matere. Za ostalo kasnejšo vzgojo pa je oče pač balast po resnici povedano...žalostno vendar dokazano nažalost.
intel1
19. 02. 2013 19.36
+6
bravo avstrija evropa je ena velka štala
cannex
19. 02. 2013 19.32
+7
Super! Bravo mednarodno pravo :)