Tujina

Predsedniške volitve v Avstriji še brez zmagovalca, odločili bodo glasovi po pošti

Dunaj, 22. 05. 2016 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Začasni končni rezultati v Avstriji kažejo, da ima svobodnjak Norbert Hofer z 51,9 odstotka glasov rahlo prednost pred bivšim vodjem Zelenih Alexandrom Van der Bellnom, ki jih ima 48,1 odstotka. Razlika med kandidatoma naj bi se glede na ocene glasov po pošti občutno skrčila.

Kandidat svobodnjakov 45-letni Norbert Hofer.
Kandidat svobodnjakov 45-letni Norbert Hofer. FOTO: AP

Zmagovalec današnjega drugega kroga predsedniških volitev v Avstriji bo znan šele v ponedeljek pozno popoldne, ko bodo prešteli glasovnice po pošti - teh je bilo zahtevanih kar 900.000. Začasni končni rezultati sicer kažejo, da ima svobodnjak Norbert Hofer z 51,9 odstotka glasov rahlo prednost pred zelenim Alexandrom Van der Bellnom. Slednji jih je glede na začasne končne rezultate pobral 48,1 odstotka, je sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo. A razlika med kandidatom svobodnjaške stranke (FPÖ) Hoferjem in bivšim vodjem Zelenih Van der Bellnom, kot jo kažejo začasni uradni rezultati, naj bi se glede na ocene glasov po pošti občutno skrčila.

Tako zadnji izidi vzporednih volitev, ki jih navaja avstrijska radiotelevizija ORF in ki upoštevajo ocene glasov po pošti, kažejo, da imata 45-letni Hofer in 72-letni Van der Bellen vsak po 50 odstotkov glasov. Glede na projekcije inštituta ARGE naj bi imel Hofer za las prednosti, glede na projekcije inštituta SORA pa Van der Bellen 2900 glasov več od svobodnjaka, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot dodaja APA, ni še nikoli doslej bilo zahtevanih toliko glasovnic po pošti kot doslej, to je natanko 885.437, kar predstavlja skoraj 14 odstotkov od 6.382.507 volilnih upravičencev. In velik del teh glasovnic bodo prešteli šele v ponedeljek.

Povsem odprto je še, kdo bo 8. julija nasledil dosedanjega predsednika Avstrije Heinza Fischerja, ki položaj zapušča po dveh šestletnih mandatih. Po ocenah bi bila lahko volilna udeležba prek 72 odstotkov, potem ko je bila v prvem krogu 24. aprila 68,5-odstotna.

Kandidati zadržani v izjavah

Ob negotovem izidu današnjega drugega kroga 13. predsedniških volitev v povojni Avstriji so bile zadržane tudi prve izjave kandidatov. "Počakati bomo morali," je komentiral Hofer. "Tega si ni želel nihče izmed naju, oba sva želela mirno spati," je za ORF dodal Hofer.

Je pa poudaril, da si želi biti v primeru zmage predsednik vseh, ne le tistih 50 odstotkov, ki so glede na vzporedne volitve glasovali zanj. "Človek, ki zmaga, ima nalogo poenotiti Avstrijo," je dodal.

Vodja svobodnjaške stranke, ki v javnomnenjskih anketah že mesece zaseda prvo mesto, Heinz-Christian Strache pa je ocenil, da je danes prišlo do političnega obrata v pozitivnem smislu.

Van der Bellen je medtem izrazil previden optimizem in izpostavil pomen še nepreštetih glasov po pošti. Predsednica Zelenih Eva Glawischnig pa je spričo dejstva, da je Van der Bellnu uspelo premostiti razkorak iz prvega kroga, spregovorila o "zelo ohrabrujočem signalu za Avstrijo".

Tokratne volitve prelomne

Tokratne volitve v Avstriji so predvsem zaradi presenetljivega uspeha desnega populista Hoferja v prvem krogu z veliko zanimanja spremljali tudi v tujini. Med drugim se je v predvolilni tekmi oglasil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in dal jasno vedeti, da si ne želi zmage Hoferja.

Sicer pa so bile tokratne volitve prelomne. Prvič po letu 1945 se v drugi krog ni uspelo prebiti kandidatoma dveh velikih sredinskih stranka - socialdemokratske (SPÖ) in ljudske (ÖVP), ki trenutno tvorita vladno koalicijo na Dunaju.

Norbert Hofer in Alexander Van der Bellen
Norbert Hofer in Alexander Van der Bellen FOTO: AP

Slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem upa na zmago Van der Bellna

Predstavniki organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem upajo, da bo na koncu zmagal Alexander van der Bellen.

Poslujoči podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Nanti Olip je omenil šokanten izid volitev v dvojezičnih občinah na avstrijskem Koroškem. Kot je dejal, prvi izidi kažejo, da je v teh občinah večina volivcev glasovala za svobodnjaka Hoferja. S tem je Koroška po besedah Olipa znova spomnila na svojo rjavo preteklosti.

Podpredsednica Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Ana Blatnik je medtem izpostavila današnjo volilno napetost in podobno izrazila upanje na zmago Van der Bellna. Kot je dodala, si namreč želi mirnega predsednika Avstrije, ki je za povezovanje Evrope, ne le samo zaradi gospodarstva, temveč tudi zaradi miru. Zmaga svobodnjaka Hoferja, ki bi pomenila postavljanje ločevanja v ospredje, pa bi bila za Avstrijo po njenem mnenju katastrofa.

Tudi predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik upa na zmago Van der Bellna. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da so danes demokratične sile v Avstriji pokazale, da ne želijo premika na desno, izkazalo pa se je tudi, da so Avstrijci sposobni razmišljati v evropskem oz. mednarodnem kontekstu.

Hkrati pa je po mnenju Sadovnika volilni izid znak za vladajoči stranki v Avstriji, socialdemokrate (SPÖ) in ljudsko stranko (ÖVP), da je nezadovoljstvo ljudi v Avstriji veliko. Kot je namreč poudaril, volivci, ki so volili za Hoferja, niso volili za desno oz. svobodnjaško stranko, temveč je to v prvi vrsti "izraz frustracije, ker v Avstriji vladna koalicija dela mimo interesov in skrbi, ki jih ima mali človek".
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
04. 12. 2016 18.45
Hofer vodi še je upanje za Avstrijo,.
puspan
23. 05. 2016 16.52
+1
Ko konzervativnim strankam zmanjka idej, kot se je to dogajalo zadnje čase v Avstriji, obstaja vedno potencialna nevarnost, da zavlada nevarna, skrajno desna struja Haiderjevega kova. Hvala bogu se je to v Avstriji v zadnjem trenutku preprečilo. Avstrijski volivci so pravilno presodili, da s tem dejanjem, ki se jim je že nevarno približal, vse skupaj lahko pahne v veliko nesrečo. Je pa vseeno zelo zaskrbljujoče stanje duha izven velikih mest, na deželi. Nekaj podobnega je doživela pred več desetletji Italija, ki se še do danes ni popolnoma opomogla.
jokal
23. 05. 2016 17.02
+3
ob slovenski meji (štajerska, koroška) so desničarji dosegli 70 in celo 80 odstotkov. že to pove koliko jim je mar za nas.
puspan
23. 05. 2016 17.06
+2
.... in ravno to je žal zelo zaskrbljujoče.
povanpireni
23. 05. 2016 18.13
+2
Oba bosta z veseljem objemala Slovence !!!!!!!!!!
tron3
23. 05. 2016 10.53
-1
Zanimivo je to, da kandidirajo ljudje, ki jih že Matilda šlata, noro!!!
jokal
23. 05. 2016 09.43
-5
Kaj eni podpirate hoferja? On ni samo proti muslimanom. Ampak tudi proti drugim tujcem. Je za omejitev delovnih mest za tujce tudi za slovenske migrante ker kao jemljejo delovna mesta domacim. Ti delovni migranti iz vzhodne evrope so po njegovi stranki tudi odgovorni za veliko brezposelnost. Izjavlja da on ne bo predsednik vsega prebivalstva v avstriji ampak samo svojih drzavljanov. Je za ukinitev vseh socialinih pravic tujcem tudi slovencem. Otroski dokladi socialna obcinska stanovanja nadomestilo za brezposelnost le za svoje drzavljane.
Ana Sols
23. 05. 2016 10.18
+2
Ja, problem nekaterih tu je, da mislijo da so avstrijci, so se kar poistovetili z nekaterimi desničarji tam.
jokal
23. 05. 2016 13.15
+0
človek pove resnico, hlapci pa na to delijo minuse. zato se pa vsi sosedje smejijo takšen narodu, ki hlapčuje za vsako ceno, čeprav ga ne marajo. hrvatje isto.
nevski
23. 05. 2016 15.57
+0
A ni to nekaj povsem normalnega, da Avstrija najprej poskrbi za pravice svojih državljanov? Za socialne pravice Slovencev mora skrbeti Slovenija, ne Avstrija. Zato pa je Slovenija tam kjer je, ker naše vlade mislijo, da morajo skrbeti za vse, samo za lastne državljane ne. Lastne državljane je treba pa odreti do konca.
Ana Sols
23. 05. 2016 20.20
daj ne bluzi, zato pa cela štajerska v Avstriji dela. Najboljše da čakajo na državo, da jim šiht ponudi. Kakorkoli, velika ozkoglednost posameznikov kot si ti.
MarkPolland
23. 05. 2016 08.37
+1
Če FPÖ danes zmaga bi pomenil da si spet usmerjamo v 40-ih, ki vladajo diktature, avtoritarnost in nacistične politike po vsej Evropi. Kot Katalonec ki živil je vesel dve leti v Sloveniji in eno v Austriji, priznam da mal mi je strah kako prihodnost bo za vseh preiseljencih (jaz vključen).
puspan
23. 05. 2016 16.59
+1
Raul, sem konzervativec, ki je živel in delal več, kot 30 let v Nemčiji. Prav zaradi nevarnosti, ki jo čutim enako kot ti, sem dandanes in vedno bolj mnenja, da kanclerka Nemčije, Angela Merkel, kljub hudi napaki s tistim nesrečnim stavkom dela popolnoma prav. Dokler bo v Nemčiji na oblasti žlahtna levica, kot tudi desnica, ni strahu za tujce, kakršen sem bil jaz pri njih, kot tudi ti pri nas, čeprav se moramo mi v Sloveniji še marsikaj naučiti od njih.
jokal
23. 05. 2016 17.12
+1
za skrajno desne je tujec enako tujec, slovenci nismo izuzeti.
modrook
22. 05. 2016 21.33
+0
Valjda da so avstrijski slovenci (tisti ki so pri skledi seveda) proti zasuku na desno.
GURT1
22. 05. 2016 21.29
+27
Hofer je najboljša opcija za Avstrijo, zeleni bi naredili še večjo štalo kot je saj ne znajo ločiti niti zrna od plev samo lapajo o humanosti in zabušavajo, kot naši zelenci v vladi....
korintos23
22. 05. 2016 22.00
-8
Kollerik
22. 05. 2016 22.29
-6
Ana Sols
22. 05. 2016 20.48
-21
Ni naključje, da so desni bolj glasni. Vedno so bili bolj agresivni. To je del njihove narave. :) Hitler je tudi bil precej agresiven in vsako soočenje s Hoferjem in Van der Bellnom lahko to samo potrdi, le da vsi tu pač ne znate nemščine, da bi lahko kaj takega pogledali. :)
ONniON
22. 05. 2016 20.55
+22
kje ti vidiš populizem in agresijo pri hoferju, agresijo in nasilje vidim samo pri protestnikih ,hulihanih iz vrst skrajnih levičarjev to je dejstvo ti je všeč ali ne
Goflja_1
22. 05. 2016 21.30
+7
Upam, da bo Združena Levica poslala uradno protestno depešo v Avstrijo zardi napačno preštetih glasov. Levičarji imajo nasvet svojega Stalina ki je vedno govoril naslednje:" Mene ne zanima kako volijo ljudje, mene samo zanima kdo šteje glasove." meseček_lukec.press......
Solatko
22. 05. 2016 21.32
+9
@anasols HITLER JE BIL LEVI, MUSIOLINI JE BIL LEVI, POVSOD PO SVETU SE ZBIRAJO LEVAKI S PALICAMI V ROKAH IN PRETEPAJO NASPROTI MISLEČE LJUDI
GURT1
22. 05. 2016 21.33
+8
Ja smo videli to agresijo samo ne od desnih, ampak od zelenih na Kotnikovi....
Solatko
22. 05. 2016 21.48
+11
ja tako je, desnaki so imeli slovenske zastave, levaki pa palice + zamaskirane obraze in rdeče komunistične zastave!!!! TO POVE VSE
Ana Sols
22. 05. 2016 21.54
-9
@solatko, žal je Hofer desničarski ekstremist, Hitler pa je prav tako bil, medtem ko drugi kandidat pač nima palice v rokah, ali jo po tvoje ima?
paradoxal
22. 05. 2016 20.38
+17
a zato k je desen je populist tale k je pa vam gahmad leva 24popovska vsec, zeleni levicar je pa predsednik...hahaha levi hinavci sprenevedljivi
ONniON
22. 05. 2016 20.20
+8
v sloveniji je pa večina izprašanih neopredeljenih in čaka na nove obraze , rešitelje, pač standard pri nas
GURT1
22. 05. 2016 21.35
+1
ONniON
22. 05. 2016 20.12
+20
zmagovalec je norbert hofer saj je imel v prvem krogu veliko podpore in ne verjamem da bi se sedaj kaj tako veliko spremenilo, pač znak da avstrijci želijo spremembe in verjamem da bo jim uspelo ker hofer ima zdravo kmečko pamet in ni kot haider za info
Ana Sols
22. 05. 2016 20.26
+0
bomo vidli, kak v ekstrem lahko gre. Kakorkoli obrneš, ne vem, kaj bo tu dobrega za slovenijo :)
ONniON
22. 05. 2016 20.51
+15
za slovenske delovne migrante bo dobro zakaj nebi bilo ? nismo mi problem, problem predstavljajo trenutne vsiljene migracije iz bližnjega vzhoda to je treba ločevati,in tega se bojijo tudi v avstriji saj so imeli že neki problemov z njimi,se pa strinjam da ima prednost pri zaposlovanju domačin
Ana Sols
22. 05. 2016 20.58
-3
Vsi vidijo samo problem v migraciji iz bližnjega zahoda, ne pa vse "novosti", ki jih bo prinesel Hofer. Pa niso to moje besede, ampak Avstrijcev ki tu živijo in se bojijo ekstremizma, zaradi Hitlerjeve politike, ki je tudi bil avstrijec. No, bomo vidli :) mislim da izhod iz eu, ni ravno ugoden za slovence, ki tu iščejo izhod iz krize v sloveniji! Če pa si ti mogoče avstrijec, se ti globoko opravičujem za komentar, ker se ni nanašal nate.
ONniON
22. 05. 2016 21.12
+2
tako kot bodo volivci odločili tako bo,v demokraciji ima ljudstvo prav kaj drugega nebom komentiral
Ana Sols
22. 05. 2016 21.18
-4
Seveda ima prav, zato pa so bili izvoljeni skrajni desničarji v zgodovini in zanetili vojne. Razmisli, kjer je bila vojna zunaj meja v zadnjih 100 letih in ali je bila s strani levičarjev/desničarjev. Pogooglaj malo.
BigBoss
22. 05. 2016 19.29
+5
In kdaj bodo zdaj znani rezultati šele jutri najbrž?
Audy
22. 05. 2016 19.24
+27
8 od 9 dežel je glasovalo za Hoferja, samo levičarji in priseljenci na Dunaju so pokvarili izid.
Kollerik
22. 05. 2016 19.13
-15
nacist je nacist, pa če ima prijazen ksiht ali ne
valjhunsinkajtimara
22. 05. 2016 18.50
+25
Imaše kdo, poleg mene, poln k humanizma, politične korektnosti, talanja rožic, feminizma in malhavosti?!!!
resmen
22. 05. 2016 19.29
+11
Ana Sols
22. 05. 2016 20.34
-9
V času krize se vedno obrne na ekstrem. In še nikoli se ni nič dobrega izcimilo iz tega. Hitler, Bush, ...
valjhunsinkajtimara
22. 05. 2016 18.48
+14
Zakaj ti kvazi novinarji enega označujejo, dobesednoza desnega populists, drugi pa je prvi zeleni predsednik? Si malo pristranski?
Ana Sols
22. 05. 2016 18.44
-9
vsi, ki podpirate hoferja, pozabljate koliko slovenistana dela v avstriji oziroma hlepi po delu tam, saj je standard pač neprimerljivo višji!!!
Ana Sols
22. 05. 2016 20.25
seveda, tudi po tem, ko grejo ven iz eu :)
I_LOVE_FOOTBALL
22. 05. 2016 18.37
-18
Stanje v Avstriji je nako stanju pri nas: tisti z nižjo izobrazbo volijo pač take močno desničarske stranke kot so SDS (Slovenija) ali FPÖ (Avstrija). Sem sam rahlo desen, a sem mnenja, da je skrajno desničarstvo veliko slabše od skrajnega levičarstva (Dokaz: poglej 2. svetovno vojno). Če zmaga Hofer, bo v Avstriji sledila razpustitev parlamenta, nove volitvein začetek radikalnih ukrepov teh "ljudi" kot so izstopi z EU, izgon muslimanov (potem so še drugi na vrsti itd.). Lahko kar sarkastično povem, bravo Avstrija...
ONniON
22. 05. 2016 18.40
+18
tudi na danskem imajo desno protipriseljensko vlado in volivci že vedo zakaj pa je socialni položaj na danskem zelo dober, eno nižjih deležev revščine v eu imajo, so med najmanj zadolženimi, nizka brezposelnost še kaj ? za vzgled si jih vzemi , vse drržave ki so pametne zaostrujejo azilno in migracijsko politiko in nikoli niso bile vabljive toliko za priseljence, pa danska tudi evra nima je izvzeta iz določenih evropskih mehanizmov , to so si izborili
deltex
22. 05. 2016 19.07
-7
Tolar, Danska je ena najbolj odprtih družb v Evropi, sicer desnica kot taka ni nič slabega, problem je radikalna populistična politika, kakršno je vodil pokojni Haider. Nasprotoval je Slovencem in dvojezičnim tablam, hinavec na kvadrat(v resnici gej, na zunaj homofob). Taki politiki so nezaupanja vredni.
TRUMPP
22. 05. 2016 18.35
+18
Hofer je car......Upam da bo naredil red tudi na meji z Bananastanom....pa to.
Franci Luzar
22. 05. 2016 18.43
+2
na meji verjetno ze a kaj bo z zamejci? na juzni strani meje v Bananarepubliki?
walter2
22. 05. 2016 19.47
+0
Kakšni trapasti komentarji zafrustriranih mulcev!
Ana Sols
22. 05. 2016 20.30
+1
včasih si mislim, da nekateri slovenci mislijo, da so avstrijci :) Žal se morajo le malo bolj severno premakniti, da doživijo globoko razočaranje. Preselit se v Avstrijo, kjer sem trenutno, pa vidiš da taki ki podpirajo hoferja o sloveniji nimajo najboljšega mnenja!
tron3
22. 05. 2016 18.34
+13
Dobro bi bilo, da Hofer zmaga, ker počasi že zmanjkuje našim politikom sogovornikov, če pa gredo na tuje, pa politiki obiskane Države npr. Pahorjev obisk Poljske, komaj čakajo, da se poberejo iz Države!!!