Avstrijsko sodišče odprlo pot za poroke istospolnih parov

Avstrijci so odprli pot za poroke istospolnih parov. Te bodo odslej v državi mogoče od 1. januarja 2019. Avstrijsko ustavno sodišče je svojo odločitev v prid "zakonske zveze za vse" utemeljilo s prepovedjo diskriminacije.

Avstrijsko ustavno sodišče je s ponedeljkovo razsodbo odprlo pot za poroke istospolnih parov. Razveljavilo je namreč različne zakonske odredbe, ki doslej istospolnim parom niso omogočale sklenitve zakonske zveze. Te bodo v Avstriji poslej mogoče od 1. januarja 2019.

Avstrijsko ustavno sodišče je svojo odločitev v prid "zakonske zveze za vse" utemeljilo s prepovedjo diskriminacije.

"Razlikovanja med zakonsko zvezo in registriranim partnerstvom danes ni mogoče upravičiti (...), ne da bi pri tem diskriminirali istospolne pare," je pojasnilo avstrijsko ustavno sodišče.

Poroka istospolnega para

V Sloveniji zakon o partnerski zvezi, ki je začel veljati 24. maja lani, istospolnim parom omogoča, da sklenejo partnersko zvezo. (Foto: iStock)

Avstrijsko ustavno sodišče je po poročanju avstrijskega dnevnika Der Standard razsojalo v pritožbi dveh žensk, ki sta živeli v registrirani skupnosti in sta pri pristojnih organih zaprosili za sklenitev zakonske zveze. Magistrat mesta Dunaj in nato upravno sodišče sta njuno vlogo zavrnila.

Registracijo partnerske skupnosti so v Avstriji sprejeli leta 2009, veljati pa je začela 2010.

V Sloveniji zakon o partnerski zvezi, ki je začel veljati 24. maja lani, istospolnim parom omogoča, da sklenejo partnersko zvezo. Prva poroka istospolnega para v Sloveniji je bila 25. februarja letos.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 35
 
jg57 05.12.2017 22:17:16
kmalu bodo ti edini, ki se bodo sploh še poročili. Kaj pa potem? Bo pa spet diskriminacija !
Več komentarjev