Tujina

Balkan kmalu v EU?

Bruselj, 06. 11. 2007 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
13

Vse države Zahodnega Balkana bodo naslednje leto začele pot v Evropsko unijo, je sporočil širitveni komisar Rehn.

Balkanske države se bližajo članstvu v Evropski uniji.
Balkanske države se bližajo članstvu v Evropski uniji. FOTO: Dare Čekeliš
Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve z zadovoljstvom ugotavlja, da poročila o napredku ohranjajo jasno evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana. Slovenija si prizadeva za čim hitrejše napredovanje teh držav na njihovi evropski poti. To je ena od prioritet Slovenije kot naslednje predsedujoče EU. V skladu s tem je Slovenija omenjenim državam tudi v prihodnje pripravljena nuditi vso potrebno pomoč in podporo, da bi čim prej izpolnile vse obveznosti in rešile tiste težave, na katere opozarja tudi Evropska komisija.

Evropska komisija je objavila letna poročila o napredku Hrvaške, Turčije, Makedonije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Albanije ter Črne gore na poti v Evropsko unijo. Letošnja poročila o napredku so prve ocene o pripravljenosti treh kandidatk - Hrvaške, Turčije in Makedonije - ter štirih potencialnih kandidatk - Srbije, Črne gore, BiH in Albanije - po oktobrskem dogovoru o novi pogodbi EU, ki naj bi tudi omogočila nadaljnje širitve.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je sporočil, da bodo države Zahodnega Balkana leta 2008 podpisale pristopne sporazume z Evropsko unijo. ''Pričakujem, da bodo balkanske države leta 2008 izpolnjevale pristopne pogoje,'' je dejal.

Turčija pa mora narediti več, da bi omogočila spoštovanje temeljnih človekovih pravic, kot so na primer svoboda govora in verska svoboda, je pozval. Rehn je izpostavil Kurde, opozoril pa je predvsem na kršenje pravic otrok in žensk.

Jutri parafiranje sporazuma s Srbijo

Rehn je v Bruslju napovedal, da bo Srbija z Evropsko unijo v sredo v Bruslju parafirala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, sklenitev katerega je nujni in prvi formalni korak k polnopravnemu članstvu v EU. "Imam dobre novice za eno od držav," je parafiranje napovedal Rehn na predstavitvi poročil o napredku Srbije in še šestih držav na poti v EU. Nujni pogoj za sklenitev sporazuma sicer ostaja popolno sodelovanje s haaškim sodiščem, je opozoril.

Turčija je po objavi poročila o napredku države v pristopnih pogajanjih z EU že obljubila nove reforme. Zunanje ministrstvo v Ankari je poudarilo, da se njihova prizadevanja za odpravo pomanjkljivosti in učinkovito uresničevanje reform ne zmanjšujejo, pač pa se povečujejo. Turčija je tako odločena nadaljevati reforme, dokler ne bo ujela najvišje ravni demokracije in človekovih pravic.

Rehn se je za sporazum s Srbijo odločil po posvetovanju z glavno tožilko Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carlo Del Ponte, ki je poročala o "izboljšanju sodelovanja tako pri iskanju obtožencev kot pri dostopu do arhivov in dokumentov". Vendar ni "konec poti", to je plod "intenzivnega sodelovanja, ni pa še popolno sodelovanje", je opozoril. Parafiranje sporazuma je sicer samo tehnični korak, s katerim obe strani potrdita, da sta seznanjeni z vsebino dokumenta.

Ključni korak Srbije na poti v Evropsko unijo pa ostaja sklenitev sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, ki ga država doslej še ni podpisala zaradi nezadostnega sodelovanja s haaškim sodiščem pri iskanju vojnih obtožencev. Nujni pogoj za sklenitev sporazuma pa ostaja "popolno sodelovanje s haaškim sodiščem, ki bi moralo privesti do prijetja in predaje vseh preostalih obtožencev Haagu", med njimi Ratka Mladića in Radovana Karadžića, navaja komisija v poročilu o napredku.

Opozorila Hrvaški pred uveljavitvijo ERC

Evropska komisija je Hrvaško opozorila, da mora rešiti vprašanje zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranu (ERC), katere uveljavitev za članice EU je Zagreb napovedal s 1. januarjem prihodnje leto, ko krmilo EU prevzame Slovenija. Prav tako je Hrvaško pozvala k trajnim rešitvam drugih odprtih vprašanj, predvsem glede meje.

Bruselj je Hrvaško posvaril tudi, da so "potrebni nadaljnji konkretni koraki za trajne rešitve" tudi glede drugih odprtih dvostranskih vprašanj, saj je bilo na tem področju storjenega malo napredka. Poleg tega so v poročilu omenjena še vprašanja hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke, Nuklearne elektrarne Krško in ribiškega dela Sporazuma o obmejnem prometu in sodelovanju.

Na gospodarskem področju je komisija Hrvaško opozorila predvsem na negativen vpliv subvencij za podjetja, ki delujejo z izgubo, pri čemer poudarja prepočasen napredek pri prestrukturiranju ladjedelništva in jeklarstva. "Stabilnost finančnega sektorja se je povečala", vendar "zunanja neravnovesja lahko pomenijo tveganje", je komisija navedla  v poročilu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

webshadow@rocketmail.com
08. 11. 2007 11.01
Pomojem ne bo dolgo, ko bomo po vzoru rimskega cesarstva postali zahodna in vzhodna EU... kam bomo pristali mi je pa tako jasno - nekdo mora nerazvite slepat...
victoriosus
07. 11. 2007 12.52
Če že Unija dela samomor, se moramo vsaj mi zavarovat. Zakon o priseljevanju je treba popravit po švicarskem modelu. Če omejimo priseljevanje, ne bomo nikoli imeli take štale kot Nemčija, Nizozemska, Francija, Španija, itd... Zdaj lahko, čez par let bo prepozno.
Samo.Jst
07. 11. 2007 10.16
...jao, to se bo vse zrušlo. Ni mogoč obstoj na takšen način. Razlike med samimi državami so prevelike in mislim da Nemčija in ostale države, ki dobesedno futrajo vse druge, ne bodo to počele v nedogled. Nič dobrega na vidiku...
kanal@email.si
07. 11. 2007 08.28
Zadnj čas da se meje pa te zajebancije na mejah ukinejo! Vse države bivše juge morejo prit v EU in pika!
inexslo@hotmail.com
06. 11. 2007 23.00
nema EU za vas! Pozivam vas k sodelovanju na natečaju za spremembo imena EU, ker ko bodo v skupnosti afriške države do Malavija, bo potrebno spremeniti ime
nintendo64@email.si
06. 11. 2007 20.09
Če so Romunija, pa Bolgarija lahko v EU (ki sta na ravni Zimbabveja), te si vse ostale balkanske države EU še bolj zaslužijo.
Nauders
06. 11. 2007 17.23
jim bomo sej lahk povedal kaj sim sledi; gradnja megacentrov v vsaki vasi, mega-ultra podražitve ... :D
generalpostmail@hotmail.com
06. 11. 2007 16.02
Se že veselim! Albanija, Bosna, Črna Gora... en sam velik potencial rasti in intiligence!! Spet bomo plačevali davek za nerazvite oni bodo pa zaradi nevoščljivosti še naprej blokirali slovenska podjetja pri prodoru... čeprav to kao naj nebi bilo več mogoče... @rosomoh; enako bi lahko reko za EU... vse skupaj bo preraslo samo sebe in se sesulo. Še prej bodo pa albanosi naselili pol evrope!
mc_burek@email.si
06. 11. 2007 15.19
balkan ni za v evropo, hrvaška ni, bosna še mn. take države bojo notr spravl da bo EU razpadla nazadne
VanGogh
06. 11. 2007 14.30
preveč se je folk skup držal in nekaterim pač ni ugajalo :)
hot-shot69
06. 11. 2007 14.21
Samo še turčija pride v EU pa bomo vidl raztur Evrope, ki jo poznamo danes...
rosomoh@email.si
06. 11. 2007 14.05
Ker je bila yu neko umetno skrpucalo različnih narodov in mentalitet,kulture in lastnih prispevkov za standard.
srpko
06. 11. 2007 13.06
Vsi z juge bodo v EU. In zakaj je bil potreben raztur yu?