Tujina

'Balkan ne sme biti žrtveno jagnje'

Praga, 01. 05. 2009 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je poudaril, da proces širitve Evropske unije na Zahodni Balkan ne sme biti žrtveno jagnje globalne finančne in ekonomske krize

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je danes države Zahodnega Balkana pozval, naj okrepijo boj proti korupciji. "Postavljanje pod vprašaj naših obveznosti glede širitve nam ne bo pomagalo v boju proti svetovni gospodarski krizi," je zatrdil Rehn in poudaril, da krize niso povzročili ne delavci v Pragi ne politiki v Srbiji. Komisar je ocenil, da je trenutno v jugovzhodni Evropi na delu "ista magnetna sila evropske perspektive", ki se je izkazala za tako uspešno v Srednji in Vzhodni Evropi.

Evropska komisija je države Zahodnega Balkana pozvala, da okrepijo boj proti korupciji.
Evropska komisija je države Zahodnega Balkana pozvala, da okrepijo boj proti korupciji. FOTO: Miro Majcen

Rehn je sicer ocenil, da je v petih letih svojega mandata izpolnil pet od šestih ciljev, ki si jih je postavil ob prihodu na komisarsko mesto leta 2004, z izjemo ponovne združitve Cipra. Med izpolnjenimi cilji je navedel razrešen status Kosova, dejstva, da je Hrvaška v zadnji fazi pogajanj, da so vse države Zahodnega Balkana trdno na evropski poti skozi sporazume o stabilizaciji in pridruževanju, da je Turčija prav tako na evropski poti in da ima EU sedaj 27 članic.

Finski komisar je opozoril, da na Balkanu ni nikoli časa za premor in sproščanje, saj regija ni do te mere stabilna, da ta ne bi mogla biti kaj hitro ogrožena.

Rehn: Moramo se premikati

"Moramo ohraniti evropsko perspektivo za jugovzhodno Evropo s končnim ciljem članstva teh držav v EU, ko vsaka država izpolni pogoje. Ni se nam potrebno premikati s hitrostjo naboja, vendar se moramo premikati. Samo potovanje je enako pomembno kot končni cilj," je dejal.
 

Tako Rehn kot predstavnika češkega predsedstva EU, zunanji minister Karel Schwarzenberg in podpredsednik vlade Alexandr Vondra, so danes sicer poudarili, da sta demokratizacija in učinkovit boj proti korupciji ključna kriterija, po katerih bo Unija ocenjevala tiste države, ki si prizadevajo za približevanje EU. V tej luči so države Zahodnega Balkana pozvali, naj okrepijo boj proti korupciji.

"Od držav Zahodnega Balkana zahtevamo, da oblikujejo agencije za boj proti korupciji in organiziranega kriminala, vendar to ni preprosto. Mislim, da je to ena od naših prednostnih nalog. Hrvaška je npr. napredovala na številnih področjih, a korupcija še naprej predstavlja resno težavo za državo, ki ji lahko zaplete pot v EU," je pojasnil Rehn. Komisar je poudaril, da bodo boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter reforma državne uprave in obstoj svobodnih volitev glavni kriteriji za presojo, kdaj bo lahko Makedonija začela pristopna pogajanja z EU. Rehn je danes zatrdil, da mora Skopje počakati do konca leta.

O zmanjšanju korupcije

Vondra je poudaril, da korupcija ni nič novega in da ta problem ni omejen zgolj na države Zahodnega Balkana, Schwarzenberg pa je zatrdil, da večja integracija z EU pozitivno vpliva na zmanjšanje korupcije. Tako Rehn kot predstavniki češkega predsedstva so zavrnili očitke, da Unija premalo sodeluje z nevladnimi organizacijami v jugovzhodni Evropi. Rehn je poudaril, da EU ne samo sodeluje z nevladnimi organizacijami, ampak si močno prizadeva za izgradnjo institucij in pravne države v regiji.

Zastava Evropske unije
Zastava Evropske unije FOTO: Reuters

Schwarzenberg se je dotaknil vprašanja vzhodnega partnerstva in pomislekov glede udeležbe beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka na ustanovitvenem vrhu partnerstva 7. maja v Pragi. Češki zunanji minister je poudaril, da je politika poklic, pri katerem si ni moč vedno izbirati partnerjev. Dejal je, da Unija ne more nekaterih držav preprosto "pustiti v temi". "Ne bodimo dvolični. Zakaj nihče ne protestira, ko v EU gostimo ruskega premierja Vladimirja Putina ali kitajskega predsednika. Verjetno bi bil položaj z Belorusijo drugačen, če bi država sedela na nahajališčih nafte ali plina," je bil oster.

V češki prestolnici tako poteka mednarodna konferenca na temo padca železne zavese, velike širitve EU ter vloge civilne družbe in evropske ideje v demokratični preobrazbi Srednje in Vzhodne Evrope, ki jo ob 20. obletnici Berlinskega zidu in 5. obletnici širitve EU organizirata Evropska komisija in češko predsedstvo.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
03. 05. 2009 11.43
BiH je že žrtev ,če so pustili četnike živet!!
darvil
03. 05. 2009 09.14
bnam govori o sodu smodnika in kontra skids se mu podpisuje pod komentar ,pozabljajo pa na to da je evropa nastavila sod smodnika katerega vrvico smo ravno mi prižgali
samo56789
02. 05. 2009 15.50
Pogoj za vstop novih članic v EU bi morala biti tudi izgradnja in izvajanje pravnega reda v praksi oz. da se spoštuje pravni red in sprejete pravne obveznosti iz podpisanih pogodb.
samo56789
02. 05. 2009 15.14
bnam 270702.05.2009, 09:29 Ob primeru razpada EU,bi meje ostale take kakršne so bile ob vstopu v EU.Tako ima Slovenija legitimno pravico to vprašanje urediti. ZAKON.
samo56789
02. 05. 2009 15.11
Slovenija, Slovenci ne smejo nikoli podpisat ( tu mislim, na mednarodno pravno veljavni dokument ), da se odpovedujejo Istri. Mednarodno pravo ne vsebuje načela pravičnosti, ampak priznava hrvaške manipulacije in agresijo znotraj totalitarnih režimov bivših Jugoslavij kot legalno prisvajanje tujih ozemelj. V interesu EU in Slovenije morajo biti pravično določene meje med narodi bivše Jugoslavije, brez legalizacije nasilnih prisvajanj tujih ozemelj z etničnim čiščenjem. Namreč preveč je bilo nekaznovanih in obsojenih zločinov in žrtev takšnih dejanj na prostorih Jugoslavije, da bi lahko spregledali ta problem, ga pometli pod preprogo in to tempirano bombo prenesli v EU. Če želimo imeti urejene meje po načelu pravičnosti moramo vztrajati na mirovni konferenci o razpadu Jugoslavije. Meje pa ne morejo potekati tako kot so potekale upravno administrativne meje znotraj obeh totalitarnih režimov. Namreč njihova funkcija je bila lažje upravljanje totalitarne države in niso bile potrjene s strani demokratično izvoljenih predstavnikov ljudstva, kar pomeni da so nelegitimne in močan vzvod za nove konflikte. Nekomu je seveda v interesu, da se ti konflikti prenesejo v EU, ker jih bo lahko zlorabljal za manjšanje moči EU-ja.
Bolivar
02. 05. 2009 15.07
sangi Ja balkanski trg koristi Sloveniji ,a ni samo tu prisotna,bi pa bil močan udarec za slovenijo ,če bi se prekinilo sodelovanje! Bivše države Jugoslavije predstavljajo "le" 25% prihodkov v slovenski BDP! Medtem ko trgovina z Nemčijo ,Avstrijo in Italijo prinese 60% !!! Mislim,da je jasno razvidno zakaj se Slovenija obrača bolj proti tem državam,brez zamere ,pač tako je! Ostale države EU v sodelovanju s Slovenijo prinesejo še 8% v BDP, drugod po svetu ,kjer ima Slovenija vpleteno svoje gospodarske vezi pa prinesejo še 7% v naš buđet!
Bolivar
02. 05. 2009 15.02
bnam 2707 SUPER KOMENTAR!!! PODPIŠEM!
sangi
02. 05. 2009 13.10
Klasik, slovenci se tudi ne razumemo z našimi sosedi. Pa brez skrbi da imajo tudi baltske države enake poglede na sosede. Takole ti povem Klasik. Zapelji se malo po Hrvaški, lahko greš tudi malce dlje da res opaziš. Pa boš videl kako globoko smo mi v balkanu. Ker brez balkana enostavno nimamo trga. Mercator, lesnina, gorenje, merkur, fructal, in še bi lahko našteval... Smešno pa je, da sami raje rinemo v švabske trgovine. Čez 100 let bomo govorili samo še nemško in italjansko.
Buena Vita
02. 05. 2009 12.59
IN MATEJĆI NE SPRAŠUJ ZA BABJE GATE
Buena Vita
02. 05. 2009 12.58
MATEJ962 RT IMAM TUD JST, VEŠ REFERENDUM BO,ZATO KER TO JEZI HRVATE,IN BUČKAJO Z GLAVAMI,HA,HE,HI
Buena Vita
02. 05. 2009 12.55
ČE BO REHN ZVEDEL KOLIKO SLOVENIJE JE OKUPIRANE,BO NEHAL MLATIT PRAZNO SLAMO
debaoladi
02. 05. 2009 12.43
"EVROPSKI" ljudje pustite balkan balkanu, zakaj se opterečivat sa "sodrgom čifurskom" balkan naj bo na balkanu in njihova polisika "balkanska" naj ostane na balkanu, MI SMO EVROPA IN SE UKVAJRAJMO SA EVROPOM, nobedan balkanski narod se ne ukvarja sa evropom in im je malo mar za evropu, sa balkanom se se vedno ukvarjali drugi od mezopotanaca do rimlana, slavena, turaka, germana a sad i "evropljana" vsak naj se ukvarja s svojom politikom, gospodarstvom i svojim dvorištem. BALKAN NIKOLI NIČ NI DOBREGA DOBIJO OD NOBENE SVETOVNE "CIVILIZACIJE" i nigdar sam nije prosijo nobenga za pomoč BALKAN SE BO SAM RAZVIJO TAKO KOT NJEMU PAŠA, a evropa naj se razvija kako njoj paše. Zamislite se "kulturna i civilizovana evropo" zakaj silite balkan v evropu DA MU KAJ PODARITE? SIGURNO NE samo ker boste neki dobili od tega balkana, prisiljavate balkan da čim pre uđe u tu ebenu evropo. BALKAN PUSTITE BALKANCIMA!!!!!!!!!!
jezek_Slovenski
02. 05. 2009 12.21
bnam 2707 Lepo povedano.
Uporabnik215111
02. 05. 2009 11.24
Klasik Vidimo kako naše vodstvo vodi našo državo, kako so inteligentni itd. Bogatim milijon ali več, revne pa na ulico oz na beraško palico. Zelo sposobni, ni kaj!!!!
bnam 2707
02. 05. 2009 09.29
Evropi je Balkan poznan bolj kot sod smodnika,kot pa nekaj prijetnega.Paše jim Jadransko morje,zato toliko pritiskajo na Slovenijo,da odblokira hrvaško.Podkupljenih je veliko evro politikov.Hrvaška tukaj ne špara.Če hrvaška ne bo čim prej prišla v EU,bo bankrotirala,ker je do grla zadolžena.Slovenija bi tako ponovno plačevala za nerazvite in bankrotirane države,kot je to morala v SFRJ. Vstop Balkanskih držav v EU,pomeni tudi prevzeti tudi vso konfliktnost tega nesrečnega Balkana in tudi posledice.Zato smatram,da bi morala EU sprejeti vse Balkanske države v paketu,ko bodo rešile vsa medsebojna odprta vprašanja,sicer jih bo morala EU reševati znotraj v duhu neprestanih konfliktov,kar bi EU oslabilo in destabiliziralo.Mirovni sporazum na Balkanu je nujen,ker brez njega ne bodo rešili ničesar.Hrvaška ves čas govori,kako ne bo vplivala na sprejem ostalih balkanskuh držav,kar je pa malo verjetno,saj že ves čas zahteva edino to,kar misli,da je za njih prav.Če nebi bilo tako,bi hrvaška nehala izvajati pritiske na Slovenijo in nebi zahtevala mejo po sredini Piranskega zaliva,pač pa bi pristala na mejo na Mirni.Ta je bila zarisana tam kot administrativna meja v zemljevidih SFRJ do leta 1962 in čez.Taka je tudi v NATO zemljevidih. Ker ima hrvaška figo v žepu z tem ne bo nič.Zato tudi Slovenija ne bo popustila.Tako je tudi prav. Jadransko morje pa pripada vsem jugoslovanskim narodom.Hrvaška ga ni prinesla s seboj v SHS niti ga ni imela leta 41 niti 45.Prisvojila si ga je kasneje,še zlasti Istro,kjer nimajo res kaj iskat.Ne moremo prezreti dejstva ob razpadu SFRJ,da so meje postale sporne,ker so bile zgolj administrativne. Ob primeru razpada EU,bi meje ostale take kakršne so bile ob vstopu v EU.Tako ima Slovenija legitimno pravico to vprašanje urediti.Če bo Slovenija pristala na pritiske iz hrvaške in EU,bi to pomenilo,da daje hrvaški legitimnost jurisdikcije na prisvojena ozemlja po drugi svetovni vojni..Z tem bi hrvaška uradno lahko trdila,da so ti kraji bili pridobljeni legitimno in dokončno z vstopom hr v EU.Slovenija torej ne more zahtevati stik z odprtim morjem,ampak razmejitev v Istri.Vse ostalo so bolne stvari. Jugoslovanstvo je Slovenijo veliko stalo,ne želimo,da nas stane tudi evropejstvo.Zgodovina nas je maresikaj naučila.To mora biti jasno vsakomur!
maneno48
02. 05. 2009 06.37
BAL KAN - PLES VOLKOV
zogby
02. 05. 2009 00.08
Sicer pa nobeno državo ne morejo prisiliti naj vstopi v EU! Tudi Švica in Norveška nista del EU pa sta vseeno uspešni! Tako da kakšna balkanska država ,ki nebi hotela v EU naj le poskrbi za ustrezno prosperioteto v državi pa je EU nepotreben zanjo! Naj bo to iziv ,če ga kdo zmore!?
matej962
01. 05. 2009 23.09
pajtlerblanka 01.05.2009, 23:01 0 JAH,RES JE lopov ni samo tisti ki vrečo drži,tudi tisti ki v vrečo daje je lopov *********************** Živjo Blanka kako si kaj a si spet v politiki. Raje nam povej kakšne tangice nosi Petra Majdič. Enkrat sprejemi dejstvo, da ti politika ni močnejša stran. Vseeno te imam rad. REFERENDUM BO IN PIKA.....
Buena Vita
01. 05. 2009 23.08
giuro REFERENDUM BO,IN PIKA, ZATO KER V SLOVENIJI ŠE IMAMO NEKAJ BESEDE TA MALI NEOPOREČNI LJUDJE----PA SI POJTE HR ČKI ALELUJE,KOLIKO VAS VOLJA,MI GREMO NA REFERENDUM,,,,,TU BOMO SOODLOČALI DRŽAVLJANI SEVEDA SE LAHKO ZGODI DA BOMO SLOVENCI PREJ ZAPUSTILI EU ,KOT PA HRVATI P O V O H A L I NJEN PRAG
Buena Vita
01. 05. 2009 23.01
JAH,RES JE lopov ni samo tisti ki vrečo drži,tudi tisti ki v vrečo daje je lopov