Znanost in tehnologija

Balkanski in irski znanstveniki izdelujejo največji dron na svetu, namenjen bo mirovnim misijam na morju

Zagreb, Sarajevo, 08. 01. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški, bosanski in irski znanstveniki so združili moči, da bi izdelali največji dron na svetu, katerega namen bi bil opravljati mirovne misije na morju. Robot bo sestavljen iz brezpilotnega zračnega plovila in brezpilotnega podmorskega plovila.

Droni so v preteklosti že dokazali svoje prednosti. Slovenci smo jih denimo uporabili pri nadzoru lubadarjev.
Droni so v preteklosti že dokazali svoje prednosti. Slovenci smo jih denimo uporabili pri nadzoru lubadarjev. FOTO: POP TV

Znanstveniki fakultete elektrotehnike in računalništva iz Zagreba, univerze v Dubrovniku, elektrotehnične fakultete v Sarajevu in univerze v Limercku na Irskem v okviru Natovega programa Znanost za mir in varnost pripravljajo skupni projekt Morus. Gre za izdelavo največjega tovrstnega robotskega sistema na svetu, ki bo sestavljen iz brepilotnega zračnega in brezpilotnega podmorskega plovila, poroča Al Jazeera.

Zveza Nato bo prispevala 350.000 evrov

Namen drona je opravljanje mirovnih misij na morju, je pojasnil vodja projekta profesor iz Zagreba Stjepan Bogdan.  Da gre za velik projekt, kaže dejstvo, da bo zanj samo Nato prispeval več kot 350.000 evrov.

Za nadzor meja, vodnega habitata, vetrnih elektrarn ...  

Vloga končnega izdelka je sicer raznolika, med drugim pa bi ga lahko uporabljali za opazovanje podvodnega habitata, nadzor naftnih ploščadi ali vetrnih elektrarn, morskih meja,  pregledovanje morskega dna, iskanje neeksplodiranih sredstev in nadzor gozdnih požarov ob obali in na otokih.

Načrt predvideva, da bi robotski sistem nato tudi komercializirali in ga začeli proizvajati v državah, ki sicer sodelujejo pri projektu, je dodal Bogdan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav Morus delno financira Nato, znanstveniki poudarjajo, da gre za civilni projekt in da se končni izdelek v nobenem primeru ne bo uporabljal v vojaške namene.

"Pri projektu sodelujejo le znanstveniki civilnega sektorja in civilnih inštitucij. Program Znanstveniki za mir in varnost financira le tiste projekte, ki služijo civilni družbi, poleg Morusa podpirajo niz drugih projektov na svetu, katerih namen je izboljšanje življenja in dobrobit družbe v miru," je še pojasnil Bogdan.

Čeprav ima termin dron negativen predznak, predvsem zaradi uporabe v vojaške namene, pa profesor opozarja, da je bilo v zadnji letih razvitih precej aplikacij, v katerih se brezpilotni sistemi uporabljajo v civilni družbi, in sicer od geodetskih in areholoških snemanj do nadzora prometa, iskanja pogrešanih oseb na težko dostopnih krajih.

Znanstveniki so prepričani, da bo plod njihovega dela privarčeval na številnih področjih, predvsem pa olajšal delo v primerih, ko gre za misije na morju.

Bogdan je spomnil, da se mirnodobne misije na morju trenutno opravljajo na načine, ki zahtevajo znatne človeške in materialne resurse. "Recimo, če je treba raziskati kakšno nepredvideno situacijo v podvodnem habitatu, kot je denimo hudo onesnaženje, se posadka z nekaj član s čolnom pripelje na kraj, pripravi plovilo, ga spusti v morje in čaka, da opravi svojo nalogo – posname kraj dogodka in vzame vzorce. Potom ga izvlečejo iz morja in se s pridobljenimi podatki vrnejo nazaj na obalo," oriše Bodgan.

Znastveniki opozarjajo, da bodo največji dron na svetu uporabljali le za mirovne misije.
Znastveniki opozarjajo, da bodo največji dron na svetu uporabljali le za mirovne misije. FOTO: Thinkstock

Minimalen človeški vložek 

Sistem razvijajo na način, da bo potreben minimalen vložek oziroma delovanje človeka. Tudi zgoraj opisan primer bi lahko v celoti opravil dron. Človeška posadka bo na obali podmorsko plovilo priključila na zračno vozilo, ki bo nato plovilo odpeljalo do kritične točke, ga tam spustilo v morje in se nato vrnilo v bazo oziroma postojanko. Po končanem delu bi zračno vozilo iz morja dvignilo podmorsko plovilo in ga prepeljalo v bazo.

"Človeška vloga bo le daljinsko opazovanje sistema iz baze na obali in intervencija v primeru nepredvidenih okoliščin," dodaja profesor, intervencije pa bodo mogoče v zelo kratkem času.

Vsa komunikacija prek brezžičnega interneta 

Vodja irskega tima Edin Omerdić je povedal, da bo vsa komunikacija med zračnim vozilom in podmorskim plovilom ter med celotnim sistemom in nadzora na obali potekala po brezičnem internetu, kakovost zveze pa ne bi smela biti odvisna ne od razdalje ne od vremenskih pojavov.

Brezpilotno zračno vozilo bo lahko nosilo težo do 50 kilogramov, njegova skupna, torej z lastno težo, pa bo 75 kilogramov. Zato bodo za pogon uporabili bencinske motorje, ki omogočajo večjo nosilnost pa tudi daljši let. Baterije, ki so trenutno na trgu, namreč omogočajo letenje le med 20 in 30 minut, novi dron pa bo lahko letel do ene ure.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mertseger
08. 01. 2017 15.41
+9
Pri nas je to itak nesmiselno ker sprejet zakon vse prepoveduje še sam sem prodal drona s katerim sem letel 7 let ker se mi ne da ukvarjati z birokracijo
Mauzahecmauzares
08. 01. 2017 15.03
+1
Amercani jim bodo pa satelitsko navigacijo vsilil s pritvezo da ne rabimo nc placat
encijandupli
08. 01. 2017 11.21
+6
Še dobro, da gre za BREZPILOTNO plovilo, vsaj nebo nihče umrl, ko bo strmoglavilo.
vertex
08. 01. 2017 09.54
+6
Balkanci so naredili najboljši in najhitrejši električni avto na svetu.Američani so dali kapo dol.Nevoščljivi slovenceljni se pa kisajo kot zelje.Privoščljivi Slovenci pa tudi kapo dol
Die einemaister
08. 01. 2017 15.37
+8
modelx
08. 01. 2017 20.08
+3
Kajetan
08. 01. 2017 09.39
+2
Tale ki je prevajal članek je tega tako zakompliciral da nobenemu ni jasno. OK brez#iöni internet, tale bo malo te#ka najverjetneje je mislil satelitsko povezavo saj tja kamor bo namenjen ne bo brez#iänih dostopnih toök - ali pa bodo v bazenu v kakem hotelu. No naslednje je brezpilotnega zraönega in podmorskega plovila ??? Kaj to je za to da öe dol pade da se lahko pod morjem nazaj privleöe. Verjetno bi ta ölanek bil v tej smeri - zaradi podmorskega delovanja te naprave potrebujejo za komunikacijo tudi zraöni del, med njima pa bo wirelwss povezava ki pa z internetom nima niö dkupnega. Sicer pa glede na skupino ki v projektu sodeluje tudi kaj takega ni izkljuöeno.
Vabis
08. 01. 2017 09.17
+2
Če imajo res prste vmes hrčki in Bosanci potem,potem bodo padali dol, kot zrele hruške...
fukju
08. 01. 2017 09.23
-2
uuuuuu,kako nekateri komaj čakajo,da jim neuspe....
Antropozofija
08. 01. 2017 09.01
+6
Mirovne misije imamo tudi v Siriji. Zato bo tudi NATO prispeval zajeten delež, kot se za mirovnike spodobi.
Die einemaister
08. 01. 2017 08.55
+3
predpostavljam, da use stoji na ircih, balkanci se samo zravn šlepajo, če bo pa poželo uspeh se bodo pa najbolj hvalili.
Supafly
08. 01. 2017 09.22
+7
Haha,sem ravno hotel napisat,pa kje so te tri našli?? :)
fukju
08. 01. 2017 09.22
+4
ha ha,pa si videl kdo je vodja Irskega tima?
Kajetan
08. 01. 2017 09.40
+10
Pa zgleda da so pri Ircih tudi sami bosanci?
ToJeSlovenija
08. 01. 2017 13.35
+8
Vodja irskega tima Edin Omerdić....hahahahahaha
Viggen
08. 01. 2017 16.40
+0
če ni Črnogorcev zraven, se najbrž ne šlepajo. Bosanci znajo še kako delat ...
ToJeSlovenija
08. 01. 2017 17.51
-1
Znajo ja,se posebej so delavni na gradbiscih.
Die einemaister
08. 01. 2017 18.36
+2
ja, že pri nešteto vesoljskih programov so bili zravn baje
Supervillain
08. 01. 2017 08.48
+5