Tujina

Bannon v svojem opravičilu: Trump je bil edini kandidat, ki se je lahko soočil s Clintonovo in jo tudi premagal

Washington, 08. 01. 2018 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Donald Trump mlajši je domoljub in dober človek. Obžalujem, da je moja zamuda pri odzivu na netočno poročanje o njem preusmerila pozornost s predsednikovih zgodovinskih dosežkov v prvem letu mandata," je v svojem opravičilu Trumpovi družini zapisal Steve Bannon in zagotovil, da je njegova podpora predsedniku ZDA neomajna.

Nekdanji tesni sodelavec predsednika ZDA Steve Bannon je zaradi nekaterih izjav, objavljenih v knjigi novinarja Michaela Wolffa Ogenj in bes, v nedeljo izdal pisno opravičilo Donaldu Trumpu in njegovi družini.

'Don mlajši je domoljub in dober človek'

Wolff Bannona v knjigi med drugim citira, kako opredeljuje srečanje Trumpovega sina in drugih sodelavcev z Rusi v Trumpovi stolpnici junija 2016 kot izdajalsko in nedomoljubno dejanje. Donald mlajši je šel na sestanek, da dobi negativne informacije o Hillary Clinton, kar je tudi priznal.

"Donald Trump mlajši je domoljub in dober človek. Obžalujem, da je moja zamuda pri odzivu na netočno poročanje o Donu mlajšemu preusmerila pozornost s predsednikovih zgodovinskih dosežkov v prvem letu mandata," je sporočil Bannon in dodal, da so bile njegove kritike usmerjene v nekdanjega šefa Trumpove kampanje Paula Manaforta in ne Trumpovega sina.

Zagotovil je, da je njegova podpora Trumpu in njegovi agendi neomajna, kar je "vseskozi dokazoval v člankih na straneh Breitbart Newsa ter v svojih govorih in nastopih vse od Tokia do Hong Konga, pa od Arizone do Alabame". Kot je še zapisal v svoji izjavi, ki jo je v celoti objavil CNN, je "bil Trump edini kandidat, ki se je lahko soočil s Clintonovo in jo tudi premagal".

Steva Bannona zapuščajo zavezniki, ki so hkrati tudi Trumpovi zavezniki, ogroženo je njegovo delovno mesto izvršnega podpredsednika medija Breitbart.
Steva Bannona zapuščajo zavezniki, ki so hkrati tudi Trumpovi zavezniki, ogroženo je njegovo delovno mesto izvršnega podpredsednika medija Breitbart. FOTO: AP

Trump na Twitterju: Nisem samo pameten, lahko bi rekli, da sem genij

Predsednik ZDA je sicer konec tedna skupaj z drugimi republikanskimi voditelji v Camp Davidu postavljal agendo za letošnje leto, vmes pa so si za oddih ogledali nov film z naslovom Največji šovmen, ki pripoveduje zgodbo o ustanovitelju cirkusa Barnum & Bailey, P. T. Barnumu. Ustreznejšega filma si ne bi mogli ogledati, glede na to, kaj se dogaja v ZDA po izdaji Wolffove knjige, ko se sprožajo dvomi o predsednikovi duševni uravnovešenosti.

"Celo življenje sta bila moja največja atributa duševna uravnovešenost in pamet. Bil sem ZELO uspešen poslovnež, nato sem postal ena največjih televizijskih osebnosti, kandidiral za predsednika ZDA in to postal v svojem prvem poskusu. Mislim, da me to naredi ne samo pametnega, ampak genija ... in to zelo uravnovešenega!" je Trup zapisal na Twitterju, zaradi česar se sedaj iz njega norčuje celo konservativni New York Post.

Voditelj oddaje na televiziji Fox News Chris Wallace je v nedeljo direktorja Cie Mika Pompea vprašal, kakšno oceno o uravnovešenosti tujega svetovnega voditelja bi dala obveščevalna agencija v varnostni analizi, če bi tvital kaj podobnega. Pompeo je vprašanje zavrnil kot neumno in zagotovil, da je Trump povsem primeren za položaj predsednika.

Pompeu je žal ljudi, ki še vedno ne morejo sprejeti dejstva, da je Trump predsednik, veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley pa je na televiziji ABC zagotovila, da je enkrat na teden v Beli hiši in še ni slišala, da bi kdo spraševal o duševni stabilnosti predsednika. "Vedno znova me preseneča, kako daleč bodo šli ljudje z laganjem za denar in moč," je dejala.

Wolffova knjiga med drugim trdi, da Trump ni pričakoval volilne zmage in je bil nepripravljen na prevzem položaja. Trumpa opisuje kot otroka v odraslem telesu, ki nima nobene discipline, ne bere ničesar, zvečer je sam brez žene v svoji spalnici, kjer se baše s hamburgerji in gleda televizijo ali telefonira prijateljem.

Wolff trdi, da je približno leto in pol opravljal intervjuje s ključnimi ljudmi Trumpove administracije. Nastalo naj bi okoli 200 pogovorov, sam pa naj bi imel v Zahodnem krilu že skoraj rezerviran svoj sedež. Trump pa torej pravi, da nista nikoli govorila.
Wolff trdi, da je približno leto in pol opravljal intervjuje s ključnimi ljudmi Trumpove administracije. Nastalo naj bi okoli 200 pogovorov, sam pa naj bi imel v Zahodnem krilu že skoraj rezerviran svoj sedež. Trump pa torej pravi, da nista nikoli govorila. FOTO: AP

Trump: Miller je uničil voditelja na CNN-u

Trumpa je na televiziji CNN zagovarjal svetovalec Stephen Miller, ki je zagotovil, da je knjiga navaden kup smeti in napadel nekdanjega političnega stratega Bele hiše Bannona zaradi grotesknih maščevalnih komentarjev. Miller je nezadržno hvalil Trumpa in voditelju oddaje Jacku Tapperju ni pustil, da zastavi kakšno vprašanje. Slednjemu je nato prekipelo in Millerju je zabrusil, da govori le za enega člana občinstva. "Mislim, da smo zapravili dovolj časa naših gledalcev," je dejal in prekinil prenos. Po vrnitvi je gledalcem zaželel dobrodošlico "nazaj na planetu Zemlja".

Nekaj minut kasneje je od predsednika, ki zatrjuje, da ne gleda televizije, še posebej ne lažnih novic na CNN, prišel tvit, v katerem je opozoril, kako je "Miller uničil lakaja Tapperja".

Bannon se razen opravičila v zadnjem času ni pojavljal nikjer, saj je v hudi nemilosti. Zapuščajo ga zavezniki, ki so hkrati tudi Trumpovi zavezniki, ogroženo je njegovo delovno mesto izvršnega podpredsednika medija Breitbart, na novo zaposlitev pa bi lahko kvečjemu računal pri kakšnem izrazito levem proti-trumpovskem mediju. Za konservativno Ameriko je mrtev in reši ga lahko le Trump.

Trump bo 17. januarja medijem podelil nagrade za najbolj lažne novice leta

Trump je danes nameraval podeliti posebne nagrade za najbolj lažne novice leta medijem, katerih poročanje mu ni všeč, a je na Twitterju sporočil, da je zadeva prestavljena na 17. januar. "Zanimanje in pomembnost teh nagrad je veliko večja, kot si lahko mislite," je zapisal. Podelitev bo torej nekaj dni preden bo imel svoj govor o položaju v državi pred obema domovoma kongresa.

Trump se je za podelitev posebnih nagrad medijem, s poročanjem katerih ni zadovoljen, odločil novembra lani in je do nedelje pozno zvečer vztrajal, da jih bo podelil danes.

Med nominiranimi za "zlate trumpije", ki pridejo po zlatih globusih, so CNN, Washington Post, New York Times in zagotovo tudi televizija MSNBC. Najbolj gledana politična televizija v ZDA Fox News bo tokrat zanesljivo ostala praznih rok.

Nekdanji glavni pravnik za etična vprašanja v Beli hiši demokrata Baracka Obame Norm Eisen je sicer zjutraj Trumpove sodelavce opozoril, da bodo kršili zakon, če bodo predsedniku pomagali pri izvedbi njegove namere. Trump naj bi bil kot predsednik izvzet iz določil zakona, ki prepoveduje zlorabo položaja, vendar pa njegovi uslužbenci niso.

Eisen je tvitnil, da ameriški zakon prepoveduje uporabo vladnega denarja in časa za škodovanje določenim medijem v korist drugim medijem. Nekdanji direktor Urada za vladno etiko Walter Shaub pa je pojasnil, da bodo nevarnosti pregona izpostavljeni vsi uslužbenci vlade, ki bodo sodelovali pri Trumpovem projektu na primer s tem, da bodo zadevo dali na spletno stran.

Direktor za družbene medije v Beli hiši Dan Scavino mlajši je že decembra vnaprej sporočil, da s 'trumpiji' nima nič, ker je to zadeva, s katero se ukvarja Trumpova predsedniška kampanja za leto 2020.

Logistika podeljevanja 'trumpijev' ni znana, propagando za dogodek pa dela spletna stran nacionalnega odbora republikanske stranke, ki vodi spletno anketo, pri kateri ni dvoma, kdo je med favoriti, saj navaja le negativne zgodbe o Trumpu v medijih kot so CNN, revija Time, televizija ABC, ki so si zaslužile popravek. Udeleženci ankete imajo na izbiro, da zgodbe označijo z "lažne", "bolj lažne" in "najbolj lažne".

Trump je televizijo Fox News vnaprej izločil iz izbora, vendar pa je zanimivo, da bi jo večina Američanov kljub temu postavila na prvo mesto in to po anketi Rasmussen, ki je med vsemi velikimi v ZDA najbolj naklonjena republikancem in predsedniku.

Okoli 40 odstotkov vprašanih je na prvo mesto med najbolj pokvarjenimi, skorumpiranimi in lažnivimi mediji postavilo televizijo Fox News, sledi CNN z 25 odstotki pred levičarsko televizijo MSNBC z devetimi odstotki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
08. 01. 2018 21.57
-2
Res drži tisti pregovor , prej bo šla kamela skozi šivankino uho ,kot pa Trump v nebesa , čeprav je prisegel na svetem pismu ,kar jaz mimogrede smatram žalitev Boga in Kristusa , sicer pa če bi prisegel na koran ali talmud je to enakovredna žalitev
kure bedne
09. 01. 2018 21.51
+2
puspan
08. 01. 2018 19.41
Lumpi hvalijo lumpe.
trumpet2015
08. 01. 2018 18.21
+0
pravkar sem prebral zadnjo izjavo od lažnivca Wolffija oz. lažnive globalistične, demonske podlasice : "Moja knjiga bo končala Trumpov mandat". ahahahaha hahahhahaha ahahhhhaaahah. levaška norost res ne pozna meja
Apostol1
08. 01. 2018 21.53
+0
trumpet.....No katera norost se pokazala za pravo bo čas pokazal , oziroma ga že kaže in prav daleč pa ta čas ni , ti pa svetujem da prebereš ponovno svoj komentar , stopiš pred ogledalo in 10x ponoviš ovca ,ovca ,ovca in tako naprej in nato ponovno prebereš svoj komentar in ponoviš postopek pred ogledalom , to počni toliko časa ,da boš ugotovil da slediš nekomu ,ki ga brez greha imenuješ lažniva ,arogantna ,izkoriščevalska podlasica.
nikhrast
08. 01. 2018 22.58
+1
nikhrast
08. 01. 2018 16.16
+2
Pa pustite volitve pri miru, pa Hillary tudi, knjiga govori o Trumpu, pa kako se on obnaša, pa kaj se dogaja v The White House. Jasno, kaos vsepovsod, Trump neprimeren za predsednika, kot "child in the White House", dober primer za analizo, Melanie v obupu, ni čudno da je tako nizko na listi pomembnih žensk, skriva se, sram jo je.
jzkzfzmz
08. 01. 2018 12.51
+1
24 ur. pišete nekaj v brezveze. Če bi vsaj 1x pisali to kar se dejansko dogaja po svetu, ne pa te trače prodajate od Cnn-a ker druga ne smete pisat. Pa en LP.
nikhrast
09. 01. 2018 16.11
+1
spletni Kritik
08. 01. 2018 11.00
-3
Apostol1
08. 01. 2018 16.51
+1
Darko32
08. 01. 2018 10.38
+2
Neverjetno. Sedaj je POP tv začel širiti neke dezinformacije okrog TRUMPA kar po Sloveniji. Tukaj moramo biti na jasnem, da takšnega početja ne odobrava veliko sogovornikov, saj je pokvarjeno početje do konca. Če je nekdo izgubil volitve zaradi podtikanj je to njegova krivda in mi Slovenci nimamo nič z tem. Širjenje takšnih informacij na podlagi nekih izjav, katere so lahko tudi izmišljene je milo rečeno pokvarjenost brez primere. Zato predlagam, da se takšnih komentarjev vzdrži pisec članka, ki očitno nažiga k hujskanju zoper TRUMPA. Prej se je žalilo MELANIJO češ kakšen kramp je in sedaj se žali pa še TRAMPA. Zato v razmislek piscu tega članka in kdo mu je naročil, da mora to pisati. Naj gre pisat v AMeriške časopise in medije. Zato pa naj bi še mi plačevali skozi naročnino, kar je absurd nad absurdi.
User1063544
08. 01. 2018 10.49
Saj pa dobijo narok od lastnikov.. Kaj pa si mislil da bo kaj drugače? Ko Židje naročijo, proplus skoči...
Našvasan_zob
08. 01. 2018 10.02
+4
Trump bi gladko izgubil proti Sandersu.. Ker pa so Demokrati pokvarjeni in so ogoljufali kandidature Sandersa je svet dobil predsenika Trumpa... Ki pa bo verjetno imel 2 mandata.. TO pa je tako , ko goljufaš in v ospredje rineš Hilary.. In prav je tako!
Foen
08. 01. 2018 10.33
+1
Ne pozabi, Sanders je podprl Hilarijo - in s tem o sebi povedal pravzaprav vse. Ko bo končana preiskava o pay-to-playu pa bomo tudi na temo kdo je bolj in manj priseben oz. 'gladek' ter pokvarjen lahko kako rekli.
trumpet2015
08. 01. 2018 08.46
-2
Prepozno za opravičevanje, ker ravno Bannon je privlekel tisto lažnivo podlasico z demonsko faco- Wolfa v belo hišo,Samo bebavi levaki in privrženci Hilary Clinton kupujejo to lažnivo knjigo od že znanega šarlatana , prevaranta in lažnivca Wolfa. pa mogoče še tista serijska lažnivka T. L. Ta knjiga je dobra samo za podkurit in nič drugega
detect
08. 01. 2018 09.10
+9
patria
08. 01. 2018 10.36
+2
Tako kot vse knjige, ki se na skladajo z našo resnico in našo svetovnonazorsko naravnanostjo, kajne?
trumpet2015
08. 01. 2018 13.03
+0
levaki, za vas je samo knjiga od Hillary z naslovom : Zakaj sem popušila na volitvah, kaj drugega je pa za vas že prezahtevno branje
Apostol1
08. 01. 2018 14.15
+1
Trumpet Wolfa imenuješ lažnivo podlasico , vseeno pa mislim da nekdo ki je v položaju da napiše in spravi v promet knjigo ,ki piše resnico o Trumpu ni lažniva podlasica , ker če bi lagal bi ga Trump tožil in iztožil ter onemogočil Wolfa za ves življenje , tako pa je vse kar je v knjigi napisano dvakrat ali večkrat povsem dokazljivo in to ti da vedeti zdrava kmečka pamet in mirno se lahko reče da večjega arogantnega bedaka in izkoriščevalca na prestolu ameriškega predsednika še ni bilo , samo tega ti ne boš spoznal niti takrat ko ga bodo odstavili ,ker ne verjamem da bo s tem načinom vladal 4 leta ,morda če se bo spremenil ampak to je pri ljudeh takega tipa človeka kot je Trump in tudi ti nemogoče in nasvet preberi tale moj komentar vsaj 10x morda pa boš na koncu razumel kam pes taco moli.
trumpet2015
08. 01. 2018 15.58
+0
če 10 prič izjavi da je wolf spreobrnil njihove izjave v nekaj čisto drugega, oz, si je izmislil intervju ki ga nikoli ni bilo, potem je jasno da takšen avtor ni kredibilen, oz, takšna. kniga je lahko samo kup lažnivega konjskega dreka. lepo je napisal Bildi da hijena piše knjigo o levu, v enem stavku je povedal vse
trumpet2015
08. 01. 2018 16.24
+2
tudi ne razumem kako lahko požar izda knjigo o Melaniji, čeprav nikoli ni napravil intervjuja z njo,niti ni Melanija avtorizirala knjige, prav tako pop tv izdela dokumentarec brez intervjuja z Melanijo, potem pa tam v NY sprašujejo nekega roma, da izdela njen psihološki profil. obup
Apostol1
08. 01. 2018 16.48
-1
Eno je Požar povsem drugo je Wolf ,eno in isto je pa Trump in Trumpet.
Apostol1
08. 01. 2018 16.49
-1
trumpet a si prebral vsaj 10x ,kaže da nisi , če pa si ,pa vem da ti pomoči ni
veronqa
08. 01. 2018 08.25
+8
Zda je postala ena velika ladja norcev.
Našvasan_zob
08. 01. 2018 10.02
+3
Sedaj, ko bodo ovadbe in aretacije se bo malo spucalo.. vsaj začasno..
trumpet2015
08. 01. 2018 10.17
+1
ladje norcev imaš samo v piranskem zalivu, Trump je poskrbel za svoje, za razliko od naših levakov ki bodo bankrotirali državo, še prej pa vse pokradli
Našvasan_zob
08. 01. 2018 10.33
+1
Bodva fer pa rečva, da je tut Trump sebe večkrat bankrotiral in s tem nategnil upnike :)
trumpet2015
08. 01. 2018 10.44
+0
to ni res,nobenega ni nategnil, ti ne loćiš osebnega bankrota od bankrota podjetja. Trump ni nikoli bankrotiral, če imam jaz npr, 10 podjetij in mi dve podjetji bankrotirata, je to v končni fazi še vedno uspeh, če preostalih 8 podjetij dela dobro. To ve vsak ki vsaj malo spozna na investiranje in podjetništvo
trunck
08. 01. 2018 11.45
+0
Trumpet,. ti nimaš nobenega podjetja, ker če bi ga imel, ne bi pisal takšnih nesmislov. Vsak bankrot je lahko kaznivo dejanje, posebej, če ima nekdo 10 podjetij in se sredstva prelivajo med njimi. In je Trumpek sredstva prekanilaziral na druga podjetja, dobavitelji in država pa so ostali z dolgim nosom.
trumpet2015
08. 01. 2018 16.09
+2
neumnost, Trump ima čisto preteklost, nikoli ni bil pravnomočno obsojen, niti obtožen, saj razumem, za vas levake je nekaj nepredstavljivega. da je človek poštenjak, potem mu pa podtikate vse mogoče in nemogoče