Tujina

Barack Obama vztrajno osvajal

Washington, 20. 01. 2009 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Michelle ni takoj klonila pod čari mladega Baracka Obame, njeno srce je osvojil s povabilom v kino. Življenje s prvim možem ZDA pa ni postlano z rožicami, saj smrči in za seboj pušča umazane nogavice.

Zaprisego Baracka Obame si lahko ob 17.30 ogledate v živo tudi na spletni strani 24ur.com!

Michelle Obama je za številne primerna zamenjava za Jackie Kennedy. Je ikona stila, samozavestna in inteligentna, danes pa v zgodovino vstopa kot soproga 44. ameriškega predsednika Baracka Obame. Je tudi prva temnopolta prva dama, ki se bo vselila v Belo hišo.

Michelle Obama in Jackie Kennedy. Podobnost je očitna.
Michelle Obama in Jackie Kennedy. Podobnost je očitna. FOTO:
Odstopam od povprečja. Afroameričanka, vzgojena v Chicagu … Sploh ne bi smela biti tu. Michelle Obama po zmagi njenega soproga

44-letnica je priznala, da ni bila ravno navdušena, ko se je Barack Obama odločil tekmovati za predsedniški stolček, saj si je želela mirnejše družinsko življenje. Popustila je, ko ji je uspelo z ultimatoma: da njuni hčerki, 10-letna Malia in sedemletna Sasha, vsaj enkrat tedensko vidita očeta in da njen mož preneha kaditi. Vendar mu je zadnje uspelo le delno, saj se vsake toliko še pregreši.

Od revščine do Bele hiše

Michelle Obama je odraščala v skromni družini v revnejšem predelu Chicaga. Njen oče Fraser Robinson, javni uslužbenec v mestni upravi, je delal – kljub multipli sklerozi, ki je vplivala na sleherni trenutek v njegovem življenju. Mati Marian je bila gospodinja.

Kljub težkim pogojem se je Michelle leta 1981 vpisala na prestižno univerzo Princeton. V diplomski nalogi iz sociologije opisuje, kako se temnopolti študenti prilagajajo ''kulturi belcev'', s čimer se oddaljujejo od svojih korenin. ''Bila sem šokirana, ker so nekateri moji študentski kolegi vozili prestižne avtomobile. Takrat nisem poznala staršev, ki bi imeli tako drage avtomobile, kaj šele mladino,'' je dejala.

Stavi na pamet in ne moč. Četudi je imela vse adute, vključno z višino (1,82 centimetra), se ni želela ukvarjati s športom, samo zato ker je visoka, temnopolta in športne postave, je povedal eden od njenih nekdanjih profesorjev. Po Princetonu je sledilo pravo na Harvardu, nato je postala odvetnica v Chicagu. Takrat je tudi spoznala Baracka Obamo, ki ga je zavračala, dokler je ni neki večer povabil v kino gledat film režiserja Spika Leeja. Po poroki leta 1992 se je zaposlila v javnem sektorju, najprej v čikaškem mestnem svetu, nato v univerzitetni bolnišnici, kjer je Obamovo zmago dočakala kot namestnica vodje oddelka za stike z javnostmi. V predsedniški kampanji je možu vseskozi stala ob strani. Dala je na stotine intervjujev, v katerih je poudarjala, da bi bil Barack Obama odličen predsednik.

Besedno zvezo 'prva dama' je leta 1849 na pogrebu svoje soproge uvedel nekdanji ameriški predsednik Zachary Taylor. Doslej je bila najbolj aktivna Eleanor Roosevelt, Jackie Kennedy je svet očarala s stilom, Michelle Obama pa bo prva temnopolta prva dama ZDA.
Besedno zvezo 'prva dama' je leta 1849 na pogrebu svoje soproge uvedel nekdanji ameriški predsednik Zachary Taylor. Doslej je bila najbolj aktivna Eleanor Roosevelt, Jackie Kennedy je svet očarala s stilom, Michelle Obama pa bo prva temnopolta prva dama ZDA. FOTO: Reuters
Malia in Sasha sta najmlajša otroka po Kenedyjevih otrocih. Njuna mati ne bo dopustila, da bi se razvadili. Tako bosta še naprej postiljali postelji, luči pa ugasnili ob 20.30.

Znana je tudi po iskrenosti, zato ji nasprotniki očitajo nespoštovanje države, aroganco in celo rasizem. Mediji in tudi soproga protikandidata Johna McCaina, Cindy, so pod vprašanje postavljali njen patriotizem, potem ko je lani pred množico izjavila: ''Kot odrasla oseba sem prvič v življenju resnično ponosna na svojo državo.'' Pozneje je razložila: ''Seveda ljubim ZDA. In nikjer drugje se moja življenjska zgodba ne bi uresničila.''

Ne skriva niti žgečkljivih podrobnosti iz osebnega življenja. Povedala je, da njen mož smrči, da je zjutraj slabe volje in da svojih nogavic ne zmore vreči v košaro za umazano perilo. ''Vedno povem, kar mislim. Rada se norčujem iz moža. On zna živeti z močno žensko, zato bo tudi dober predsednik,'' je nekoč dejala. Kljub temu se dobro zaveda svoje vloge. ''Z Barackom se pogovarjava o vsem, vendar nisem njegov politični svetovalec. Sem njegova soproga,'' je poudarila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
22. 01. 2009 19.57
Gotovo so lepi in plemeniti tudi bratranci, sestrične, tetice ter strički!
comment123
22. 01. 2009 09.44
MENI JE VŠEČ VSA DRUŽINA. TUDI DEKLICI MALIA IN SASHA.NAJ NE POZABIJO NASE.
inna@volja.net
21. 01. 2009 21.03
GIBANJE RUPSWC THREE MERILA NO JA PSS,,? NOBEN NE MORE BITI PERFEKTEN KOT NAS DIMITRICZ!! BARAK PA IMA DOSTI PROBLEMOV ! SICER PA POZIVAM VSE SLOVENCE NAJ SE CIMPREJ PO AMERICANIJO IN SPERJMEJO TUDI NJIHOVA IMENA ! KOT PRVI SE BO PREIMENOVAL NAS DIMITRI V : Mc RUPWC DIMIT YEB B PAHOR PA SE PO NOVEM IMENUJE : PAHBAR BORACK
kr_neki7
21. 01. 2009 20.07
waw, zanimiva gospa pa še pametna in uspešna. zaenkrat sta mi oba zelo ušeč :) kar tko naprej
Tonček Balonček
21. 01. 2009 16.19
Je pa temnejša od moža, a sta njena starša vsaj potomca sužnjev, kajti od Obame fotr je samo "uletel", kot nek mednarodni playboy in se hitro umaknil domov v Kenijo!
fsad
21. 01. 2009 16.11
tedaj je bilo to možno sedaj pa če hočeš na zmenek peljat al pa osvijit punco mores pa imet miljone v žepih pa bit lep ko Brad Pitt če si pa grd si pa obsojen na samsko življenje kruto a žal resnično
12345s
21. 01. 2009 13.35
Menda je tudi Jackie imela "obupno krive noge".
Bartolomeus
21. 01. 2009 13.07
Noge ima pa obupno krive!
manjakranjc@hotmail.com
21. 01. 2009 13.01
Streznitev bo "boleča". Opaziti je, da ga vsi kujejo in poveličujejo v novega Jezusa; realnost je pač bolj kruta...gre le za Obamo s prijetnim priimkom in porjavelo kožo, še vedno pa je tako vodljiv, kot vsi pred njim.
Tonček Balonček
21. 01. 2009 12.45
Zelo je simpatična, baje da zna dobro pripravljati bureke in đulbastijo! Komaj čakam na intervju z njo v Jani ali Nedeljskem dnevniku! Škoda, da ni katoliške vere! Gotovi bi s e lepo razumela z Jankovićem ali Strojanovimi! Pa saj bosta gotovo akj prišla v Slovenijo, žal ne tudi na Brezje!
kriss714@amis.net
21. 01. 2009 12.39
Kakšni slaboumni komentarji, predvsem tisti babji. Očitno imajo POPove mehiške limonade velik vpliv na kurje možgančke.
naxi
21. 01. 2009 12.03
Podobnost je očitna-v barvi obleke pa res! G.Obama mi je všeč, ker se mi zdi ženska z zdravo pametjo.Ni ravno lepotica -je pa taprava baba in še simpatična!
populus
21. 01. 2009 11.25
ne preveč pričakovat!!bolje da se pričakuje manj in se več dobi! kdor le malo pozna ameriško politiko ve da bodo njegove besede ostale kot besede za predvolilno kampanjo! vendar če pogledate tudu bush je imel izredno veliko podporo na štartu!!vendar je on ostal bušman dobesedno. no pustimoo se presenetit in ja če bo uvedel reforme kot jih je napovedal bosta z kenedijevo res imele lastnosti obe bosta vdovi ameriških predsednikov.
Tonček Balonček
21. 01. 2009 10.03
Pa kateri parček je prisrčnejši, ta dva Obamatova ali Angelie Jollie in Brad Pitt?!
Tonček Balonček
21. 01. 2009 09.57
Njihova toplina sega v naša srca! "Obama ma nas rad!" Molimo za družino Obama, iz hladne in megelne Ljubljane jim čez lužo pošiljamo mile blagoslove in najtoplejše želje za srečo ter mir! Dol z Jankovićem!
Coco Bee 1
21. 01. 2009 09.45
jo podpiram pr tem da je direktna in iskrena. deluje mi simpaticno in mislim da je dobra žena in mama. družina Obama pa mi deluje zelo posrečno in izžarevajo toplino.
Alexxsaso@yahoo.ca
21. 01. 2009 09.13
Zna ziveti z mocno zensko op.prev podredil se je, da ne zveka vec...
Tonček Balonček
21. 01. 2009 09.12
Če diplomantka Princetona in Harvarda nazadnje pristane na poziciji namestnice vodje za stike z javnostjo v neki bolnišnici, potem nekaj že ne more biti v redu! Pri nas npr. v UKC-ju, ne bi dosegla niti 35. plačilnega razreda. Manjak seveda tudi podatek, če ej bila pred porpoko nedolžna! Če so se njeni kolegi vozili s prestižnimi avtomobili, se bo pa ona zdaj zato v jumbo jetu No 1 in blindiranih kadilakih.
smalek2
21. 01. 2009 08.59
Michelle Obama IN NJEN MOŽ, SEDAJ ŽE PREDSEDNIK, STA PRAVA OSVEŽITEV V CELOTNEM SVETOVNEM POLITIČNEM SVETU IN ŠE POVRHU TAKO SIMPATIČNA :)
Mila Križnik
21. 01. 2009 08.55
koncno bo vsaj nekdo pametn vodu drzavo...