Slovenija

FOTO: Parkirna 'vojna' v Barbarigi

Barbariga, 08. 08. 2013 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
215

V hrvaškem turističnem naselju Barbariga, kjer ima apartmaje veliko Slovencev, se po trditvah bralca odvija prava mala vojna zaradi parkiranja. Lastniki apartmajev trdijo, da jim zaračunavajo za parkirna mesta, ki so jih nekoč že kupili. V podjetju, ki je vpisano tudi v zemljiško knjigo, pravijo, da je vse po črki zakona.

Lastniki apartmajev naj se ne bi strinjali z delovanjem podjetja B. Parking, katerega uslužbenci delijo globe na parkiriščih, ki naj bi spadala k apartmajem in naj bi jih plačali ob nakupu apartmaja. Bralec je poudaril, da ne namerava še enkrat kupiti nečesa, kar je že kupil.

Vsa parkirišča – bilo naj bi jih okoli 1750 – so označena kot modra cona. Bralec je opisal, da je v naselju kiosk B. Parkinga, v katerem prodajajo parkirne listke. Sprva so delili položnice z globami, nato so začeli lisičiti vozila. Več voznikov je nato kar z žago odstranilo lisice, nekateri so odstranili ali prekrili registrske tablice.

Zgodba ima dolgo zgodovino. Po pojasnilih predstavnika Društva za skladno bivanje Barbariga Milana Slemnika so lastniki najprej sklenili pogodbo o združevanju sredstev za izgradnjo stanovanja s Samoupravno interesno skupnostjo za stanovanjsko in komunalno dejavnost občine Pulj. Plačevali so jim ali po obrokih ali enkratno, ob koncu projekta so sklenili pogodbo o nakupu s poslovno skupnostjo Euroturist Poreč. Slemnik je prvo pogodbo sklenil leta 1988, maja 1989 je po celotnem plačilu podpisal pogodbo z Euroturistom in prevzel apartma.

Po njegovih trditvah v pogodbi o združevanju sredstev piše, da kupuje enosobno stanovanje in vrt, a tudi parkirišče v neposredni bližini. V pogodbi z Euroturistom pa med drugim piše, da je kupec dobil trajno pravico koriščenja na zemljišču, na katerem je zgrajena zgradba, in tudi na zemljišču, ki služi redni uporabi stanovanja, je navedel.

Opozoril je, da se slovenski državljani po razpadu Jugoslavije niso mogli takoj vpisati v zemljiško knjigo. Po njegovem pričevanju se je v tem času v zemljiško knjigo vpisal G.U. Barbariga. Leta 2010 so vložili prve tožbe, do danes jih je na sodišču okoli 60. Nekaterim lastnikom prvostopenjsko sodišče ni ugodilo, zato so se pritožili. Slemnik že dve leti in pol čaka na odločitev drugostopenjskega sodišča. Pritožba je bila do sedaj pravnomočno zavrnjena v enem primeru, lastnik je podal ustavno pritožbo.

Medtem so na parkirišča vgradili zapore, ki jih niso zaklenili. Lastniki so takrat vložili še 65 tožb zaradi motenja posesti, ki so jih po trditvah Slemnika dobili na prvi stopnji, a so jih izgubili po pritožbi podjetja. Zatem so vložili zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče. V društvu svetujejo lastnikom, naj ne kupujejo parkirišč in naj ne plačujejo parkirnine. G. U. Barbariga naj bi parkirišče ponujal za okoli 3000 evrov, je še dodal Slemnik.

Radetić: V zemljiško knjigo je vpisan G. U. Barbariga

Mislim, da ni logično, da občina nasprotuje plačevanju parkirnine za del parkirnih mest, ko pa je podpisan sporazum, da bodo plačljiva tudi parkirišča, ki bodo v lasti občine Vodnjan v istem naselju (Barbarigi, op. a.). Član uprave G. U. Barbariga Branko Radetić

Po besedah člana uprave G. U. Barbariga Branka Radetića je njihovo podjetje večinski lastnik parkirišč in je vpisano tudi v zemljiško knjigo, kamor se lahko vpišejo tudi morebitni kupci parkirnih mest. Lastnikom ponujajo odkup parkirišča za ceno od 200 do 220 evrov na kvadratni meter.

Pojasnil je, da so lastništvo pridobili od njihovih ustanoviteljev, ki so vlagali v projekt Barbariga. Menijo, da občina Vodnjan nima nobenih pristojnosti glede zaračunavanja parkirnine na njihovem zasebnem zemljišču. Radetić je poudaril, da imajo z vodnjansko občino podpisan sporazum, po katerem bi morala občina od njih dobiti 120 parkirnih mest. Nekaj bi jih morali urediti za invalide, druga bi morala biti plačljiva, je dejal.

B. Parking: Lastniki apartmajev niso kupili tudi parkirišč, a jih nezakonito uporabljajo že več let

Nekateri so odstranili registrske tablice, da jih ne bi mogli oglobiti.
Nekateri so odstranili registrske tablice, da jih ne bi mogli oglobiti. FOTO: M.K.

V B. Parkingu so pojasnili, da so z G.U. Barbariga sklenili pogodbo o upravljanju, na podlagi katere so začeli zaračunavati parkirnino. Po njihovih besedah je lastnik nekaj parkirnih mest že prodal lastnikom apartmajev. Poudarili so, da gre za zasebno zemljišče, na katerem lastnik lahko počne, kar ga je volja. Po njihovem prepričanju tako lahko vozila tudi lisičijo, ''če se lastnik avtomobila skuša izogniti plačilu in brezplačno uporabljati tujo lastnino'', kar po njihovem mnenju dovoljuje zakon o obligacijskih razmerjih.

Po njihovih trditvah so njihovo delo preverjali policisti in vsi pristojni inšpektorati, pa niso ugotovili nobenih nepravilnosti pri njihovem delu. Poudarili so še, da lastniki apartmajev niso kupili tudi parkirišč, temveč jih več let nezakonito uporabljajo, o čemer pričajo tudi pravnomočne sodbe.

Opozarjajo, da je odstranitev lisic in njihovo uničenje kaznivo dejanje, za katero je zagrožena zaporna kazen do dveh let. Vse lastnike, ki so sami odstranili lisice, so zato prijavili, so poudarili. Zaradi suma zlorabe pooblastil naj bi ovadili tudi komunalne redarje, ki naj bi pomagali pri odstranitvi lisic. Prijavili naj bi še osebe, ki so žalile in fizično napadale uslužbence B. Parkinga, ''pri čemer so nekaj ljudi prepeljali na policijsko postajo''. Proti neplačnikom so sprožili postopke, po katerih naj bi morali plačati dolg.

Pošiljajo opomine

Neplačnikom pošiljajo opomine. Iz pisarne odvetnika Mateja Domja so po pooblastilu B. Parking v zadnjih nekaj tednih poslali več sto opominov lastnikom vozil, ki niso plačali parkirnine.

Po njegovih besedah je bilo doslej plačanih okoli 30 odstotkov opominov, za neplačnike ne izključuje sprožitve sodnih postopkov zoper neplačnike opominov. Poudaril je, da so lastniki vozil s parkiranjem na zasebnem zemljišču avtomatično sprejeli pogoje za dnevni najem parkirnega prostora, za kar niso plačali, zato morajo poravnati dolg.

Predsednik Društva za skladno bivanje Barbariga Viktor Zadnik je sporočil, da so o po njihovem mnenju neupravičenem zbiranju podatkov o lastniki vozil obvestili slovensko notranje ministrstvo, urad informacijske pooblaščenke in slovensko veleposlaništvo. Domje je pojasnil, da je do podatkov o lastnikih vozil prišel po zakonu o odvetništvu na upravnih enotah.

Župan: Občina ni dala soglasja za pobiranje parkirnine

Občina je očistila nekaj površin, kjer je brezplačno parkiranje.
Občina je očistila nekaj površin, kjer je brezplačno parkiranje. FOTO: Bralec

Na občini Vodnjan prejemajo veliko vprašanj glede parkiranja v Barbarigi. Župan Klaudio Vitasović je najprej poudaril, da jim je izredno žal za nastalo situacijo. Opozoril je, da občina ni nikoli dala nobenega soglasja za pobiranje parkirnine, in dodal, da parkirišča niso v njihovi lasti, temveč je lastnik tretja oseba.

Za olajšanje težav je občina konec julija očistila nekaj mest, na katerih je brezplačno parkiranje. Zavedajo se, da za lastnike apartmajev ni isto kot bi parkirali pred apartmaji, ampak želijo pomagati. Občina je tudi v okviru pristojnosti sprožila vsa pravna sredstva za zaščito interesov občine in lastnikov apartmajev, pri čemer je obvestila notranje ministrstvo in inšpektorat z zahtevo za hitro ukrepanje, napovedujejo pa tudi nove ukrepe za nadaljnjo zaščito interesov.

Policija svetuje zasebno tožbo

Na policiji preverjajo, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje. Ovadbe niso prejeli, preiskavo so sprožili po junijskem protestu več oseb, ki so nasprotovale plačilu parkirnine. Opravili so razgovore z vsemi vpletenimi, predvsem glede lastništva parkirišč in glede pogodbe med G. U. Barbariga in B. Parkingom. O ugotovitvah bodo obvestili tožilstvo. Lastniki vozil, ki so dobili kazen ali so jim olisičili avtomobile, morajo pravico iskati na sodišču v morebitni civilni tožbi, so še pojasnili na policiji.

Pomaga slovensko veleposlaništvo

Parkirišča samevajo.
Parkirišča samevajo. FOTO: Bralec

Lastniki apartmajev so o težavah obvestili slovensko zunanje ministrstvo, slovensko in hrvaško veleposlaništvo in vodje poslanskih skupin. Pomagajo na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu, je povedal predstavnik Društva za skladno bivanje Barbariga Slemnika.

V zvezi s problematiko parkiranja v Barbarigi je slovensko veleposlaništvo v zadnjih dneh aktivno posredovalo pri hrvaških pristojnih organih tako po diplomatski poti kot tudi s posredovanjem med županom Vitasovićem in predstavniki društva Slovencev, ki letujejo v Barbarigi. Slednji naj bi se na pobudo veleposlaništva iz Zagreba tudi srečali na sestanku.

''Kot smo lahko izvedeli, naj bi se s podobno problematiko srečevali tudi državljani drugih držav, katerih veleposlaništva so prav tako po diplomatski poti za pojasnila zaprosila hrvaško zunanje ministrstvo,'' so še sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva, kjer nameravajo tudi v prihodnje spremljati problematiko.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boža Tajnšek
23. 01. 2015 07.39
ti apartmaji so se kupovali v Jugoslaviji
cucjetina
08. 08. 2013 23.49
+4
in to vas preseneča mene sploh ne to je kapljica v morje naši stari in mi sami smo ustvarjali podjetja kupovali gradili in je tudi bilo naše zdej ni nič več našega ampak tajkunsko pride edn lopov za predsednika uprave zalozi podjetje ki je v lasti nas vseh dobi kredit in kupi podjetje potem pa reče delajte če ne selim proizvodnjo na tajvan al pa ...da ne bi našteval zakaj ta isti ni sam zgradil firmo tam ne pa da naše seli tako je isto z parkirnimi prostori pa to še ni nič kaj vas čaka mene sicer ne ker namerqavam v kratkem zapustiti ta planet največji problem bo nastal takrat ko boste morali plačati zrak ki ga udihavate zdej se ze dalajo analize komu in kako zaračunati
odpisan2x
08. 08. 2013 22.48
+2
a zna kdo še kaj druzga kot parkirne prostore pa kazni zaračunavat
Frane Šajn
08. 08. 2013 22.24
-3
PA NA ZDRAVJE SLOVENSKI MAGARČIĆI!
jaka
08. 08. 2013 19.31
+0
Ali ne bi bilo lepo, da bi ti modeli plačevali parking v Portorožu in ne nekje na hrvaškem....
zombika
08. 08. 2013 20.03
-1
zombika
08. 08. 2013 20.03
-1
krtaksn
08. 08. 2013 19.19
+5
Kako lahko kvazi odvetniček pošilja dopise s svojim honorarjem? Hallo?
fihner
09. 08. 2013 07.09
Hallo? Oh ta zveza, spet ne slišim nič..........
hrabrimisek40
08. 08. 2013 18.13
+15
Naj povejo, da jim položnice pošilja slovenski odvetnik iz Kopra, ki ga je najela G.U.Barbariga. Gre v bazo, vtipka registrsko in najde lastnika. Izstavi račun za dnevno parkirnino (to ni kazen) in doda svojih 50 evrov stroškov za odvetniške storitve. Po Hrvaških zakonih je, da če parkiraš na tujem zemljišču, si dolžan poravnati dnevni strošek parkiranja. Tko da lupi vas v bistvu odvetnik iz Slovenije. Če že pišete nekaj vsaj po resnici navajajte dejstva.
Jožajoža
08. 08. 2013 18.04
-3
saj hrvatska ne rabi takšnih turistov, kot je večina slovencev. ti komaj zberejo za penzion, tam pa , ne da bi kaj potrošili, životarijo teh sedem dni . ko pridejo domov, so pa polni hvale,dogodivščin itd.
gso
08. 08. 2013 17.35
+6
v glavnem, če dobiš listek in ne plačaš dobiš priporočeno pošto na dom
Jožajoža
08. 08. 2013 17.17
-11
ste videli, kakšno sramoto nam delajo slovenski "turisti", ki hodijo na hrvatsko samo fcat in srat.drugih koristi naši sosedje od njih nimajo.
koreninc1
08. 08. 2013 17.17
+1
V čem je poanta, da že 30 let hodijo na isto lokacijo na dopust-halo
Mil?007
08. 08. 2013 17.41
+11
Poanta je v tem, da ti ljudje, ki delajo od ponedeljka do petka hodijo na vikende vsak vikend. Na letni dopust seveda ne hodijo tja. Jih poznam kar nekaj. Ponavadi vzamejo še kak dan dopusta na petek in ponedeljek, sploh pa med prazniki, ki so sredi tedna radi vzamejo kak dan dopusta, da si bivanje doštukajo do vikenda.Zdaj pa lahko ugibaš, kdo dela take urnike in kdo ima moznost takšne izrabe dni dopusta. Ravno zato, ker so toliko dol jih to tako moti, kar zračunaj si koliko bi jih stalo parkiranje čez vikende za celo leto.
korintos1
08. 08. 2013 17.17
-3
Če bi se zakonov držali in vse v zemljiško knjigo vpisali problemov ne bi bilo, samo to pa stane, bile so skoraj vse črnogradnje in se je leta in leta čakalo kaj bo iz tega ratalo, gradilo na ime Hrvata prijatelja, potem pa spet prepisi in pride do sranja.
zombika
08. 08. 2013 18.07
+6
Ti apartmaji v Barbarigi niso črne gradnje in so vpisani v ZK.
jaka
08. 08. 2013 19.23
-6
Apartmaji so, parkirišča pa niso njihova in se pač parkiranje plača!
zombika
08. 08. 2013 19.59
+7
Predstavljaj si, da pred svojim blokom, kjer stanuješ (kajtevemkje...) plačuješ parking!?
korintos1
08. 08. 2013 17.14
-13
Skoraj vsi kateri imajo zgrajene luksosarije na hrvaškem so zelo dosti denarja pokradli, sedaj pa jokajo za 20 evrov če parkirajo en teden.
koreninc1
08. 08. 2013 17.13
+6
Tako je prav, slovenceljni še noste denar hrvatom. jaz bi vaš še bolj orubil, bi vas blo verjetno naslednje leto še več. hrvati niso glupi, glupi so slovenceljni ki so nasedali vsem kar so jim domačini rekli, njim pa se je šlo le za to da prodajo zemljišče, in ga mogoče enkrat v prihodnosti spet pridobijo brezplačno nazaj. Premalo vas rubijo.
HelencaH
08. 08. 2013 17.03
+5
24 ur, končno pameten članek. Lahko bi še dopisali kaj se da narediti v tem primeru. Skratka, vsi ki boste še letovali v Barbarigi, sama grem v soboto: Recepcije pravijo da ne plačevat in da parkirajte kje na travniku. Tam 'Vodnjanski občinski' vandali poškodujejo vaše vozilo. Zato je bolje, da žrtvujete 200 kun za 1 teden oziroma 300 za 10 dni in imate mir, pa še parkinge mate zase. Tako je, raje plačam, kot pa da imam probleme. Naslednje leto me pa več ne vidjo tam. Tako ali tako že 20 let traja da asvaltirajo cesto do Barbarige, upam da bodo s tem preklemanskim parking dnarjem vsaj to naredli. Ampak ja, verjetno se to samo en žep polni na račun revežev.
korintos1
08. 08. 2013 17.11
+3
A toti kateri imajo tam apartmaje so reveži?
Ellen
08. 08. 2013 17.40
+3
zombika
08. 08. 2013 18.09
+0
visoki
08. 08. 2013 16.15
+11
tudi zoki je v ljubljani bil pameten okrog parkirišč,ker ih je prej vpisal v zemljiško knjigo pa zdaj po sodišču zgublja tožbe,ljubljančani pa plačujemo te njegove molove stroške
korintos1
08. 08. 2013 17.12
+2
Kdo ureja parkirišča ta tudi naj denar pobira!
visoki
08. 08. 2013 16.08
-14
lahko so srečni,da im hrvati vse ne zrušijo,ker je itak vse na črno narejeno
ena_1
08. 08. 2013 17.43
+4
Zakaj bi tušili to, kar je grajeno s papirji?
jaka
08. 08. 2013 19.28
+2
Saj so papirji, le na njih je nekdo drug lastnik!
macro
08. 08. 2013 16.03
+7
Ki ste zdaj pametnjakovici kak je na hrvatiji lepo.
zombika
08. 08. 2013 18.09
-2
hrabrimisek40
08. 08. 2013 18.37
+2
...dokler ne greš še kam drugam po svetu zombika. in potem ugotoviš, da za svoj denar dobiš veliko več kot v hrvatiji.
zombika
08. 08. 2013 19.10
+1
Ata_Smrk
08. 08. 2013 15.19
+2
timekiller
08. 08. 2013 13.48
+3
Zato je treba vsako pogodbo 3x prebrat preden podpišeš. Več kot očitno parkirna mesta niso kupili, ampak so jim prejšnji prodajalci prodal "goloba na strehi". Edina akcija, ki jim preostane je tožba prodajalca nepremičnin zaradi laži in zahteva po poravnavi stroškov glob, ki so jih prejel. Vnaprej pa parkirat na travi...
koreninc1
08. 08. 2013 17.14
+1