Tujina

'Barbie' za zapahi

Mexico City, 31. 08. 2010 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
9

Velik uspeh za boj proti narkokartelu v Mehiki: policija je aretirala glavnega preprodajalca mamil Edgarja Valdeza, znanega pod vzdevkom 'Barbie'. Valdez se je boril za nadzor nad vplivnim narkokartelom Beltran Leyva.

Valdez, znan tudi pod vzdevkom 'Barbie', je za zapahi.
Valdez, znan tudi pod vzdevkom 'Barbie', je za zapahi. FOTO: Reuters

Mehiška policija je aretirala enega od vodij mamilarskih kartelov Edgarja Valdeza, ki je zaradi svetlih las in modrih oči znan pod vzdevkom 'Barbie'. Policija ga je izsledila na neznani lokaciji nedaleč od prestolnice Ciudad de Mexico. Njegova aretacija je velik uspeh za predsednika Felipa Calderona in njegovo vojno proti narkokartelom.

"Valdez sodeluje s skupinami organiziranega kriminala v osrednji in južni Ameriki, ki tihotapijo droge v ZDA," je na novinarski konferenci dejal predstavnik za nacionalno varnost Alejandro Poire. "Gre za velik uspeh, ki bo malo omilil pritisk javnosti na predsednika Calderona. A uspeh je le kratkotrajen, potrebno je aretirati tudi Valdezove pajdaše," je ob aretaciji dejal analitik Pedro de la Cruz.

37-letni Valdez, ki je rojen v Teksasu, se je s Hectorjem Beltranom Leyvajem domnevno boril za nadzor nad vplivnim narkokartelom Beltran Leyva. Valdez je glavni kandidat za prevzem vodstva v tolpi. Njegov nasprotnik je Hector Beltran Leyva, brat nekdanjega vodje.

Valdeza v ZDA iščejo zaradi tihotapljenja več ton kokaina, za njim pa je razpisana nagrada v višini dveh milijonov dolarjev. V Mehiki je znan tudi po izredni brutalnosti v boju za prevlado v mamilarskem kartelu Beltrana Layve, saj so zanj značilna obešanja ljudi na mostovih in obglavljenja.

Organizacija Beltran Leyva naj bi imela najbolj izpopolnjene informacije od katerih koli mehiških narkokartelov in nadzor nad podjetji, ki se med drugim ukvarjajo s prevozom, elektroniko, zdravstvenimi izdelki in gostoljubnostjo.

Ubit vojak in šest domnevnih trgovcev z mamili

V spopadu med mehiško vojsko in pripadniki mamilarske tolpe v Mehiki so bili v ponedeljek ubiti vojak in šest domnevnih trgovcev z mamili. Spopad se je zgodil na severovzhodu države, nedaleč od kraja, kjer so prejšnji teden odkrili trupla 72 ilegalnih prebežnikov. Poleg mrtvih je bilo v spopadu ranjenih še pet vojakov, aretirali pa so šest oseb, piše v sporočilu vojske, ki drugih podrobnosti ne navaja.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12345s
31. 08. 2010 23.40
Ma nema frke, prodajmo jim našo Barbiko.
Martian
31. 08. 2010 13.14
kununurra31.08.2010, 10:42 2 V redu, dobili so enega šefa in kaj potem, ga bo pa nekdo nasledil in gremo dalje. ja..ta možnost obstaja...obstaja pa tudi druga možnost..da naslednik ni določen in se različne frakcije znotraj te združbe začnejo boriti za prevzem...ker kot piše v članku,je imel še ta,ki je bil aretiren nasprotnika v tem kartelu.....tko da...ta narkokartel je lahko zlo oslabljen zaradi te aretacije..in kot tak,se je lažje boriti proti njemu..
KikiGrmek
31. 08. 2010 12.22
jojoj kaki so ljudje se bo se usraal tako ko una gruzija na evrosongu hhhhhhhhh
karioka
31. 08. 2010 11.12
glede slovnice vinopivec - no v vsakem primeru ni materin ampak če že materni
Kimberley-Echo
31. 08. 2010 10.42
Vojna proti preprodajalcem mamil je že davno izgubljena. V redu, dobili so enega šefa in kaj potem, ga bo pa nekdo nasledil in gremo dalje. Taka aretacija ima zgolj kratkotrajen učinek na navadne ljudi. Mehika se je izgubila v vrtincu nasilja in za to je kriva tudi vlada.
limonca4
31. 08. 2010 09.44
Lisjak, tega pa ne verjamem, sem bila v Kolumbiji in tam tudi celo na tržnici prodajajo celo raznorazne žavbice iz koke in podobno. Kmetje tudi gredo nabirat v hosto kar zaščitene rastline, kot so raznorazne bromelije, orhideje ipd. Jih dobesedno pustijo pri miru, ker bi se lahko revni kmetje celo zaradi denarja pridružili gverili, proti kateri se vlada bori. Sicer pa vsaka čast tem mehiškim policistom!
drekcpekc
31. 08. 2010 09.25
pop tv no, dejte bit malo bolj slovnicno podkovani ker si delate sramoto... mislm ste res amaterji
Nad.oblaki
31. 08. 2010 08.45
Problem Mehike ni kriminal, ampak revščina do takrat bodo pa vedno novi prihajal na "sceno". Denimo v Kolubiji zapirajo navadne siromašne kmete, ki sadijo koko, zato da preživijo družino ne zato, ker bi hoteli neznansko obogatet.
vinopivec
31. 08. 2010 08.43
Organizacija Beltran Leyva naj bi imela najbolj izpopolnjene informacije od katerih koli mehiških narkokartelov in nadzor nad podjetji, ki se med drugim ukvarjajo s prevozom, elektroniko, zdravstvenimi izdelki in gostoljubnostjo. Isusek, tale slovenščina je pa žalitev jezika, ki prevajalcu očitno ni ravno materin!