Tujina

Barroso: Ganjen sem

Bruselj, 19. 06. 2009 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Voditelji držav in vlad članic EU so soglasno podprli Joseja Manuela Barrosa za šefa Evropske komisije. Barroso je ob tem dejal, da je zelo ganjen. Socialisti poudarjajo, da ga ne bodo podprli.

Voditelji držav in vlad članic EU, med njimi premier Borut Pahor, so prvi dan vrha izrazili soglasno politično podporo Portugalcu Joseju Manuelu Barrosu za njegov drugi mandat na čelu Evropske komisije."Več kot ponosen – ganjen sem," je po tem dejal Barroso in dodal, da je soglasna podpora res nekaj izjemnega, saj se to še nikoli ni zgodilo.

Barroso
Barroso FOTO: Reuters

"Nekateri voditelji so uporabili besede, ki so me zelo ganile," je dejal Barroso in med njimi izpostavil pohvale dobremu delu Evropske komisije pod njegovim vodstvom v izjemno težkih okoliščinah in pohvale, da je vselej izkazoval spoštovanje vsem državam članicam – malim ali velikim, bogatim ali revnim.

Barroso, ki je sicer svoj govor na novinarski konferenci po koncu prvega dne vrha EU začel z omembo razprave o finančni in gospodarski krizi, nato pa je večino časa govoril o podpori svojemu imenovanju, je kot svoji temeljni prioriteti v predvidenem prihodnjem mandatu izpostavil finančno in gospodarsko krizo ter boj proti podnebnim spremembam.

Barosso navajen kritik

Na vprašanje, kaj se je naučil v dosedanjem mandatu in kaj bi rad popravil, je Barroso odgovoril, da ne bi rad izgubil pridobljene podpore z razlago, ki bi sicer tudi predolgo trajala. "Toliko stvari sem se naučil, toliko stvari bi popravil," je dejal. Barroso je danes dobil tudi vprašanje, ali razume številne kritike, ki letijo na njegov račun, in kako jih bo upošteval v prihodnje. "Navajen sem kritik, a kar se je danes zgodilo, je res izjemno – soglasje," je še enkrat poudaril. "Vedno sem odprt za kritike," je dodal.

Dosedanji vodja politične skupine evropskih socialistov (PES) v Evropskem parlamentu Martin Schulz (Nemčija) je voditelje EU posvaril pred prezgodnjimi sklepi o Barrosu kot predsedniku Evropske komisije tudi v prihodnjem mandatu in zatrdil, da Barroso v parlamentu ne uživa podpore.

Predsednika češke in švedske vlade v imenu sedanjega in prihodnjega predsedstva EU bosta sedaj opravila neformalno razpravo z Evropskim parlamentom, izhaja iz osnutka sklepov. Države članice bodo svojo odločitev formalizirale s pisnim postopkom s ciljem, da bi Evropski parlament imenovanje potrdil na julijskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

Prvi mož Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering pričakuje politično podporo v skladu z duhom Lizbonske pogodbe, da se pri imenovanju predsednika Evropske komisije upošteva izid volitev v Evropski parlament, na katerih so letos slavile stranke iz politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP). Po njegovem mnenju je v tem vmesnem obdobju, ko gre za institucionalne temelje Unije, treba "delovati v skladu s Pogodbo iz Nice, vendar v duhu Lizbonske pogodbe".

PES proti hitenju z imenovanjem

Schulz je voditelje EU posvaril, da politična skupina evropskih socialistov (PES) zagotovo ne bo podprla ponovnega imenovanja Barrosa.
Schulz je voditelje EU posvaril, da politična skupina evropskih socialistov (PES) zagotovo ne bo podprla ponovnega imenovanja Barrosa. FOTO: Reuters

Dosedanji vodja socialistov (PES) v Evropskem parlamentu Martin Schulz se je danes jasno izrekel proti "poskusu voditeljev držav in vlad članic EU, da se po hitrem postopku izpelje ponovno imenovanje Portugalca Joseja Manuela Barrosa na mesto predsednika Evropske komisije”. PES bo glasoval proti Barrosu, če bo glasovanje že julija, je dejal. Schulz je odločitev o politični podpori Barrosu za nov petletni mandat na čelu komisije, ki so jo voditelji sprejeli v noči na petek, označil za "politični, pravni in institucionalni škandal".

Voditelje EU je posvaril, da politična skupina evropskih socialistov (PES) zagotovo ne bo podprla ponovnega imenovanja Barrosa, če bo glasovanje že julija.
Schulz je medtem v izjavi za medije zatrdil, da je "želja Sveta, da to izpelje mimo srečanja vodij političnih skupin konec junija in z glasovanjem že julija, namesto da bi izpeljal polno in uradno posvetovanje s parlamentom, povsem nesprejemljiva".

"Odločanje o imenovanju Barrosa na podlagi Pogodbe iz Nice, ko pa bi bila ratifikacija Lizbonske pogodbe lahko v kratkem zaključena, povzroča nepotrebno pravno nejasnost. Poleg tega je bil parlament šele izvoljen in zato julija ne bo sposoben dati imenovanju vse potrebne pozornosti," je še izpostavil Schulz.

Precej bolj umirjen je bil dosedanji vodja politične skupine liberalcev (ALDE) Graham Watson, ki je pojasnil, da za zdaj podpore Barrosu v njegovi skupini in v parlamentu nasploh še ni, poleg tega pa so med skupinami jasne razlike v stališčih, ali naj bo glasovanje že julija ali šele zgodaj jeseni.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
20. 06. 2009 04.37
kununnara A nisi ti Avstralec?
Kimberley-Echo
19. 06. 2009 21.01
Barossa je tipičen primer zanikerne politike uspavanih evropskih poslancev. Človek se loti problemov za katere ve, da bodo rešeni, ker ga podpirajo veliki. Skratka prevzame zadeve za katere ve, da bo zmagal. Le kam pelje ladja z imenom "EUROPE"?
tron3
19. 06. 2009 20.14
Krize še ne bo kmalu konec
alterego
19. 06. 2009 20.08
jaz sem tud ganjen - skoz ta črni tam gor
bnam 2707
19. 06. 2009 15.11
tudi jaz sem ganjen,ker bomo gledal iste tipe še naslednjih nekaj let,kot.da drugih ni.
wertex
19. 06. 2009 13.14
kva nau ganjen, če bo pa še 5 let več 10.00€ plačo vleku
izbruh@gmail.com
19. 06. 2009 09.43
Tip obvlada...