Tujina

'Rusija je praktično v vojni z Evropo'

Bruselj, 30. 08. 2014 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisija opozarja, da je treba čim prej najti politično rešitev za Ukrajino, saj lahko v nasprotnem primeru kmalu pridemo do točke brez izhoda. Litovska predsednica pa pravi, da je Rusija praktično v vojni s celotno Evropo.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ukrajinski predsednik Petro Porošenko in predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy.
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ukrajinski predsednik Petro Porošenko in predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy. FOTO: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jose Mauel Barroso, ki se od položaja sicer poslavlja, je danes razmere v Ukrajini komentiral z besedami, da bodo kmalu dosegle "točko brez izhoda". Govoril je na skupni tiskovni konferenci z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, pri tem pa je dodal, da Evropske unije ne zanima konfrontacija z Rusijo, ampak si želi politične rešitve, dokler je ta še mogoča.

Kljub temu pričakuje, da bodo voditelji držav članic unije podprli nov paket sankcij proti Moskvi, če Rusija ne bo začela delovati v smeri umirjanja krize v Ukrajini.

Pred tem je Porošenko v Bruslju zaprosil Evropsko unijo, da se "primerno odzove na dejanje agresije proti Ukrajini". Kijev namreč trdi, da se na strani proruskih upornikov na vzhodu Ukrajine borijo tudi ruski vojaki. "Prisotnost ruskih sil na ukrajinskem ozemlju zahteva primeren odziv Evropske unije," je dejal Porošenko.

Ruski tanki naj bi uničili celotno mesto

Ukrajinska vojska danes poroča, da so ruski tanki v mestu Novosvitlivka blizu Luganska, uničili praktično vse stavbe. A za zdaj ni znano, kdaj se je ta napad zgoduil.

Predstavnik ukrajinskih sil, ki se borijo proti proruskim separatistom na vzhodu države, je danes dejal, da so v vasi Iljanovsk ukrajinske sile obkoljene že več dni. "To mesto smo predali. Naša naloga je vojsko evakuirati z najmanjšim možnim številom žrtev in se nato ponovno prerazvrstiti," je dejal Andrij Lisenko. Za tem pa je iz vasi Iljanovsk prišla novica, da so separatisti več deset ukrajinskih vojakov izpustili.

Siloviti napadi na Doneck

Medtem pa ukrajinski in ruski mediji poročajo o bombnih napadih na mesto Doneck, v katerih sta umrla najmanj dva civilista. Mestne oblasti Donecka so sporočile, da so razmere na območju mesta že od jutra napete in da so prebivalci nekaterih delov mesta poročali o silovitih eksplozijah.

Prouski separatist se sprehaja ob uničenem tanku ukrajinske vojske.
Prouski separatist se sprehaja ob uničenem tanku ukrajinske vojske. FOTO: Reuters

Upornikom je sicer pred kratkim uspel velik preboj v bojih. V pokrajini Doneck so obkolili številne ukrajinske vojake. Zaradi tega je ruski predsednik Vladimir Putin že pozval upornike, naj oblikujejo varen koridor, prek katerega se bodo lahko ukrajinski vojaki vrnili domov.

A Rusija že ves čas zanika, da bi bile njene sile na območju Ukrajine, kjer bi v boju proti ukrajinski vojski podpirale proruske upornike.

Bo EU odgovoril s še ostrejšimi ukrepi?

Že včeraj je nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier dejal, da je že tako nevaren položaj v Ukrajini zdaj dobil povsem novo dimenzijo. Pravi, da je vse več prestopov meje, zaradi česar je skrb, da bo vse skupaj ušlo izpod nadzora, vse večja. "To se mora nehati, še posebej, če se želimo izogniti vojaškemu soočenju med ukrajinskim in ruskimi silami," je dejal. Rusija to sicer odločno zanika.

Danes popoldne v Bruslju poteka vrh EU, ki se ga udeležujejo voditelji članic povezave, med njimi je tudi slovenska premierka v odhodu Alenka Bratušek. Srečali naj bi se tudi s Porošenkom, govorili pa naj bi tudi o morebitni zaostritvi sankcij proti Rusiji.

Včeraj zvečer je francoski predsednik Francois Hollande dejal, da bodo brez dvoma sprejete nove sankcije proti Rusiji. "Evropa mora ukrepati. Vendar pa je treba v luči novih zaostrovanj napetosti, sprejeti nove odločitve," je še dodal.

Najostrejša ob prihodu na vrh pa je bila litovska predsednica Dalia Grybauskaite, ki je opozorila, da je Rusija praktično v vojni z Evropo, in pozvala k zaostritvi sankcij, vključno s popolnim embargom na orožje. "Dejstvo je, da je Rusija v vojni z Ukrajino. To pomeni, da je v vojni z državo, ki si želi tesnejših vezi z Evropo. Rusija je tako praktično v vojni z Evropo," je dejala litovska predsednica.

Zato mora EU po besedah Grybauskaitejeve pomagati Ukrajini, da se brani, zlasti z vojaško opremo. EU bi po njenem mnenju morala zaostriti sankcije proti Rusiji, vključno z uvedbo popolnega embarga na orožje, ki bi vključeval tudi obstoječe, ne le nove pogodbe.

Zunanji ministri kritični do Rusije

Zunanji ministri članic EU so danes na neformalnem srečanju v Milanu obsodili "rusko agresijo na Ukrajino" ter Moskvo pozvali, naj takoj umakne svoje vojake iz te države. "Vse ministre skrbi najnovejša agresija ruskih sil na Ukrajino," je dejala visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton. "Rusijo pozivamo, naj prekine sovražnosti, ustavi dobavo orožja, opreme in ljudi ter umakne svoje enote iz Ukrajine," je v Milanu dejala Ashtonova.

"To je zelo zapleten in zelo žalosten čas za mednarodno skupnost," pa je dejala italijanska zunanja ministra Federica Mogherini, katere država predseduje EU.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (377)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.zverinica.
01. 09. 2014 14.59
+0
Še nedolgo tega, se je ista saga odvijala v Bosni. Srbija itak ni bila vpletena, kot sedaj ni Rusija. Če ste gledali posnetke po tv, ste lahko videli enake posnetke, kot so bili v Bosni. Ljudje dnevno umirajo, vi pa pametujete o Putinu in Obami. EU mora nekaj narediti, da bo tega konec. Čimprej !!! Če druga država vdre na ozemlje tuje države, je to vojna .... preprosto.
mikeTHEbike
01. 09. 2014 13.07
+1
Ce pride rus smo f p..zdi!
nevski
31. 08. 2014 20.50
+12
Cinizem Ukrajinskih nacistov. Najprej sami s topništvom in tanki porušijo mesto do tal, potem pa pravijo, da so ga porušili ruski tanki. Ruske vojske ni v Ukrajini
zvit kot presta
01. 09. 2014 09.59
+0
dog21
31. 08. 2014 16.46
+11
O ti grozni Putin zakaj si obkoljenim Ukrajinskim vojakom postil oditi, v primeru da se predajo ? Kaj delajo tvoji sogovorniki pred NATO mitingom, zakaj protestirajo proti NATU ? Zakaj si teroriste in ničvredne civiliste oskrbel z vodo in hrano ?
dog21
31. 08. 2014 17.01
+14
Zakaj si preprečil intervencijo ZDA v Siriji in zakaj si se poskušal osvoboditi dolarja z njenim petro-dolarjem in postati bolj samostojen. Te Libija in umor Gadafija ni nič naučila, da takšne ljudi, ki se hočejo odcepiti od dolarja kaznujemo ?
gizmohizmo
31. 08. 2014 15.18
+17
Zgleda,da seZDA ne upa odkrito izjasniti i svojem pohlepu do nekdanjih ruskih republikah saj bi bilo to preveć za svetovno javnost zazo Obama daje izjave kako si ZDA ne želi vojne z Rusijo,za hrbtom pa jim pošilja nas evropske hlapce,da naredimo incident nato pa bo imel izgovor za napadanje in zagon orožarske industrije prek NATO-a. Že nekaj let lahko opazujemo,kako EU sprejema medse vzhodne države,ki so daleć od EU normativov,potrebujejo le novodobne sužnje in širitev mej NATO-a ćimdlje od EU prestolnic. Će pride do kakšne vojaške mobilizacije prićakujem,da bodo naši samozavestni politiki v prvih vrstah,uoam da smo se kaj naućili iz zgodovine,novejše in manj novejše? Menim,da so se ZDA povsem povampirile,ko bodo obkrožile ves svet vodo zaćele žreti samo sebe..saj veste od kje. Ne menim,da je ruska zunanja politika brezmadežna a v primerjavi z ZDA so precej bolj "nedolžni",primerjava se nanaša na sedanjost in prosim ne vlecite ven Stalina in podobne.LP
bozicki
31. 08. 2014 14.49
+18
Berem tuje medije. Zanimivi naslovi: Katastrofalen poraz Obame v Ukrajini (Obama’s Catastrophic Defeat in Ukraine), OSCE: Brez enot RUSKE FEDERACIJE v Ukrajini. S strani ZDA krit in kreiran NAPAD POD LAŽNO ZASTAVO (OSCE Confirms ‘No RUSSIAN Troops in Ukraine’: A US-backed Kiev’s False Flag), DOKUMENTI NSA RAZKRIVAJO: ISIS je formiran s strani obveščevalnih struktur ZDA, Velike Briranije in Izraela (NSA Document Reveals the “ISIS Formed by US, UK, Israel Intelligence Apparatus”), itd, itd....
bozicki
31. 08. 2014 14.50
+5
T_one
31. 08. 2014 23.37
+1
to vam pravim že ves čas... no pa; dobrojutro!
bozicki
31. 08. 2014 14.42
+17
Četvorka: Nemčija, Grčija, Slovaška in Češka zahtevajo ODPRAVO SANKCIJ PROTI RUSKI FEDERACIJI. Sankcije namreč "že delujejo". V Nemčiji je pravi PREPLAH. GDP v Nemčiji je STRMOGLAVIL, prav tako v Italiji, Grčiji....
bozicki
31. 08. 2014 14.43
+6
Očitno ima EU samomorilska nagnenja. Slo se zgleda prevč družili z nami Slovenci....
radependrek
31. 08. 2014 16.27
+8
e to delam v ruski firmi a ne manjka mi kapa z glave to PUTIN GO...
T_one
31. 08. 2014 23.43
+6
EU nima samomorilska nagnjenja; ampak nagnjenje za preživetje; vsaj za preživetje "elite"... Če še kdo ne ve; € in $ sta tik pred kolapsom; in če oz. ko pride do kolapsa teh dveh valut; se EU in ZDA $elita€ zaveda, da bo prišlo v ZDA in EU takrat do državljanskih vojn in do eksekucije celotne te EU in ZDA $elite€ ; zato EU in ZDA $elita€ raje igra na Tretjo Svetovno vojno, ko se potem raja ne bo borila proti njim, ampak proti umetno ustvarjenim "sovražnikom" ... tak oni mislijo, da jo bodo "odnesli"....
T_one
31. 08. 2014 23.43
+2
EU nima samomorilska nagnjenja; ampak nagnjenje za preživetje; vsaj za preživetje "elite"... Če še kdo ne ve; € in $ sta tik pred kolapsom; in če oz. ko pride do kolapsa teh dveh valut; se EU in ZDA $elita€ zaveda, da bo prišlo v ZDA in EU takrat do državljanskih vojn in do eksekucije celotne te EU in ZDA $elite€ ; zato EU in ZDA $elita€ raje igra na Tretjo Svetovno vojno, ko se potem raja ne bo borila proti njim, ampak proti umetno ustvarjenim "sovražnikom" ... tak oni mislijo, da jo bodo "odnesli"....
bozicki
31. 08. 2014 14.40
+5
Je potrebno čitat tudi kake druge portale, dnevne liste in specializirane liste.... Bloomberg, Hungarian Spectrum, The 4th Media itd...
bozicki
31. 08. 2014 14.51
+3
bozicki
31. 08. 2014 14.37
+10
Viktor ORBAN - Premje MADŽARSKE - SANKCIJE PROTI RUSIJE JE POTREBNO UKINITI. TO JE STREL V LASTNO KOLENO!
bozicki
31. 08. 2014 14.31
+4
kamen54 31.08.2014 13:21:42 -4 Psi lajajo, karavana gre naprej... Prorusko komunistično Slo. prebivalstvo lahko še tolko upije, vendar nebo spremenilo nič. Putin se bo osamil. Šlo bo tolko daleč, kot je rekla Litvanska predsednica Dalia Grybauskaitė včeraj. EU bo uvedla 100% sankcije na vse za Rusijo. Evropa pa se pospešeno pripravlja na energetsko neodvisnost. ODGOVOR: NE VEM NO - TO NAMREČ NE DRŽI! BOHUSLAV SOBOTA (PREDSEDNIK ČEŠKE VLADE) IN ROBERT FICO (PREDSEDNIK SLOVAŠKE VLADE) STA NAMREČ JAVNO POVEDALA, DA SLOVAŠKA IN ČEŠKA NE BOSTA UVEDLI ŠKODLJIVIH SANKCIJ ZA NJUNI DRŽAVI! POVEDALA PA STA TUDI, DA SE K TEMU NAGIBA TUDI MADŽARSKA IN AVSTRIJA!
bozicki
31. 08. 2014 14.32
+8
Naši politiki, ki mimo grede očitno niso PRETIRANO razgledani in intelegentni, pa bodo kimali.... No, za svoje ljudi jih očitno ne zanima, samo za svoje žepe jih skrbi...
T_one
31. 08. 2014 23.45
+2
vsi, ki se ne bunijo proti ZDA in EU norostmi, niso kaj prida inteligentni...
Shisui
31. 08. 2014 14.29
+8
Eh ja. Evropa ga bo spet nayebala. Na eni strani bomo v vojno prisilili Rusijo, na drugi pa nas bo začel yebati islam in IS.
nevski
31. 08. 2014 20.54
+4
Ja, ampak Evropo bo napadel Kalifat, ne Rusija, Rusi bojo samo mirno gledali in pustili butaste Evropejce, da se sami spopadejo z okupacijo Kalifata.
T_one
31. 08. 2014 23.54
+4
ja, pa ja de; neki tisoč hepanov samooklicanega kalifafalata, ki jih je ustvarla amerika s svojimi zaveznicami, bi nam naj bila tavečja grožnja... ne uničenje klime, ki sta ga povzročili ZDA in EU, in ki bo izbrisalo skoraj vso življenje na zemlji, ne jedrski holokast, ki ga hoče tako EU, ZDA in Izraelska "elita", ki bo tudi izbrisalo vso življenje na zemlji, ne GSO in kemtrailsi in umetno ustvarjene pandemije in umetno porušenje tektonskega ravnotežja planeta in posledično bruhanje tisočetih vulkanov in nešteto potresov, niti ne mikrovalovno orožje, ki bo vsak posebej in vsi hkrati zopet izbrisalo vso življenje na zemlji itd. itd ... ne to, ne to... glej; le tisto; nekaj plačanih hepanov ISIS-a, ki lahko pobije maksimalno nekaj tisoč ljudi, je tista "taprava" grožnja za nas...ja; teh se mormo bat; japajade...
BioKokos
31. 08. 2014 14.16
+0
Zdaj nočemo poslušati, potem bomo pa jokali in stokali na ves glas in krivdo valili na boga da nas "nemara"
BioKokos
31. 08. 2014 14.05
Aja pa Politiko so tudi lepo zamenjali
BioKokos
31. 08. 2014 13.53
+7
Če si "narod vojno želi, vojno dobi. In če si narod" zatiska oči pusti, da ga drugi vodjo. In mi pustimo ljudem ki jih verjetno nikoli v življenju sploh ne vidiš da nam govorijo ali bomo imeli vojno ali ne. SAMI SEBI KOPAMO GROB NOBEN POLITIK ITD. Zjutraj se zbudiš dvignež glavo in greš naprei
žlikrofi
31. 08. 2014 13.46
+7
POČAKTE DA PRIDE ZAPORNIK VN ON OBVLADA KAKO NAROD S POMOČJO VERE IN FARIJEV RAZDELIT
LovecNaKomuniste
31. 08. 2014 13.21
-12
Psi lajajo, karavana gre naprej... Prorusko komunistično Slo. prebivalstvo lahko še tolko upije, vendar nebo spremenilo nič. Putin se bo osamil. Šlo bo tolko daleč, kot je rekla Litvanska predsednica Dalia Grybauskaitė včeraj. EU bo uvedla 100% sankcije na vse za Rusijo. Evropa pa se pospešeno pripravlja na energetsko neodvisnost.
.jest
31. 08. 2014 13.30
+4
EU in Amerika mislita, da sta edini na svetu.
LovecNaKomuniste
31. 08. 2014 13.36
-9
In tudi skorajda sta. EU je največje svetovno gospodarstvo, ZDA pa drugo največje... Skupaj tvorita 3/4 celotnega BDPja na planetu Zemlja.
dog21
31. 08. 2014 13.44
+7
dreko123
31. 08. 2014 13.51
+8
spet en nerazgledan spranec - še enkrat bom ponovil - Ruska federacija je najbolj krščanska država na svetu! - imaš pa v kijevu trenutno nacistično vlado! Po tvojem smo komplet Slovenci komunisti ker smo bil žrtve takratnega režima tako kot so bili rusi - če prav pri nas smo imeli vsaj odprt socializem in smo živeli precej bolje kot v tej fašistično kapitalistični evropi!
LovecNaKomuniste
31. 08. 2014 13.54
-11
Nekaj je bilo očitno hudo narobe v tem tvojem socializmu, da se je kar 88,5% ljudi ob 95% udeležbi na plebiscitu odločilo za konec takega sistema.
LovecNaKomuniste
31. 08. 2014 13.58
-5
Skratka kot rečeno, Zahodna Evropa je tak al tak proti Rusiji, Vzhodna še bolj, ker so jim zelo očitno, Rusi v prejšnjem stoletju storili nekaj hudega... Samo Slovenci nekaj cepajo... Samo 2 milijona proti pol milijarde... haha lepo vas prosim. Rezultat je praktično znan. Je pa možno da proruske komentarje pišejo kaki uslužbenci na Ruskem veleposlaništvu in delam krivico Slovenskemu narodu.
antiXfashizmXeuXgso
31. 08. 2014 14.26
+5
kamen, na plebiscitu se ni odločalo o družbenem sistemu ampak o samostojnosti, suverenosti in neodvisnosti RS.
Shisui
31. 08. 2014 14.30
+3
Ojej kamen, raje ne komentiraj, če pa že, se pa malo pozanimaj, preden natrosiš toliko neumnosti :)
dreko123
31. 08. 2014 16.51
+3
Spet narobe ti ovčka - vzhodna evropa je komplet za rusijo tako kot je tudi nemčija... govorim o ljudeh teh držav ne o izjavah in dejanjih njihovih izdajalskih prodanih politikov ki vodijo nekatere države in so se prodali zahodu in čivkajo kot jim velevajo gospodarji med tem ko jih ljudje obtožujejo in nasprotujejo!
dog21
31. 08. 2014 16.54
+2
kamen54 imaš malo prav, so bili ljudje prej naravnani proti Rusiji, a zadnjih par let se to spreminja, mogoče ker ne zavzemajo druge države, ....... Sirija in preprečenje bombardiranja na Sirijska mesta pa tako naprej.
GreaterIsraelProject
31. 08. 2014 13.17
+8
mrzel tuš za ljudi ujete v zahodni propagandi: RT The Truthseeker E43....
GreaterIsraelProject
31. 08. 2014 12.44
+7
google: America’s Neo-Nazi Government in Kiev
GreaterIsraelProject
31. 08. 2014 12.37
+6
(Izbrisan komentar): Plan za Ukrajino - Rand corporation “Action Plan” for Eastern Ukraine
GreaterIsraelProject
31. 08. 2014 12.36
+8
pre**eti moderator vseskozi briše resnico, ki jo predstavljam tukaj... zadel sem v živo zgleda
bozicki
31. 08. 2014 12.42
+2
Kernes je OK fant, ne spada v družbo, kamor si ga uvrstil. Ga poznam osebno;)