Tujina

Barroso spet na čelu Evropske komisije?

Bruselj, 09. 07. 2009 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Članice EU so Barrosa soglasno še formalno imenovale za drugi mandat na čelu Evropske komisije. A zadnjo besedo bo imel Evropski parlament, ki bo glasoval septembra.

Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso FOTO: Reuters

Članice EU so Portugalca Joseja Manuela Barrosa soglasno še formalno imenovale za drugi mandat na čelu Evropske komisije, je sporočilo švedsko predsedstvo EU. Barroso se je na odločitev odzval s pismom Evropskemu parlamentu. V njem je izrazil pripravljenost na razpravo z njim ter poudaril, da ima pravo vizijo in izkušnje za vodenje komisije.

Z današnjim iztekom pisnega postopka je sedemindvajseterica tudi formalno potrdila odločitev, sprejeto na vrhu EU 18. in 19. junija, ko so voditelji članic EU Barrosa soglasno politično podprli.

Barroso se je v pismu državam članicam zahvalil za zaupanje. "Soglasno podporo vseh voditeljev držav in vlad članic EU razumem kot veliko odgovornost. To je seveda pomemben korak v procesu," je poudaril.

"A zadnjo besedo bo imel Evropski parlament. Pripravljen sem na razpravo s političnimi skupinami v Evropskem parlamentu o političnih usmeritvah, ki sem jih predlagal," je zatrdil in dodal, da se "plodne razprave s parlamentom že veseli".

Zahteva Evropskega parlamenta po temeljiti razpravi z Barrosom o njegovem programu za prihodnji mandat je bila sicer po navedbah virov pri EU glavni razlog za to, da so v parlamentu zahtevali glasovanje o Barrosu septembra, ne julija.

Barroso je po odločitvi, da bo glasovanje jeseni, dejal, da je "popolnoma miren" in "sproščen" ter prepričan v jasno podporo v Evropskem parlamentu, ko bo ta pripravljen na glasovanje.

Tudi v švedskem predsedstvu so danes ob najavi novice, da so države članice s pisnim postopkom soglasno sprejele odločitev o imenovanju Barrosa za drugi mandat na čelu Evropske komisije, izrazili zadovoljstvo.

Po glasovanju v parlamentu septembra bo imela EU tudi jasen mandat za pripravo imenovanja nove ekipe komisije po referendumu na Irskem, ki bo po sredini napovedi iz Dublina 2. oktobra.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

chemtrail
10. 07. 2009 07.16
VolilecSI
10. 07. 2009 01.02
evroposlanci slovenske tranzicijske levice pa v jok
tron3
09. 07. 2009 19.59
Saj ni čudno da bo EU propadla, Barroso je pogoj za to!
zahod.west
09. 07. 2009 18.53