Tujina

Grška in albanska mafija v taboriščih z begunci, tolpe posiljujejo mlada dekleta

Atene, 22. 08. 2016 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H./B.G.
Komentarji
0

Begunci v grških taboriščih so vse pogosteje tarča grške in albanske mafije. Izkoriščajo jih za trgovino z belim blagom, drogami in tihotapljenje. V prenatrpanih begunskih taboriščih so vse pogostejše tudi spolne zlorabe mladih deklet. V Italiji so mladoletni prisiljeni v prostitucijo, da odplačajo svoj dolg tihotapcem.

Migranti protestirajo pred grško-makedonsko mejo - 6
Migranti protestirajo pred grško-makedonsko mejo - 6 FOTO: Reuters

Trenutno je v Grčiji okoli 58 tisoč beguncev in vsi so potencialne tarče mafijskih tolp, svarijo prosilci za azil in humanitarni delavci v begunskih taboriščih.

"Nisem imel vedel nič o mamilih, zdaj pa se ukvarjam z njimi. Taborišče je strašno. Smo kot živali v šotorih na žgoči vročini," je dejal 17-letni Sirec, ki je nastanjen v nekdanji tovarni toaletnega papirja blizu Soluna. "Grška in albanska mafija prideta v taborišče in ponujata drogo. Policija pa, kot da je ni. Vidijo mamila, pretepe, zbadanje z noži, a ne storijo ničesar. Vseeno jim je. Svetu je vseeno," je dodal.

Humanitarni delavci svarijo pred katastrofo, če se ne bo nič spremenilo. "Če ne bomo storili ničesar, da bi izboljšali življenjske pogoje beguncev in zapolnili njihov prosti čas, vidim veliko katastrofo. Ta taborišča so plodna tla za vzgajanje teroristov, mafijcev in nasilnežev. Zdi se, kot da je svet pozabil nanje. To ni več tema za naslovnice časopisov, torej ne obstajajo ... Toda zanemarjanje bo pokazalo svoj grdi obraz," je dejala humanitarna delavka Nesrin Abaza.

Že pred tednom dni je The Observer poročal o tem, da tolpe spolno nadlegujejo in celo posiljujejo mlada dekleta v taboriščih.

Begunci v Grčiji
Begunci v Grčiji FOTO: AP

Mladoletne begunce v Italiji spolno zlorabljajo lokalni moški

Humanitarne organizacije, ki delujejo v Italiji, opozarjajo na številne zlorabe in izkoriščanje mladoletnih beguncev. Otroke begunce spolno zlorabljajo in izsiljujejo lokalni moški.

16-letni Ermias Haile iz Eritreje s prijatelji spi na gradbišču, občasno pa se zadržuje v parkih. Kot je povedal za Sky News, jih je pred časov nek Italijan povabil na pijačo v lokal. Kasneje jih je odpeljal domov, kjer jim je ponudil alkohol, nato pa se jih začel dotikati po intimnih predelih. "Na koncu nam je dal denar," je še dejal.

Kot poročajo humanitarne organizacije, nekateri tihotapci v Italijo pretihotapijo mlada dekleta, a jim za to pripišejo tudi do 50.000 evrov dolga. Nato od njih zahtevajo, da začno prodajati svoja telesa oziroma ponujati spolne usluge. 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3