Tujina

V Romuniji odkrili tono jajčnega produkta z insekticidom, belgijska policija že izvedla racije

Bruselj/Amsterdam/Bukarešta, 10. 08. 2017 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Belgijska in nizozemska policija sta v skupni akciji v Belgiji izvedli več racij, povezanih z afero z zdravju potencialno škodljivim insekticidom fipronil v jajcih. Nizozemske oblasti so potrdile, da so dva osumljenca, direktorja družbe, ki naj bi uporabljala fipronil na perutninskih farmah, tudi pridržali. Medtem so v Romuniji odkrili kar tono kontaminiranih jajčnih produktov.

Belgijska in nizozemska policija sta v skupni akciji v Belgiji izvedli več racij, povezanih z afero z zdravju potencialno škodljivim insekticidom fipronil v jajcih. 

Racije so izvedli v Flandriji v bližini meje z Nizozemsko. Podrobnosti preiskovalci zaradi interese preiskave še niso razkrili. Pridržanje "se nanaša na dva direktorja v družbi, ki je domnevno uporabljala snov (fipronil) na perutninskih farmah," je dejala predstavnica nizozemskih tožilcev Marieke van der Molen.

V izjavi so na nizozemskem tožilstvu pojasnili, da so usklajene racije z belgijskimi oblastmi opravili na osmih lokacijah na Nizozemskem, pri tem pa sta jim pomagala Europol in Eurojust. Med drugim so preiskali domove v bližini mest Bergen op Zoom in Uden, pa tudi skladišče v mestu Ede. V racijah so zasegli dokumentacijo, avtomobile, bančne izpiske.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v sredo sporočila, da sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj vsa jajca, ki bi lahko vsebovala fipronil, v Sloveniji umaknila iz prodaje. Možno je, da bi se ta jajca na slovenskem trgu pojavila kot predpakirana kuhana ali olupljena, so navedli.

Direktorja družb, ki so ju pridržali v osrednjem in južnem delu Nizozemske, v mestih Barneveld in Zaltbommel, sta osumljena ogrožanja javnega zdravja in prepovedane uporabe pesticida, so pojasnili tožilci. Gre za snov, ki se pogosto uporablja za zdravljenje živali, a je prepovedana za uporabo na živalih, ki so namenjene za človeško prehrano.

Nizozemski mediji ob tem navajajo, da gre za osumljenca iz nizozemske družbe Chickfriend. Fipronil naj bi izviral iz zdravila tega podjetja, Chickfriend pa naj bi ga pridobil od belgijskega proizvajalca. Zaradi suma prevare potekata kazenski preiskavi v Belgiji in na Nizozemskem.

Na Danskem prodali 20 ton jajc, okuženih s fipronilom

Na Danskem so prodali 20 ton jajc, okuženih z insekticidom fipronil, je sporočila danska agencija za veterino in varnost hrane. Jajca naj ne bi bila nevarna za zdravje potrošnikov.

"Dansko podjetje Danaeg Products je od belgijskega dobavitelja dobilo skupno 20 ton kuhanih in olupljenih jajc. Večinoma so jih prodali barom, kavarnam in podjetjem za catering, najverjetneje pa jih v danskih trgovinah niso prodajali v večjem obsegu," so sporočili iz agencije.

Dodali so, da jajca glede na teste, opravljene na Nizozemskem, kljub okuženosti s fipronilom niso nevarna za zdravje potrošnikov. Je pa vsebnost fipronila v njih vseeno višja od vrednosti, dovoljenih v EU, so pojasnili.

Danska je za zdaj zadnja v vrsti evropskih držav, kjer so v prehranski verigi odkrili jajca, okužena s fipronilom.

Nekaj ur pred obvestilom danskih oblasti so tudi iz Avstrije sporočili, da sta dva trgovca na debelo gostinskim podjetjem po vsej državi prodala več sto kilogramov kuhanih in olupljenih jajc iz Nizozemske.

Do odpoklica jajc prišlo tudi v Luksemburgu

Do odpoklicev jajc je medtem prišlo tudi v Luksemburgu, s čimer je ta država postala osma, kjer so našli sporna jajca. Poleg Belgije in Nizozemske osmerico sestavljajo še Nemčija, Švedska, Švica, Velika Britanija in Francija.

Do odpoklicev jajc je medtem prišlo tudi v Luksemburgu, s čimer je ta država postala osma, kjer so našli sporna jajca. Poleg Belgije in Nizozemske osmerico sestavljajo še Nemčija, Švedska, Švica, Velika Britanija in Francija.

Britanske oblasti so danes sporočile, da je bilo v državo uvoženih okoli 700.000 spornih jajc in ne 21.000, kot so domnevali sprva. Jajca sicer niso bila naprodaj posebej, temveč kot sestavina predelane hrane. Nekaj so je že prodali, preostanek pa umikajo s polic.

Ob tem potrošnike mirijo, da so bila sporna jajca pogosto zmešana z neoporečnimi, zato je tveganje za zdravje tudi zaradi nižjih koncentracij kot posledica kombinacije z drugimi sestavinami predelanih živil majhno.

Kot so sporočile luksemburške oblasti, so o odpoklicih obvestile Evropsko komisijo. Trenutno so med odpoklicanimi jajci predvsem tista iz trgovske verige Aldi, manjšo količino spornega insekticida pa so med drugim našli tudi v jajcih, ki jih prodaja veriga Cactus.

Državam, kjer so našli sporna jajca, se je pridružil tudi Luksemburg.
Državam, kjer so našli sporna jajca, se je pridružil tudi Luksemburg. FOTO: AP

V Romuniji odkrili tono kontaminiranega jajčnega produkta, v Sloveniji ga za zdaj še niso odkrili

V Romuniji so odkrili tono jajčnega produkta, kontaminiranega z insekticidom fipronil. Gre za tekočino iz jajčnih rumenjakov, to pa je prvo odkritje kontaminiranih jajc ali njihovih proizvodov v vzhodni Evropi od izbruha škandala.

Kontaminirani proizvod so odkrili v skladišču na zahodu države in je bil uvožen iz Nemčije, je povedala romunska uprava za varno hrano ANSVSA. Kot so dodali, izdelek še ni bil poslan na trg. Odkrili so ga zahvaljujoč opozorilu prek evropskega sistema hitrega obveščanja za živila in krmo.

Fipronil je pogosto uporabljen v proizvodnji veterinarskih produktov za zatiranje bolh, uši in klopov. Vendar pa ne sme biti uporabljen za zdravljenje živali, ki so namenjene za človeško prehrano, kot so piščanci. V večjih količinah lahko ta insekticid škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam.

V Sloveniji doslej kontaminiranih jajc še niso odkrili. Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo pred dnevi obvestili, da bi se oporečna jajca iz Nizozemske lahko pojavila v Sloveniji v izdelkih proizvajalca Eipro-Vermarktung iz Nemčija in dobavitelja v Slovenijo Transgourment iz Avstrije.

Kot so zagotovili v upravi, sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj vsa jajca, ki bi lahko vsebovala fipronil, v Sloveniji umaknila iz prodaje. Umik sta izvedla ne glede na to, da živilo na zalogi ni pripadalo sporni seriji, ki jo je v obvestilu navedel dobavitelj. Trenutno razpoložljivi podatki ne nakazujejo, da bi bila sporna serija proizvoda distribuirana v Slovenijo, so dodali.

Evropska komisija je prek svojih spletnih strani danes sporočila tudi, da prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo natančno spremlja dogajanje v zvezi z odkritjem fipronila v jajcih. Sistem omogoča hitro izmenjavo informacij med članicami sistema, ko so v prehranski in krmni verigi odkrita tveganja za javno zdravje.

Evropska komisija je danes po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA sicer zanikala očitke Belgije, da je bila o škandalu s spornimi jajci obveščena že prej. Kot so pojasnili, je Belgija 6. julija na Nizozemsko naslovila običajno prošnjo za sodelovanje v določeni zadevi, komisija pa je v skladu s pravili zadevo prepustila bilateralni rešitvi.

Nacionalni organi držav sami v sistem vnesejo informacije o odkritem tveganju in sprejetih ukrepih, s čimer obvestijo vse, ki so vključeni vanj. Države so po navedbah komisije odgovorne za spremljanje obvestil sistema, oceno stanja v državi in izvedbo ukrepov za preprečitev širjenja tveganja. Bo pa evropska komisija skladno s svojimi pristojnostmi državam še naprej pomagala pri izvajanju teh ukrepov, so še sporočili iz Bruslja.

Nemški kemijski gigant BASF pa je danes sporočil, da evropskih oblasti ne bo vnovič zaprosil za odobritev uporabe fipronila. Dovoljenje jim poteče 30. septembra, odločitvi pa botrujejo "poslovni razlogi".

Škandal s kontaminiranimi nizozemskimi jajci je izbruhnil 1. avgusta. Nizozemske oblasti so začasno zaprle 138 perutninskih farm in bi lahko bile prisiljene zaklati na milijone piščancev. Jajca so umaknili s polic trgovin in potrošnike pozvali, naj tista, ki jih že imajo doma, zavržejo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dostojevski II
11. 08. 2017 09.06
+0
Kje ste sedaj tisti, ki stalno pljuvate po Mercatorju in hvalite Hofer, Lidl, Spar... Dober tek.
dostojevski II
11. 08. 2017 09.38
+3
Postrezite si s svežimi jajci slovenskega porekla.... Tako kot pri ostalih izdelkih, smo tudi pri izbiri dobavitelja za jajca trgovske znamke Mercator posebej pozorni. Vsa jajca so slovenskega porekla. Jajca izpod Kamniških planin Podjetje Jata oskrbuje naše trgovine tako z jajci lastne proizvodnje kot tudi z jajci kar petih kmetij v Savinjski dolini: pri Zadražnikovih v Dolu pri Gornjem Gradu, pri Zagožnovih v Ljubnem ob Savinji, pri Bitenčevih in Blekačih iz Rečice ob Savinji ter pri Kotnikovih v Ljubiji pri Mozirju. Podjetje pa sodeluje tudi s farmo Ihan v Selu pri Ihanu. Kokoši krmijo s skrbno pripravljenimi krmnimi mešanicami, ki jih po preizkušenih recepturah tehnologov izdelujejo v lastnih mešalnicah v Ljubljani, Škofji Loki ali Ljutomeru. Meja Šentjur Meja Šentjur je domače kmetijsko podjetje z lastno in kooperativno proizvodnjo jajc. Proizvodne obrate imajo v okolici Šentjurja (Gorica pri Slivnici, Planina pri Sevnici, Ponikva), na Pristavi pri Mestinju ter v Lenartu v Slovenskih goricah. Pri proizvodnji in pakiranju jajc upoštevajo stroge kriterije in standarde za varno in kakovostno hrano, med drugim IFS standard, mednarodni standard na področju živil, ki dokazuje, da izpolnjujejo kriterije kakovosti in varnosti živil na področju proizvodnje živil trgovskih blagovnih znamk.
trac
11. 08. 2017 10.45
Tu ne gre samo za sveža jajca, ampak tudi za izdelke iz njih. In tudi v Mercatorju nimajo samo slovenskih izdelkov...
dostojevski II
11. 08. 2017 10.47
+1
Drži. Zato vedno poudarjam, kupujte slovenske izdelke.
KungFuPanda
11. 08. 2017 10.59
+2
Če misliš, da Slovenci nikoli ne škropimo in ne goljufamo, si
111111112
10. 08. 2017 19.40
+5
Hahaha...kk je svet smešen... nekje odkrijejo in potem kar na enkrat vsi ostali.. tko kot takrat za ptičjo gripo..odkrili nekje in potem čez deset dni že vse povsod, že v mariboru so labodi z obrnjenimi glavami hodili na okrog pa bla cela panika... Ljudje... dajmo se navadit..v vsaki hrani je neko skregana substanca..mi pa smo samo poskusni zajčki za višjo zdravstven medicino, da vidijo, kako bodo določena telesa odreagirala itd..takle imamo mi navadni smrtniki :D
hansola
10. 08. 2017 20.03
+8
Popravek, v vsaki ŽIVALSKI hrani, nafopani z vsem živim, že krma je oporečna, kaj šele antibiotiki in steroidi, ki jih dajejo kravam, prašičem, kuram,...
kaj pa pol
10. 08. 2017 19.31
-2
kako so pa prišla ta jajca v slovenijo.aja poceni so bila pa so jih kr pokupili.
hansola
10. 08. 2017 20.06
+6
več kot polivica živalskih izdelkov in mesa z oznako Rejeno v SLoveniji je iz vzhodne evrope, vprašaj kdaj kakega rejca kako lahko klavnica proizvede 200kg mesa če pa odkupi 100kg prašiča?
soncarica84
10. 08. 2017 20.48
+1
graf
11. 08. 2017 08.36
+1
Jožajoža
10. 08. 2017 19.26
+2
mislite, da imamo sposobne ljudi, ki bi to odkrili. dvomom.
METKA102
10. 08. 2017 19.03
+2
Čas je, da povedo, kako je s tem pri nas. Ali bodo zamolčali?
Antropozofija
10. 08. 2017 18.58
+2
Kdo verjame upravi za varno hrano, ko pa še vedno trdijo, da so izdelki namenjeni vzhodni Evropi enaki tistim na zahodu.
KungFuPanda
11. 08. 2017 11.01
+1
Saj so v zahodni Evropi (Belgija, Nizozemska...) odkrili sporna jajca. To dejstvo spodbija tvojo trditev.
brabusednet
10. 08. 2017 17.35
+9
Tistim,ki so za stvar vedeli in molčai dajat vsak dan po 5 tistih jajc za zajterk in to 10 let.
290ktober
10. 08. 2017 18.29
+3