Tujina

Kljub belgijskemu 'ne', Tusk optimističen, da je podpis Cete do četrtka še vedno možen

Bruselj/Ljubljana, 24. 10. 2016 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

EU namerava do zadnjega trenutka vztrajati pri časovnici sklenitve sporazuma Ceta. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk se je nocoj s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem dogovoril, da za četrtek napovedanega vrha EU-Kanada za zdaj še ne odpovejo. "Vse partnerje pozivamo, naj poiščejo rešitev," je dejal Tusk. Po njegovem mnenju je še čas.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ceta je mrtva
    01:00
    Iz SVETA: Ceta je mrtva
  • Iz SVETA: Podpis sporazuma
    02:10
    Iz SVETA: Podpis sporazuma

Kljub temu, da je belgijska vlada danes sporočila, da trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) zaradi notranjepolitičnih nesoglasij ne more podpisati, je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk optimističen. Evropska unija namerava do zadnjega trenutka vztrajati pri časovnici sklenitve sporazuma Ceta. "Vse partnerje pozivamo, naj poiščejo rešitev," je dejal Tusk. Po njegovem mnenju je še čas. Zato se je nocoj s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem dogovoril, da za četrtek napovedanega vrha EU-Kanada za zdaj še ne odpovejo.

Belgija: Cete ne moremo podpisati

Belgijski premier Charles Michel je po sestanku z valonskimi regionalnimi voditelji sporočil, da ne morejo podpisati Cetek. Po podatkih belgijskega premierja sporazumu s Kanado ne nasprotujejo le Valonci, ampak tudi regija Bruselj in predstavniki francosko govoreče skupnosti v Belgiji.

Nasprotniki Cete se med drugim bojijo, da se bo s sklenitvijo sporazuma okrepila moč velikih mednarodnih koncernov. Zvezni vladi ni podelila soglasja za podpis sporazuma regija Valonija s 3,6 milijona prebivalci, ker zahteva zagotovila v zvezi z zaščito svojega kmetijstva in spremembe določb v zvezi s poravnavo sporov med podjetji in državami. Jamstva za varstvo okolja in zaščito potrošnikov so dobra, a ne zadoščajo za soglasje, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili Valonci.

Odgovor valonske vlade nas ni presenetil glede na politiko "praznega stola", je na novinarski konferenci po srečanju povedal Michel, ki ga povzema belgijska televizija RTBF. Michel naj bi sedaj z odločitvijo Belgije seznanil tudi predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

Tusk je minuli konec tedna dejal, da želi imeti do danes jasen odgovor glede tega, ali bo Belgija v četrtek, ko je predviden podpis sporazuma Ceta med EU in Kanado, dejansko pristala na podpis. Tusk naj bi o tem danes govoril tudi s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem, s katerim se bosta odločila, ali bo vrh EU in Kanade sklican oziroma odložen.

Belgija je edina članica EU, ki zaradi nasprotovanja Valonije ni pristala na podpis gospodarskega in trgovinskega sporazuma s Kanado.

Govorec Evropske komisije Margaritis Schinas je sicer pred tem potrdil, da so v minuli dneh potekala srečanja z belgijskimi predstavniki, da bi razrešili zadevo. Evropska komisija ima veliko spoštovanje do tega procesa in je pripravljena še naprej pomagati, da bi zaključili ta proces s "pozitivnim rezultatom". "V tem trenutku se moramo oborožiti s potrpežljivostjo," je dejal Schinas.

Bruselj naj bi po poročanju medijev Valoniji minuli konec tedna postavil rok do danes zvečer, da najdejo rešitev glede Cete. V nasprotnem primeru bo vrh EU in Kanada, ki bi moral potekati ta četrtek in petek v Bruslju, odložen.

"V navadi Evropske komisije ni, da dela z roki in ultimati. To ni način, na katerega dela komisija Jean-Clauda Junckerja," je glede domnevnih ultimatov pojasnil Schinas.

Ceta
Ceta FOTO: AP

Glede morebitne odločitve o vrhu EU in Kanade pa je dejal, da bo več znanega po pogovorih predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem in belgijskim premierjem Charlesom Michelom. Ti pogovori naj bi potekali danes popoldne ali zvečer.

Prizadevanja za podpis sporazuma Ceta med EU in Kanado se bodo nadaljevala, četudi bo vrh ta konec tedna odložen, je še dejal govorec Evropske komisije.

Evropska komisija je v minulih dneh Valoniji predstavila vrso kompromisnih predlogov, ki pa so jih v Namurju, kjer je sedež valonske vlade, zavrnili kot nezadostne. Po besedah predsednika valonske vlade Paula Magnetta med spornimi vprašanji še naprej ostaja sistem za razreševanje sporov med vlagatelji in državo (ICS).

Nejasna usoda Cete odmeva tudi med slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu

Odločitev Valoncev, da ne dajo podelijo soglasja zvezni vladi za podpis trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta), odmeva tudi med slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu. Ti vzroke za nejasno usodo Cete med drugim pripisujejo slabemu obveščanju državljanov in populizmu, medtem ko si niso enotni, ali to že pomeni tudi dokončen propad Cete.

Tanja Fajon (S&D/SD) je ocenila, da si razpleta pogajanj o sporazumu v tem trenutku najbrž nihče ne upa napovedati. "Ne bi rekla, da je Ceta že mrtva, a Belgija je v neki meri odraz širše slike razpoloženja v EU. Težko je pričakovati, da bo sporazum ob vse splošnem nezadovoljstvu in razgreti razpravi v evropski javnosti sploh lahko zagledal luč sveta," je dejala.

Čeprav Belgija s postopki pogajalce obeh strani močno razburja, pa je blokada posledica dejstva, da ne belgijska javnost kot tudi ne slovenska in na sploh evropska javnost o vsebini pogajanj in samem izkupičku ni bila dovolj in pravočasno seznanjena, je še dodala.

Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) je ocenil, da Valonci rešujejo dobro ime Evrope in kar je najpomembnejše – interese in pravice Evropejcev. Valonski upor zoper Ceto je velika zmaga ne le za to majhno belgijsko regijo, temveč za vse evropske državljanke in državljane, je zapisal.

Ob tem pa je poudaril, da padec Cete ne pomeni, da nasprotuje gospodarskemu sodelovanju, vendar pa je ob tem poudaril, da podpira pravično sodelovanje, ki ne pomeni zgolj povečevanja kapitala na račun ljudi, njihovih pravic, blaginje in standardov.

Belgijsko odločitev pa obžaluje Milan Zver (EPP/SDS), saj meni, da ne temelji na upravičenih pomislekih, ampak na demagogiji in populizmu. "Menim tudi, da je bila storjena napaka, ko se je komisija odločila, da bo Ceto obravnavala kot t.i. mešani sporazum," je ocenil.

Več izmenjave med EU in Kanado bi po njegovem mnenju prineslo nove priložnosti in več delovnih mest na obeh straneh Atlantika. "Žal mi je, da v svet pošiljamo sporočila o razglašeni in neresni EU, ki se ni sposobna dogovoriti o sporazumu, ki bi bil v skupnem interesu celotne EU," je še dodal.

Negotovost glede sporazuma je izpostavila tudi Romana Tomc (EPP/SDS). "Upam, da jim bo uspelo. Če dogovor ne bo možen, potem bo to na Evropsko unijo vrglo zelo slabo luč," je zapisala za STA.

Poudarila je, da se ji zdi pomembno, da poslanci slišijo glas državljanov EU o pomembnih temah. Pri tem morajo upoštevati glas vseh državljanov, ne samo tistih, ki so najbolj glasni. Vendar pa način odločanja v EU lahko vodi tudi do popolne blokade delovanja EU. "Zaskrbljujoče je, da nasprotniki trgovinskih sporazumov ne nastopajo z argumenti, ampak se zadovoljijo s populizmom," je dodala.

Franc Bogovič (SLS/EPP) je prepričan, da bo do podpisa sporazuma prišlo. "Eden glavnih argumentov za zadržek s strani Valonije je pomanjkanje časa za podrobni pregled sporazuma, kar pomeni, da prav nič ni izgubljenega, in tudi nekaj dni zamika ni nobena katastrofa," je zapisal. Bo pa po njegovem mnenju potrebnega še več dialoga na različnih ravneh in tudi še bolj aktivno ozaveščanje evropske javnosti o vsebini sporazuma.

Ceta je po Bogovičevem mnenju dobro uravnotežen sporazum, ki upošteva vse značilnosti evropskega in kanadskega gospodarstva. Prav tako na številnih področjih vsebuje številne varovalke, ki lahko preprečijo zlorabe in pretirana odstopanja na trgih, pravi.

Tudi Ivo Vajgl (Alde/Desus) meni, da podpis sporazuma Ceta še ni izgubljen. "Vse, kar se dogaja v zvezi s Ceto, je odraz nezaupanja večine ljudi v Evropi do ZDA," je zapisal v odzivu na današnji zaplet in dodal: Čeprav je jasno, da sporazuma TTIP med EU in ZDA še lep čas ne bo, so komplikacije v zvezi s Ceto "postranska škoda" osnovnega nezaupanja do ZDA.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
25. 10. 2016 18.35
-6
Folk trapast, stalno govori kako obupne so zadeve v Sloveniji, boji se pa vsake spremembe. Konkurenca, inovacije, know-how, tuj kapital...., vse to sovražijo, potem pa status quo, pa jamranje, tega so pa sposobni. Pa udrihanje proti kapitalu, potem pa stokanje da denarja ni pri zdravstvu, šolstvu, pokojninah...
HorstWiesel
25. 10. 2016 18.41
+5
In ti vidiš rešitev za vse to v ponujanju, odpiranju in razdajanju vse počez po širnem svetu......k ta narslabi kurvetina al kaj?
iGURT
25. 10. 2016 19.03
+3
nikhrast, tebi ni ravno najbolj jasno vse skupaj a?
spodajbrez
25. 10. 2016 19.18
+4
nikhrast-FOLK TRAPAST-A TO SI SEBE MISLIL-namreč jasno ti ni nič,potem pa pišeš bedarije-mešaš kapital kot tak,na drugi strani pa ne razumeš korporativnega zla,ki bi se rad priplazil za naš hrbet.
kakafonijaprava
25. 10. 2016 17.59
+3
V parih točkah: 13.sept.2016 Že konec letošnjega oktobra lahko pričakujemo, da v uporabo stopi sporazum CETA, kanadski bratranec še bolj razvpitega trgovinsko-investicijskega sporazuma TTIP. Kljub temu, da je sporazum Evropske unije s Kanado manj izpostavljen kot tisti z ZDA, sporazuma temeljita na enakih principih, v nadaljevanju pa izpostavljamo zgolj nekatere najbolj kritične točke: CETA in TTIP sta nevarna! Ali želite, da se izdelki prepovejo šele takrat, ko se na prodajnih policah izkaže, da so škodljivi? Sporazuma odpravljata previdnostno načelo, ki dovoljuje le trženje in prodajo izdelkov, ki dokazano ne škodujejo zdravju in okolju. Znižali se bodo standardi prehranske varnosti in standardi glede uporabe kemikalij in drugih nevarnih snovi. CETA in TTIP privatizirata! Prostotrgovinski sporazumi številna javna naročila in storitve socialne države odpirajo pritiskom prostega trga. Javno zdravstvo in šolstvo bosta doživela številne spremembe. Ogroženi so tudi vodni viri, ne glede na to, da ravnokar vpisujemo pravico do vode v Ustavo. CETA in TTIP sta nelegalna! Sporazuma uvajata arbitražna sodišča in v nasprotju s pravom EU ustvarjata sodni sistem za korporacije, ki bi bil popolnoma nadrejen državnim sodiščem. S tem države izgubljajo suverenost, saj bodo multinacionalne korporacije lahko izpodbijale vsako zakonodajo, ki bi lahko škodil njihovim načrtovanim dobičkom in iztožile velike odškodnine. TTIP in CETA sta netransparentna! Pogajanja o sporazumih TTIP in CETA so potekala v popolni tajnosti brez vključitve javnosti in demokratične kontrole. Dokumenti iz pogajanj bodo ostali tajni tudi do 30 let. Sporazum CETA se še naprej pripravlja v popolni tajnosti, medtem ko v slovenskem jeziku ni na voljo niti njegova izhodiščna verzija! TTIP in CETA sta nedemokratična! Po nedemokratični pripravi vsebine sporazumov smo zdaj priča še nedemokratičnemu sprejemanju. 1600-stranska CETA bo najverjetneje podpisana že 26. oktobra in takoj začela “začasno” veljati, ne, da bi o tem odločal Državni zbora kaj šele državljani in državljanke. Naše usode ne smejo več krojiti korporacije in elite, zato
kakafonijaprava
25. 10. 2016 17.58
+1
kaj ma ta donald tusk sploh govorit evropejcem, ko je nezakonito prisluškoval svojim državljanom! bivši kgb-jevec, ki vodi EU!
spodajbrez
25. 10. 2016 16.05
+3
Franc Bogovič-na spisek tistih ki želijo slabo tej državi in s tem njenim državljanom,
dostojevski II
25. 10. 2016 15.51
+3
"Vse partnerje pozivamo, naj poiščejo rešitev," je dejal Tusk. Po njegovem mnenju je še čas..... KAKŠEN ČAS ?!.... Belgijci so rekli NE. To je rešitev. Za Tuska, marioneto lobijev in korporacij je edina rešitev sprejem sporazuma. Vsako državo, ki bo glasovala PROTI, pa bo Tusk pozival, naj najde rešitev.
spodajbrez
25. 10. 2016 15.09
+6
V primeru sprejetja sporazuma vsi ,ampak vsi na cesto,poklicat tiste naše ki so bili pri tem udeleženi in jim sodit za veleizdajo-in pa seveda takojšen REFERENDUM.
iGURT
25. 10. 2016 14.54
+3
z neta / Med mojo včerajšnjo razpravo na 19. seji Mestnega sveta Mestna občina Ljubljana, v kateri sem nasprotoval sprejetju tajnih mednarodnih sporazumov, so Veliko sejno dvorano ljubljanske Mestne hiše protestno zapustili Svetniški klubi SMC, SDS in NSi. Okoli 22. ure pa smo ostali s 27 glasovi za in nič proti sprejeli predlagani sklep župana Zoran Janković in pokazali, da v Ljubljani ne želimo dodatne privatizacije javnih storitev in škodljivih nižjih standardov.
iGURT
25. 10. 2016 14.54
+3
Sprejeti sklep: Mestni svet Mestne občine Ljubljana poziva Vlado Republike Slovenije in Državni zbor Republike Slovenije, da zavrneta ratifikacijo trgovinsko-investicijskih sporazumov TTIP, CETA in TiSA.
nikhrast
25. 10. 2016 18.27
-4
Zaprimo se, protekcionizem nas bo rešil, imeli se bomo tako dobro kot v Jugi.
HorstWiesel
25. 10. 2016 18.34
+3
Sej ti se lahko ponujaš, odpiraš in razdajaš kolikor ti paše.....
ArkaMast
25. 10. 2016 12.49
+6
RESNIČNE ZGODBE.................... Je sosed prodajal avto za 5.500 €, vreden pa je bil 5.000 €. Bil pa je seveda pripravljen spustiti ceno. Prišel je nek poba, sam, z denarjem. Očitno da se ni spoznal na avte in ni postavljal pravih vprašanj, niti ni našel skritih napah. Avto je kupil za 5.500 €, ne da bi ga probal. Saj ne da se je nategnil. Avto je bil ok, a lahko bi zanj dal 5.200 €. Tako je. S 300 € evri bi si lahko poravnal zavarovanje ipd. A on se ni pogajal. OK, osebna odločitev...... A v očeh prodajalca je izpadel butast........Lahko bi mu dejansko prodal totalna jajca za še večji denar........ In naši politiki so ravno tako kupili jajca, ne da bi se prej resnično pozanimali,....ali prebrali 1500 strani. Ali si vzeli čas kak mesec, dva, morda leto, da se zadeva preuči...... In v kakšnih očeh smo sedaj slovenčki. Ne znamo reči "NE"...ali vsaj: "prosim počakajte da se v miru odločimo, da preberemo zadevo, ... malo časa prosim? ... Res nimajo jajc, pameti, ponosa.?
iGURT
25. 10. 2016 12.36
+8
Edini, edini ki v tem primeru dela v dobro Slovenije in slovencev je - Igor Šoltes. Vsi ostali eu poslanci pluvajo v naše sklede.
nikhrast
25. 10. 2016 18.24
-4
HorstWiesel
25. 10. 2016 18.36
+4
Konkurenca že zdej laufa, brez nekih ttip pa ceta
HorstWiesel
25. 10. 2016 18.36
+4
Je pa res, da korporacije zaenkrat še ne morejo tožit države za izgubo nekih imaginarnih dobičkov....matr jim
iGURT
25. 10. 2016 12.33
+3
Ne pomeni Ne, kaj zdaj nekaj pritiskajo ?
JApajaDAja
25. 10. 2016 09.17
+6
usa bi na mala vrata, preko kanade, našla izhod za evropo,ker je kanada hlapec usa!
nikhrast
25. 10. 2016 18.24
-3
Ej, multinacionalke so že v Evropi, kje pa živiš?
ochi
25. 10. 2016 09.09
+9
Zakaj pa slovenija glede podpisa tega sporazuma ni imela referenduma??? Lopovi
JApajaDAja
25. 10. 2016 09.18
+1
HorstWiesel
25. 10. 2016 10.13
+6
In zakaj se ljudje v "demokratičnih" državah o tako pereči zadevi ne morejo/smejo izreči na referendumu?
nikhrast
25. 10. 2016 18.23
-3
V parlamentarnih demokracija ni referenduma za vsako zadevo, saj imamo parlament.
HorstWiesel
25. 10. 2016 18.38
+2
Referendum imamo za vsako pasjo prosesijo, o res življensko pomembnih stvareh naj pa odloča parlament?
Razumnež
25. 10. 2016 08.35
+7
Čudno da pri nas ni nihče tako proti Vladi, ker je to odobrila !?
hotchilipoper
25. 10. 2016 08.15
-2
Kako lahko peščica de- bilov odloča o glasu večine
Uporabnik565636
25. 10. 2016 08.02
+5
Če se jim že gre za carine, naj podpišejo medcarinski sporazum pa basta.
nikhrast
25. 10. 2016 15.33
-3
To je sporazum kot vsi ostali, nekaj manjših poat so spremenili.
nikhrast
24. 10. 2016 22.42
-23
Slovenija se boji konkurence, isto kot tisti kmetavzerji v Valoniji, radi bi prodajali svoje izdelke po visokih cenah, folk v Sloveniji pa trapast, podpira jih. Italijanski kmetje, vinarji... pa komaj čakajo na ta sporazum, nižje carine, več bodo prodali v Kanadi, prosciutto, sir, vino... vse to gre po $100 na kilo ali flašo, cenejše bo po sporazumu. Protekcionizem vas ne bo rešil v Evropi, pa da nisi globalist, sploh ne verjamem.
DIWG
24. 10. 2016 22.32
+22
"ki bi bil v skupnem interesu celotne EU" - V čigavem interesu? Evropejcev? Večina Evropejcev je proti sporazum. Če bi zdej naredili referendum v vseh 28 članicah EU bi 100% v vseh 28 članicah CETA sporazum na referendumu bil ZAVRNJEN. Prekleta koruptivna banda. Samo evropska revolucija lahko še reši našo celino.
Kollerik
24. 10. 2016 22.26
+10
No dajmo Tusk, dajmo.. če ne ne bo velikanske provizije....
AlternativeFacts
24. 10. 2016 21.48
+11
Hoče tusk povedat'da če ga ne bodo podpisali valonci, ga bo pa Tusk v njihovem imenu?....Pa kdo še sploh resno jemlje te poljake, katerim so se še jajca osmradila s salmonelo?....
I G N O R A N T
24. 10. 2016 21.40
+6
Kdo je to Tusk?
Kollerik
24. 10. 2016 22.26
+5