Tujina

Beli hiši 'grozil' uslužbenec obrambnega ministrstva

Washington, 28. 01. 2015 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preplah v Beli hiši, kamor je strmoglavil manjši kvadrokopter, je povzročil pijani uslužbenec obrambnega ministrstva. Agentom se je prijavil sam, za zdaj pa ga še niso obtožili nobenega kaznivega dejanja.

Brezpilotno plovilo, ki je v ponedeljek priletelo na območje Bele hiše.
Brezpilotno plovilo, ki je v ponedeljek priletelo na območje Bele hiše. FOTO: Reuters

Preplah z dronom, ki je pristal na območju Bele hiše, je povzročil pijani uslužbenec ameriškega obrambnega ministrstva, ki pa ni bil na dolžnosti. Nadzor nad dronom je izgubil, ko je bil v zraku, nato pa je poslal sporočilo svojim prijateljem, da se boji, da je dron pristal na območju Bele hiše. Ko se je zjutraj zbudil, je ugotovil, da se je to res zgodilo.

Moškega ameriški mediji niso imenovali, po poročanju časopisa New York Times pa sodeluje s preiskovalci in ga za zdaj še niso obtožili nobenega kaznivega dejanja. Sicer pa je uporaba dronov na območju Washingtona zaradi občutljivosti zračnega prostora prepovedano.

Predstavnik Nacionalne geoprostorske obveščevalne agencije (NGA) je včeraj potrdil, da so v ponedeljek predstavniki Tajne službe (Secret service), ki varuje predsednika, v povezavi s primerom zaslišali vladnega uslužbenca. "Uslužbenec je v torek naredil samoprijavo v zvezo z incidentom," je povedal predstavnik službe Don Kerr. Dodal je, da moški v času dogodka ni bil na dolžnosti, njegovo delo pa ni povezano z droni ali drugimi brezpilotnimi plovili.

Agenti so že pregledali njegov telefon in si ogledali posnetke nadzornih kamer okolice njegovega stanovanja, od koder naj bi upravljal plovilo.

Incident, ki se je zgodil v ponedeljek, je med drugim razkril, da sistem za nadzor zračnega prostora, s katerim zagotavljajo varnost Beli hiši, ni zaznal drona. Zaradi incidenta so ameriške oblasti zaskrbljene zaradi potencialnih varnostnih lukenj.

To ni osamljen incident

Pred štirimi meseci je moški z nožem preplezal ograjo Bele hiše in je prišel precej daleč v predsedniško palačo, preden so ga ustavili agenti. Leta 2011 pa je oborožen moški dober kilometer stran od Bele hiše izstrelil nekaj strelov. Eden izmed nabojev je končal v Beli hiši, kjer je bila takrat ena izmed hčera predsednika Baracka Obame.

Po več varnostnih spodrsljajih je oktobra lani odstopila direktorica Tajne službe Julia Pierson. V decembru je bilo objavljeno poročilo, v katerem je bilo ugotovljeno, da je Tajna služba preveč izolirana, preobremenjena, hkrati pa nima pravega vodstva. V tem mesecu je bilo zato zamenjanih pet ljudi v vodstvu agencije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
28. 01. 2015 08.34
+1
A sedaj si pa v lase hodita DHS in bela hiša? pestro LOL.