Tujina

Benedikt XVI. postal novi papež

Vatikan, 19. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters, K.L.
Komentarji
0

Svoj pontifikat je nastopil 265. papež v zgodovini Rimskokatoliške cerkve, Nemec Joseph Ratzinger. Izbral si je ime Benedikt XVI.

Novi papež Benedikt XVI. (Foto: Reuters)
Novi papež Benedikt XVI. (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Novi papež Benedikt XVI je osmi Nemec na papeškem tronu. Zadnji papež, ki si je izbral ime Benedikt (lat. blagoslovljeni), je bil Italijan Giancomo della Chiesa, ki je papeževal med letoma 1914 in 1922.

Bel dim iz Sikstinske kapele in vatikanski zvonovi so nekaj po 18. uri naznanili izvolitev novega papeža. Dobre pol ure za tem se je novi papež, 78-letni Joseph Ratzinger, ki si je izbral ime Benedikt XVI., prikazal množici in podelil blagoslov Urbi et Orbi - Mestu Rimu in svetu.

"Dragi bratje in sestre, po velikem papežu Janezu Pavlu II., so kardinali izbrali mene, preprostega delavca v Gospodovem vinogradu. Tolaži me dejstvo, da Gospod ve, kako delati in dela tudi z nepopolnimi orodji. Predvsem pa se prepuščam vašim molitvam. Sem preprost in ponižen služabnik Gospoda. Z zaupanjem gremo naprej, pri tem nam bo pomaga Gospod, njegova mati Marija pa nam stoji ob strani," je dejal papež Benedikt XVI. ob svojem prvem nagovoru množici, ki jo je prosil za molitev ob njegovem pontifikatu.

Novega papeža je naznanil bel dim iz Sikstinske kapele.
Novega papeža je naznanil bel dim iz Sikstinske kapele. FOTO:

Joseph Ratzinger je bil eden izmed favoritov za novega papeža. Dosedanji prefekt kongregacije za nauk vere in dekan kardinalskega zbora je zagovornik skrajno konservativnih stališč cerkve, zaradi česar velja tudi za ideologa Vatikana.

Nekdanji münchenski nadškof je za časa papeževanja Janeza Pavla II. veljal za enega najvplivnejših mož v Vatikanu. Rodil se je 16. aprila 1927 v nemškem kraju Marktl am Inn. Leta 1977 je postal muenchenski nadškof, štiri leta kasneje pa je odšel v Rim ter postal vodja vatikanskega "ministrstva za teologijo" oz. prefekt kongregacije za nauk vere. Je eden redkih kardinalov rimske kurije, ki je to postal že pred prihodom Janeza Pavla II. na čelo rimskokatoliške cerkve.

Množica je navdušeno pozdravila novega papeža. (Foto: Reuters)
Množica je navdušeno pozdravila novega papeža. (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kaj pove ime?

Izbira imena pove veliko in če lahko sklepamo po zadnjem Benediktu, bo novi sveti oče tih borec za mir. "Benedikt XV. je bil neopazen, tih papež. Med množico se ni počutil udobno in pred veličastnim ozadjem se je skoraj izgubil. Toda bil je zelo dober voditelj in diplomat. Njegov poziv za mir, ki ga je leta 1917 poslal vojskujočim se stranem, je bila temelj mirovnim prizadevanjem takratnega ameriškega predsednika Woodrowa Wilsona, čeprav mu tega nikoli niso uradno pripisali," je dejal nekdanji vatikanski diplomat in zgodovinar John Peter Pham.

Inavguracijska maša Benedikta XVI. bo v nedeljo

Inavguracijska maša novega papeža, danes izvoljenega Benedikta XVI., bo v nedeljo, 24. aprila, ob 10. uri, je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Joaquin Navarro-Valls. Kot je dodal, bo papež sicer v sredo zjutraj v Sikstinski kapeli s kardinali, ki so ga izvolili, vodil prvo mašo v svojem pontifikatu.

"Papež bo večerjal in noč prespal v rezidenci svete Marte skupaj z drugimi kardinali," je še dejal Navarro-Valls na prvi tiskovni konferenci po izvolitvi novega papeža. Kot je še pojasnil, bodo obveznosti novega papeža, to so potovanja v Italiji in tujini, znana v prihodnjih dneh.

Prvo mašo bo imel novi papež v nedeljo (Foto: Reuters)
Prvo mašo bo imel novi papež v nedeljo (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Novega papeža pozdravili tudi slovenski zvonovi

Po vseh slovenskih župnijah so v skladu z navodili slovenskih škofov 15 minut po izvolitvi novega papeža zvonili cerkveni zvonovi v njegovo čast.

Ob imenovanju novega papeža Benedikta XVI. so zvonovi zazvonili tudi v vseh večjih cerkvah po evropskih mestih. Tako so se oglasili tudi v njegovi domovini Nemčiji, posebna maša za novega papeža pa bo drevi v Frauenkirche v Münchnu, prestolnici Bavarske, od koder prihaja novi papež.

Zvonovi so zazvonili v pariški cerkvi Notre-Dame, kjer bo tudi posebna maša, ter po cerkvah v španskih mestih Sevilla, Toledo, Santander in prestolnici Madrid, ter na Hrvaškem v Zagrebu.

Volitve papeža so marsikje po svetu spremljali na velikih televizijskih zaslonih (Foto: Reuters)
Volitve papeža so marsikje po svetu spremljali na velikih televizijskih zaslonih (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Novoizvoljeni papež Benedikt XVI. se bo udeležil prihodnjih Svetovnih dnevov mladih, ki bodo avgusta potekali v nemškem Kölnu, je napovedal tiskovni predstavnik Vatikana Joaquin Navarro-Valls . Uradna odločitev pa bo sprejeta v prihodnjih dneh.

Po izvolitvi nemškega kardinala Josepha Ratzingerja za novega papeža, Benedikta XVI., so se še posebej razveselili mladi v njegovem domačem kraju in semenišču, kjer je študira. "Povsem sem iz sebe. Ne morem dojeti, kaj se je zgodilo," je dejal vodja semenišča svetega Mihaela v Traunsteinu, kjer je papež Benedikt XVI. študiral teologijo v 40. letih dvajsetega stoletja.

Ob objavi novice, da je novi papež postal nemški kardinal Ratzinger, je v semenišču svetega Mihaela v Traunsteinu dobesedno eksplodiralo od navdušenja, voditelja semenišča Thomasa Frauenloba pa so oblile solze. "Verjamem, da bo res dobro opravljal svoje delo," je dejal Frauenlob. Podobno so bili navdušeni tudi semeniščniki, še posebej mlajši, ki so se nedavno z novo izvoljenim papežem tudi srečali.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3