Tujina

FOTO: Parado sklenili s poljubom, huligani z dimnimi bombami nad medijsko hišo in policista

Beograd, 28. 09. 2014 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.M./STA/N.Š.
Komentarji
1

V Beogradu je potekala parada ponosa, ki so jo oblasti dovolile v zadnjem trenutku. Udeležence je varovala policija, pohod po Beogradu je minil mirno. Je pa nekaj huliganov v znak protesta zažigalo gume in metalo dimne bombe, ranili so tudi policista.

 

 

Srbija je pod vse večjim pritiskom Evropske unije, da mora zagotoviti spoštovanje pravic manjšin, med njimi tudi pravic skupnosti LGBT. Pritisk se je še posebej okrepil, potem ko je Srbija v začetku leta začela pristopna pogajanja z EU.

Potem ko so srbske oblasti v zadnjem trenutku dovolile parado ponosa, je ta opoldne z okoli 1000 udeleženci krenila na pohod po središču Beograda. Potem ko se je prva parada leta 2010 končala s spopadi med nasprotniki parade in policisti, ranjenih pa je bilo 150 ljudi, je osrednji dogodek tokrat minil mirno.

Že zgodaj zjutraj so v mestu uvedli stroge varnostne ukrepe, okoliške ulice so zaprli za promet. Neuradno so, da bi dogodek minil mirno, na teren poslali okoli 7000 policistov in drugih pripadnikov varnostnih sil, nad mesto so poslali  policijski helikopter, policisti pa so preverjali in legitimirali vse sumljive osebe. Prijeli so jih okoli 50, huliganom pa ni uspel noben poskus, da bi prebili policijsko zaščito in se prebili do protestnikov.

Parada se je končala, ko je eden od organizatorjev shoda Boban Stojanović poljubil svojega dolgoletnega partnerja in rekel: "Za konec vam podarjamo poljub, da vidite, da to ni nič strašnega."

Parada je trajala uro in pol, v tem času pa so udeleženci, ki so nosili mavrične zastave, balone in transparente, prehodili okoli dva kilometra dolgo pot. Med njimi so bili tudi župan Beograda Siniša Mali, trije srbski ministri in več tujih veleposlanikov v Srbiji, vodja delegacije EU v Srbiji Michael Davenport in predstavniki nekaterih političnih strank.

Po besedah Davenporta je parada ponosa pomemben korak k zaščiti temeljnih človekovih pravic v Srbiji. "Gre za osnovne pravice, ki bi jih morali uživati vsi državljani, vključno s skupnostjo istospolno usmerjenih," je dejal.

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je danes v imenu EU pozdravil izvedbo parade ponosa v Beogradu, hkrati pa obsodil grožnje desničarskih organizacij istospolno usmerjenim. "Vsa čast pripadnikom varnostnih služb, ki so zaščitili udeležence parade," je sporočil. "Izvedba parade predstavlja pomemben napredek k zaščiti človekovih pravic, ne le istospolno usmerjenih ampak človekovih pravic na splošno," je dodal.

 

 V Beogradu je napeto že dlje časa

Nekaj tisoč ljudi je v soboto zvečer v središču Beograda protestiralo proti napovedani paradi. Protest je priredilo konservativno-nacionalistično gibanje Dveri. Sobotni protest je minil brez večjih incidentov, je pa policija priprla več oseb, med njimi tudi duhovnika.

Napetost pred parado je bila v mestu sicer zadnjih nekaj dni zelo velika. Pred dvema tednoma so v središču Beograda grdo pretepli nemškega gejevskega aktivista, ki je moral nato zaradi hudih poškodb glave preživeti več dni v bolnišnici.

Proti paradi se je izrekel vrh srbske pravoslavne cerkve. Patriarh Irenej je parado homoseksualcev označil za "nemoralno (...) ki jo vsiljuje gejevski lobi in njihovi evropski mentorji".

Na ulicah tudi jezni huligani

Po koncu parade se je po ulicah središča mesta sprehodilo približno 2000 nasprotnikov parade ponosa, a je zborovanje minilo brez incidentov.

Nekaj težav pa so po mestu še prej povzročili huligani, ki so zažgali nekaj gum, odvrgli nekaj dimnih bomb in povzročali težave v stavbi, kjer domuje medijska hiša B92. Kot poroča prav ta medij, naj bi bil poškodovan tudi policist, ki naj bi ga nekdo udaril po glavi.

V času, ko je potekala parada, je skupina huliganov tudi zažgala mestni avtobus številka 46, v neki ulici pa naj bi policisti pretepli brata premierja Aleksandra Vučića, ali so vsi ti incidenti neposredno povezani s parado ponosa, sicer ni znano.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1