Tujina

Berlusconi spet nestrpen

Rim, 11. 05. 2009 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekatere opozicijske politike v Italiji skrbijo Berlusconijeve izjave glede priseljencev, ki bi po njihovem mnenju lahko celo vrnile državo v čase fašizma.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi FOTO:

Italijanski premier Silvio Berlusconi je odločitev svoje vlade, da migrante, ki jih najde v morju ob svojih obalah, vrne v Libijo, podprl z besedami, da njegova stranka zavrača idejo o večnarodnostni Italiji.

Njegove izjave so sprožile ogorčenje med opozicijskimi politiki. Ti si pulijo lase že zaradi dejstva, da Berlusconi ni hotel obsoditi predloga svojega političnega zaveznika v Milanu Mattea Salvinija, da bi morali biti sedeži na javnem prevozu rezervirani za 'čistokrvne' Italijane.

Berlusconi tudi po tem, ko je že njegova druga žena zahtevala ločitev, ni izgubil na priljubljenosti.

Priseljenci v Italiji predstavljajo okrog 7 odstotkov tamkajšnjega prebivalstva. "Brez njih bi imel italijanski sistem produkcije resne luknje,“ je ob tem dejal opozicijski vodja Piero Fassino.

Berlusconijeve izjave so še dodatno podžiganje nestrpnosti, potem ko je že prejšnji teden zatrdil, da Italija ni kršila mednarodnega prava, ko je Libiji vrnila več kot 200 ljudi. Našla jih je namreč pri vstopanju v italijanske vode.

Združeni narodi so potezo obsodili, saj so prepričani, da je italijanska mornarica beguncem na ta način preprečila, da bi zaprosili za azil.

Italijanski premier kljub vsemu vztraja, da so levičarji odprli vrata neprijavljenim migrantom in da je ideja o multietični Italiji njihova. "Naša ideja ni takšna,“ je še zatrdil Berlusconi.

Nekatere opozicijske politike ob tem skrbi, da bi se Italija lahko zaradi tovrstne politike vrnila v čase nacizma in fašizma.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mcn1ck
14. 06. 2009 12.53
DeusVult zelo se strinjam stabo glede tega kar si napisal vendar pozabil si še dopisati ko si omenil veliko albanijo te morem spomniti da so albanci v ltaliji in priseljenci in narodnostna manjšina!!! Preberi mau narodnostne manjšine na jugu Italije v kalabriji, siciliji - arbereshi( arbereši) to so potomci albancev izpred par stoletij.
ostrina
11. 05. 2009 12.51
DeusVult se v zelo veliki meri strinjam s tvojimi besedami,....je sicer malenkost krivično to, ampak roko na srce časi niso glih rožnati,... Če bi le slovenija bila tako odločna s temi izbrisanimi (prebrisanimi), kot je italija z priseljenci,....
brada88
11. 05. 2009 11.34
mjolnir
11. 05. 2009 11.24
+1
No, tokrat se vsekakor strinjam! Vendar, preden se vsuje plaz jeznih opomb in žalitev, naj vas ljubi moji rojaki, opomnim da to NIMA nobene zveze z nami! Slovenska manjšina niso priseljenci in nikakor ne škodujejo demografski podobi Italije ali njeni kulturi in identiteti. Podobno kakor nam ne škoduje (pa oporekajte kolikor hočete, ampak nam ne) romska, madžarska, italijnska manjšina. To je vse eno naravno ravnovesje in ZDRAV multikulturalizem oz. multietničnost. Opozicija , ki mu tako ognjevito oporeka očitno nima težav s tem da bodo, če ga ne bodo poslušali, postali manjšina, in s tem da bo Italija ena država vsega skupaj ne pa Italijanov. Torej, bo se imenovala Nova Libija, ali Nova Albanija- odvisno kdo bo prevladoval! Sicer pa, opozicijske stranke nakladajo, ker Italija NI imela avtohtonega nacizma! In za konec, to iskanje azila je zgolj izgovor za priseljevanje in poskus da se na parazitski naćin živi od dobrin družbe kateri niso NIČ prispevali! Zdaj, če bi levičarji rad imeli vojno na ulicah kakor v Parizu, pa naj odpirajo meje! Srečno, "strpneži"
revolver
11. 05. 2009 10.24
+1
Multieticnost je produkt bogatih kapitalistov!
akolar2
11. 05. 2009 09.50
Da ne bo pomote. Sem proti vsem -izmom, seveda tudi proti fašizmu in nacizmu, ki sta poleg -to ne smemo pozabiti -komunizma naredila največje zlo v 20. stoletju. In kaj me moti -vsi smo zelo občutljivi in nreagiramo in obsojamo vsak najmanjši signal krepitve fašizma-kar je sicer prav , ni pa prav, da ne reagiramo na različne čudne ideje in poizkuse restavriranja levega ekstremizma, anarhizma, ki jih je vedno več tudi pri nas -samo spomnimo se razgrajanja čudno oblečenih -zamaskiranih tipov na t.i antifašističnem zboru v Ljubljani in da bo mera polna -tega zbora se je udeleilo celo nekaj političnih veljakov. Si predstavlate kaj bi bilo, da bi se resnično zbrali tudi desni radikali. Mislim, da želiijo določeni ekstremistični levi krogi v Sloveniji zakuhati ekcese in spopade, kar bi jim odgovarjalo za vzpon -in nekateri vidni politiki jih celo podpirajo.Torej , doben radikalizem , skrajnost ali -izem ni dober in se je proti vsem potrebno enako zavzeto boriti.
JanZiska
11. 05. 2009 09.30
+2
Tudi sam ne vidim nobene nestrpnosti v njegovi izjavi. Večnarodnostno je demagoška floskula kvazi humanistov socialističnih intelektualcev, ki trdno verujejo, da jim klečeplazenje in lizanje arabskih riti ter malikovanje čedorja in modobnih multi-kulti jajc reši življenje na sodni dan. Žal se motijo.
vzhod
11. 05. 2009 08.47
normalno da zavraca idejo o vecnarodnosti drzavi.sej to ni naravno zdaj tote fancy nesmiselne stvari kaj nam hocejo spodrinit.italija mora bit drzava italjanov slovenija drzava slovencev.tak je ko je.
vzhod
11. 05. 2009 08.45
pac je srb bivsi premje pa je bil albanec!
propatria
11. 05. 2009 08.27
@PahorNimaPojma daj nauči se pisat...premier in ne premie!
borkosan
11. 05. 2009 08.20
Pa kaj ? Mi že imamo župana Srba !
KatiFafi
11. 05. 2009 08.17
Berlusconija za premieja Slovenije!!!
Triglav_
11. 05. 2009 08.13
+1
Italija se je kot ena redkih držav v Evropi spopadla s problemom priseljencev, ampak ne toliko zaradi Berlusconija, ampak zaradi Severne lige, ki je tudi spoznala, da Italijanov ne ogrožajo avtohtone manjšine, ampak stotisoči priseljencev. Severna liga tako podpira vse avtohtone narode na severu, torej tudi Slovence (glasuje za zakone za zaščito Slovencev, ima na kandidatnih listah Slovence itd.) in je lahko za vzgled nekaterim drugim "kolegom"v Italiji sploh pa v Avstriji...
Samo.Jst
11. 05. 2009 08.12
Se ne čudim, da takšne izjave ne izovejo zgražanja ljudstva... Italija ima trenutno zelo zelo velike probleme s priseljenci, ki so dejansko vidni na ulicah. Ah, brez skrbi... ko bodo IT pričeli te ljudi metati z države, se bo problem preselil v sosednje države...
Zakon1
11. 05. 2009 08.05
Kdor drugemu slabo dela ali hoče mu življenje prej ko slej samo vrne, kot bumerang, ki nazaj prileti močneje od sile meta. Skratka: še kako desetletje in uresničila se bo demografska napoved, da bodo italijani manjšinski narod v Italiji. Potem pa še malo in Italija bo dobila prvega predsednika z neitalijanskim poreklom. Zanimivo bi bilo, da bi bil črne polti ali pa iz Libije.
Braveheart
11. 05. 2009 08.01
še v sloveniji takega človeka