Tujina

Bes po hudi balonarski nesreči in smrti 16 ljudi: kako lahko nekdo, ki mu zaradi alkoholizma vzamejo vozniško, nemoteno upravlja balon?

Austin, 02. 08. 2016 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ZDA še naprej žalujejo za žrtvami najhujše balonarske nesreče na ameriških tleh. Čeprav zaenkrat še ni jasnih odgovorov na vprašanje, zakaj je do tragedije prišlo, na dan prihajajo podrobnosti o pilotu balona, ki naj bi imel težave z alkoholom.

Balonarska nesreča v Teksasu - 2
Balonarska nesreča v Teksasu - 2 FOTO: AP

Ameriški mediji so po najhujši balonarski nesreči v ZDA, ki se je konec tedna zgodila v Teksasu, objavili imena nesrečnih potnikov. V nesreči, do katere naj bi prišlo, ko je balon trčil v daljnovod in zagorel, je umrlo 16 ljudi. Še vedno sicer ni povsem jasno, ali je balon v daljnovod trčil po tem, ko je zagorel, ali je požar izbruhnil zaradi trčenja v daljnovod.

Zvrstilo se je že tudi več pozivov k strožjemu nadzoru nad ameriškimi ponudniki poletov z baloni, še posebej potem, ko so začele na dan prihajati podrobnosti o pilotu balona.

Ta naj bi imel zgodovino alkoholizma, aretacij zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prav tako naj bi nekaj časa preživel v zaporu. Zadnja leta naj bi bil sicer trezen, čeprav se vsi znanci, ki so jih izbrskali ameriški mediji, s to trditvijo ne strinjajo.

49-letni pilot balona naj bi zaradi vožnje v pijanem stanju že vsaj dvakrat ostal brez vozniškega izpita. Besna javnost se sprašuje, kako ima lahko nekdo neprekinjeno licenco za upravljanje v velikim balonom, medtem ko mu ni dovoljeno voziti avtomobila. Sicer pa naj bi se ljudje čez njegove storitve pritoževali že vse od leta 1997. V zadnjem trenutku naj bi odpovedoval polete – pa ne zaradi vremenskih in drugih varnostnih razlogov – nesojenim potnikom pa naj nikoli ne bi vrnil zneska, ki so ga plačali za polet. Leta 2013 je njegovo podjetje doseglo izvensodno poravnavo s potnico, ki je trdila, da se je nespretnim pristankom resno poškodovala.

USA Today poroča, da se je v ZDA od leta 1964 zgodilo okoli 800 balonarskih nesreč, v 71 primerih je vsaj ena oseba umrla.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

extradeluxe
02. 08. 2016 14.54
+0
policija itak ne ukrepa domler ni smrtnih žrtev. Takšno je pač pravo.
aojz
02. 08. 2016 14.00
+0
Hja, policija ne leta po zraku in ustavlja balone, da bi preverjala vinjenost pilotov. Še ne.
dzek.the.ripper
02. 08. 2016 13.48
+0
800 nesrč v 52 letih, a vi to resno? Več kot 15 nesreč na leto!
Ramzess
02. 08. 2016 12.44
-9
Ojej kakšna zgodovina, torej je nesreča samo čakala, da se zgodi, ... nesrečni reveži, ki za to niso vedeli ali so pa so ignorirali, pa tudi karma je kar je, da se takole najdejo in tako skupaj zapustijo ta svet.