Tujina

Bi ameriške oblasti lahko preprečile tragično smrt sedemletnice?

Washington, 16. 12. 2018 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ZDA nadaljujejo s preiskavo smrti sedemletne deklice iz Gvatemale, ki je po pridržanju s strani obmejnih oblasti v bolnišnici umrla zaradi zastoja srca. Kot je oblastem povedal njen oče, z deklico med potjo več dni nista jedla in pila. A pojavile so se kritike na račun prepočasnega ukrepanja obmejnih oblasti, ki kljub opozorilu očeta, deklice niso pravočasno oskrbeli.

Na večer, 6. decembra, so sedemletno deklico Jakelin Caal Maquin skupaj z njenim očetom in s še 160 nezakonitimi migranti pridržali ameriški obmejni organi. Odpeljali so jih v zbirni center v mestu Lordsburg v zvezni državi Nova Mehika, kjer so morali nato čakati osem ur na avtobus, ki bi jih odpeljal na drugo lokacijo. Kot je poročal časnik Washington Post, je imela deklica ob pridržanju povišano temperaturo, bila je izmučena in dehidrirana. 

Mati in sorojenci umrle deklice, ki pa so ostali v rodni Gvatemali.
Mati in sorojenci umrle deklice, ki pa so ostali v rodni Gvatemali. FOTO: AP

Pred vkrcanjem na avtobus je oče deklice pristojnim povedal, da je ta bolna, a so ju vseeno poslali na 90-minutno pot. Ob prihodu na lokacijo je deklica prenehala dihati, zato so jo s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v mestu El Paso v zvezni državi Teksas. Po zastoju srca so jo uspeli oživiti, vendar pa si ni opomogla. Umrla je 27 ur po prihodu v ZDA.

Smrt tako majhnega otroka v pristojnosti ameriških oblasti je povzročila val ogorčenja – demokrati so pozvali k temeljiti preiskavi nesrečnega dogodka. 

"Sedemletna deklica ne bi smela umreti zaradi dehidracije in šoka, v času ko so bile zanjo odgovorne ameriške oblasti," je dejal senator Chuck Schumer.

"Vsi Američani žalujemo za tragično smrtjo majhne deklice, katere družina je zanjo iskala boljšo prihodnost in varnost v naši državi," pa je povedala bodoča predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi.

Je za smrt deklice kriva slaba komunikacija med očetom in oblastmi? 

Vprašljivo pa je, zakaj vodja objemnih oblasti (CBP) Kevin McAleenan med četrtkovim pričanjem pred senatorskim sodnim odborom ni omenil dekličine smrti. Povedal je le, da imajo težave z velikim številom družin in otrok, ki nezakonito prečkajo mejo. CBP je smrt Jakelin potrdil šele, potem ko je vprašanja glede njene smrti nanj naslovil Washington Post, torej en teden po smrti.

Bela hiša in CBP sicer trdita, da so obmejni policisti poskušali rešiti deklico takoj, ko so bili opozorjeni na težavo. Navajajo namreč sprejemne obrazce, katere je podpisal oče deklice, ki naj bi potrjevali, da je otrok zdrav.  

A intervju je potekal v španščini, medtem ko je očetov in dekličin materni jezik Q'eqchi', starodavni majevski jezik. Družina sicer prihaja iz revne province Alta Verapaz na severu Guatemale, ki jo pesti nasilje, povezano z drogami.

Ameriške oblasti menijo, da bi morali prosilci za azil, predvsem tisti, ki so na poti z otroki, v državo vstopiti na vnaprej določenih točkah, ki so bolj varne.
Ameriške oblasti menijo, da bi morali prosilci za azil, predvsem tisti, ki so na poti z otroki, v državo vstopiti na vnaprej določenih točkah, ki so bolj varne. FOTO: AP

"Ko je bilo jasno, da je bolna, smo storili vse, kar je bilo v naši moči, da bi ji zagotovili primerno zdravstveno oskrbo," je za ameriške medije povedal McAleenan. A ni omenil 90-minutne vožnje, ki se je nadaljevala, kljub temu da je oče deklice izrazil skrb.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Hogan Gidley je medtem poudaril nevarnost nezakonitega prehajanja meje. Uradniki sicer menijo, da bi morali prosilci za azil prečkati mejo na vnaprej določenih točkah, namesto na odmaknjenih področjih, kjer so podvrženi nasilju, trgovini z ljudmi in ekstremnim vremenskim razmeram. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pesnitev
12. 08. 2019 15.31
Zakaj se take zaostale države sploh ne brigajo za svoj napredek, ko vidijo, kako jim državljani bežij v civilizacijo, kjer pa jih zavračajo in sramota, da same sebe imenujejo civilizirane (USA). Otroci teh beguncev neizmerno trpijo! Trump ni sposoben urediti stvari na civiliziran način, z ljudmi postopa na zverinski način!
dannyer
17. 12. 2018 14.03
+4
Novi podatki oče je dajal da so zdravi takoj ko so službee upazile da je nekaj narobe so probali pomagati. Oče ne krivi zda . smo pa našli fn od aclu in enih drugih medijih. Za to so krive nevladne organizacije in ta logika da lahko nezakonito prečkaš neko suvereno državo. levi že probajo nabirati politične točke.
topo
17. 12. 2018 09.39
+2
To je primer ki lepo pove kako velika je propaganda in še večje laži in hinavščine..Spoštovani mediji poročajte raje o resničnih dogotkih in to prvo domačih.Koliko otrok je umrlo zaradi ??? vsi vemo na otroški v ljubljani,koliko jih umre zaradi neustreznega zdravljenaja ali najcenejših zdravil in pojdite pogledat in poročajte koliko jih trpi osiromašenih po Sloveniji itd,itd Seveda govorim samo tisto kar se v Sloveniji dogaja.Od tiste deklice tak šov,seveda se nam smili ona in njeni starši,samo poglejmo koliko jih vsak dan pobijejo na svetu njenih vrstnikov,pa ni nobenega zgražanja.
akmt
17. 12. 2018 08.42
+3
Sam vprasam, koliko je nek migrant od leta 2015 ustvaril v Nemciji, ki jim je odprla vrata???? Se vedno so v azilu!!!! Medtem ko si je njegov sodrzavljan (npr. Pakistanec) uredil VIZO za Anglijo, ker je zelel pac DELAT, ZASLUŽIT??? Tistim, ki pridejo z vizo, bo uspelo! Pakistanci v Londonu so zelo bogati. Delajo, se sami prezivljajo. Kdor pa noce delat in je len, gre pa ilegalno cez mejo in pricakuje, da ga prezivljajo drugi.... Tako da NEMCIJA, nakopala si si miljon lenuhov. Ali pa se motim? Miljon novih delavcev je v 3 letih prispeval:____v blagajno????
Voyager3000
17. 12. 2018 08.24
+1
Za Slo wnijo so ponembni digodki iz naše domovine in tisti do 500 km v pilneru od nas. Razne nesreče Latinosov, v Kambodži...kadar nimaš dovolj info.....streli mimo tarče
sid33
17. 12. 2018 08.15
+5
V prvi vrsti bi morali starši preprečit to tragedijo in so edini odgovorni...
Sil Ka 1
17. 12. 2018 07.20
+15
Zdaj so pa vsi drugi krivi, v bistvu pa je oče izpostavljal otroka in morda celo upal, da bo imel zaradi tega ker ima otroka ugodnost.
hladnajesen
16. 12. 2018 22.59
+14
Tragedija. Take stvari se ne bi smele dogajati. Najbrž je bila že pot za takega otroka prenaporna. Brez hrane, pijače, s temperaturo...
Voyager3000
16. 12. 2018 22.40
+19
Ali si tovrstni članki res pomembmi v Sloveniji?
pesnitev
12. 08. 2019 15.33
Zakaj pa bi morali biti Slovenci zarukani in neinformirani?
Skankhunt42
16. 12. 2018 22.34
+4
trump ni tok dobrga srca k cerar da bi jih v belo hišo odpelu na kosilo ki ga je melanija spekla tko kokr brivec ahmad...
Skankhunt42
16. 12. 2018 22.28
+35
hmm.. se prav starši te siljo na da 5,6 dni si na poti in ne ješ, kriva pa je potem država ki te po tej poti sprejme ker ti ne omogoči hotela s 5 zvezdicam ?
Zmaga Ukrajini ..
16. 12. 2018 22.35
-13
(Ne)delovanje tvojega uma, je res precejšnja uganka. In ja, prišleki so zahtevali luksuzni 7 zvednični hotel a'la Burj Al Arab. Bravo pamet!
KungFuPanda
17. 12. 2018 07.18
+7
Vodo bi ji pa lahko dali, a ne misliš? Saj ni ona kriva, da je v taki situaciji.
akmt
17. 12. 2018 07.34
+8
Nezakoniti prehodi so nezakoniti. Na koncu so puncki nudili prvo pomoc, ampak je bila ocitno ze prevec na koncu. Zastoj srca mi je jasen v takem primeru
Shisui
16. 12. 2018 22.16
+42
Realno gledano je nekako takole. Če jaz otroka ne hranim niti mu ne dam za piti cel teden in ga potem pustim na sosedovem vhodu in ta tam umre.. Je res sosed kriv? Meni se ne zdi.
akmt
16. 12. 2018 22.27
+13
Super napisano. Da.bodo.Slovenceljni koncno razumeli.Meni so napopali minuse, ko sem napisala, kako neodgovoren je bil oce. Brez papirjev, brez hrane, brez znanja jezika... si jaz ne ne bi upala ilegalno z otrokom npr. na Kitajsko. Temle je pa ocitno ze vseeno? Potem pa naj bodo pripravljeni na rusko ruleto:ali otrok po cudezu prezivi ali pa ne bo. In ne krivite mene, kako okrutna sem! Ce bi sel Slovenec v to, bi ga prijavili na csd itd.
KungFuPanda
17. 12. 2018 07.22
+9
Neodgovornost... Kaj pa veste, zakaj se je odločil, da bo z njo šel na pot. A veste, v kaki situaciji je bil prej? Lahko so mu narkokarteli hoteli vzet otroka in ga prodati kot belo blago... Skratka sodite veliko, pa nimate pojma v kaki situaciji so bili. Američani bi ji pa morali vsaj vodo dat.
akmt
17. 12. 2018 08.08
+4
Neodgovornost v VSAKEM PRIMERU!!! Brez dokumentov na sverc cez mejo brez hrane in pijace!!! Kdo se podaja v taksno situacijo, se mora zavedati, da je vecina sans taksnih, da se ne bo dobro koncalo. In v to vzeti se otroka?!? Brez znanja jezika?!? Se mi zdi, da je oce na meji rekel, da je z otrokom vse ok, da je zdrav. Ce bi povedal, da je bolan, ga ne bi spustili nikamor. Voda v zadnji minuti, ko se infuzija ne pomaga, je brezveze. Naj bo foter srecen, ce mu Trump ne bo sedaj poslal racuna za zdravstveno intervencijo. Mislim kaj si neki migranti mislijo?!?
KungFuPanda
17. 12. 2018 08.26
+5
Ne pametuj. Kaj pomeni, če na meji rečeš, da si bolan? Najmanj probleme imaš, ker lahko posumijo na kake tropske bolezni. Njemu je bilo v interesu, da čim prej z otrokom pride čez. Lahko je iz kavča bit pameten. Še vedno nimaš pojma, kako situacijo je imel starš te deklice doma. Lahko je ocenil, da je pot manj nevarna, kot ostati doma. Odločitev it z otrokom na tako pot je težka in večinoma ni sprejeta lahkomiselno. Lahkomiselni so lahko odrasli med 20. in 40. letom, ki se sami podajajo na pot. Meni kot staršu pa bi moralo biti res, res težko in nevarno doma, da bi se na kaj takega podal. In verjamem, da se večina tistih, ki se na pot podajajo z otroki, težko odloči za to in ne lahkomiselno. Vi kavč strokovnjaki pa pametujte, ko nimate pojma o osebnih zgodbah vsakega posameznika. Upam, da se vam ne bo potrebno kdajkoli odločati o taki situaciji. V nekaterih državah vlada mafija in kar teli, pod katerimi ni lepo živeti. In dostikrat je celo kriva država, v katero bežijo, saj je večkrat že podpirala diktatorje in mafijo v boju proti "komunistom" ki to sploh niso bili.
akmt
17. 12. 2018 08.56
+0
Nisem noben kavc strokovnjak. Imam tudi svoje izkusnje, imela sem.partnerja iz ene taksne drzave.Zato poznam mentaliteto teh ljudi.Vrednost otroskega zivljenja je ZERO. Je vecja verjetnost, da je oce vzel otroka s seboj samo zato, da bi ON lazje prisel cez! Ce imamo.Evropejci drug odnos do lastnih otrok, se ne pomeni, da ima tak odnos cel svet! Kaj pa ti ves,kako zivijo otroci marsikje. Skuha se kosilo.Najvec dobi moski. Meso dobi moski Nato je na vrsti zenska. Za otroke pa-ce kaj ostane.... Grozljivo, ampak je res. In to je za dolocene narode samoumevno. Otrosko zivljenje je vredno manj kot nic.Nihce se ne sekira, ce otrok umre. Jih stepajo.naprej,kljub otroski lakoti.
akmt
17. 12. 2018 08.59
+1
Ne enaci tega fotra s seboj. Ker razmislja drugace. Ti bi sigurno deloval v korist otroka. Premisli bi vso pot. Tile.migranti pa razmisljajo.drugace.Briga jih za lastne otroke. Zalostno, ampak zal resnicno.
topo
17. 12. 2018 09.50
+4
Kar lepo se sliši kar si opisal.Iz tega se jasno vidi da grejo te migracije popolno v napačno smer,kajti 90 % je samo zdravih fantou in taka masa mladeničev bi se morala dvigniti in tam narediti red in tako kot mislijo da jih bo svet redil brez da bi delali.Zakaj pa puščajo doma žene,dekleta,starce in bolne .Ali se jim ti nič ne smilijo če so tam res take razmire.Ko tisti ki tako puščajo vse naštete v takih razmirah kot praviš,so za mene kruti in brez srca ljudje in ne pričakuj dobrote od njih.
pesnitev
12. 08. 2019 15.36
pesnitev
12. 08. 2019 15.37
pesnitev
12. 08. 2019 15.38
Akam, to so tvoje osebne izkušnje. Ne moreš dati vseh stvari na skupni imenovalec!
misterbin
16. 12. 2018 21.53
+12
Bodo Fajonova ,Zver in Wanjgerl uredili tam v ZDA da bodo sprejemali Gvatemajce tako kot v Sloveniji in Evropi teroriste in posiljevalce
babaluga
16. 12. 2018 21.52
+6
Kitajska ma zarad prevelikega števila ljudi politiko enga otroka, mal kruto vem ....sam zgleda, da nekako kontrolirajo situacino. Bi pa rekla, da bi bilo potrebno na to temo tam še dost nardit ne sam uveljavit zakon, ker pol otroci trpijo, prodaja otrok, detomori, sirotišnice... ni lahko ne pošteno. Ne vem, se mi zdi da bolj ko berem stvari bolj gre svet v maloro, se sprašujem kam bomo prišli tako, žalost. Zgubljam upanje da bo kdaj boljše. Pa si zelo želim, da bi moji otroci in njihovi otroci odraščali v lepšem svetu kot je sedaj, povsod kaos.
dannyer
16. 12. 2018 21.54
+5
KI so ga odpravili leta 2010 mim grede saj so zaradi tega izgubili vsaj 400,000,000 ljudi.
babaluga
16. 12. 2018 22.18
+0
Nisem spremljala tko da za odpoved ne vem, a pa si predstavljaš še teh dodatnih 400,000,000 ljudi v mestih kjer že sedaj zarad smoga ne morjo dihat
akmt
16. 12. 2018 22.30
+2
Hong Kong ima zaradi prevelikega stevila revnih stanovanja zanje narejena iz kletk za piscance. Poglejte si na yt. 10 nadstropne zgradbe. Predelne "stene" so kletke. Velikost kletk je 1x2m.Noter se komaj zbases. Ampak.folk.vseeno rine v to....
Frane Šajn
16. 12. 2018 21.45
-6
No sedaj vidite celo za Američane se borijo naši desničarji in to bratov po veri iz teh južno ameriških držav se selijo najbolj goreči verniki krščanstva. Ampak imajo to napako da so revni in to desničarjem ne gre " dajati" Jemati in odirati to o ja in potem likvidirati umsko in duševno. Se ne čudimo od kje jim tak odpor proti muslimanskim revežem šele. Poden človeški od podna to so.
saba22
16. 12. 2018 21.55
-9
babaluga
16. 12. 2018 21.41
+21
Nimajo v domovini za jest in kljub temu so pod streho še trije lačni otroci....a se tip nebi dal mal kastrirat kot pa tarnat. Mislim ta mentaliteta mi gre na k...a. folk a majo spoh možgane....če ni hrane ne deli otrok., zakaj morjo mali trpet, ko ga stari zvečer veselo na toplo namaka. A je blo treba vlečt otroka z seboj v takih razmerah, sam pejt ....aja ljudje so bolj usmiljeni, ko vidjo zdraven umazane, razcepane, premražene, utrujene in lačne otroke. Itak igra za naivne folk, ki vedno naseda zato pa jim tolko uspeva in vlačjo nič krive otročke z seboj.
Zmaga Ukrajini ..
16. 12. 2018 22.39
-2
Ti predlagaš kastracijo, jaz pa lobotomijo.... vendar ne njemu:) Vprašanje sicer, ali bo uspešna, ker po tvojem komentarju je zadeva precej brezupna.
Frane Šajn
16. 12. 2018 21.28
+13
Trenutna Ameriška politika revežem ni naklonjena še domačim ne. A smo Jemen že pozabili 85 000 mrtvih otrok od glada ,svet si je ob tem umil roke. In danes je to stara vest kot ,da tega nikoli nebi bilo! Tudi to otroče bo pozabljeno preden petelin tretjč zapoje, mogoče se je rešilo muke pred kruto usodo, ki ji je bila neminovno namenjena. Ne ičite rešitve tam kjer je dobiček bog vsega!
ArkaMast
16. 12. 2018 21.18
+3
Ubogi ljudje. .... Sto Zdravih Marij lahko se 1000x darujejo, pa ce vladniki ne premorejo, da vsaj ne bi obsojali ljudi .... ki so ze itak nastradali od njim podobnih.
akmt
16. 12. 2018 20.54
-9
Totalno neodgovorni izsiljevalski starsi, ki poleg vsega rinejo v drzavo, kjer je Trump. Nihce se mi ne smili.
saba22
16. 12. 2018 21.36
-7
Kakšen okrutnež. Zelo upam, da boš na svoji koži izkusil kaj podobnega. Zelo.
akmt
16. 12. 2018 22.19
+14
Pac ne bom izkusila. Nisem tolk neumna. Sem bila 3 leta brez sluzbe, ce bi bila Gvatemalka ali Jemencanka, bi si v tem casu omislila se 5 otrok. Tako razmisljajo tam. Si jih pa seveda nisem. Ker je bila ze umetnost kako prezivet sebe in 2 otroka s 600 euri na mesec. Ampak tile si najprej VSEENO spogajo met se vec otrok, ob tem, da itak ze samo en sluzi kruh?!? Nam,Evropejkam se pa posmehujejo, ces kako smo neumne, ker ze navsezgodaj tecemo v sluzbo, medtem ko so njihove zenske doma... Sori. Tukaj oba starsa teceta s sluzbo za minimalca. Oni pa samo stepajo otroke. In ko ugotovijo, da ne gre vec naprej, bi pa radi ilegalno k TRUMPU?!? Ki je najhujsi nasprotnik migrantov, kaj sele tistih ilegalnih! S Slovenijo je konec! Kar sprejmite migrante. Kar sanjajte, da bodo ziveli od dela lastnih rok! V najboljsem primeru bo delal moski, zenske so nepismene, predvsem sta pa oba nezainteresirana, da zenska prestopi hisni prag... Tale portal je poln nekih solzavih zgodb... Pobegniti z otrokom brez dokumentov.. Res neodgovorno do amena. Minusarji, vi bi pa ocitno sli v to???? Ilegalno cez mejo z majhnim.otrokom?Je ze itak nevarnost, da te ustrelijo zaradi nezakonitega prehoda!!!! Kjer je kriza, se pa denar prispara za vizo. In se ga ne porabi za spravit na svet 5 naslednjih otrok.
Pikabalonca
16. 12. 2018 20.19
-3
Neodgovorni starši izsiljujejo odločni ne naj gredo domov..To je v Sloveniji standarD Trebuharjenje otroke v prvo vrsto potem pa zadaj za neke imaginarne egoistične cilje, Profesorji, varuške kar po vrsti cel javni sektor.. pri nas se izsiljevanje začne že z TREBUHOM....Trebujarjenje je prava gospodarska panoga...Samohranilka pa donosen poklic..
Frane Šajn
16. 12. 2018 21.35
+4
Kaj vidiš ko se pogledaš v ogledalo očitno odsev gnusa na dveh nogah, človeka v njem zastonj iščeš.
saba22
16. 12. 2018 21.37
-4
akmt
16. 12. 2018 22.33
+5