Tujina

Bi morali priseljenci na preizkus inteligence?

Berlin, 28. 06. 2010 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nemška vlada je zavrnila predlog člana krščanske demokratske stranke, katere članica je tudi Merklova, da bi za priseljence uvedli obvezen preizkus inteligenčnega kvocienta.

Angela Merkel s priseljenci iz Indije
Angela Merkel s priseljenci iz Indije FOTO: Reuters

Peter Trapp, član krščanke demokratske stranke, katere članica je tudi kanclerka Angela Merkel, je predlagal, da bi za priseljence uvedli merjenje inteligenčnega kvocienta. Za nemški časopis Bild je dejal, da takega predloga ne bi smeli obravnavati kot tabu. A predstavnik vlade Christoph Steegmans je to idejo takoj ovrgel in zatrdil, da ni bila preveč inteligentna. "Obsoditi priseljence, da so neumni, je diskriminatorno," je dejal vladni predstavnik.

Vse večje stranke, vključno s članicami koalcije in opozicije, so se jasno distancirale od besed Trappa. Predstavnik zelenih Memet Kilic pa je dejal, da bi od krščanske stranke pričakoval bolj človekoljubno priseljensko politiko.

Član odbora nemške centralne banke Thilo Sarrazin je ta mesec dejal, da so imigranti neumni in da z nižjo stopnjo izobrazbe kazijo povprečno stopnjo nemške inteligence. V zadnjem desetletju je število priseljencev, ki živijo v Nemčiji, vztrajno padalo, lani pa je v primerjavi z letom poprej naraslo za šest odstotkov. Tako je v Nemčiji v začetku letošnjega leta živelo 606.000 priseljencev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Salmonela88
17. 10. 2010 10.19
lufthansi, ma moj **** se priseljenci prilagodijo švedom. na neki osnovni šoli so izmed 700 učencev samo 3je Švedi, vse ostalo emigranti. in ta šola je prišla v javnost ne zato, ker je največ priseljencev, temveč zato ker je največ kriminala tam!
Abacus
29. 06. 2010 14.52
Naj raje merijo emocialni in spiritualni kvocient ,saj bodo tako dobili lojalne drzavljane ,namesto koristolovcev
Golosek
29. 06. 2010 10.31
IQ bi bilo treba meriti predvsem pred kandidaturami za parlament. Sicer pa ta reč nima nič s poštenostjo, dobrosrčnostjo in empatijo do šibkejših.
didiss
29. 06. 2010 10.26
merit iq ze vredu ce potrebujes kader za zahteven poklic od katerega je odvisna ekonomija in po tem se izkusnje,ce pa potrebujes fizicne delavce je pa ze zdravniski dovolj...
MERDE-AVE-MERDE
29. 06. 2010 09.35
-1
Haloo?! Kot da je IQ neko merilo. Največji psihopati imajo zelo visoke IQ-je.
kiki46
29. 06. 2010 07.44
+1
tudi pri nas bi ga rabili uvesti. Nekateri naši južni bratje živijo že 30 let in več pri nas, pa še ne znajo govoriti slovenski
SLOHaider
28. 06. 2010 23.26
+1
Svedi imajo dober sistem , tujec dobi vse: delo , stanovanje, zavarovanje itd....... , ampak pogoj je da v roku 6 mesecih vsaj razumevno nauci Svedski jezik ter Spozna Svedsko kulturo , kar tudi dam prav , ce hoces zivet v tujini se bos mogel prilagodit tej drzavi na raven jezika in kulture , samo pri nas je vse kontra , mi se prilagajamo ostalim svetom ko pridejo v naso drzavo, primer samo Balkan ko pride v SLO, pa so po 30 let tukaj v SLO pa se bos moral njemu prilagajat , mam taksnega soseda 30 let je v SLO ne govori Slovensko , musiko je cista balkanska vcasih do jutranjih ur ,ko pa mu nekaj reces potem pa vse zivo preklinja pa Slovenijo posilja v 3 krasne in podobno
mery-jane
28. 06. 2010 23.08
me zanima, kolk IQ-ja bi kej namerlo temu Trappu... sklepam, da ne kej dost...
Bolivar
28. 06. 2010 21.33
Nekdaj je tudi iz Evrope odhajalo veliko ljudi onstran luže in dlje. Tudi zato ,je danes Evropi lahko žal ,saj je veliko znanstvenikov evropskih korenin v ZDA ,Kanadi ,Avstraliji in delajo za njihove vlade in dobrobit teh držav. Od vseh izdelkov ,ki jih ti izdelajo v tem novem svetu nima Evropa nič koristi ,ampak tako je žal ali pa ne ,kriva je Evropa ker je preganjala mislece in sodobnike. Danes je podobno tak scenarij v Aziji ,tudi Afriki ,te ljudje drugačnih nazorov nimajo možnosti ustvarjati doma bodisi zaradi politične represije bodisi klerikalizma religij ali pa zaradi revnih razmer raje odidejo drugam. Ampak tako se razvoj njihovih matičnih držav le oddalji.
MERDE-AVE-MERDE
28. 06. 2010 21.19
Kot da je IQ neko merilo. Največji psihopati imajo zelo visoke IQ-je.
MERDE-AVE-MERDE
28. 06. 2010 20.28
Seveda je to fašizem
WikiX
28. 06. 2010 19.32
Seveda je to fašizem oziroma evgenična para-znanost. Včasih so jim merili lobanje kar s krojaškim metrom. To je tudi precej bolj zanesljivo, kot nekakšni neumni testi, saj je pravi inteligenčni test sestavljen iz številnih posameznih meritev, opravljenih večkrat, ker na rezultate najbolj vplivajo okoliščine. Treba je izpostaviti čustveno inteligenco, ki regulira vse ostale pojavne oblike, ni pa je mogoče izmeriti s preprostim testom. Vrzi genija v hosto, da ga bo vzgajala volkulja in prav tako bo pameten. Postavo katerega koli zdravega človeka v varno, udobno, stimulativno okolje in se čudite do smrti, kako vas bo vedno znova presenetil. Merklova ter njena Nemška krščanska akcija, so navadna farsa, saj bolj usmerjajo politične manevre velikih sil in delujejo kot opozorilo, ki premakne drugo stran. Za represivne diktature, je lahko prav vse razlog, da te deportirajo, vendar se danes ne obnašajo tako Nemci, mi se tako obnašamo, ko naša butasta osamolastitvena politika uboga ter izvaja oslarije evropske oligarhije, čeprav naša policija ter sodišča, uporabljajo drugačne selektivne metode, katerih končni rezultat je isti :=(
Bolivar
28. 06. 2010 18.35
Saj se ne gre za fašizem ,Nemci iščejo način kako ustaviti ali zmanjšati priliv imigrantov. To bi bil eden način ,vstopili bi lahko samo visokointeligentni ljudje ,ker pa teh ni veliko na svetu ,potem bi se imigracija zmanjšala in Nemci se nebi bali prepljavljenosti s strani tujcev. Tisti posamezniki pa nebi bili tako številni. To bi sicer koristilo nemškemu gospodarstvu ,kajti navadnih delavcev je zdaj po recesiji dovolj v sami Nemčiji ,s priseljevanjem se pa samo še viša trenutna nezaposlenost. Drugi vzrok pa je kulturna nehomogenost. Če bi bili ti priseljenci kakih krščanskih korenin ,verjemite ,da jih nebi tako motilo. Enako je zakaj Saudska Arabija ,Katar ,Bahrajn in drugi svojo delovno silo za črpanje nafte išče skoraj izključno med muslimani Azije in Afrike ,iz enakega stališča kulturne homogenosti.
Ramzess
28. 06. 2010 18.21
Neumnost na celi črti, da ne omenjamo kako bi testirali otroke, in kaj če vsi člani družine ne naredijo testa, kaj potem sledi, si nočemo niti misliti. Nekaj takega kot pri nas z izbrisanimi, raztrgali so družine.
Tonček Balonček
28. 06. 2010 17.44
Če bi pri nas zahtevali tak etst, bi pol prebivalstva enostavno izbrisali in evidence...
victoriosus
28. 06. 2010 17.20
Torej, če imigranti podrejo prebivalsko shemo Nemčije je OK, če pa hoče kdo to ustavit, je "fašist"?? To je zloraba pojma fašizma.
dolejo
28. 06. 2010 17.03
Bolj pomemben je test poštenosti in nekaznovanosti !!!
zbodljaj
28. 06. 2010 16.01
Menda v Berlinu sploh ne znajo več nemško. Šprehajo sam še turški
polikarbonatka
28. 06. 2010 15.56
Krščansko demokratska stranka Nemčije-kar zmrazi me!
rokin
28. 06. 2010 15.49
kva ma pa to res vezo pri priseljenosti?