Tujina

Bi zaupali volan pijanemu vozniku? Ne? Zakaj ga potem zaspanemu?

Washington, 06. 12. 2016 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Manj kot človek spi, bolj je nevaren za volanom. Tisti, ki so v zadnjih 24 urah spali manj kot štiri ure, so povzročili kar 11,5-krat toliko nesreč kot tisti, ki so spali sedem ur in več, so ugotovili v raziskavi, ki so jo opravili med ameriškimi vozniki. Pomanjkanje spanja je primerljivo z vožnjo pod vplivom alkohola.

Pomanjkanje spanje je lahko odločujoč dejavnik pri prometnih nesrečah. To je znano že nekaj časa. Študije so pokazale, da se sedem odstotkov vseh nesreč, 13 odstotkov tistih, kjer morajo udeleženci v bolnišnico, in med 16 in 21 odstotkov nesreč, ki se končajo s smrtnimi žrtvami, zgodi, ker je voznik zaspan.

V Združenih državah pa so šli še korak dlje. Z obsežno raziskavo so ugotavljali, kako se možnost za nesrečo stopnjuje v povezavi z upadanjem ur spanja. Rezultate so objavili te dni.

Manj kot človek spi, večja je nevarnost, da povzroči nesrečo

Po pričakovanju je največja možnost za nesreče v povezavi s pomanjkanjem spanja v zgodnjih jutranjih urah, ob tem pa avtorji raziskave priznavajo, da niso imeli dovolj podatkov o nesrečah ponoči, da bi lahko potegnili zaključke.
V raziskavo so vključili 7234 voznikov, vpletenih v 4571 nesreč, ki so se v ZDA zgodile med 3. julijem 2005 in 31. decembrom 2007. Upoštevali so le tiste, pri katerih so morali na pomoč poklicati reševalne službe in kjer vsaj eno vozilo ni bilo več vozno. Zanimali so jih vozniki, ki so z nevarno ali prepovedano vožnjo, prepočasnim odzivanjem ali zaradi druge napake povzročili nesrečo, kontrolna skupina pa so bili tisti, ki jim česa takega niso mogli očitati. 

Iz ugotovitev je očitno: manj kot človek spi, bolj je nevaren v prometu. Tisti, ki so v zadnjih 24 urah spali manj kot štiri ure, so povzročili kar 11,5-krat toliko nesreč kot tisti, ki so spali sedem ur in več. Če so spali od štiri do pet ur, je bila možnost, da se jim zgodi nesreča, 4,3-krat večja. Pri tistih, ki so spali med pet in šest ur, je bila 1,9-krat večja in pri tistih, ki so spali med šest in sedem ur 1,3-krat večja kot pri voznikih, ki so v zadnjih 24 urah spali najmanj sedem ur.

V nadaljevanju so upoštevali tudi, da vsi ne potrebujemo enake količine spanja. Tudi v tem primeru pa se je izkazalo, da enačba manj spanja je več nesreč drži. Tako so bile osebe, ki so zase trdile, da ponavadi spijo le med štiri in pet ur, vpletene v 5,4-krat toliko nesreč kot tisti, ki spijo najmanj sedem ur.

Kaj pa pomanjkanje spanja? Vsaka ura šteje. Ugotovili so namreč, da imajo vozniki, ki spijo le uro do dve manj kot običajno, 1,3-krat večjo možnost, da bodo povzročili nesrečo, kot sicer. To se stopnjuje, tako da se pri voznikih, ki so jim zmanjkale štiri ure spanja ali več, tveganje za nesrečo poveča za več kot desetkrat.

Vozniki, ki so spali premalo, so lahko podobno nevarni kot tisti, ki so pregloboko pogledali v kozarec.
Vozniki, ki so spali premalo, so lahko podobno nevarni kot tisti, ki so pregloboko pogledali v kozarec. FOTO: Thinkstock

Zdrav odrasli bi moral spati vsaj sedem ur na dan

Po priporočilih strokovnjakov bi morali zdravi odrasli spati najmanj sedem ur. Pomanjkanje spanja, še ugotavljajo, je primerljivo s prekomernim pitjem, tisti, ki v 24 urah spijo zgolj dve uri ali celo manj, pa za volan po ugotovitvah ameriškega Nacionalnega sklada za spanje (National Sleep Foundation) sploh ne bi smeli sesti. Nevarni so namreč ravno tako kot popolnoma pijani vozniki.

Prespimo kar tretjino svojega življenja. V spanju se naše telo in um regenerirata in pripravita na nove izzive, dobro spanje pa je eden izmed treh stebrov dobrega zdravja, skupaj z uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnostjo. Spanje je potrebno za normalno delovanje našega živčevja. Negativne učinke ima že ena neprespana noč, posledice so motnje razpoloženja, slabša pozornost, nezbranost, počasnejši odzivi, slabši priklic in pomnjenje. V sodobni družbi ima težave s spanjem kar tretjina, če ne celo več ljudi.

Ob težavah s spanjem si do neke mere lahko pomagamo tudi sami. Svetovna zveza za medicino spanja (WASM) je sestavila 10 zapovedi dobrega spanja, ki nam omogočajo, da se zbudimo spočiti in pripravljeni na nove izzive. Predvsem si moramo zagotoviti dovolj nočnega spanja, ki naj bo neprekinjeno.

1. Vedno hodite spat ob isti uri in tudi vstajajte ob isti uri.
2. Če imate navado zadremati čez dan, naj tak počitek ne traja dlje od 45 minut.
3. Izogibajte se pitju večjih količin alkoholnih pijač vsaj štiri ure pred spanjem in ne kadite.
4. Izogibajte se kofeinu šest ur pred spanjem. Vsebujejo ga kava, pravi čaj in številne poživljajoče pijače, pa tudi čokolada.
5. Izogibajte se mastni, pekoči ali sladki hrani štiri ure pred spanjem. Dovoljen je lahek obrok pred spanjem.
6. Redno se ukvarjajte s telovadbo, vendar ne tik pred spanjem.
7. Uporabljajte udobno posteljnino.
8. Ugotovite, katera je najbolj prijetna temperatura spanja za vas in spalnico vedno dobro prezračite.
9. Ugasnite vse moteče zvoke in zatemnite sobo najbolj, kar je možno.
10. Posteljo namenite samo spanju in spolnosti. Ne uporabljajte je kot pisarno, delavnico ali telovadnico.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glava2
07. 12. 2016 14.09
naj vstavijo kakega romuna v kombiju, ki je verjetno v zadnjem tednu spal 2 urci, za volanom seveda!!!
100ub
07. 12. 2016 13.32
+1
To je nekako tako. Vlada RSnas ubija počasi a vstrajno:Voznik s preveč maligani pa če imaš srečo te takoj . Torej.
-zvitisir-
06. 12. 2016 22.27
+1
zato pa vedno pijem sharkvodke, se ti sploh ne drema po njih, niti po 12 urah v gostilni.
Mejduš
06. 12. 2016 18.08
+6
Najlepše je bilti za volano da je avto državna last in z bogati opremi zraven pa dobra pinčara in če nimaš časa si ga pa vzameš.
flojdi
06. 12. 2016 16.29
+1
.se spominjam primerka od ljudi, ki je (večkrat videno) nadvse hotel gledat točno določen film. po 5ih minutah je smrčal. ravno tako se spominjam , da se mi je bilo dano nekoč peljat ob nekom , ki je tik pred skoraj pravokotnim ovinkom kinknil. brez mojega krika in zgrabitve volana bi pristala, hecno ampak res , točno v obzidju vaškega pokopališča
TRUMPP
06. 12. 2016 11.07
+10
Bi zaupali zdravniku na kliničnem centru,.........?
flojdi
06. 12. 2016 16.24
+4
.jest zaupam veliiiiki večini Zdravnikov ; medtem ko veliiiiiki večini Vodilnih , vsepovsod, ne zaupam.
fafajonka
06. 12. 2016 10.37
+8
Jaz pa zaupam volan tudi tako pijanemu vozniku, da ne more stati.........če le sedi za mizo.......:-D
mallonge
06. 12. 2016 10.22
+20
Za volanom je bolj nevarno biti zaspan kot pijan!
Ronin SLO
06. 12. 2016 10.20
-2
Bla, bla , bla