Tujina

Big Ben bo zaradi popravil za nekaj mesecev obnemel

London, 28. 04. 2016 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znameniti londonski zvon Big Ben bo prihodnje leto za nekaj mesecev obnemel. Na vrsti so namreč popravila, zamenjali bodo številčnico in mehanizem ure, nov bo tudi okvir številčnice, številni popravki pa čakajo tudi stolp, ki bo naslednja tri leta zato ovit v zaščitno ponjavo.

Big Ben
Big Ben FOTO: Thinkstock

Znameniti londonski zvon Big Ben bo prihodnje leto zaradi nujnih popravil na Elizabetinem stolpu za nekaj mesecev obnemel. Med popravili bodo zamenjali številčnico in mehanizem ure na stolpu, odpravili razpoke v zidu, popravili streho ter zamenjali okvir številčnice, tako da bo spet takšne barve kot v 19. stoletju.  Namestili bodo tudi dvigalo do vrha stolpa in zamenjali luči, ki osvetljujejo uro, z nizko energijskimi žarnicami LED. Stroški popravil so ocenjeni na 37 milijonov evrov.

"Da bo ura še naprej delala, si moramo zdaj vzeti čas, da jo temeljito pregledamo in obnovimo," je dejal Steve Jaggs, ki nosi naziv čuvaja ure. "Uro bomo morali za nekaj mesecev ustaviti, če želimo izvesti vsa popravila," pa je povedala tiskovna predstavnica spodnjega doma britanskega parlamenta. Dodala je, da v tem času ne bo rednega zvonjenja, a vseeno bo zvon naznanil pomembne dogodke.

Londončani in obiskovalci britanskje prestolnice bodo najbrž razočarani tudi zato, ker bo stolp kar tri leta vsaj delno ovit v zaščitne ponjave, bo pa vsaj ena od ur ves čas vidna.

Big Ben, ki so ga v čast diamantni obletnici vladanja kraljice Elizabete II. leta 2012 preimenovali v Elizabetin stolp, je v neogotskem slogu oblikoval arhitekt Augustus Pugin. Dokončan je bil leta 1856. Stolp se je pred preimenovanjem uradno imenoval Urni stolp, medtem ko je Big Ben le ime za ogromen zvon na vrhu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nesramnez
28. 04. 2016 18.46
da ne bodo minaret naredil iz njega ;)
Ost1234
28. 04. 2016 17.23
Jaooooo!! Kaj pa zdej????? Kako bomo preživel :-((((!!!
I G N O R A N T
28. 04. 2016 13.57
+1
Odpocili si bomo usesa