Tujina

BiH: Izkopali več kot 100 trupel

Sarajevo, 28. 09. 2005 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Iz grobišča na severovzhodu države so strokovnjaki izkopali posmrtne ostanke žrtev pokola iz Srebrenice.

Iz množičnega grobišča v kraju Liplje na severovzhodu BiH so strokovnjaki izkopali posmrtne ostanke več kot 100 ljudi, žrtev pokola v muslimanski enklavi Srebrenica pred desetimi leti.

Kot je povedal vodja Inštituta za pogrešane osebe BiH Murat Hurtić, je v grobišču še več posmrtnih ostankov. V grobišču kakih 30 kilometrov od Srebrenice so forenzični strokovnjaki poleg človeških ostankov našli še strelivo in vrvi, s katerimi so bile zvezane žrtve.

'Včasih se mi zdi, da se mi vse samo sanja. Toda ko zagledam drevo, ki jo je posadil moj mlajši sin pred našo hišo se zavem, da sem imela družino,' je povedala Hatiza Mehmedović (na fotografiji), ki je v pomoru izgubila svojega moža in oba sinova.
'Včasih se mi zdi, da se mi vse samo sanja. Toda ko zagledam drevo, ki jo je posadil moj mlajši sin pred našo hišo se zavem, da sem imela družino,' je povedala Hatiza Mehmedović (na fotografiji), ki je v pomoru izgubila svojega moža in oba sinova. FOTO: Reuters

Omenjeno grobišče v Liplju je t.i. sekundarno grobišče, kamor so bosanski Srbi prepeljali posmrtne ostanke ljudi, ki so bili prej zakopani na drugih lokacijah, da bi tako prikrili zločine. Gre za peto množično grobišče, ki so ga odkrili na območju Liplja. Iz ostalih štirih so doslej izkopali posmrtne ostanke kakih tisoč ljudi.

Srbske sile so med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995 iz Liplja izgnale prebivalce, pretežno bosanske muslimane, nato pa so območje zasedle. Kraj je odtlej zapuščen.

Srebrenica je bila med vojno v BiH (1992-1995) t. i. varovano območje Združenih narodov, kamor se je zateklo skoraj 30.000 Muslimanov. Mesto, ki so ga varovali maloštevilni nizozemski pripadniki mirovnih sil ZN, je 9. julija 1995 napadla vojska bosanskih Srbov pod vodstvom generalov Radislava Krstića in Ratka Mladića.

Po padcu enklave 11. julija 1995 se je zgodil najhujši pokol v Evropi po drugi svetovni vojni, saj so srbske sile na območju ubile okoli 8000 Muslimanov. Iz skupno okrog 60 množičnih grobišč v okolici Srebrenice so doslej izkopali posmrtne ostanke več tisoč ljudi, med njimi so jih kakih 2000 s pomočjo analiz DNK že identificirali in jih pokopali v spominskem parku Potočari.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou