Tujina

BiH napovedala sprožitev revizije sodbe v tožbi proti Srbiji zaradi genocida

Sarajevo, 17. 02. 2017 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bošnjaški član predsedstva BiH Bakir Izetbegović je potrdil, da bo BiH vložila zahtevo za revizijo sodbe mednarodnega sodišča v Haagu v tožbi BiH proti Srbiji zaradi agresije in genocida. Gre za sodbo iz leta 2007, po kateri Srbija oziroma nekdanja ZR Jugoslavija ni bila neposredno odgovorna za genocid nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995, temveč ga ni poskusila preprečiti.

Kriza bo, a ne takšna, s kakršno nam grozijo, o novi politični krizi v BiH meni član predsedstva BiH Bakir Izetbegović.
Kriza bo, a ne takšna, s kakršno nam grozijo, o novi politični krizi v BiH meni član predsedstva BiH Bakir Izetbegović. FOTO: Reuters

Bošnjaški član predsedstva BiH Bakir Izetbegović je potrdil, da bo BiH vložila zahtevo za revizijo sodbe mednarodnega sodišča v Haagu v tožbi BiH proti Srbiji zaradi agresije in genocida. Gre za sodbo iz leta 2007, po kateri Srbija oziroma nekdanja ZR Jugoslavija ni bila neposredno odgovorna za genocid nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995, temveč ga ni poskusila preprečiti.

Po današnjem posvetu, na katerem je sodelovalo več kot sto strokovnjakov, predstavnikov bošnjaških nevladnih organizacij, univerzitetnih profesorjev, pravnih strokovnjakov in drugih javnih osebnosti v Sarajevu, pa tudi 50 politikov, je Izetbegović potrdil, da je bilo splošno stališče udeležencev, da mora BiH vložiti zahtevo za revizijo sodbe.

To je potrdil tudi vodja Zveze za boljšo prihodnost Fahrudin Radončić, ki je na novinarski konferenci dejal, da so odločitev o vložitvi zahteve sprejeli soglasno, poroča sarajevski Dnevni avaz. "Prihodnji teden bomo predali zahtevo za revizijo sodbe v Haagu," je tako napovedal Izetbegović na novinarski konferenci.

Dodal je, da so štirje izjemni pravni strokovnjaki pripravili zahtevo za revizijo na podlagi dokazov, s katerimi je mogoče ugotoviti, da genocid ni bil storjen samo v Srebrenici, ampak po celotni BiH, ter da je pri tem sodeloval tudi režim takratnega, sedaj že pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića.

Dodal je, da so mozaik dokazov dolgo sestavljali, da pa so se kronski kamenčki pojavili na nedavno končanem sojenju na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije proti poveljniku bosanskih Srbov Ratku Mladiću.

Bošnjaški Srbi reviziji nasprotujejo

Drugih podrobnosti ni želel izdati, dejal je le, da je sodnikom treba dokazati, da je več tisoč vojakov iz Srbije sodelovalo v oboroženem zločinskem dejanju v BiH in da je Beograd to obilno financiral.

Zatrdil je tudi, da ima pravni zastopnik Sakib Softić še vedno veljavno pooblastilo za zastopanje BiH pred mednarodnim sodiščem.

Vložitev zahteve za revizijo sicer močno podpirajo bošnjaške nevladne organizacije v BiH, nasprotujejo pa ji predstavniki bosanskih Srbov. Predsedujoči predsedstvu BiH, bosanski Srb Mladen Ivanić je tako že opozarjal, da mora uradno odločitev o vložitvi zahteve za revizijo sprejeti predsedstvo BiH in da vsakršni drugačni pristopi niso v skladu z ustavo.

Izetbegović je danes zavrnil vse ugovore predstavnikov bosanskih Srbov, srbske entitete Republike srbske in Srbije na sprožitev postopka z oceno, da gre za politične in ne pravne argumente. "Zanima nas proces sprave na podlagi dejstev," je poudaril.

Glede tega, ali se bo zaradi sprožitve postopka BiH znova znašla v politični krizi, je odgovoril, da se tega ne gre bati. "Kriza bo, a ne takšna, s kakršno nam grozijo," je dodal. Izpostavil je, da zahteva za revizijo nikomur ne odvzema nikakršnih pravic. Z oviranjem revizije sodbe pa bi odvzeli pravico do resnice, ki jo morajo ugotoviti nepristranski mednarodni sodniki, je dejal.

Skrajni rok za vložitev zahteve je 26. februar, ko bo minilo deset let od izreka sodbe. Z vložitvijo zahteve sicer sodišče ne sproži avtomatično postopka revizije, temveč najprej presodi, ali novi dokazi zadoščajo za njeno sprožitev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
18. 02. 2017 18.13
+1
trofazni...dokler smo proti vam..lahko zavajate ,lažete in serjete!! Mir bo šele takrat ko se morilcem sodi in ustoliči mir in demoracija!! Res pa da je demokracija nemogoča dokler obstajate,..
U4
18. 02. 2017 19.14
+6
Tako je. Najprej je treba obsoditi tudi muslimanske in hrvaške zločince, ne pa, da so bilivsi v Haagu oproščeni in obsojani samo Srbi. Sicer je pa to še en razlog, da je bodočnost Federacije in Republike Srbske ni mogoča.
puspan
20. 02. 2017 21.48
Ne, najprej je treba soditi in obsoditi tiste, ki so balkansko morijo povzročili.!!!
Uporabnik113089
18. 02. 2017 13.25
+8
Kakšno skropucalo od prispevka!? O katerih "bošnjaških Srbih" pa piše "novinar"? Srbom je ta besedna zveza prav toliko "pri srcu" , kot sta muslimanom "pri srcu" besedni zvezi: "poturčeni srbi" in "poturčeni hrvati". Več kot očitno je da nekdo spet poskuša zanetiti nov med etnični spor v bih.
dr.psiho
18. 02. 2017 18.00
-3
kaki bosnjaski srbi?? kje pa ti zivis?? Obstajajo srbi ,vlahi ,hrvati in bosnjaki!! Vlahi pa so vecinoma ti ljudje ki so morili po bosni..vsekakor obstajajo tudi dobri vlahi..samo izredno malo jih je!
U4
18. 02. 2017 19.19
+5
Dr.psiho, ime imaš kar pravo. Vlahi sploh ne veš kaj so. V Bosni so vsi sami Slovani in imamo jih tri vrste: pravoslavne, katoliške in oboje poturčene. In nobenih Bošnjakov ni. So le Bosanci in Hercegovci.
spletni Kritik
18. 02. 2017 09.03
+3
Največjo odgovornost nosi Alija Izetbegović. Kljub temu, da so vedli za prihajajoče "vojake", je bošnjaško vodstvo pustilo te ljudi v Srebrenici (avtobusi ZN za evakuacijo so bili pripravljeni!), da jih pobijejo in tako naredijo to zemljo za vedno bolšnjaško.. Politična hinavščina brez primere!
srbija777
18. 02. 2017 09.41
+8
Tudi granatirali so lastne civile z namenom, da se vmesa mednarodna skupnost in da izpadejo zrtve. Arabskih mudzahedinov, ki so klali in posiljevali zenske in otroke se pa ne omenja. Zahodna propaganda pac
gongash
18. 02. 2017 13.27
-7
spohan je ne vem kaj ti pohaš stari ampak js bi tud mal. ve se dobro kdo je izvajal genocid in to je srbija in srpski bošnjaki. ve cel svet in vejo vsi za množične grobove, ki so jih poskušali prikriti. sprvil se na civiliste, etnično čišenje, a takoj so jokal , ko so njih potem ameri malo zbombardirali in jih malo umirili.
puspan
18. 02. 2017 13.41
U4
18. 02. 2017 19.27
+7
Gongash, v okoliških vaseh Srebrenice je bilo pobitih približno 2000 Srbskih civilov ( dokumentarec BBC ). Pobile so jih enote Naserja Orića, kateri je bil v Haagu oproščen. Kdo bo kdaj za te žrtve odgovarjal, ki so bile ubite iz demilitariziranega mesta Srebrenica. Mogoče so pa vsi Srbi naredili skupinski samomor. Za vsako žrtev v Bosni je treba odgovarjati, vendar odgovarjajo le eni in isti. Srbi !
User1063544
18. 02. 2017 08.36
+5
Ko so pri tem naj še kar stožijo ZDA in Britanijo zaradi uporabe radioaktivnega orožja nad prebivalstvom. Po moje je to še bolj genocid ki traja še danes in bo trajal še kakšen miljonček let, če ne bodo počistili zemlje.
dr.psiho
18. 02. 2017 08.31
+0
lepo da se bosnia prebuja in da bo zacela preganjati morilce in posiljevalce. vsekakor tudi simpatizerje teh morij!! Zanimljivo dejstvo je da v sloveniji mirno zivijo soustanovitelji teh morij! Nasa policija pa se dela da nic neve!!Tako morilci kmalu v zapahe!!
dr.psiho
18. 02. 2017 08.32
+0
zdaj pa vprasanje..zakaj se nasa policija dela ,da neve da se morilci mirno sprehajajo po nasi drzavi??
srbija777
18. 02. 2017 09.44
-1
Opranc s strani amerofilov. Resnica je drugacna
puspan
18. 02. 2017 11.37
-3
Psiho, tu si edini, ki si je opravičeno upal izreči, kdo je bil v Bosni največji krivec za morijo na tem delu Balkana. Tudi jaz se strinjam s teboj. Vse videli, vse slišali, vse doživljali, a nas še vedno Srbi hočejo prepričati, da so bili oni žrtve, kar nikoli ni bilo res. Malo se spomnimo, kako so se oni obnašali v Sloveniji proti nam, dokler so imeli edini vso oblast v Jugoslaviji. Če že režija mnogokrat briše neupravičeno komentarje, bi bilo mnogo bolj pametno in pošteno izbrisati vso lažnivo srbsko propagando, ki se vedno bolj zopet pojavlja prav v Sloveniji. Nič nimam proti njim, samo povedati jim hočem, da je tu sedaj Slovenija in ne Srbija.
dr.psiho
18. 02. 2017 18.04
-1
kot da to noben ne vidi prijatelj..nebo miru do koncnega poracuna,obracuna ali drugo..z njimi se neda lepo ,samo z najhujsim nacinom ,ki ga mi nedojamemo!! samo moski mora narediti pac kar moski mora narediti!!Upam da bo NATO ukazal splosno mobilizacijo ,da pohapsimo te laznivce in morilce..Jaz bi bil v prvi vrsti,samo zato da se bo dalo enkrat ziveti..brez morilcev!!Vemo pa kdo so genski morilci!!
dr.psiho
18. 02. 2017 18.06
-5
sej rabimo samo 24 urno OLUJO..in obljubimo posledični mir na balkanu!!
U4
18. 02. 2017 19.33
+5
Dr psiho, tisti pes, ki laja je po navadi največji revček in to si ti. Če bi ti vedel kaj mora moški narediti, bi se najprej naučil pravilno pisati in verjetno ti je tudi branje bolj tuje. Taki junaki, kakor si ti, so se med vojno skrivali v Sloveniji. Pika.
dr.psiho
19. 02. 2017 13.58
-3
čedo...raje bodi tiho..nevem kdo je lahko pes !! mislim da si ti ta "revcek"..pa ne se bati..pravijo da neboli!!