Tujina

'BiH nikoli ni bila in tudi nikoli ne bo država'

Banjaluka, 05. 10. 2010 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Milorad Dodik, po novem predsednik Republike srbske, vztraja, da je BiH možna le kot zveza republik. Status, ki ga uživa Sarajevo, je označil za maščevanje proti Srbom, v novi vlogi pa se bo trudil, da srbski entiteti povrne pravice, ki jih je izgubila.

Premier Republike srbske Milorad Dodik je po osvojitvi položaja predsednika entitete še bolj prepričan v to, da njegove trditve o statusu Bosne in Hercegovine držijo. Za časnik Danas je ponovil, da je BiH napaka, ki je nastala v procesu razpada Jugoslavije. "Tujci želijo državo obdržati, a vsem je jasno, da je to nemogoče. In to ne zaradi Milorada Dodika, pač pa zaradi zgodovine in okoliščin, ki tu vladajo že od nekdaj,“ je dejal.

Splošne volitve v BiH so sicer minile v sproščenem vzdušju in visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko je ocenil, da so volilni izide nadaljnji korak k popuščanju napetosti v regiji. A Dodik razlaga, da ideja, da je v BiH možno zmanjšati napetost, obstaja le v liberalno-demokratskih krogih v Beogradu in mednarodni skupnosti, ki se že 20 let neuspešno trudi, da obdrži to iluzijo. "BiH kot država je nekaj nemogočega. Nikoli ni bila država in tudi nikoli ne bo. To je edina realnost. Ponavljam, za to nisem kriv jaz,“ je dejal Dodik. Politično pozicijo Sarajeva, v katerem je 94 odstotkov prebivalstva muslimanov, Dodik razume kot maščevanje proti Srbom.

Milorad Dodik
Milorad Dodik FOTO: Reuters

Most med entitetama v BiH tudi po tokratnih volitvah torej ne bo lahko zgraditi. Nepričakovano je sicer bošnjaški član tričlanskega predsedstva države postal Bakir Izetbegović, ki je bolj zmeren politik in je takoj po izvolitvi Republiki srbski ponudil roko. Dejal je namreč, da je privrženec dialoga med Srbi in Bošnjaki, kar je pozdravil tudi Inzko. A Dodik je trdno odločen, da je na prvem mestu Republika srbska, šele nato BiH.

Dodik pravi, da se s predstavniki mednarodne skupnosti nima kaj pogovarjati, saj je že vse znano. Vztraja, da je obstoj BiH sicer mogoč, a le če gre za zvezo republik. "Pripravljeni smo, da se vrnemo na daytonski sporazum oziroma da Republiki srbski povrnemo pristojnosti, ki so nam jih odvzeli. To je edini možni okvir znotraj katerega lahko delujemo,“ je dejal. Taka zveza bo šibka, česar Dodik niti ne skriva in vztraja, da je to tudi tisto, kar dejansko piše v daytonskem sporazumu.

Daniel Serwer, strokovnjak za jugovzhod Evrope iz ameriškega Inštituta za mir, pa ocenjuje, da Dodik na teh volitvah vseeno ni bil tako dominanten kot v preteklosti, kar je dober znak. Prepričan je, da mora Beograd Republiki srbski jasno povedati, da ne bo nikakršnega referenduma in da se Republika srbska ne bo odcepila od BiH. Predsednik Srbije Boris Tadić je Dodiku na volitvah sicer dal neposredno podporo. "Boris Tadić je moj osebni prijatelj in hvaležen sem, da me je podprl," je dejal Dodik, ki ni želel pojasniti, ali to zdaj pomeni, da mora Tadiću v prihodnosti uslugo povrniti.

Pri neveljavnih glasovnicah naj bi šlo za bojkot

Po volitvah je v BiH mediji poleg o Dodiku in Izetbegoviću veliko pozornosti namenjajo tudi neveljavnim glasovnicah. Zabeležili so namreč več kot 70 tisoč neveljavnih glasovnic za izbor bošnjaškega oziroma hrvaškega člana predsedstva ter okoli 41 tisoč za izbor srbskega člana predsedstva. Zaradi tega so nekatere stranke od volilne komisije zahtevale, da preuči, ali gre za volilno prevaro. Predsednica komisije Irena Hadžiabdić pa je sporočila, da ne kaže na prevaro pač pa na svojevrsten bojkot. Meni, da gre za protest proti volilnim pravilom, ki pri volitvah državnega vrha diskriminirajo tiste, ki niso člani treh konstitutivnih narodov – Hrvatov, Bošnjakov ali Srbov. Prva preverjanja sicer kažejo na to, da na večini lističev ni bil obkrožen niti en kandidat.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

all-star
13. 10. 2010 12.16
Lepo napisano Vanesa :)
Vanesa Hasanovi?
10. 10. 2010 20.17
+0
Da ste vi bili v Bosni kadar je bila vojna potem bi komaj videli kaj je vojna! Ker pa nimate pojma o vojni vi, ki vas ni bilo tam a pišete tu neke gluposti, Bosna je bila v bivši Jugoslaviji Republika Bosna in Hercegovina. In ne morete to spremenit ker je še danes Bosna in Hercegovina. To je res, da so tri nacije v Bosni še vedno je Bosna. Srbija kar je hotela, da je velika Srbija zato je zdaj ostal samo Srbski pašaluk. Zato ker ste vi bili zunaj in ne znate kaj je vojna ne pišite take gluposti. Pustite narodu, da živi v Bosni kot je treba in v miru. Dokler boste vi mladi tako razmišljali, kaj boste dosegli s tem, NIČ!! Molimo od Boga, da bo mir. Da mi mladi živimo v miru. LEP POZDRAV VSEM IN SRBOM IN HRVATOM IN MUSLIMANOM
all-star
10. 10. 2010 19.58
+0
Pepermin ne piši bedarij... Dobro vemo,kam je šlo večino Srbov iz Zvornika,preden so ga napadli... In dobro vemo,koliko vojakov je prihajalo iz Srbije prostovoljno,da so lahko klali,posiljevali,ubijali.... Ni počlo znotraj,napadeno je bilo in to zelo taktično... Napad je bil pa načrtovan že dolgo časa....
DeadBull
07. 10. 2010 09.26
-1
Pepermin Podpis...
Pepermint
06. 10. 2010 21.30
+3
Nekaterim je pa res treba vse narisati! Primerjava za tiste, ki nimate pojma: Bosno lahko primerjamo z Jugoslavijo Bosance lahko primerjamo z Jugoslovani Evropa - Evropejci Evropejci - Nemci, francozi, italiani, Španci,... Bosanci - Srbi, Hrvati, Muslimani oz t.i. Bošnjaki (tako so se poimenovali, da bi jim Američani hitreje pripisali celotno ozemlje BiH Nenehno se govori da je nekdo napadel Bosno. To preprosto ne drži. Bosna je eksplodirala od znotraj, ko so se tri tam živeča naroda pričela boriti za večji delež. Muslimani, se želijo prikazati kot avtohtoni narod katerega so napadli iz Srbije in Hrvaške. Hrvati so se kasneje pridružili Muslimanom, ki so imeli zaradi medijskega prikaza satus žrtve a so kasneje spoznali, da so s tem največ izgubili, saj je njihova hercegovina pripadla federaciji in s tem so izgubili možnost odcepitve. Srbi se lahko odcepijo, ker so republika. Tako kot recimo republika Slovenija! Ko so Srbi želeli ohraniti Jugoslavijo jim nihče ni dal za prav. Zdaj ko Jugoslavije ni več, pa se želijo sami odcepiti od mini Juge, jih pa muslimani tako zelo ljubijo, da jih ne želijo spustiti. Srbi so med vojno počeli točno to, kar so počeli vsi tam živeči narodi. Branili so svoje in napadali so tuje. V slovenij smo v glavnem videli muslimanske begunce. To pa zato, ker so srbi pač bežali v Srbijo, kjer so jih nastanili na Kosovo, od koder so kasneje ponovno bežali zaradi Albancev. Vsi poznamo le nesrečne izpovedi muslimanov, ker smo jih pač imeli tukaj. Njihove zgodbe so žalosne in jih ne smemo privoščiti nikomur. A niso edini. Tudi Hrvati so doživeli veliko slabega v tej krvavi vojni. Enako srbi, ki jim ravno v teh dneh Hrvati postavljajo spomenik zaradi pokolov po Nevihti. To je že drugi spomenik. Prvi stoji v Jasenovcu!
ljx
06. 10. 2010 19.30
Opažam da ste mi zbrisal komentarje in s tem ustvaril popolnoma napačno sliko,tistega o čem smo komentiral,pa še druge ste tud komentiral.Ne vem kdo skrbi za te strani,ampak to je poleg tega da spreminjate vsebino člankov že druga nedopustna uredniška napaka.
rider2000
06. 10. 2010 19.14
-4
tako je Dodik!!! js k pridm na mejo z bosno na tabli piše dobrodošli u Republici Srpskoj!!! pa tud zastava Republike Srpske visi namest bosanske
kizo2
06. 10. 2010 16.54
-5
...bravo dodik...samo tako naprej pa bomo imeli se eno lepo drzavo v bivsi jugi....ce lahko kosovo lahko tudi republika srbska...
Osvald
06. 10. 2010 16.22
+0
Multikulturnost nas ne bogati in ne deluje , upam da se bodo v Evropi čim prej tega zavedali.
kvazar
06. 10. 2010 15.21
+2
Vsi, kateri zanikate genocid in Srebrenico pa želim, da se ta krutost in nečlovečnost zgodi tudi Vam, potem šele potem boste mogoče razumeli ampak veste kaj, DVOMIM močno dvomim. Zato vas prosim ne pišite bedarije
zahod.west
06. 10. 2010 14.53
+2
srbi so spoznali (ne še vsi zato bo še jokanje in stokanje) , daje bil tito v resnici pogubnejši od hitlerja in turkov..........
ljx
06. 10. 2010 12.59
+0
Federacija je itak pred bankrotom,Dodikova računica je pa vedno bila ekonomska.Me prav zanima kdo bo zdej Federaciji denar zaupal,zdej ko koso ga toliko porabili za Grčijo,a bo mogoče Slovenija pritaknila kak evro.
semberija
06. 10. 2010 12.10
-2
Najbolj smešno je to, da imajo muslimani v BIH, ki so vojno začeli sedaj najmanj ozemlja. Če od federacije odšteješ Hercegovino, ki je praktično Hrvaška ostane 2 mio. muslimanom (polovici prebivalstva v BIH) le okoli 20 % ozemlja. Republika Srpska je zakon.
kiza
06. 10. 2010 11.41
+0
Prepričan je, da mora Beograd Republiki srbski jasno povedati, da ne bo nikakršnega referenduma in da se Republika srbska ne bo odcepila od BiH. MA NEMOJ A KOSOVO SE PA LAHKO ODCEPI,..CE SMO ZE TAM POL BODIMO POSTENI,..TE AMERI JOJ USE SO ONI ZAKUHAL
Ceda
06. 10. 2010 11.31
+1
smešnja mi je tistra organizacija Majke Srebrenice k jokajo za svojimi možmi in sinovi, dobro vedoč da so še danes nekateri živi in zanimivo je še to da je eden človek ubit 2-krat oz. celo 3-krat. Srbija je Haagu predala svojih 47 državljanov, med njimi predsednika Srbije in predsednika Republike Srpske, med tem ko pa sta Tuđman in Izebegović lepo smrt dočakala doma in zdej boste rekli da je smo Milošević biu zločin onde dva pa ne no če tako mislite, potem vam pa ni pomoči. Repblika Srpska samo čaka pravi trenutek da se odcepi, mogoče bo to čez 2 leti mogoče čez 10 let, nato se bojo še hrvai hoteli odcepit od federacije, kot je že znano Herceg-Bosna. Nikoli mi nebo šlo v glavo kako lahko nekateri podpirajo tako imenovano državo Kosovo in odcepitev od Srbije na drugi strani pa ne podpirajo niti ene nove države, ki hoče samostalnost. Republika Srpska ima veliko VELIKO več pravic na samostalnost kot Kosovo in Metohija, kajti Srpska je republika, Kosovo in Metohija pa pokrajina države Srbije, kot da bi se hotela Bavarska odcepit mislim smešno. Nemčija ima 13 pokrajin naj bodo to vse republike? !
Ceda
06. 10. 2010 11.31
+1
Berem komentarje in se lahko samo smejim, imam sorodnike v Republiki Srpski imam sorodnike na Kosovu in Metohiji in vrjemite dobro vem kako in kaj. BiH je Jugoslavija v malem, kot je razpadla Jugoslavija tako bo tudi BiH, samo upam da ne z vojno temveč sporazumno. Vsi danes govorite o Srebrenici in Slobodanu Miloševiću. Milošević NI kriv za razpad Jugoslavije, njegova politika je bila da so nobene republike ne odcepijo od Jugoslavije, ko je videl da to nebo šlo je Tuđmanu predlagal da se sporazumno Hrvaška odcepi, seveda Tuđman tega ni sprejel, ker je vedel da ima za seboj Nemčijo in je začel z čiščenjem Hrvaške in to tako da je 250.000 srbov prisilno izgnal. Srebrenica Srebrenica kod da je to edini zločin, ki se je zgodil v vojni 90-ih
DeadBull
06. 10. 2010 11.09
-1
hondapower Srbi so bili v Bosni pred muslimani....
Jure Polz
06. 10. 2010 10.55
+2
in kdo jim je priznal svojo republiko.kje v svetu je to priznano bosna in hercegovina je ena ne pa kr ene republike... ce bio raadi rs nej grejo v srbijo in bodo mel. kako bi blo da bi npr bosanci al pa svonevci sli v srbijo in hotl met tm svojo republiko. to je lahko samo pr srbih
Jure Polz
06. 10. 2010 10.53
+0
to so si oni kr sami dolozir srbsko republiko al pa kako oni pravjo srpsko heheh sej ni srpija ampak srbija hahah. a niso pobil dost muslimanov in hrvatov zdej bi pa se zemljo seb uzel.
eljaske
06. 10. 2010 10.13
+0
dost so bošnjakov ubili,v srebrenici,kaj še hočejo?? a bojo enkrat ti srbi,že dali mir!!?