Tujina

Bildt Hartmannovi: Raje preberi kakšno mojo knjigo

Sarajevo, 08. 04. 2012 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na očitke Hartmannove, da nima kaj iskati v Sarajevu, saj ni storil ničesar, da bi preprečil strahote, ki so se dogajale v Bosni in Hercegovini, Bildt odgovarja, da gre za navadno širjenje laži. "In oglaša se oseba, ki so jo iskali s tiralico," še dodaja.

Potem ko je nekdanja tiskovna predstavnica haaškega sodišča Florence Hartmann izrazila ogorčenje, ker se je spominske slovesnosti v Sarajevu ob 20. obletnici začetka obleganja mesta, med katerim so vojaki ubili 11.541 ljudi, udeležil tudi nekdanji švedski premier Carl Bildt, ji je ta vrnil milo za drago.

Carl Bildt Hartmannovi ni ostal dolžan.
Carl Bildt Hartmannovi ni ostal dolžan. FOTO: Reuters

"Zakaj je prišel?! Žal mi je, ampak on nima kaj početi v Sarajevu! Kje je bil takrat, ko bi lahko kaj storil! Govoril je, da je Milošević (Slobodan Milošević, nekdanji srbski predsednik, op. p.) dober človek," je Hartmannova dejala bosanskim novinarjem. Bildt ji ni ostal dolžan. Na svojem blogu je napisal, naj raje prebere kakšno njegovo knjigo, namesto da širi laži. "Nič od tega, kar je povedala, ni res. Ne vem, zakaj se sploh oglaša, glede na to, da je Francija izdala nalog za njeno aretacijo, ker ni plačala kazni!" je zapisal.

Hartmannova je bila v letih od 2000 do 2006 tiskovna predstavnica glavne haaške tožilke Carle Del Ponte, leta 2009 pa jo je haaško sodišče obsodilo zaradi javne objave podatkov o dveh tajnih odločitvah sodišča. V svoji knjigi Mir in Kazen je namreč razkrila podrobnosti s sojenja Miloševiću. Šlo naj bi za podatke o vpletenosti Srbije v pokol okoli 8000 muslimanskih moških in dečkov v Srebrenici. Sodišče je sprva presodilo, da mora Hartmannova plačati kazen v višini 7000 evrov, ker pa je ni plačala, so za njo izdali tiralico.

Florence Hartmann je ostro izrazila svoje nestrinjanje z Bildtovim prihodom v Sarajevo.
Florence Hartmann je ostro izrazila svoje nestrinjanje z Bildtovim prihodom v Sarajevo. FOTO: Dare Čekeliš
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladi? Plasto
08. 04. 2012 23.08
+3
ja pokvarjenci,ki imajo podporo v medijih.....če ne,bi ga že novinarji morali raztrgati!!! Ali študij novinarstva vserbuje predmet zgodovina?????
Niko_K
08. 04. 2012 17.59
+13
No no.. Karl Bildek, še jaz se spomnim, kako si ga kakal. In kakal si ga ZELO, kar je mnoge stalo življenj!
jatorok
08. 04. 2012 17.16
+18
Bildt , res nima kaj iskati v Sarajevu.
SOVDT
08. 04. 2012 17.57
+11
storilec se vrača na kraj zločina......zdej ga bi mogli bosanci pa zapret.....pa bo lahko v miru pisal knjige.....