Tujina

VIDEO: 'Bojim se, da bo žrtev še več, saj se reševalci še niso dokopali do vseh ujetih'

Quito, 19. 04. 2016 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./V.L./STA
Komentarji
2

Po katastrofalnem potresu v Ekvadorju reševalci nadaljujejo z iskanjem morebitnih preživelih, čeprav so možnosti za kaj takšnega iz ure v uro manjše. Po podatkih Unicefa je potres prizadel vsaj 150.000 otrok. Dodatno škodo na infrastrukturi povzročajo plazovi. Umrlo je 413 oseb.

Beg iz porušenega mesta: Pedernales je bil najbližje epicentru potresa. Oblasti ocenjujejo, da bo samo v tem mestu okoli 400 mrtvih, saj je veliko oseb pogrešanih. Mesto je potres dobesedno zravnal z zemljo.
Beg iz porušenega mesta: Pedernales je bil najbližje epicentru potresa. Oblasti ocenjujejo, da bo samo v tem mestu okoli 400 mrtvih, saj je veliko oseb pogrešanih. Mesto je potres dobesedno zravnal z zemljo. FOTO: AP

Po katastrofalnem potresu v Ekvadorju število žrtev še vedno narašča. V potresu z magnitudo 7,8 in številnih popotresnih sunkih je umrlo 413 oseb, številka pa bo najverjetneje še narasla. Reševalci nadaljujejo z iskanjem morebitnih preživelih, čeprav so možnosti za kaj takšnega iz ure v uro manjše. Potres je po podatkih ekvadorske vlade poškodoval 2658 ljudi, 320 pa jih po podatkih Rdečega križa še pogrešajo. 

Ekvadorski predsednik Rafael Correa, ki si je ogledal najbolj prizadeta območja, ocenjuje, da bodo stroški obnove visoki več milijard evrov. "To je najhujša tragedija, ki je prizadela Ekvador v zadnjih nekaj desetletjih," je dejal Correra. "Bojim se, da bo žrtev še več, saj se reševalci, ki jim je na pomoč priskočila tudi vojska, še niso dokopali do vseh ujetih. Še vedno namreč zaznamo klice na pomoč, reševanje intenzivno poteka."

V potresu je bilo ranjenih okoli 2500 oseb, v ponedeljek pozno popoldan pa so iz ruševin rešili šest ujetih oseb, med njimi dva otroka – triletno in devetmesečno deklico.

V dveh mestih Portoviejo in Pedernales, ki ju je potres najbolj prizadel, so že začeli s pokopavanjem žrtev.

'Bijemo bitko s časom'

Po podatkih Unicefa je potres prizadel vsaj 150.000 otrok. "Bijemo bitko s časom, prizadevamo si zaščititi čim več otrok pred boleznimi in drugimi tveganji, ki jih prinašajo tovrstne krizne razmere," je sporočil Grant Leaity, Unicefov predstavnik v Ekvadorju.

Po navedbah ekvadorske vlade je potres poškodoval najmanj 119 šol, kar neposredno vpliva na 88.000 otrok. Porušenih ali poškodovanih je bilo več sto stavb. Dve bolnišnici v krajih Portoviejo in Chone sta v celoti porušeni, so v sporočilu zapisali pri Unicefu.

Na območjih, ki jih je potres najbolj prizadel, plazovi povzročajo dodatno škodo na infrastrukturi in ovirajo dostop humanitarne pomoči do prebivalcev. Nekatera mesta še vedno nimajo dostopa do elektrike.

Unicefove ekipe so na terenu v regijah Pedernales in Esmeraldas ter ocenjujejo potrebe otrok in usklajujejo pomoč.

Potres z magnitudo 7,8 je severozahod države stresel v soboto ob 18.58 po krajevnem času, njegov epicenter pa je bil 170 kilometrov severozahodno od prestolnice Quito na globini 20 kilometrov. Sledilo je več deset popotresnih sunkov, nekateri med njimi z magnitudo večjo od 5,0.

Bitka s časom: reševalci se z velikimi težavami prebijajo skozi kupe ruševin, pod katerimi so ujete številne žrtve.
Bitka s časom: reševalci se z velikimi težavami prebijajo skozi kupe ruševin, pod katerimi so ujete številne žrtve. FOTO: AP

Pomagate lahko tudi vi!

V akcijo pomoči se je vključil tudi Unicef Slovenija. V Sloveniji lahko posamezniki sredstva prispevajo prek spletne strani Unicefa Slovenija, s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919 ali z nakazilom na Unicefov tekoči račun SI56 0201 3025 9875 526.

Z Zbiranjem sredstev so začeli tudi na Slovenski karitas.Svoj prispevek lahko posredujete na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana.

SI56 0214 0001 5556 761 Namen: Potres Ekvador Sklic: SI00 850 Koda namena: CHAR BIC banke: LJBASI2X.

Prispevek v višini 5 EUR je mogoče posredovati tudi z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
19. 04. 2016 19.31
. ne zMorem razumet kdo lahko ob taki novici prilima reklame . / še videjotov ne odpiram nikjer : zaradi POSILSTVA z nepotrebnim. zakaj ni posebne strani , kjer bi bile vse rekla me lepo na kupu . za tiste, ki ne znajo več živet brez njih
catman
19. 04. 2016 08.19
+17
Taki dogodki pa so grozni. Predstavljaj si, da si tam spodaj, pod kupom teh ruševin, da je tam tvoj otrok, ...