Blair poziva, naj se Britanci uprejo brexitu

Nekdanji britanski premier Tony Blair napoveduje obsežno kampanjo proti izstopu Velike Britanije iz Evropske unije, s katero namerava prepričati Britance, da bi si premislili glede brexita. Prepričan je namreč, da so se ljudje na referendumu odločali, ne da bi sploh vedeli, kaj izstop iz EU prinaša.

Tony Blair

Tony Blair napoveduje kampanjo proti brexitu. (Foto: AP)

Tony Blair, ki je britansko vlado vodil med letoma 1997 in 2007, naj bi v današnjem govoru ob začetku obsežne kampanje poudaril, da so se Britanci na referendumu odločali, ne da bi se zavedali, kaj prinaša ta odločitev.

Zdajšnja politika "brexita za vsako ceno" po Blairovem prepričanju državo vodi v prepad.

Blair naj bi v govoru v skupini Open Britain, ki je v referendumski kampanji zagovarjala obstanek v uniji, tudi izpostavil, da namerava predstaviti dejanske stroške brexita, dokazati, da so se Britanci odločili na podlagi nepopolnega znanja, ter pridobiti podporo za to, da se ustavi sedanje "divjanje proti prepadu".

Nekdanji premier naj bi ob tem poudaril, da sprejema izid referenduma junija lani, a bo priporočil vnovičen razmislek o brexitu, "ko bo popolnoma jasno, kam gremo".

"Tony Blair je včerajšnji človek" 

Podporniki brexita so se hitro odzvali na njegov govor. "Referendum o EU je bil demokratičen, pošten in svoboden in Britanci so glasovali za brexit," je dejal Richard Tice iz ene od organizacij, ki zagovarja izstop. "Tony Blair zdaj poskuša narediti vse, da bi ustavil brexit," je dodal.

Bivši konservativni minister Iain Duncan Smith pa je dejal, da je bil Blairov govor aroganten in nedemokratičen. Bivši vodja evroskeptične stranke Ukip Nigel Farage je na Twitterju zapisal: "Tony Blair je včerajšnji človek."

Downing Street poudarja, da ostaja zavezan brexitu. Premierka Theresa May namerava 50. člen lizbonske pogodbe, ki ureja izstop države iz EU, sprožiti do konca marca, kar je prejšnji teden potrdil tudi spodnji dom britanskega parlamenta.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 90
 
krtofl 18.02.2017 12:28:05
hahahahaha....ne morš verjet.....margareta učiteljca je imela protiatomsko opremljen avtobus za obisk irske....50 cm dno....filtri....stekla....ni da ni......
Več komentarjev