Tujina

Bližnjica na skrajnem severu

Koebenhavn, 15. 09. 2007 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
D.L./M.S.
Komentarji
4

Ledena plošča na Arktiki se je v zadnjem letu skrčila za četrtino in odprla se je nova plovna pot med Atlantikom in Pacifikom.

Na skrajnem severu sevta se je odprla nova plovna pot
Na skrajnem severu sevta se je odprla nova plovna pot FOTO: POP TV

Ledena plošča na skrajnem severu sveta se tanjša z doslej največjo hitrostjo. V samo letu dni je izginilo milijon kubičnih kilometrov ledu, so pokazali satelitski posnetki Evropske vesoljske agencije. Zaskrbljujoč pojav pa je številne razveselil. Odprla se je namreč nova plovna pot med Atlantikom in Pacifikom, ki bo za več tisoč kilometrov skrajšala potovanje med Evropo in Azijo. Dolgi ovinki skozi Panamski prekop naj bi postali preteklost.

Grafika plovnih poti na Arktiki
Grafika plovnih poti na Arktiki FOTO: POP TV

Severozahodni prehod, kot so poimenovali bližnjico na severu, vodi mimo Grenladije in Kanade do Aljaske. Pot na vzhodni strani ob ruski obali za zdaj še ovira led, a tudi to naj bi se kmalu spremenilo.

Znanstveniki so črnogledi. Arktika se zaradi človeških posegov v okolje segreva dvakrat hitreje kot ostali deli planeta. Po nekaterih napovedih naj bi v dobrih treh desetletjih ledeni pokrov popolnoma izginil. To pa hkrati pomeni še srditejši boj za prevlado nad z nafto, zemeljskim plinom in z minerali bogato polarno regijo.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.