Blog Braneta Kastelica

Imajo kaj praznovati: zaslužki direktorjev poskočili za 50 odstotkov, zaposlenih za 1,4 odstotka

London, 20. 12. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Branko Kastelic
Komentarji
7

Še malo pa bo mimo še eno za večino Britancev bolj k ... rizno leto, čeprav nas vladajoči politiki že vse leto prepričujejo, da je najhujša recesija po dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ki se je izvalila iz velike umazane finančne krize leta 2008, samo še grd spomin.

Pred prihodom novega leta je potrebno preživeti še najdražji praznik starega leta in glasno odštevanje še zadnjih nakupovalnih dni pred božičem. Otočani ga bodo očitno preživeli na bolj bogato, kot so ga zadnjih nekaj let. V zraku je optimizem, s katerim nas, kot da bi bili državljani in prebivalci Otoka purani,  že več mesecev šopajo konservativni premier David Cameron in njegovi ministri.

Rudolfovi nadomestki
Rudolfovi nadomestki FOTO: Brane Kastelic

Mimogrede, ker sem ravno omenil največje vsakoletne božične žrtve: deset milijonov teh lepih inteligentnih živali, ki se rade božajo in poslušajo glasbo, bo spet končalo svoje bedno, brutalno in kratko (pet do šest mesecev, čeprav v naravi živijo do deset let) življenje, da bi obležali na britanskih krožnikih kot tradicionalni zvezdniki velike božične pojedine.

Leto povišic!?

Je optimizem opravičen? Če bi sodili po (v tem tednu objavljenih) podatkih o rasti zaslužkov direktorjev in uprav v stotih vodilnih britanskih družbah v letu 2014 gre Britaniji ne samo dobro in bolje kot vsem drugim v razvitem svetu (kot ponavlja konservativni del kolicijske vlade), ampak naravnost fantastično. Poskočili so za petdeset odstotkov.  Ja, za neverjetnih petdeset odstotkov. Pa so bili že prej obilni, zajetni in debeli. Božičkasti. Povprečni letni zaslužek direktorjev je bil letos astronomskih 2,8 milijonov funtov.  In za koliko so se letos povišale plače uslužbencev v teh stotih vodilnih družbah? Za 48,6 odstotka manj kot direktorjem oziroma za vsega 1,4 odstotka.

Mini božični maraton
Mini božični maraton FOTO: Brane Kastelic

Za boljšo predstavo: Otočan s povprečno letno plačo (26.000 funtov) bi toliko kot povprečni direktor v enem letu zaslužil v 107-ih letih in sedmih mesecih. Povprečnemu Otočanu se je letos že peto leto zapored znižal realni zaslužek, tako da danes zasluži toliko, kot je zaslužil leta 2003.

Ko zapojejo kartice

Kljub temu je tudi konec leta 2014 v znamenju velike neskončne orgije, ki žal nima nobene zveze s seksom, saj gre za razvpiti “Christmas shopping”, božično nakupovalno mrzlico, ki bo trajala vse do zadnjega: nakupovanje daril, hrane in pijača. Veliko daril, veliko hrane in veliko pijače. Preveč daril, preveč hrane in preveč pijače. Prezadolženi Otočani se zaradi božičnih praznikov leto za letom dodatno zadolžujejo. Med odštevanjem nakupovalnih dni do božiča glasno pojejo kreditne kartice.

Božični nakupovalni maraton
Božični nakupovalni maraton FOTO: Brane Kastelic

Britanska obsedenost z božičnim obdarovanjem in razprodajami rojeva nakupovalne nore dneve kot sta bila nedavna črni petek (razprodajna mrzlica v pravih trgovinah, uvožena iz ZDA) in kibernetski ponedeljek (razprodaje v spletnih trgovinah).

Črni petek je ponudil mnoge ne ravno dostojanstvene bitke kupcev za pol in več cenejše televizorje, tablice, igrače in vse drugo. Kar nekaj kupcev se je steplo. Več jih je bilo ranjenih. Prodajalci so slišali veliko kletvic na svoj račun. Nekateri kupci so jim grozili, da se jih bodo lotili s pestmi. V veliko trgovinah je morala posredovati policija, med drugim v trgovini, ki je dvesto kupcev ni hotelo zapustiti, ker osebju niso verjeli, da so jim prodali vse, kar so pripravili za razprodajo.

Mik budizma

Trpijo tudi ušesa. Zaradi saharinskih božičnih poskočnic, ki odmevajo v vseh trgovinah in povsod drugod. O prejšnjem božiču. O belem božiču. O zadnjem božiču. O žalostnem božiču. O božičnem poljubu. O božičnem otoku. O plesu okrog božičnega drevesa. O prihodu domov za božič. O ... joj! To je tisti čas v letu, ko bi se rad razglasil za budista, ker je njihov decembrski praznik že mimo. Zelo slabo prenašam odštevanje “nakupovalnih dni” do božiča, do katerega kot ateist in otrok socialističnega samoupravljanja itak nimam “pravega” odnosa, na katerega slabo vpliva tudi brezsramna komercializacija tega velikega verskega praznika.

Božični kič
Božični kič FOTO: Brane Kastelic

Svojim najdražjim, posebej otrokom, ki so vsako leto najbolj veselijo božičnega obdarovanja, zato ne morem reči “Dragi moji, jaz grem začasno med ... budiste.” Čeprav imamo v Wimbledonu zelo lep budistični tempelj sredi čudovitega parka, ki ga tu in tam obiščem, ko si želim (skoraj) popolnega miru. Šel bom tudi med božičnimi prazniki, ki se jih veselim, ker so nanizanka družinskih ritualov, zaradi katerih me celo ves božični kič ne moti.

Želim vam natančno takšne praznične dni kot so jih želite sami.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
20. 12. 2014 16.20
+1
Eh dajte no, saj pa je ves svet razen Slovenije (in mogoče S. Koreje, pa še ta ni tako slaba...) obljubljena dežela glede na poročanje medijev in obnašanje ljudi....
cool1
20. 12. 2014 13.05
+7
Pa jasno je, delavci se morajo zgledovati po direktorjih , nič drugega....!
hoeleefuk
20. 12. 2014 13.01
+8
Brane.. Mogoče res ni vse popolno tam gor na velikem otoku, pa vendar je še vedno bolje kot tukaj. Na žalost je tako...
velesperun
20. 12. 2014 09.56
+5
Slike iz angleških slumov ne objavljate, a ne?
velesperun
20. 12. 2014 09.55
+19
Vse več Britancev je revnih!
Joker3
20. 12. 2014 09.33
+9
Orgije, swinganje,,,,postajajo okras VB.
Aleš Stremljan
20. 12. 2014 08.23
+23
takle je tud doma. vesele praznike vsem skupi ;)