Blog Braneta Kastelica

Brexit: obračun Davida in (ne ravno goljatskega) Borisa

London, 25. 02. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Brane Kastelic
Komentarji
57

Zdaj gre pa že čisto zares: 23. junija utegne najuspešnejo celinsko povezavo v zgodovini po dolgoletnem širjenju EU in njenih predhodnic zapustiti prva članica. Niti malo ne preseneča, da gre za Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.

Dobrih 43 let mineva, odkar se je Britanija skupaj z Irsko in Dansko brez referenduma (1. 1. 1973) pridružila prvi predhodnici EU, 1. 1. 1958 nastali EGS (Evropski gospodarski skupnosti). Rekli so ji tudi “skupni trg”. Znamenito rimsko pogodbo je prvih šest članic podpisalo marca 1957. O britanski pridružitvi je odločal parlament. Zagovorniki članstva so zmagali s solidno večino 112 poslancev (356 ji je bilo za, 244 proti). Britanija se je hotela pridružiti EGS dvakrat prej v šestdesetih letih, pa je to preprečil tedanji francoski predsednik Charles De Gaulle.

Svetla evropska prihodnost

Pridružitev so praznovali z enotedenskim festivalom evropske kulture. Tedanji konservativni premier Edward Heath je “s srcem polnim radosti” pridružitev razglasil za “začetek nove svetle britanske evroprihodnosti”. Vsi niso bili navdušeni. Pred Kraljevo opero v Londonu je približno 300 demonstrantov izžvižgalo ne samo premierja Heatha ampak tudi kraljico in princa Filipa, ko so prišli na gala predstavo praznovanja “nove britanske evropske zore”. Vzklikali so: “Sieg Heil!”

Britanska kraljica Elizabeta
Britanska kraljica Elizabeta FOTO: AP

Obenem mineva 41 let, odkar je leta 1975 članstvo na referendumu, ki so ga izsilili tedanji nasprotniki britanskega članstva, podprlo 67 odstotkov (dobrih 17 milijonov) Otočanov. Ob 65-odstotni volilni udeležbi.

Od nekdaj ambivalenčno članstvo so ves čas spremljale politične bitke o Evropi in EU, v katerih sta se tabora zagovornikov in nasprotnikov spreminjala. Ko je šlo za vprašanje ali bi bilo za Britanijo bolje, da ostane ali zapusti EU, so sklepali tudi najbolj neverjetna zavezništva.

Nerganja in kaprice

Večni domači politični spopadi so Britanijo spremenili v najbolj nergaško in kapricasto članico. Bolj ko so se članice povezovale, več je bilo nerganja, kapric in zahtev po posebnem statusu Britanije v EU, predvsem pa zahtev vse številnejših in vse glasnejših evroskeptikov po novem referendum o članstvu. Med evroskeptiki, ki so izsilili referendum leta 1975 in zdaj, je zelo velika razlika: leta 1975 je velika večina prihajala z leve, zdaj prihaja z desne.

David Cameron
David Cameron FOTO: Reuters

Aktualni konservativni premier David Cameron, ki je pod pritiskom evroskeptikov in evrofobov v lastni stranki leta 2013 obljubil rerefendum pred koncem leta 2017, je po koncu dolgotrajnih pogajanj na zadnjem vrhu EU trdil, da je za Britanijo izpogajal “poseben status”. Manj kot 24 ur kasneje je razpisal referendum o članstvu, ki bo v četrtek, 23. junija (po zelo stari tradiciji gredo Britanci vedno na volišča ob četrtkih) in poudaril, da se bo osebno zavzemal za to, da Britanija ostane članica, ker je v EU varnejša, močneja in na boljšem.

To je hipoma sprožilo referendumsko kampanjo, zlasti kampanjo očitno že bolje pripravljenega in bolje povezanega evroskeptičnega tabora zagovornikov brexita (British exit: britanskega izhoda), ki ga ni niti malo zanimalo, kaj je Cameron prinesel iz Bruslja in kaj jim je govoril o prinešenem. Zanimal jih je samo referendum. Zahtevali so ga čim prej. In ga dobili že zdaj, ne pa “pred koncem leta 2017”. Določitev referendumskega datum je renčečo evroskretično zverino strgal z zelo napete vajeti.

Že prvi dan je razdelil konservativno vlado (šest ministrov, kar je dobra četrtina, je nemudoma sprožilo skupno kampanjo za brexit) in konservativne poslance. Iz dneva v dan je med 330 konservativnimi poslanci vse več zagovornikov odhoda iz EU. Po zadnjem štetju je brexit podprlo že 144 poslancev. 130 jih je za nadaljevanje članstva, 55 pa se jih še ni izjasnilo.

Boris zabode Davida v hrbet

Zagovornikom brexita se je teatralno po 48-urnem domnevnem razmišljanju o tem, kaj je bolj za Britanijo najbolj odmevno pridružil tudi londonski konservativni župan in poslanec Boris Johnson, izjemno ambiciozni nekdanji novinar, ki je najbolj prepoznaven otoški politik. Številnim Britancem je Boris, ki je kot dopisnik iz Bruslja takorekoč izumil evroskepticizem, zaradi svojega edinstvena videza, vedenja, izražanja in načina govora simpatičen. Čeprav je hud desničar. Boris je edini otoški politik, ki je, kot na primer Madonna, znan samo po imenu. Boris. Najbolj znani otoški blondinec. Ambiciozni bjondo. Boris ne more skriti, da se v primeru, da se bo tudi večina Britancev odločila za brexit, že vidi v Downing street 10 in sicer po predčasni Cameronovi izselitvi. Premier David Cameron sicer trdi, da v primeru brexita oziroma svojega poraza na referendumu ne bi odstopil, a mnogi mislijo, da ne bi prav dolgo vzdržal pritiska evroskeptičnega desnega krila svoje stranke in Borisa.

Cameron in Johnson sta sošolca z elitne zasebne srednje šole Eton in elitne oxfordske univerze, kjer sta bila oba tudi člana kluba Bullington, pivsko-razbijaškega kluba bogataških sinov, ki so redno razbijali lokale, v katerih so popivali, a vseeno bili priljubljeni gostje, ker so vedno več kot poravnali škodo.
Nekdanja tekmeca in prijatelja sta zdaj samo še tekmeca. Johnson je Camerona zelo javno zabodel v hrbet, ker hoče njegov premierski stolček. Politični spopad o brexitu je postal tudi osebna vojna med njima, ki utegne odločati o tem, ali bo Britanija ostala ali odšla iz EU.

Dvoboj v parlamentu

Njun ponedeljkov dvoboj v parlamentu, v katerem ga je Cameron razglasil – ne s temi besedami – za oportunista, ki mu gre za kariero, ne pa za domovino, napoveduje srdit kampanjski obračun med njima in med konservativci, med katerimi je Evropa, posebno EU, vedno povzročala razdor. Občasno tako velik, da je grozil z razkolom v stranki.

Cameron se je ponorčeval iz županove tedenske kolumne v desničarskem Telegraphu, v kateri naj bi razložil svoje razloga za podporo brexitu (Boris je tudi daleč najbolje plačani kolumnist v Britaniji, lani mu je Telegraph za 25.000 funtov, na 275.000 funtov na leto povišal honorar, ki je precej višji od županske plače, ki je 140.000 funtov na leto, in poslanske plače, ki je 74.000 funtov na leto: skupaj zasluži 489.000 funtov, kar je 635.000 evrov, pa to samo mimogrede), v kateri je Boris trdil, da bi z brexitom Britanija utegnila prisiliti Bruselj, da ponovno razmisli o pogojih britanskega članstva.

“Ne bom se naslajal nad ironijo tega, da nekateri ljudje, ki bi radi glasovali za odhod, hočejo izkoristili glas za odhod, da bi ostali … Novih pogajanj, po katerih bi bil drugi referendum, ni na referendumskem lističu …”

Boris Johnson
Boris Johnson FOTO: Reuters

Kot že to ne bi bilo dovolj, je norčevanje začinil s šalo, s katero je navzoče spomnil tudi na županov precej viharni zakon: “Poznal sem pare, ki so sprožili ločitveni postopek, ne poznam pa niti enega para, ki bi začel ločitveni postopek, da bi se na novo poročil …

A glavno je šele prihajalo. Cameron je izkoristil to, da je že pred časom sporočil, da se ne bo potegoval za tretji mandat (drugi se mu izteče maja 2020), rekoč: “Jaz se ne bom potegoval za vnovično izvolitev. Meni ni cilj nič drugega kot, kar je najbolje za državo …” To, da Borisu ne gre za državo, ampak za premierske ambicije, mu bi bilo treba reči, ker je bilo to vsem jasno.
Kampanja, ki se je komaj začela, je očitno veliko uspešnejša za zagovornike brexita. Po eni izmed najnovejših sta tabora zagovornikov in nasprotnikov članstva skoraj izenačena (38% za članstvo, 37 % za odhod, 25 % neodločenih).

Za finančno industrijo gre

Za Britance in Britanijo bi bilo tragično, če bi Johnsonove osebne ambicije in njegov oportunizem ter reševanje konservativne stranke (Cameron je obljubil referendum o EU in sprožil pogajanja o novem statusu Britanije v EU predvsem zato, da bi ohranil mir in enotnost v stranki) odločilno vplivali na to, da bi se večina Otočanov odločila za brexit. Odločitev za ali proti članstvu bi morala biti veliko večja kot je dvoboj dveh izmed najbolj znanih pripadnikov britanske elite.

Londonska finančna četrt
Londonska finančna četrt FOTO: Reuters

Še bolj tragično bi bilo, če bi zapustili EU, ker bi verjeli konservativni evroskeptični desnici, da je za brexit zato, da bi bila Britanija varnejša pred terorizmom in pretiranim priseljevanjem iz EU, in zaradi izgubljanja britanske suverenosti in nedemokratičnosti EU. Vse to je v veliki meri sprenevedanje. To, kar je za evroskeptično desnico, ki je zastavonoša otoškega neoliberalizma (to je sicer tudi Cameromova vlada), zares pomembno so City oziroma banke in tako imenovana finančna industrija. Najsrditejši nasprotniki članstva v EU trdijo, da EU pretirano in vse bolj nadzira bačnike in finančnike. To je tisto, kar jih najbolj skrbi.

Za Britanijo bi bila prava tragedija, če bi večina volivcev glasovala za brexit, da bi obranila vladavino finančne industrije, ki jo Britanijo zaradi pohlepa, megalomanstva in hazarda, spravila v veliko večje težave kot veliko večino drugih držav, naredila revne še revnejše, obubožala srednji razred in obogatela najbogatejše.

Finančni kapital bi morali prikleniti na kratko verigo, ne pa mu dovoliti, da je rep, ki trese britanskega buldoga.

Brexit bi …

Brexit bi lahko sprožil marsikaj.

Najprej v Britaniji, kjer bi o njem v bistvu odločala Anglija, v kateri živi velika večina prebivalcev Britanije (dobrih 54 od dobrih 64 milijonov Britancev živi v Angliji). Brexit bi zanesljivo sprožil novo pomanjšanje Britanije.

Škotska premierka Nicola Sturgeon se je na kupčijo v Bruslju in oznanitev datuma referendum oglasila z jasnim sporočilom, da bi odhod iz Britanije iz EU sprožil nov referendum o neodvisnosti Škotov, ki so še vedno entuzijastični Evropejci. Ne morem verjeti, da bi Škoti v tem primeru že drugič zapored glasovali proti neodvisnosti. Večina, tri četrt prebivalcev Severne Irske, je za EU. In velika večina Valižanov.

Grad v Edinburghu
Grad v Edinburghu FOTO: Reuters

Kako bi se preostale članice EU odzvale na britanski odhod? Z olajšanjem, ker so do grla sita večno nezadovoljnih Britancev, natančneje britanskih vlad, od Thatcherce naprej (ta je sicer leta 1975 kot novopečena konservativna voditeljica aktivno sodelovala v kampanji za članstvo, celo v puloverju z zastavami obstoječih članic EGS)? Ali s podobnimi idejami o odhodu iz EU, o čemer se je te dni razgovoril češki premier Bohuslav Sobotka? Bi lahko brexit postal nalezljiv?

Čehexit?

Sobotka je med tednom dejal, da se utegne Češka republika odločiti, da gre po britanskih stopinjah. Cešexit? Čehi so se odločili za pridružitev EU leta 2004 in iz skupne razvojne blagajne dobili milijarde evrov, zdaj pa so sovražno nastrojeni proti EU zaradi “emigrantske kvote”. Tri petine Čehov naj bi bilo nezadovoljnih s članstvom v EU in 62 % vprašanih pravi, da bi glasovalo za odhod iz EU. Res?

“Če bi Britanci glasovalo za brexit, lahko pričakujemo češke razprave o odhodu v nekaj letih,” je dejal Sobotka, ki naj bi vodil vzhodnoevropsko nasprotovanje diskriminatorskim spremembam socialne pomoči za priseljence iz EU, ki jih je zahteval Cameron. Sobotka je “strašil” ne samo s tem, da bi brexit utegnil sprožiti čehexit, ampak tudi vrnitev pod ruski vpliv. Res? Britanski desničarski tisk se slini ob misli, da bi britanski referendum o članstvu navdihnil druge članice za razpis podobnih referendumov, ti pa raztrgali EU na koščke …

Konec evropskih sanj?

“Borisov” desničarski Telegraph se je razpisal tudi o srbskem premierju Aleksandru Vučiću, ker je v Londonu izjavil, da članstvo v EU ni več nekdanji veliki sem balkanskih držav. Res ne?

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić FOTO: Reuters

Ja, vsi se ji želimo pridružiti, vendar to ni več veliki sen iz preteklosti. Ko vidimo, da je polovica Britancev želi zapustiti, to vpliva na javnost,” je dejal Vučić, premier Srbije, ene izmed sedmih držav, ki so v vrsti za pridružitev EU med novim valom širitve, ki se ne bo zgodil pred letom 2019, verjetno pa veliko kasneje, ker so še daleč od izpolnitve pogojev za članstvo (zaradi korupcije, zlorabljanje prijateljstev in poznanstev, zelo visoke nezaposlenosti in … še marsičesa).

Gospoda Sobotka in Vučić na veliko prehiteva dogodke.

Do velike odločitve Britancev so še štirje meseci. Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha. Tudi in posebno v EU, ki je preživela že veliko kriz, in bi gotovo preživela tudi brexit. EU je zelo daleč od tega, da bi bila popolna, je pa naredila veliko, veliko več dobrega kot slabega za vse članice, nove in stare, in med temi tudi za Britanijo.

Se nadaljuje (S čim vse se je evropska povezava tako zamerila sprva entuzijastični članici Britaniji?)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
26. 02. 2016 10.02
+1
Britanci so veliki ziheraši, samo bi veliko imeli, dali pa ne bi nič , ali skoraj nič......Vendar pozor, oni so drugo največje gospodarstvo v EU, brez njih ne bo enako, kot pa z njimi, ne glede na njihovo egoističnost.....!To bo zelo slabo vplivalo na menjavo med GB in EU....Ampak mi Slovenci smo prestali še kaj hujšega , kot pa to !
Kubik
25. 02. 2016 21.08
-1
in prav je tako!
modrook
25. 02. 2016 18.51
-4
No koncno bo ta skorumpirana EU razpadla na prafaktorje. Ko se nasi EU poslanci in komisarji vrnejo domov v Slovenistan bi jim bilo se potrebno soditi, zacensi z zlatim deckom Thalerjem ki so ga dobili s 100K evri podkupnine.
bigbooss
25. 02. 2016 18.21
+3
2019, verjetno pa veliko kasneje, ker so še daleč od izpolnitve pogojev za članstvo (zaradi korupcije, zlorabljanje prijateljstev in poznanstev, zelo visoke nezaposlenosti in.........................sam hecno je tole meni, ko da v evropi je kej drugac , korupcija je tudi sredi bruslja zlorabe zelo visoka nezaposlenih itd to je v celi evropi....nevem in ne razumem kako lahko recejo za srbijo ali hrvasko ali nevem kaj se.....srbija je v veliko boljsi kondiciji kot je romunija ali bolgarija....naj nekdo rece da ni res... AJA POLITIKI LAHKO DELJAO KAR HOČEJO HEHE OK LP
etul
25. 02. 2016 18.20
+4
Adijo pa nesite si tisto svojo kralico nekam nikoli niso bili tile angleži del unije vozijo po levi imajo svojo valuto nič nebi delali pa sam komandirali bio naj gredo adijo penina je že na hladnem če uspe referendum in se odločijo za odhod pa pijemo
JohannTheTerrible
25. 02. 2016 17.51
-1
Navkljub istemu priimku nimam s piscem tega slovnicnega skrpucala nobene zveze.
tali?ni tom
25. 02. 2016 16.57
+1
eu je naredila veliko dobrega le za bruselj,nemčijo,francijo,italijo in potem,tema! anglija je itaq nekaj "kraljevskega" .pa bo kmalu ko srbija,nič skoraj je ne bo in za politike ,peterle,zver,kacin in podobni vejo koliko je naredila za njih dobrega medtem ko ostali navadni državljani nimamo od eu nič drugega kot da vplačujejo davke vanjo! torej? brezveze!da o natu sploh ne govorimo!
Ka pa mislis
25. 02. 2016 15.31
+1
Anglezi so vedno bili posebnezi in kontra evropejci. Ze sam sistem je cudn, od galonov, inčov, milj, feetov ipd... Naj gredo in naj dajo mir. Kraljevska druzina je itak najvecje zlo sodobnega sveta skupaj z bankirji.
ecnarf
25. 02. 2016 14.22
+6
nemojte
25. 02. 2016 14.36
+0
VolkBrenin
25. 02. 2016 14.14
+9
Ukvarjate se s politiko ...če se ne boste - večina se ne - potem se nekdo "demokratično " odloča namesto Vas - za svoj lastni ŽEP .
VolkBrenin
25. 02. 2016 14.12
+3
Laži in manipulacije se nadaljujejo ...pljuc .
VolkBrenin
25. 02. 2016 14.11
+0
Kaj konkretno je storila eu tako veliko dobrega za vse članice ...kot piše v zadnjem odstavku tega članka ??????
290ktober
25. 02. 2016 14.38
+0
VolkBrenin
25. 02. 2016 14.44
+0
Tvoj argument ...29 . ...je zelo milo rečeno , cenen. ...
aaaaaa122121
25. 02. 2016 14.05
+3
ta evropa je bila ze pred nastankom obsojena na propad, ker zelja kovalcev te evrope, skupine Bilderberg je le en in to so Zdruzene drzave Evrope. na koncu bomo imeli vsi istega vladarja, ze von rompuy je izjavu na "okoljski" konferenci v koebenhavnu, da so to prvi zametki oblikovanja Ene svetovne vlade:)
Ka pa mislis
25. 02. 2016 15.32
-1
Bilderberg je tk v rokah angl kraćjeve druzine.
Bolfenk2
25. 02. 2016 13.36
+3
Tudi Slovencem so evroatlantske povezave prinesle predvem revščino in zelo malo koristi. Še pomnite, kako dobro se je tukaj živelo 30 let nazaj, ko tukaj ni bilo NATA, EU, globalizacije, tujega kapitala...
290ktober
25. 02. 2016 14.39
+8
marko30
25. 02. 2016 16.53
+2
bolj prav bi bilo... pokradli slovenci na tuj način!
nikhrast
25. 02. 2016 21.30
+0
Ti si dobro živel 30 let nazaj? Spet eden ki je na sestankih samo kimal.
Zaboljsijutri
25. 02. 2016 13.33
+4
Se pred kratkim sem mislil, da VB nima sans za izstop. Vendar Boris Johnson kokrsen klovn je ze bo potegnil velik kos glasov za seboj. Ni mi pa vsec Zac Goldsmith (zid in spada v top 1%). Ce VB res izstopi bo na daljsi rok boljse. Na krajsi pa seveda ne be lahko. Trenutno VB dnevno vplacuje v EU 22 mljonov clanarine. A po drugi strani NHS je tik pred propadom in privatiziranjem. Z dodatnimi priseljenci pa se bo to zgodilo zelo hitro. Namrec od januarja je vstopilo preko 100.000 EU migrantov v VB. Resda, je VB marsikaj za ocitat v preteklosti od koloniziranja, suzenjstva ipd.. Ampak danes so drugi casi in govorimo za ljudi, ki nimajo nic s tem le preziveti hocejo. Izstop bi lahko bil domino efekt za ostale clanice EU-ja. Se nekaj va zadnjem casu se VB dokaj oddaljuje od Amerike in jim se manj zaupa kot pa v 1 in drugi svetovni vojni. Seveda Irak in Afganistan je zadevo se toliko bolj distanciral. Niso vsi neumni le na zalost razsvetljenost traja in z kratenjem svobode govora in pravic se to upocasnjuje.
Mr.Somebody
25. 02. 2016 13.14
+2
Angleži pogrešajo stare "dobre" čase njihovega svetovnega imperija in očitno še vedno verjamejo, da lahko to staro slavo dosežejo le samostojno brez EUja... ampak vsi vemo, da temu ni tako.
290ktober
25. 02. 2016 14.01
+3
VolkBrenin
25. 02. 2016 14.20
+0
Hm ...Mr. takole od oka - je imperij - angleški mislim - v sesanju še precej bolj uspešen , kot v časih ...ko se jih je 6000 sorehajalo po Indiji in so jih imeli pod svojo oblastjo ,recimo ....Ali z drugimi besedami ...kjer določena država ima vpliv ali ga želi imeti potem je to zaradi -;sesanja ....
Uporabnik419925
25. 02. 2016 12.55
+6
Zakaj bi na podlagi podkupljenih medijev, ki širijo laži v imenu političnih in gospodarskih interesov verjel temu kar navajajo. Dejansko naj bi imeli ljudje pravico odločanja o svoji usodi. IN TAKO JE PRAV!!!! Parlamentarna demokracija! V Sloveniji se bi to zelo težko zgodilo, da bi neka stranka zbrala dosti podpisov za razpis referenduma o izstopu iz EU ali NATA. Me pa resnično zanima kakšno je Slovensko mnenje o članstvu v EU. Ker roko na srce kaj imajo navadni državljani od tega ja dejansko izčrpali več sredstev iz EU proračuna kot vplačali ampak kajimamo mi od novo zgrajene kanalizacije in vodovoda? Vsem se je v zadnjih letih položnica za komunalo podražala za vsaj 50%.
Von_Clausewitz
25. 02. 2016 13.21
-1
Narod ni sposoben izvolit pravega liderja, kaj šele, da bi znali odločat o prihodnosti svoje države...zato pa smo pristali v EU ! Očitno ti to še zdaj nisi dojel...pa lapaš v tri krasne
VolkBrenin
25. 02. 2016 13.58
+1
ooResnicA
25. 02. 2016 12.52
+5
...EU ne rabi totih pralcef krvavega denarja z cityijem na čelu....oni bi samo profit in bonitete od EU dali pa eno figo.....dovolj je bolje bo EU brez vas....bolje bi bilo se združiti se z Rusi!!!
emilzapata
25. 02. 2016 12.42
+6
Velika Britanija živi od Citya in finančne "industrije", po domače temu rečemo kramarstvo in barabija, preostala Evropska unija pa od svojega gospodarstva in izvoza. Tole sta torej ženin in nevesta z različnimi karakterji in pričakovanji, in bo ločitev dobra za oba. Je pa seveda vprašanje, kako bo to vplivalo na centrifugalne sile preostalih članic EU.
Uporabnik113189
25. 02. 2016 13.10
+3
Žal pa ima Boris zelo velik vpliv, saj zastopa Wall Street in finančno industrijo. Zaveda se, da bo v EU moral prenehati s finančnimi tatvinami.. Pa tudi kot samostojna davčna oaza nima kaj lepe prihodnosti, če se zgodi zlom bodo zabredli zelo globoko..
Uporabnik113189
25. 02. 2016 12.40
+5
Očitno nekdo dela po vnaprej pripravljenem načrtu. tako kot so v Jugoslaviji scenarij razbijanja pripravili načrtno..Zgodilo se je že vse, kar so imeli v scenariju. Poskus uničenja Evra, napad z milijoni migrantov, vse to pa očitno še ne deluje, da bi razbili enotno in močno EU. Z Gadafijem, ki je bil na dobri poti da ustanovi Združene države Afrike jim je uspelo. Celina je vsa v ognju. Torej mora sedaj poskusiti z izstopom članica, ki je najbolj podrejena kavbojski eliti, da sproži plaz. Upam da jim bo uspelo izstopiti, vsekakor bo udarec tudi za EU, hkrati pa bo to še hujši udarec za angleže. Če mislijo da jih bodo kavboji reševali ko bodo goreli so se zmotili. No, poleg tega je tam že več muslimanov in čez nekaj let so že obsojeni na popoln multikulti, torej nič več narod. Gre za zaton še ene stare civilizacije Združenega Kraljestva, ki so ga "prijatelji" oskubili za kolonije, mali otok pa je zanimiv samo še za kakšno vojaško bazo..Skratka nekdo želi pospešiti "razpad" EU, pa je ta združba precej trdoživa..
mlamat
25. 02. 2016 12.47
+0
Pa kje ti vidiš kakšne kavboje? USA hoče, da UK ustane v EU.
Uporabnik113189
25. 02. 2016 12.53
+2
No, če bo do česa resnega prišlo ( kar ne bo dobro za članice EU) se pa že kažejo obrisi interesov, neke sive cone višegrajcev in balkana, kar je precej skladno z izjavo Vučiča. Sploh NATO je velika težava vse te skupine, ker izziva več nevarnosti, kot nudi varnosti.
Uporabnik113189
25. 02. 2016 12.59
+2
mlamat, poglej bolj podrobno, kapital hoče razbite svet na male državice, ki so kot posamezne upogljive in obvladljive marionete. USA pa vodi več dvoličnih politik, njih cilj pa sploh ni važen, važno zanje je, da nimajo močnih nasprotnikov, to je vse. Isto je delal Rimski imperij. Zato je Gadafi moral umreti, uslugo pa jim je naredil francoz, ki je dobil plačilo tako, da so mu vzeli skoraj ves vpliv v bivših (mirnih) kolonijah severozahodne afrike kot da lovijo teroiste (ki so jih sami ustvarili).. Te iste afriške državice so sedaj vse okupirane z bazami kavbojev francozi pa debelo gledajo.
Von_Clausewitz
25. 02. 2016 13.18
+2
@Klasik, Francija in V.Britanija sta imela veliko posojil od Gadafija...govorim o Zlatu ! Dejstvo je, da oni tega mu niso nameravali vrnit, zato pa so ga pokopali, tako kot njegove sanje o združeni Afriki.
aaaaaa122121
25. 02. 2016 14.09
Gadafi je zelel zaceti prodajati nafto za zlato, Sadam da eure, to je predvsem to kar ju je stalo glav.