Blog Braneta Kastelica

Kapitalizem: slab, slabši, najslabši (finančni)

London, 13. 11. 2014 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Brane Kastelic
Komentarji
24

Ste morda opazili nekaj razmeroma novega? To, da zadnje čase celo nekaterim vročičnim zagovornikom kapitalizma brez meja, tudi v Britaniji, zmanjkuje argumentov za opravičevanje nenehnega bogatenja bogatih. Nekaj jih skrbi, a kaj?

Ne skrbi jih revolucija, ampak kapital

Niti malo jih ne skrbi “Revolucija”, knjiga britanskega komika, igralca, milijonarja in protestnika Russella Branda, čeprav je malo podoben Jezusu Kristusu in malo Che Guevari, saj so jo v Britaniji složno bolj ali manj grdo raztrgali vsi, od dežurnih desničarskih režimskih kolumnistov do »mojega« (levičarskega) dnevnika Guardian. Kritikom je posebno veselje naredil nekdanji seks pištolar Johnny Rotten, ki pravi, da je Brand »bumhole« (v milem prevodu »ena rit«, v groben pa »en kreten«), ki pridiga revolucijo iz vile v Hollywoodu, pa tudi, da je Brandov poziv mladim, naj bojkotirajo demokracijo oziroma naslednje volitve nekaj najbolj idiotskega, kar je kdaj slišal.

In to pravi nekdo, ki je nekoč pri skupini Sex Pistols, ustanoviteljih punkovskega gibanja, pel anarhistično odo »Anarhija v Združenem kraljestvu« in kritiziral oblast v pesmi »Bog obvaruj kraljico«, ki se začne God save the queen, the fascist regime (Bog obvaruj kraljico, fašistični režim ...).

Brane Kastelic - 6
Brane Kastelic - 6 FOTO: Reuters

Voliti ali ne?

Brand pravi: »Nehajte volit', nehajte se pretvarjati, zbudite se v realnosti. Zakaj bi volili? Vemo, da se ne bo nič spremenilo. Vse stranke so enake. Jaz ne bom volil, ker me utrujajo laži, izdaje in prevare političnega razreda, ki se ponavljajo iz generacije v generacijo.«

Rotten pravi: »Ignorirajte Branda in spremenite volišča v »jebeni pekel« za politike. Politika ni kul, politiki so hinavski pankrti,vendar če ne volite, ne štejete. Ponudba je bedna, vendar je boljša kot nič. Med strankami so ogromne razlike, a njihovi predstavniki so »nikakršni«. Če ne volite, ne boste dobili nič. Če volite, dobite nekaj več kot nič, vendar je to bolje kot nič.«

Rojstvo enega zadnjih sončnih dni nad Londonom. Baje bo na Otoku od zdaj pa tja do novega leta deževalo.
Rojstvo enega zadnjih sončnih dni nad Londonom. Baje bo na Otoku od zdaj pa tja do novega leta deževalo. FOTO:

Da so med strankami ogromne razlike in da je nekaj več kot nič bolje kot nič? Heroji punka so utrujeni? Zadovoljni z drobtinicami z bogataških miz?

Nekdo bi Rottena moral spomniti na to, da je imela Britanija v letu 1977, ko se se Sex Pistols pojavili na sceni in sočno kritizirali krivičnost britanske družbe, po vseh možnih podatkih najbolj enakopravno, ne ... drugače moram to povedati, da je imela Britanija tega leta najmanj neenakopravno družbo v svoji zgodovini. Dve leti pozneje je prišla na oblast kasnejša globalna desničarska ikona Margaret Thatcher, ki je povedla Britanijo na hitro pot napredovanja v državo z danes najbolj neenakopravno družbo v razvitem delu sveta.

Kapital v 21. stoletju

Kaj skrbi nosilce te družbe? Malo jih je strah pozivov k prerazporeditvi bogastva, kakršnega vsebuje moj najljubši letošnji kapital, Kapital v 21. stoletju, na sedemsto straneh napisana knjiga dobrih štirideset let starega francoskega levičarskega akademika Thomasa Pikettyja, zvezdniškega ekonomskega guruja, ki razporeditev bogastva razglaša za svojo misijo.

Ta knjiga je posredno povezana s seksom, saj Thomas piše o tem, kako smo med reševanjem pravzaprav največje krize kapitalizma v zadnjih šestih letih najeb… vsi razen tistih, ki so ji povzročili: bankirji, finančni maherji, pohlepne elite in politiki – služabniki kapitala in korporacij.

Pikettyjeva glavna teza je, da gospodarstva (britansko je “odličen” primer), v katerih je stopnja dobička višja od stopnje rasti, prinaša samo nenehno bogatenje bogatih in čedalje večjo neenakost sodelujočih v gospodarstvu. Bogastvo se prenaša iz roda v rod in ustvarja družbe (kot je britanska), v kateri je polovica bogastva v rokah desetine ljudi. Kapitalizem, piše Piketty, avtomatično povečuje neenakost ljudi in je zato nedemokratičen.

Kapitalizem živalske farme

Jesenske sončne žarke je za počitek na našem vrtu izkoristila tudi lisička.
Jesenske sončne žarke je za počitek na našem vrtu izkoristila tudi lisička. FOTO:
Pikkety ugotavlja, da sta globalizacija in tehnološki napredek zelo dramatično povečala prepad med zaslužkom in bogastvom najbogatejših in vsemi drugimi, zlasti med njimi in srednjim razredom ter pomagala pri stalni rasti korporacij in njihovem bogatenju.

In kaj predlaga? Ne samo visoke davke na astronomske zaslužke, ampak tudi visok, 80-odstotni davek na bogastvo in / ali visoko povišanje davka na dediščino. Zaradi mobilnosti kapitala (beri: skrivanja milijard v davčnih oazah, med katerimi je za superbogate “kajmanski” tudi London, a o tem ob priliki) bi vse to početi na mednarodni ravni, da bi ta metoda prerazporeditve bogastva zares delovala.

Branilci obstoječega stanja, med njimi njihovi desničarski ekonomisti, seveda trdijo, da bi takšne “preproste rešitve, kot so visoki davki za bogate, samo poslabšali položaj”? Res? Za koga pa? Kaj je hudega Dancem ali Švedom ali Norvežanom, ki niso doživeli najnovejše velike krize kapitalizma? Pri njih socialna demokracija preprečuje neomejeni kapitalizem živalske farme, v katerem skoraj vse sadove in vse več sadov pobirajo samo zmagovalci.

Protislovje v smislu

Branilci obstoječega stanja tudi zelo resno trdijo, da ni problem v kapitalizmu, ampak da je krivo prevladovanje slabega nad dobrim kapitalizmom.

Dober kapitalizem? Lepo vas prosim … Dober kapitalizem (na smeh mi gre …) je klasičen primer “contradictio in terminis” (protislovja v smislu), kar je ena izmed fraz v latinščini, ki so mi najbolj ostale v spominu po štirih letih guljenja latinščine na “Šubički,” klasični gimnaziji v Ljubljani (zanjo sem se odločil, ker sem si ob koncu osemletke, pred vpisom na gimnazijo, želel biti, verjeli ali ne, ginekolog), kjer je bil moj profesor latinščine nepozabni klasični jezikoslovec Silvo Kopriva.

Vseeno je poleg kritikov obscenega bogatenja bogatih (in “slabega” kapitalizma) vse več tudi branilcev bogatih (v Britaniji jim radi rečejo ustvarjalci blaginje), ne samo med zadnjič omenjenimi tistimi, ki “brcajo” reveže (glej prejšnji blog). Med branilci so celo nebogati “amaterji”.

Pravo prijateljstvo. V ponedeljek me je obiskal nekdanji sosed in prijatelj v Wimbledonu Richard Reid, Teksašan, ki se je vrnil v ZDA. Čeprav se je v Londonu ustavil samo za tri ure, se je pripeljal v Wimbledon, me povabil na kosilo in “tekočino” v najin naljubši pub Alexandra, kjer sva obujala spomine na šestletno prijateljevanje v Londonu, med katerim sva se ljubkovalno zmerjala, on mene s “rdečkarjem” in “komunistkom,” jaz njega s kapitalističnim pujsom in Bushevim kavbojem.
Pravo prijateljstvo. V ponedeljek me je obiskal nekdanji sosed in prijatelj v Wimbledonu Richard Reid, Teksašan, ki se je vrnil v ZDA. Čeprav se je v Londonu ustavil samo za tri ure, se je pripeljal v Wimbledon, me povabil na kosilo in “tekočino” v najin naljubši pub Alexandra, kjer sva obujala spomine na šestletno prijateljevanje v Londonu, med katerim sva se ljubkovalno zmerjala, on mene s “rdečkarjem” in “komunistkom,” jaz njega s kapitalističnim pujsom in Bushevim kavbojem. FOTO:
Bogastvo, lepota in pamet

Nekje sem že omenil, da sem na Facebooku nedavno prebral eno izmed bolj bolnih obramb. Takole se je zapisalo avtorju: kriviti bogate za revščino je enako smiselno kot kriviti ‘tapametne’ in ‘talepe’ za neumnost in grdobo ljudi. Da ja?
Lepote in pameti se ne da deliti (no, do določene mere lepote je mogoče priti s kirurškimi posegi, botoxom etc), pravičnejša delitev bogastva pa je nekaj zelo enostavnega (še enkrat, poglejte severno, proti Skandinaviji – nikoli mi ne bo jasno, zakaj smo se oziroma, kdo se je v Sloveniji odločili za najslabši možni, anglosaški kapitalizem, ko smo hiteli z demontažo odličnega socialističnega samoupravljanja).
Poleg tega sta lepota in pamet podarjeni, večina bogastva pa je tako ali drugače, nekoč ali v novejšem času, posredno ali dobesedno pokradenega. Pri nas, pri vas, vsepovsod … Pripadniki današnjih najbogatejših britanskih starih aristokratskih družin so navsezadnje potomci najuspešnejših tatov, plenilcev in tolovajev iz srednjega veka, a ne?

Uspelo mi je končati sliko, ki sem jo začel poleti v Španiji. Naslovil sem jo Mala predigra v velikem morju.
Uspelo mi je končati sliko, ki sem jo začel poleti v Španiji. Naslovil sem jo Mala predigra v velikem morju. FOTO:
Najslabši kapitalizem?

Zame je posredna kraja tudi ustvarjanje denarja iz denarja, ki mu sicer rečemo “finančni kapitalizem”. Ta je “najslabši” kapitalizem, ker ima vse večjo naddržavno in nadnacionalno oblast. Ta je El Dorado za nekaznovane mahinacije, sleparije, goljufije in druge oblike mega lopovščin.

Kaj se bo zgodilo nekdanjim vodilnim bankirjem iz petih globalno znanih bank, dveh ameriških, ene švicarske in dveh britanskih (HSBC in RBS, banka Barclays se še “pogaja” o višini globe), ki so jih v Britaniji in ZDA oglobili z dvema milijardama funtov za goljufije in sleparije (ponarejanje menjalnih tečajev) na deviznem trgu, pri kupovanju in prodaji različnih valut? Nič, čisto nič. Kljub razkritju podrobnosti tega šokantnega bančnega škandala, ki pove zelo veliko o tako imenovani finančni industriji in londonskem Cityju, prek katerega poteka štirideset odstotkov globalnega deviznega trgovanja, ki doseže vrtoglavih 3300 milijard funtov na dan.

Jesen v enem izmed najlepših londonskih parkov. To je park Canizaro, ki je v mojem Wimbledonu.
Jesen v enem izmed najlepših londonskih parkov. To je park Canizaro, ki je v mojem Wimbledonu. FOTO:

Sanjavi mušketirji

Enoletna preiskava je razkrila pokvarjenost, obešenjaštvo in obsedenost z denarjem mladih “trgovcev” z valutami, ki so se povezovali v skupine z imeni kot “Trije mušketirji” in “1 team, 1 dream”.

Ena ekipa, ene sanje? Ja. Sanje so bile samo o denarju, o tem, kako priti do dodatnega denarja za banko in seveda zase s ponarejanjem menjalnih tečajev. Zgovoren je e-mail enega izmed teh mušketirjev drugemu, na katerega se jezi, ker mu ni poslal podatkov za sleparijo: “Ti nekoristna piz… kako naj pridem do zastonj denarja brez jebe... informacij?”

Omenjena banka RBS, ki je leta 2008 “ustvarila” največjo korporacijsko izgubo v britanski zgodovini (več kot 22 milijard funtov) je bila pred krizo 2008 najhujša bančna ladja megalomanskih pohlepnih norcev, ki so jo, poleg še treh bank, pred propadom z delno nacionalizacijo rešili vlada oziroma davkoplačevalci.

Sedanji direktor RBS se je včeraj opravičil, rekoč: “V tej banki so delali ljudje, ki niso ločili, kaj je prav in kaj je narobe. Opravičujem se vsem našim strankam in našim 100.000 zaposlenim …”

Britanske bančne ladje, ki so jih s čeri premaknili davkoplačevalci, plujejo dalje pod novimi kapitani, ki naj bi jih s pomočjo politikov tako spedenali, da bodo delale samo še to, kar je prav. Da bodo? Dvomim.

Bojim se, da se prevladujoča “kultura” pohlepa v Cityju ni zares spremenila: bankirji še vedno mislijo, da so od boga dani, in še vedno mlatijo astronomske plače, njihovi po krizi pomanjšani bonusi spet rastejo. Spremenilo se je samo to, da se danes manj k… klinčijo in se nič več, vsaj javno, ne razglašajo za gospodarje univerzuma.

Drugače pa: bolj, ko se stvari spreminjajo, bolj so enake? Približno tako.

Protest tedna

Mlada vitka angleška igralka Keira Knightley je oseba, ki me je najbolj razveselila in sicer s svojim protestom proti ponarejanju, a ne deviznih menjalnih tečajev. Keira je protestirala proti “photoshopingu” oziroma ponarejanju oblin (in dolin) slavnih žensk na posnetkih. To je protest, ki je, po mojem, vreden posnemanja. V najnovejšem intervjuju je za eno izmed črno-belih fotografij pozirala zgoraj brez. Taka, kot je…

Keira Knightley
Keira Knightley FOTO: Reuters

Zelo lepa je naša vitka Keira, ki ima tudi edinstven, zelo seksi nasmeh. In - kot supermodel Kate Moss pred njo - dokazuje, da se tudi z majhnimi daleč pride.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

biggbrader
13. 11. 2014 18.48
-5
Kapitalista Semolić in Štrukl sta najboljši primer.
DonDonDan
13. 11. 2014 18.32
+5
Politični sistem narekuje (diktira) ekonomski in pravni sistem.
Arktus
13. 11. 2014 18.22
Če se ne motim je treba je tudi ločevati med politično in ekonomsko ureditvijo.
DonDonDan
13. 11. 2014 18.08
-6
Socializem ni nič drugega kot partijski kapitalizem. Partija je absolutni (totalno-totalitarni) privatni lastnik vsega na območju njene države, celo ljudje smo njena lastnina oziroma njen kapital in lahko z nami počne kar hoče. Včasih je milostna in dobrohotna do nas, ko pa pride kriza, pa partija selektivno ščiti svoje najzvestejše (prašiče), kaznuje pa ostalo diskriminirano delovno rajo (konje, osle itd.) in za to "ponuca" in zlorabi lastni represivni aparat (pse). Na podlagi take razredne diskriminacije ustvari tako po partijsko imenovano brezrazredno družbo. V taki družbi se človek ne more prodajati oziroma prodajati svojega dela in znanja, ker je pač že itak lastnina partije. Vse to velja tudi za korporativistični mafijski sistem s (slabo) prikritim totalitarnim načinom vladanja.
biggbrader
13. 11. 2014 18.46
-6
DonMiltonFriedman
13. 11. 2014 17.17
+4
Večina, ki kapitala nima, je proti bogatim. Večina, ki ima v žepu 10€, si želi, da bi nekdo vzel nekomu 2000€ iz polnega žepa in jih podaril njemu. To je pač v človekovi naravi, ampak bolano pa je, da nekdo ZAHTEVA, da se mu vse podari. To je popoln recept za neuspeh v življenju. Čakanje da pade nekaj z neba. Seveda je vsak revež po duši socialist, ker v socializmu bi brez dodatnega truda dobil več. Ampak ko ta socialist začne delat v smeri svojega razvoja in pride na nivo, kjer je njegov zaslužek neprimerljiv s socializmom, potem ta socialist ni več socialist in se bo boril na vse pretege, da ohrani tisto kar si je v življenju ustvaril. Enakost, solidarnost, socializem in poslance na minimalce. Ampak ko se pride do korita državne plače s 4000€ na mesec, se je težko zadrževati. Socialist s plačo 4000€, za katero delajo davkoplačevalci. A je to sploh možno? To je nek kaviar socializem verjetno.
dekra
13. 11. 2014 17.24
+2
tud če imate 500€ plače vam tokrat ne bo prizanešeno, 5 milijard ljudi čaka na vaše mezde in garsonjere, ko govorijo o kapitalistih mislijo na vas
majaa1980
13. 11. 2014 17.48
+1
kar naj... nedamo nič... naj sami ustvarijo.
dekra
13. 11. 2014 17.09
+5
a bo obstajala kakšna možnost izbire če hočeš socializem ali ne?
dekra
13. 11. 2014 17.10
-4
prejšnje stoletje je bila še vsaj amerika, sedaj niti tega ni več, še tam se grejo nek welfare state in sanjajo o revoluciji, kam se potem sploh še da pobegnit?
emilzapata
13. 11. 2014 17.00
+9
V Angliji se je začela industrijska revolucija, pred 150leti je izdelovala tračnice in parne lokomotive in vagone za pol sveta, sedaj pa nimajo proizvodnje ne prvega, ne ostalega niti za vzorec, kajti odkrili so City, prez smoga, znoja in umazanije navrže veliko več. Ja,to ta pošteni kapitalizem na račun revežev po svetu.
571
13. 11. 2014 16.32
-3
Kaj ko bi Brane zapustil ta gnili London in se vrnil v socjalistično Slovenijo? Tak si kot gospod Michael Moore, ki serje po ZDA sam tam živi, bogati in tudi kupuje delnice orožarske industrije. Poleg tega govoriš o anglosaškem kapitalizmu pri nas...pri nas je pajdaški kapitalizem, ki z Aglijo nima nobene veze nima veze z nobeno staro demokracijo ima pa veliko povezavo s socjalizmom in enakostjo v revščini. Kapitalizem je čist OK sistem, ki se je razvijal skupaj s človekom in je bližje človekovibnaravi kot kaj drugega, res pa je, da ga je treba vsake toliko malo brcnit, da postane bolši.
General ZKS
13. 11. 2014 16.35
+6
scipio
13. 11. 2014 15.56
+4
Vprašanje je ali je razvoj človeške družbe linijski ali cikličen. V linijskem smislu je bil zgodovinsko v korist malega človeka. Od sužnjelastništva v fevdalizem, iz njega v buržoazni in kasneje v liberalni kapitalizem, iz njega v socializem z vizijo komunizma.... Propad realnega socializma nas od prepričanja v to teorijo odvrrača, ne res? Če pa je razvoj cikličen, potem je v XXI stoletju krog sklenjen in sicer tako, da akterji liberalnega in finančnega kitalizma namesto v socialno državo pehajo večino ostalih v nove skoraj suženjske odnose, resda virtualne, pa zato nič manj krute. Pomislite na izkoriščano otroško delovno silo v bangladešu in še kje, na deprivirane množice slabo plačanih žensk od kitajske do južne amerike. Mi smo tu s 85% EU BDP per capita in dvomestno nezaposlenostjo res še nekje vmes na tej liniji izkoriščanja, a se postopno pomikamo na njen slabši konec.
Micka223
13. 11. 2014 12.30
+24
Točno tako! Večina bogastva je posledica sedanje ali predhodnih kraj - nepravičnih razdelitev. Po katerem ''božjem'' pravilu si nekdo zasluži več ''preživetja'' kot drugi? Kapitalizem se dela, da je neka ''pravična'' tekma. Stop igra!
majaa1980
13. 11. 2014 13.11
-18
zasluži si več zaradi lastne sposobnosti. Enostavno kot pasulj. Te nihče ne drži nazaj, da nebi mogel biti uspešen. Zdaj je treba pokazati še samo sposobnosti, željo in znanje. Pa da vidimo če si ti zaslužiš več kot pa imaš?
General ZKS
13. 11. 2014 16.36
+6
venetty
13. 11. 2014 11.51
+12
KAPITALIZEM JE ČLOVEŠKA VARIANTA PREŽIVETJE NAJMOČNEJŠEGA. AMPAK V NARAVI SO POSTAVLJENA PRAVILA (REGULACIJE KOT PIŠE Mb128). TO SI MORETE PREDSTAVLJATI, KOT DA BI SE V NARAVI RODIL LEV, KI BI OD OČETA PODEDOVAL VELIKO KALIBERSKO PUŠKO ZA LOV NA GAZELE IN NAJ GAZELA UIDE TAKŠNEM PLENILCU :) V KAPITALIZMU NI ENAKIH MOŽNOSTI IN NIKOLI NE BO. IMAŠ KAPITALISTE, S TEM MISLIM NA LJUDJE, KI IMAJO KAPITAL IN NE NE ZAGOVORNIKE KAPITALIZMA IN NA DRUGI STRANI NORMALNE LJUDI (V ANTIČNEM SVETU SO TEMU SLOJU PREBIVALSTVA PRAVILI SUŽNJI). MEHANIZMI SO NAREJENI TAKO DA SE NIČ NE BO SPREMENILO. RAZEN MOGOČE ŠTEVILO NIČEL NA RAČUNU OD KAPITALISTOV.
DonMiltonFriedman
13. 11. 2014 17.36
-1
Res da možnosti niso enake za vse, ampak možnosti nikoli niso nikjer enake. Z večjimi joškami ima ženska več možnosti za službo, moški pa manj. Ampak možnosti so vedno in povsod . Na eni strani imaš 50 letne frizerke, ki komaj napraskajo dovolj strank na mesec, na drugi pa imaš 25 letne frizerje, ki so s poznavanjem marketinga že milijonarji. Po eni strani imaš brezdomce, ki so postali lastniki ogromnih finančnih ustanov, po drugi pa imaš rojene bogataše, ki so postali reveži. Če govorimo o kariernem in kapitalnem uspehu, pa je res, da kakšen otrok rojen v Afriki nima niti 1% toliko šans za uspeh, kot slovenski brezdomec ležeč na klopci z iglo v veni. Po drugi strani pa ima otrok iz Afrike z ambicijami in ogromno voljo več šans za uspeh v življenju, kot pa nekdo, ki poležava doma na kavču, dela na tekočem traku in za svoj neuspeh krivi druge. Možnosti so vedno, pa čeprav živiš v Sloveniji in če doma niste milijonarji.
Mb128
13. 11. 2014 11.15
+2
Dajte si že enkrat rečt da to ni noben kapitalizem. Kapitalizem je sistem in vsak sistem je reguliran, ima svoje postulate, zakone. To, kar imamo sedaj pa je le deregulacija vsega. Anarhija skratka. In prvi pobudnik splošne deregulacije, ki jo je tudi sprovajal je bil Bush ml. Torej, tole nima nobene zveze z kapitalizmom, nima nobene zveze z nobenim sistemom nasploh tole je le uvajanje anarhije. Tudi mi smo imeli pobudnika anarhije pri nas z imenom Mičo Mrkajič, vsaj deloma pa bi te težnje lahko pripisali Jože P. Damjanu. Obadva pa sta bila nekaka ekonomska svetnika pri takratnem premjeju Ivanu Janezu Janši. To obdobje 04~08 je bilo naše najbolj črno obdobje. Ceno zato plačujemo še dandanes in jo bomo plačevali še vsaj kakšno desetletje.
nepismenislovenci
13. 11. 2014 11.38
-1
Mb128 a si ti na glavo padu ? Najbolj crno obdobje- ja, ja, JJ je v 4ih letih vse trdo delo levakov unicil, ja ja.. Malo si ekonomske kazalce poglej. Pa podatke o zadolzevanju tudi. Pa koliko je bil kdo na oblasti.. V SLO ne more biti bolje, ce ljudje razmisljajo tako kot ti..
tankopiš
13. 11. 2014 14.09
-13
scar_face
13. 11. 2014 10.55
+18
Brane, odličen blog.
slayer2
13. 11. 2014 11.05
+8