Blog Braneta Kastelica

Ko korporacijski lakaji brcajo reveže

London, 06. 11. 2014 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Brane Kastelic
Komentarji
11

Na Otoku je veliko tednov… tednov nečesa, od tedna britanskega puba do tedna orgazma, od tedna dojenja do tedna pripovedk, od tedna sendviča do tedna prostovoljnega dela, od tedna varnosti na cesti do razmeroma novega (od leta 2005) "Living wage week", ki je ta teden. Čeprav bi raje pisal o pubih ali orgazmih, bom aktualen …

Tudi v novembru imamo v Londonu še kakšen dan indijanskega poletja, ki smo ga uživali v oktobru. Pred nekaj dnevi smo imeli celo 21 stopinj.
Tudi v novembru imamo v Londonu še kakšen dan indijanskega poletja, ki smo ga uživali v oktobru. Pred nekaj dnevi smo imeli celo 21 stopinj. FOTO: Brane Kastelic

Living wage? To ni minimalna plača, ki ji v Britaniji rečemo minimum wage. Ta je zakonsko predpisana in že zelo veliko let premajhna za preživetje. Living wage je plača, s katero naj bi bilo mogoče preživeti. Ta ni zakonsko predpisana, ampak samo priporočena. Delodajalcem jo prijazno priporočajo tudi vodilni politiki, med njimi ministri Cameronove koalicijske vlade, najbogatejše vlade v britanski zgodovini, ki sami nimajo nobenih izkušenj s “preživljanjem.” Osemnajst od devetnajstih bogatih ministrov je milijonarjev, njihovo skupno bogastvo pa ocenjujejo na blizu devetdeset milijonov evrov. Pri razumevanju preživljanja jih ne ovira samo bogastvo. Že legendarne so besede, ki jih je konservativna poslanka Nadine Dorries namenila konservativnima premierju in finančnemu ministru, ki jih znam na pamet: “Cameron in Osborne nista samo dva poš fanta, ki ne vesta cene mleka, ampak sta dva arogantna poš fanta, ki ne kažeta nobenega obžalovanja, nobenega kesanja in nobene želje, da bi razumela življenja drugih ljudi … in to je njun pravi kriminal.”

Reveži, čeprav delajo

Kampanjo za plačo, s katero je mogoče preživeti, je leta 2001 sprožil angleški par z otroki iz vzhodnega Londona, ker njuna družina ni mogla preživeti z dvema minimalnima plačama. Za polno zaposlene Otočane, ki ne morejo preživeti s plačo, imajo v Britaniji, državi s šestim največjim gospodarstvom na svetu, poseben izraz “working poor,” zaposleni reveži, ki delajo za minimalno plačo. Njihovo število je po še svežih podatkih zraslo na rekordnih 5,2 milijona, kar je dobra petina zaposlenih Britancev. V času domnevnega čudežnega gospodarskega čudeža, s katerim se hvali vlada!?

V Londonu se počasi že začenja predbožična nakupovalna blaznost. V “mojem” Wimbledonu so na najvejči trgovini Elis že “obesili” božične lučke. Kmalu se bo v medijih začelo odštevanje “nakupovalnih dni do božiča,” iz trgovin pa odmevale božične poskočnice.
V Londonu se počasi že začenja predbožična nakupovalna blaznost. V “mojem” Wimbledonu so na najvejči trgovini Elis že “obesili” božične lučke. Kmalu se bo v medijih začelo odštevanje “nakupovalnih dni do božiča,” iz trgovin pa odmevale božične poskočnice. FOTO: Brane Kastelic

Danes lahko govorimo o gibanju za plačo za preživetje, ki je doseglo, da so leta 2011 poklicani začeli z izračunavanjem te plače. Ta teden so jo povišali, britansko za dvajset penijev: s 7,65 na 7,85 funtov na uro, londonsko pa za 35 penijev: z 8,80 na 9,15 funtov na uro. Zakonsko obvezna minimalna plača je 5,13 funta za mlajše od 21 let, in 6,50 za starejše od 21 let. Londonska letna plača za preživetje bi – ob štiridesetih urah dela na teden – znesla 17.784 funtov, kar je približno 9.300 funtov manj, kot je domnevna povprečna britanska letna plača, ki naj bi bila 27.000. Večina samskih Londončanov misli, da bi za preživetje morali zaslužiti med 20 in 30 tisoč funti. Za preživetje!

Poziv bogatega župana

Čeprav je letos enkrat več delodajalcev, ki plačujejo plačo za preživetje, jih je še vedno samo nekaj več kot tisoč, kar je skrajno malo. Med njimi je samo osemnajst od stotih največjih podjetij. Bogati londonski župan Boris Johnson, ki samo s svojo kolumno v desničarskem dnevniku Daily Telegrah zasluži četrt milijona funtov na leto (njegova županska plača je 143.911 funtov, lani pa je uspel z dodatnimi “tezgami” zaslužiti še 139.625 funtov, kar pomeni, da je v letu 2013 zaslužil skupaj več kot pol milijona funtov) je ob začetku tedna plače za preživetje delodajalce pozval, naj naredijo “pravo stvar.”

Odkar sem odkril edinstven bivšji trg v južnem Wimbledonu, sem slikanju dodal zbiranje čudovitih okvirjev s slikami ne ravno znanih avtorjev, ki jih občasno dobiš tudi za vsega petnajst evrov oziroma veliko manj kot so novi dolgočasni okvirji.
Odkar sem odkril edinstven bivšji trg v južnem Wimbledonu, sem slikanju dodal zbiranje čudovitih okvirjev s slikami ne ravno znanih avtorjev, ki jih občasno dobiš tudi za vsega petnajst evrov oziroma veliko manj kot so novi dolgočasni okvirji. FOTO: Brane Kastelic
Ste morda pomislili, kako je mogoče, da je ob vseh teh minimalnih plačah mogoče, da je povprečna letna plača 27.000? Del odgovora je pred kratkim prinesel letni plačilni paket novega šefa naftne družbe BG group, ki mu nanese astronomskih 29 milijonov funtov. Del pa še sveži podatek, da direktorji stotih vodilnih družb zaslužijo 120-krat več kot je povprečna plača njihovih uslužbencev oziroma 2.430.000 funtov na leto. Leta 2000 so zaslužili “samo” 47-krat več. Pohlep se povečuje, hrani samega sebe, pa tudi minula razvpita velika kriza je zelo ugodno vplivala na šefovske plače.

Politiki brez … modnikov

Nobena stranka in noben politik v Britaniji nima jajc, da bi naredil kaj resnega za ustavitev bogatenja superbogatih in zmanjšanje orjaškega in vse večjega prepada med resno bogatimi in revnimi, med katerimi je vse več novih revežev, ki sta jih ustvarili minula kriza in recesija. Mislim … že četrtina bogastva je v rokah enega odstotka ljudi, četrtina v rokah devetih odstotkov ljudi, preostala polovica pa v rokah devetdesetih odstotkov ljudi.

Prav tako politiki nimajo jajc za to, da bi naredili kaj resnega proti korporacijskemu pohlepu. Po drugi strani pa na nezadovoljstvo Britancev zaradi zatiskanja pasov odgovarjajo z iskanjem krivcev vsepovsod drugod. Do zdaj najbolj “priljubljeni” krivci so evrokrati iz Bruslja in priseljenci iz EU (glej prejšnji blog), čeprav ravno danes odmeva novice, da so priseljenci iz EU, iz tistih desetih držav (med njimi je bila Slovenija), ki so se pridružile EU leta 2004, do leta 2011 v britansko davčno blagajano prispevali skoraj pet milijard funtov več, kot so dobili od države v obliki socialne pomoči. Pa so nas do zdaj prepričevali, da priseljenci prihajajo zato, da bi molzli socialo, in da so veliko breme davkoplačevalcev …

Športno razočaranje tedna. Moja sinova Adrian in Aaron na tekmi Arsenala z belgijskim Anderlechtom. Po Arsenalovem vodstvu s 3:0 se je tekma končala neodločeno. Pri nas doma, kjer nas vseh pet navija za Arsenal, krivimo Wengerja. Čas bi že bil, da krmilo Arsenala prepusti nekomu, ki bi manj filozofiral in več zmagoval.
Športno razočaranje tedna. Moja sinova Adrian in Aaron na tekmi Arsenala z belgijskim Anderlechtom. Po Arsenalovem vodstvu s 3:0 se je tekma končala neodločeno. Pri nas doma, kjer nas vseh pet navija za Arsenal, krivimo Wengerja. Čas bi že bil, da krmilo Arsenala prepusti nekomu, ki bi manj filozofiral in več zmagoval. FOTO: Brane Kastelic
Brcanje tistih, ki so na tleh

Vse bolj so novi krivci “socialci.” Zdaj že vsak novi ali stari ambiciozni politični k…linc vpije, da je nujno še zmanjšati v minulnih štirih varčevalnih letih že zelo zmanjšani proračun za socialo in o zlorabah socialne pomoči. Tisti bolj “pogumni” govorijo o lenuhih, ki samo pijejo, kadijo in se razmnožujejo. V igri so tudi izrazi sodrga, družbene spužve in podobno. Če nekaj dovolj vztrajno ponavljaš in če bereš primitivni desničarski del tiska, ki kar naprej streže s primernimi zgodbami o goljufanju in razmnoževanju, postanejo izjeme pravilo. Zato se ni nihče zares razburjal, ko je finančni minister Osbourne pred kratkim sporočil, da mora za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja privarčevati še 25 milijard, in da jih bo privarčeval tako, da bo še za toliko znižal proračun za social v naslednjih petih letih (če bodo konservativci ostali na oblasti). Najlažje je brcati tiste, ki so že na tleh, a ne? Reveže. V britanski politiki to postaja “standard” (velik lavor, prosim!).

Seveda so med prejemniki socialne pomoči tudi goljufi, vendar so pritlikavci v primerjavi z gigantskimi goljufi, bogatimi korporacijami in posamezniki, ki z davčnimi goljufijami s pomočjo ustvarjalnih računovodij in finančnih “svetovalcev” državno blagajno prikrajšajo za tridesetkrat več na leto.

Noč čarovnic je mimo. Na Otoku jo jemljajo zelo resno, posebno mladi. Takole so se moj starejši sin Adrian (spredaj, napenja mišice) in njegovi prijatelji odpravili na zabavo, napravljeni v zombijske zapornike.
Noč čarovnic je mimo. Na Otoku jo jemljajo zelo resno, posebno mladi. Takole so se moj starejši sin Adrian (spredaj, napenja mišice) in njegovi prijatelji odpravili na zabavo, napravljeni v zombijske zapornike. FOTO: Brane Kastelic

Vrnitev lakote

Povečanje revščine v Britaniji je že šokantnega obsega. Najbolj šokatna je lakota. Številne dobrodelne organizacije, ki so nastale zato, da bi pomagale premagovati lakoto, posebno otrok, v revnih državah, so zdaj polno aktivne doma, v Britaniji. Od leta 2010, ko je razvpita kriza pokazale vse svoje zobe, do zdaj se je za desetkrat povečalo število “bank” z darovano hrano. Danes je teh za Britanijo sramotnih centrov za delitev hrane že približno 1400. Na drugi strani imamo v Britaniji približno 350.000 milijonarjev in 104 milijarderje (največ na svetu na glavo prebivalca).

Ja, ja, med reševanjem velike krize kapitalizma v zadnjih šestih letih smo najeb… vsi, razen tisti, ki so jo povzročili: bankirji, finančni maherji, pohlepne elite in politiki – lakaji kapitala in korporacij. Glavni problem so … oblastniki oziroma to, komu služijo. Vse o tem za Britanijo pove primer miniaturnega velikega maherja Bernieja Ecclestona, kralja formule ena. Sam je priznal, res v privatnem pogovoru, da bi moral britanskim dacarjem dati dve milijardi funtov, pa se je z njimi izpogajal za pičlih deset milijonov. Navadne smrtnike pa otoški dacarji preganjajo za vsak peni.

Vse bolj mi je všeč legendarna misel irskega dramatika in pisatelja Georgea Bernarda Shawa: “Več ko vidim bogatih razredov, bolj razumem giljotino!”

Robin Hood, kje si?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškica
10. 11. 2014 15.35
Mi mamo pa vsak drug teden na pošti teden nečesa in morš zarad tega pojačano poštnino plačevat...
Krta?a 21
06. 11. 2014 22.20
+2
Tudi bogati niso neumni in vejo da bodo tudi oni kmalu na vrsti ce se bo to nadaljevalo. Zato pa spletkarijo in motovilijo kako bi da nebi pa vendar bi... Po drugi strani je Soros ze drugic pozval h vojni z Rusijo!? Najvecja resitev bi bila razpustitev bank in odpustitev vseh dolgov. Evropa ja, ampak v mocno okrnjenem obsegu. Omejitev vseh korporacij in zagon lokalnega gospodarstva. Kakorkoli, v vsakem primeru bo do tega prislo. Seveda je zgodba precej sirsa ampak ne gre na dolgo in siroko tukaj...Je pa lepo da nekdo napise malo bolj realen clanek.
galiot
06. 11. 2014 11.23
+4
Najprej uredimo domači prag potem pa glejmo po drugih.Samo kakor se stvari odvijajo domačega praga še lep čas ne bomo uredili.Temu pravimo moderno suženjstvo...
provokatorr
06. 11. 2014 19.23
+3
saj naši lopovi in politiki se učijo v ZDA, VB in podobnih državah, namesto da bi za vzgled vzeli skandinavske države, Nemčijo ali Avstrijo
enoh
06. 11. 2014 10.20
+6
pol pa ljudje pluvajo čez veliko čistko in izenačenje vseh po drugi svetovni vojni v slo? vas je pač treba z vilami (in puškami) naredit korekcijo družbe in porazdelitev bogastva.
a.kralj1994
06. 11. 2014 08.37
+8
Kaj je morda pri nas kaj drugače? Pa saj je v vseh "demokratičnih" državah po Evropi in svetu povsem isto. Kaj ste toplo vodo odkrili al kaj? Pa saj to vemo že nekaj let, da se to dogaja in da je to realnost naših oblastnikov! Povsem isto je pri nas! Zakaj se noben novinar ne spusti v raziskovanje,da ugotovi, kako to, da je pri nas povprečna plača 1000 Eurov? Zakaj novinarji ne raziščejo, kako to, da imaa večina delavcev po Sloveniji v pogodbah napisano 560 Eurov bruto plače, če pa je zakonsko določena 789 Eurov bruto? To je ta demokracija...le za nekatere...ki pač živijo v svojem svetu in vladajočih ne zanima blagor večine, ampak izkjlučno njihov blagor. Potem pa vsi pišejo (kar že nekaj časa vsi vemo), da so bogatejši še bogatejši v tej krizi. A bejž no!?
Ševednonaskradejo
06. 11. 2014 09.01
+2
Seveda ni odkril tople vode, je pa novinar podal številke, ki veljajo za Anglijo. Da so po vsaki krizi bogati še bogatejši in revni še revnejši, je vsakomur jasno tudi iz tovrstno informativnih člankov.
Vse stransko
06. 11. 2014 08.17
+8
Zgodba je podobna naši.
paradoxal
06. 11. 2014 07.53
-5
B.B je neden najvecjih prodajalcev megle in mesalcev kakcev kar jih obstaja
a.kralj1994
06. 11. 2014 08.40
+12
ja...verjetno nima drugega dela pa nas farba s temi podatki...ziher v U.K. ni tako, kot on piše...ziher se bolje živi...al pa si ti eden tistih, ki živi v svojem svetu z izjemno lepo državno plačo?
Ševednonaskradejo
06. 11. 2014 08.40
+11
Kaj ti tu ni jasno? Po vsem svetu se poglablja prepad med bogatimi in revnimi. Raja voli politike, ti pa služijo na raji in delajo proti raji.