Blog Braneta Kastelica

London vse bolj postaja globalni geto (bogatih in superbogatih)

London, 06. 12. 2014 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Brane Kastelic
Komentarji
33

Med odštevanjem nakupovalnih dni do največjega trgovinskega praznika leta (božiča), gre počasi h koncu še eno leto, v katerem so v Londonu, ki že vrsto let preživlja veliko vsiljeno stanovanjsko krizo (pomanjkanje stanovanja za povprečno globok žep), največ denarja za nakupe nepremičnin porabili bogati in superbogati tujci. Največ Rusi.

Povprečna hiša je samo sen povprečnih ljudi

Tudi najdražjo londonsko “mestno hišo” v zgodovini – za 150 milijonov evrov – je letos kupil Rus. Oligarh Andrej Gončarenko. To je njegova že četrta londonska nepremičnina. Preostale tri je kupil za 88, 51 in 19 milijonov evrov. Skupaj ima ta malo znani oligarh z neznanimi skrivnostnimi viri denarja za 308 milijonov evrov nepremičnin v britanski prestolnici, kjer so tudi povprečni domovi – zaradi dolgoletnega navala bogatih in super bogatih tujcev na London – iz leta v leto dražji in vse manj dosegljivi povprečnemu domorodnemu Londončanu.

Po najnovejših podatkih je cena povprečne hiše v Londonu 642.000 evrov. O tej hiši lahko mlad par z dvema povprečnima londonskima letnima plačama (2 x 44.561 evrov = 89.122) samo sanja, če nima velikih prihrankov ali zasebne banke pri starših. Kaj šele vsi tisti, ki se preživljajo z manjšimi in minimalnimi zaslužki. “Zanimivo” je, da je državni sekretar v zunanjem ministrstvu Mark Simmonds letos odločil, da bo pustil politiko, ker “v Londonu ne more preživeti z družino”. Njegova letna plača je 189.000 evrov. A to je že druga zgodba …

Belgravia: vrstne hiše po deset in več milijonov funtov.
Belgravia: vrstne hiše po deset in več milijonov funtov. FOTO: Brane Kastelic

Modri Boris in rdeče niti

Naj raje naprej razpletam rdeče niti, ki so, mimogrede, stanovanjska kriza in stanovanjska draginja in s to povezana getoizacija najbogatejših delov Londona.

Modri (barva konservativne stranke) plavolasi londonski župan Boris Johnson zna biti simpatičen politični klovn, vendar je zagrizeni desničarski in hipokrit, ki je na letošnjem letnem kongresu svoje konservativne stranke zahteval, da prodajalci novih stanovanj in hiš te tržijo in prodajajo Londončanom, ne pa oligarhom in drugim bogatim tujcem. Katerim Londončanom pa, Boris? Tistim, ki zaradi vse dražjih nepremičnin in vse višjih stanarin v vse večjem številu zapuščajo prestolnico?

Gospod župan gotovo zelo dobro ve, da so lani tujci pokupili nič manj kot 57 odstotkov novih domov v centralnem Londonu. Velika večina jih ni kupila, da bi živela v njih, ampak kot naložbo. Zelo dobro naložbo: v primerjavi z lanskim septembrom so bile v letošnjem septembru cene londonskih nepremičnin 18,8 odstotka višje. V letu 2013 so se dvignile za 12,5 odstotka. Naj ponovim ceno povprečne hiše v Londonu - 642.000 evrov – da bi dodal, da je v drugem najdražjem delu Britanije, jugovzhodu Anglije, takšna povprečna hiša 215.000 evrov cenejša, pa še vedno draga. Župan dobro ve tudi to, da so po leto 2008, začetku razvpite finančne krize, dve tretjini novih stanovanj pokupili “investitorji”.

Razkošne bogataške hiše v Kensingtonu.
Razkošne bogataške hiše v Kensingtonu. FOTO: Brane Kastelic

Špekulacije gradbenih baronov

London potrebuje najmanj 62.000 novih domov na leto, da bi rešil stanovanjsko krizo. Ne vil, ampak stanovanj, ki bi si jih Londončani lahko privoščili. Pod Borisom jih je bilo zgrajenih samo 22.000 na leto, od tega samo petina s ceno primerno za “povprečnega” človeka. Pa ne samo to. Gradbeni baroni na veliko špekulirajo. Ali sedijo na zazidalni zemlji in ne zidajo dovolj stanovanj in hiš, da bi s ponudbo, ki je veliko nižja od povpraševanja, ohranili zelo visoke cene nepremičnin, ali pa celo sedijo v že končanih praznih stanovanjih in hišah, in čakajo, da bodo cene (še) višje. Tem zadnjim je lokalna vlada v Islingtonu, najbolj obljudeni londonski občini, zagrozila, da jih bo oglobila in celo poslala v zapor, če bodo špekulirali, ko je ugotovila, da je najmanj četrtina od dva tisoč stanovanj, zgrajenih v zadnji šestih letih, praznih.

Nakupi v bogataških četrtih

Letos so bogati in super bogati tujci kupovali še več novih in dragih nepremičnin (ker jih imajo za “naložbe v varnem paradižu”) kot lani. Na prvem mestu so Rusi, sledijo Kitajci, Američani, kupci iz Združenih arabskih emiratov in Indijci. Do leta 2018 naj bi se cene povišale še za 26 odstotkov (napovedujejo poznavalci).

Te dni objavljena nepremičninska analiza je pokazala, da so v zadnjih šestih mesecih 21 odstotkov od londonskih nepremičnin, ki so imele ceno deset milijonov funtov (12,6 milijona evrov) ali več kupili Rusi, ki lovijo domače super bogataše, ki so pokupili največ, 36 odstotkov, teh najdražjih hiš v najbolj imenitnih delih Londona kot so Kensington, Mayfair in Belgravia, v katerih se cene še hitreje višajo in se cena “povprečne” nepremičnine počasi približuje – to je noro! - dvema milijonoma funtov (2,5 milijona evrov). Ameriškim in arabskim kupcem so se resno pridružili kitajski bogataši, ki so pokupili štiri odstotke teh super dragih hiš. In tako naprej …

Kaj naj rečem? Da super bogati nepravi Londončani spodjedajo identiteto in dušo prestolnice.

Na prodaj za 250 milijonov: hiša na St James’s place.
Na prodaj za 250 milijonov: hiša na St James’s place. FOTO: Brane Kastelic

Rezervna globalna valuta družbene elite

Ameriški Londončan, novinarski kolega Michael Goldfarb, in ne kakšen domorodni Londončan, je someščane že lani opozoril, da “stampedo super bogatih na londonske nepremičnine spreminja delikatno kulturno ekologijo prestolnice, ker je postal nepremičninski kapital rezervna globalna valuta družbene elite”. Preprosto povedano: ker vse več bogatašev, posebno tujih, kupuje vse več londonskih nepremičnin, so te vse dražje, in ker so vse dražje, so se številni pravi Londončani, posebno družine, prisiljene seliti v londonska predmestja, okoliška mesta in še dlje.

Goldfarb je odkril to težnjo, ker se je vrsta sploh ne revnih družin, s katerimi je prijateljeval, izselila iz Londona, ker “niso hotele biti sužnje stanovanjskih posojil”.

Cene londonskih nepremičnin so že dolgo nedosegljive tako imenovanim navadnim ljudem in družinam izven Londona. Zato niti ne pomislijo na selitev v London, saj si ne morejo privoščiti ne nakupa ne najema primernega doma, ker so tudi najemnine (stanodajalci grdo zlorabljajo nastale razmere) vse višje.

Vaš denar je dobrodošel (vir ni pomemben)!

Velike večine super bogatih tujcev, ki kupujejo nepremičnine, ne zanima življenje v Londonu, ampak varno vlaganje gotovine. Londonski župan Boris Johnson ni obseden samo s preselitvijo v Downing street 10 in kolesarjenjem, ampak tudi snubljenjem vseh bogatih, naj gotovino, ki jih žuli, porabijo v Londonu. Za vse – od nakupa nepremičnin do ločitev!

Nekdo bi mu moral povedati, da bi moral “žicarski” slogan “Vaš denar je dobrodošel!” spremeniti vsaj v “Vaš denar in vi ste dobrodošli, če ste pripravljeni postati pravi Londončani!” , če ga že izvor denarja ne zanima.

Navsezadnje gre tudi za moralno vprašanje. O tem sem že pisal. Samo v letu 2011, na vrhuncu krize evro območja, so bogataši iz Grčije in Italije kupili za več kot pol milijarde evrov nepremičnin v Londonu. Da bi se preselili? Figico. Zato, ker so se bali, da bo šel evro po gobe, so želeli denar varno naložiti v varnem kraju, v državi s stabilno vlado in skrajno prijaznim davčnim sistemom za bogate. Na kratko: v Londonu. Glede na to, da je izmikanje davkom v Grčiji in Italiji pomembno vplivalo na dolžniški krizi v teh državah, je cinično, da Johnson, pa tudi premier Cameron, prisegata na dobrodošlost vsakega tujega denarja. London je davčni paradiž za bogate tujce. Če lahko dokažejo, da imajo stalno bivališče v drugi državi, britanskim dacarjem plačujejo samo davek na britanski zaslužek.

Navadnim ljudem London postaja vse bolj nedosegljiv tudi zaradi kriznega pomanjkanja stanovanj. Posebej občinskih. Gradbenih baronov, ki razpolagajo z veliko zazidalne zemlje, na kateri ne gradijo (raje špekulirajo), ne zanima izgradnja stanovanj. Dober primer je “moj” Wimbledon, ki je v zadnjih nekaj kriznih letih posejan z mini gradbišči. Gradbena podjetja kupujejo drage stare velike nepraktične hiše z dušo in velikimi vrtovi, jih sesujejo in na parcelah razmeroma hitro sezidajo ogromne praktične hiše brez duše in manjšim vrtom, prave palače, ki jih z milijonskimi dobički prodajajo milijonarjem.

HNWI-vska invazija

London je na prvem mestu svetovnih metropol, v katerih se radi zabavajo, delajo in živijo tako imenovani HNWI-jevci. HNWI je kratica za “High-net-worth-individuals”. To so ljudje z resno veliko denarja. Prav ti tipi, pa ne samo Cityjevski pohlepni bančni in finančni maherji, najbolj škodujejo Londonu: s svojimi globokimi denarnicami so krivi za to, da je London vse bolj mesto vse večih bogataških četrti, medtem ko je za vse več navadnih ljudi predrag. “Navadni” Londončani bežijo iz Londona tudi zato, ker tudi vse več nekdanjih cenejših četrti postaja vse dražjih in predragih za vse več ljudi, med njimi za študente in neuveljavljene umetnike, od katerih bogati ne kupujejo umetnin.

Eno z drugim – kot sem že napisal - že ogroža in spodjeda identiteto in dušo Londona kot v vseh ozirih raznolikega dinamičnega kreativnega mesta, ki naj bi se ga naveličal takrat, ko si naveličan življenja. Problem je v tem, da se naveličaš celo življenja, če svojega mesta ne moreš uživati, če v njem ne moreš dostojno živeti ali celo, če v njem ne moreš preživeti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
10. 12. 2014 22.53
movi 1
06. 12. 2014 17.41
+5
To je Angleški načrt! Upam, da jih mati narava shebe!
tadss
06. 12. 2014 17.39
+1
novice 24 ur so še nekako, če ne uporabljaš lastne pameti, ko pa začneš enkrat povezovati številke ki jih trosijo notri, potem pa vidiš da pišejo samo nepreverjene bedarije.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
06. 12. 2014 17.27
+6
povprecna placa v slo 990, vrstna grda bajta pa 250.000 to je 21 let..... V londonu 15 , drugje 10 let.....torej novica je da smo cist zabluzili ker si pri nas tezje kupimo hiso kot londocani v najdrazjem mestu na svetu.... mi delamo za bajto v londonu 3 zivljenja
Cookie74
06. 12. 2014 16.50
+5
Londoncan s povprecno placo, se zmeraj lazje pride do povprecne hise kot slovenec s povprecno placo. Tko da ni to glih neka novica no.
bb5a
06. 12. 2014 15.58
+3
Pa tale globalizacija je naravnost prečudovita... Dejte se že enkrat zavedat da se dogaja po celem svetu natančno to proti čemer so se borili vsi narodi po celem svetu tisočletja in tisočletja... Vse se bo spreminil in tudi uničl (sej večina se je že), mesta, kultura, narodi... Legalno osvajanje in naseljevanje sveta...
TheGrayMask
06. 12. 2014 14.49
+5
Da bi z angleško penzijo tle živel to bi blo pa sanjsko :).
BitterMan
06. 12. 2014 14.37
+7
Problem londona je, da ne gradiji v višino (če ne šteješ poslovnih stavb). še vedno gradijo v starem angleškem slogu in seveda prostora za to ni nikoli dovolj.
komunjara 1
06. 12. 2014 16.18
+1
Hm.......ne vem zakaj si to opredelil kot problem
tastaramicka1
06. 12. 2014 16.56
+1
mal razmisl komunjara.. ni tko težko za razumet pa sej ubistvu ti je vse napisu
Debely
06. 12. 2014 13.01
+0
London je eno najbolj precenjenih mest. V vsakem pogledu.
Bu?ko Štru?ko
06. 12. 2014 12.37
+1
Čak mal z dvema plačama po 44k funtov si ne morejo privoščit bajte za 642k funtov??? A so resni te ljudje? Če odplačuješ 15 let kredit, z eno celo plačo oz. eno celo plačo šparaš 15 let imaš dovolj, da kupiš stanovanje, živeti se da verjetno tudi samo z eno plačo 44k funtov na leto. Pač ne hodiš ven po kafičih in podobno ampak si doma, hrano kupuješ ceneje, avta nimaš ampak javni prevoz, po možnosti pa si probaš najti službo dovolj blizu da greš na koncu kar s kolesom! Pri nas v 40 letih ne zbereš skupaj za bajto, teli pa v 15 letih ne morejo??? S takimi plačami??? Ne me smejat...
Leonardo09
06. 12. 2014 11.47
-3
brez angležev se ne zgodi nič pomembnega na tem svetu
Janša je naš
06. 12. 2014 10.54
+4
hvala bogu, da smo za matildo vsi enaki
JLA01
06. 12. 2014 10.35
+12
Če pride do vojne adijo miljončki, vile, jahte takrat bojo navadne nule
GospodFrancRodeVKristusu1
06. 12. 2014 13.37
+10
Zgodovina govori, da so v vojnah bogati še bolj obogateli... Nekdo pač more financirati vojno, in vse se jim povrne z obrestmi....
JLA01
06. 12. 2014 10.33
+6
Ko bodo šli na drug svet ne bodo mogli sabo vzeti miljonov, vzeli bodo to kar bomo vsi
tastaramicka1
06. 12. 2014 16.58
+3
ja ampak teh 70 let na zemlji pa uživajo za razliko od večine
JLA01
06. 12. 2014 10.31
+5
Itak če pa sužnji delajo za bogataše, ali ste mislii da bogati delajo za bogate
Carrasco
06. 12. 2014 10.26
+9
polulam se na Anglijo in njeno kraljevo družino !
JLA01
06. 12. 2014 10.29
+5
cirenij
06. 12. 2014 09.23
+17
Pa kaj nekaj pišete o Londonu? Pri nas si s povprečno plačo, kje šele manj, človek ne more kupit stanovanja, kje šele hišo. Pa še tisti, ki imajo danes možnost so pod neprestanim stresom, da se jim v 20. ali 30. letih vse podre. Če nisi tajkun, ki imaš naloženo v oazah.
Hera2008
06. 12. 2014 09.03
+65
Malo gole teorije.... povprečna hiša v Londonu stane 642.000 eurov....tam je povprečna plača 44.561 evrov...če bi lahko en partner vse prihranil doma v štumfu si jo lahko kupi z gotovino po 14,4 leta...v Sloveniji ima nekdo s plačo 800 eurov po enakem principu po 14,4 leta 138.000 eurov...kar je povprečno hišo nekje v Prekmurju...o Ljubljani lahko samo sanja...tak da...po neki poenostavljeni otroški matematiki smo mi 3x dražji kot v Londonu...oz. mi smo taki siromaki, da jih ni nikjer...nas želijo prepričat, da smo lahko srečni če imamo službo...z minimalno plačo...nekateri delodajalci oz. novoustanovljene firme za premetavanje kapitala iz sloveniej v tujino in nato okoli sveta...do oaz...pa lepo milijonarji...mi budaste ovce pa se lepo pasemo in meketamo...k smo booooogggggiiiiiii.....booooooggggggiiiiii...noben pa ne naredi nič...danes so nekatere mize polne dobrot, ki jih je prinesel miklavž...veliko miz pa je verjetno bolj praznih, le s kakšnim pismom, da je zgubil darila..ali da bo drugo leto prinesel kaj več...to je realnost..pa lp.
komunjara 1
06. 12. 2014 08.35
+3
Rusom se tozi po monarhiji hihihi in kupujejo hiske v sosednji
CucurbitaPepo
06. 12. 2014 10.29
+10
Ruskim oligarhom in putinovim prisklednikom. Povprečni rus si še avta ne more privoščit ;)
Sentis
06. 12. 2014 08.11
+18
Denar sveta vladar, pa naj še kdo reče da ni. Edina hvala bogu enaka lastnost vseh je, da ko bomo umrli jim ta denar ne bo nič nucal, le še težje bodo zapustili ta svet.