Blog Braneta Kastelica

Neenakopravnost: ekstremna, zakoreninjena in nevarna kapitalizmu

London, 24. 01. 2015 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Brane Kastelic
Komentarji
140

Študija britanske dobrodelne organizacije Oxfam je pokazala, da bo premoženje samo enega odstotka Zemljanov leta 2016 enako premoženju preostalih 99 odstotkov. Svoje zamisli o premagovanju vse večjega prepada med superbogatimi in vsemi drugimi je Oxfam predstavil v Davosu, kjer so se spet bratili milijarderji in vodilni korporacijski jezdeci in politiki.

Najprej vprašanje, ki ni nagradno, ker je prelahko: česa si najbolj želijo Zemljani, ko se s prvo milijardo pridružijo ekskluzivnemu neuradnemu globalnemu klubu milijarderjev? Poleg izmikajoče nesmrtnosti (pri izmikanju plačevanja davkov so veliko bolj uspešni, čeprav pravijo, da nihče ne more uiti dvema stvarema, davkom in smrti). Odgovor je res lahek: po prvi milijardi si najbolj želijo druge ... milijarde. In potem? Tretje milijarde. In ... tako naprej.

Bogataš
Bogataš FOTO: Thinkstock

Pohlep je postal še pohlepnejši

Morda ne poznate britanske dobrodelne organizacije Oxfam (nastala je s ciljem, ki se kljub tehnološkemu in vsemu drugemu "napredku" vztrajno izmika, zadnje čase pa celo odmika: odpraviti revščino doma in po svetu), zelo verjetno pa poznate glavni rezultat njene najnovejše študije, o kateri sem tudi jaz poročal za 24UR: bogastvo enega odstotka v uvodnem stavku omenjenih Zemljanov - multimilijarderjev bo kmalu večje od bogastva 99 odstotkov preostalih.

Bogastvo tega enega odstotka je s 44 odstotkov svetovnega bogastva v letu 2009 (leto, v katerem je finančna kriza iz leta 2008 zares pokazala zobe in sprožila najhujšo recesijo po dvajsetih letih prejšnjega stoletja) zraslo na 48 odstotkov v letu 2014. Če bo šlo tako naprej, bo že leta 2016 preseglo polovico. Na kratko: bogati, med njimi posebno ta en odstotek najbogatejših Zemljanov, je imel naravnost fantastično krizo.

Prepad se hitro povečuje

Oxfam ugotavlja, da se orjaški prepad med najbogatejšimi in vsemi drugimi hitro povečuje. Ta ekstremna neenakopravnost v svetu, to hitro povečevanje prepada med bogatimi in revnimi, se ni zgodilo po nesreči ali po pomoti. Prav tako ni neko naravno ekonomsko pravilo, ampak je neposredna posledica politike vlad po svetu, ki je naklonjena korporacijam in najbogatejšim posameznikom. In njihovemu pohlepu.

Koncentracija bogastva v rokah peščice prinaša prilaščanje političnih oblastnikov, ki vse bolj postajajo lakaji globalnih in lokalnih milijarderjev in korporacij in se jim bolj ali manj žvižga za povprečnega človeka in njegove interese in skrbi.

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Thinkstock

Dober načrt …

Oxfam je vlade po svetu pozval, naj sprejmejo njen načrt za zajezitev naraščanja neenakopravnosti po svetu. Dober je in vsebuje sedem predlogov.

Vlade naj bi:

- zatrle izmikanje plačila davkov, ki vztrajno bogati korporacije in bogate posameznike (samo v Britaniji poznavalci ocenjujejo, da se izmaknejo plačilu od trideset pa tja do osemdeset milijard funtov na … leto)

- vlagale denar v splošne brezplačne javne službe, kot sta zdravstvo in izobraževanje (ne pa forsirale privatizacijo tudi v omenjenih dveh, ne samo v Britaniji)

- razporedile davčno breme bolj pošteno, manj obdavčevale delo in potrošnjo in veliko več kapital in bogastvo

- zakonsko predpisale ne samo minimalno plačo, ampak tudi tako imenovano "living wage", plačo, ki vsem zaposlenim omogoča normalno življenje

- zakonsko uvedele izenačenje plač moških in žensk in spodbujale takšno ekonomsko politiko, ki bi zagotavljala plačno enakopravnost moških in žensk

- poskrbele za primerno varnost najrevnejših, vključno z minimalno plačo

- in sprejele globalni načrt za premagovanje neenakopravnosti

Oxfam je ta načrt predstavil globalni korporacijsko - politični smetani, ki se vsako leto zbere na tako imenovanem Svetovnem gospodarskem forumu v švicarskem mondenem smučarskem paradižu Davos.

Novi globalni kontekst

Približno 1500 vodilnih korporacijskih jezdecev, milijarderjev in oligarhov in 300 predsednikov vlad in držav in drugih vplivnih politikov se je ta teden v Davosu spet dobilo, družilo, se trapljajo po ramenih in nagibalo drago penino.

Ta elitni forum se že veliko let hvali, da rešuje največje probleme sveta, med njimi revščino. Kako? Tako, da se ta vztrajno povečuje?

Letos so se spet družili pod krinko pretencioznega naslova "Novi globalni kontekst" (pogovarjali naj bi se o najbolj resnih izzivih sveta v letu 2015). Prebral sem zanimivo raziskavo, v kateri so hoteli ugotoviti, za kaj ali koga se imajo udeleženci. Saj ne boste verjeli! Imajo se za "prosvetljeno elito". Vodilo naj bi jih "etično razmišljanje" in "skupno dobro". Pozvani naj bi bili, da to skupno dobro ohranijo in "branijo pred populističnimi skušnjavami". Mislim …

Srečanje v Davosu - 1
Srečanje v Davosu - 1 FOTO: Reuters

Malo pa je te k … lince strah!?

Med elitnimi "prosvetljenci" v Davosu je bilo letos prvič zaznati strah. Strah pred svetom, ki so ga ustvarili. Ali pa se morda bojijo samo za svoj ljubljeni roparski neoliberalni kapitalizem … Na Oxfamov načrt se niso odzvali. Odzvali pa so se na opozorila o nevarnostih hitrega naraščanja neenakopravnosti in hitrega povečevanja prepada med bogatimi in vsemi drugimi.

Ko začnejo ti gospodje - avtorji in arhitekti sveta, kakršen je postal v zadnjih tridesetih letih vladavine tržnega fundamentalizma, govoriti o problemih "rekordne" neenakopravnosti v človeški zgodovini pride na misel tisto, lavor, prosim, čim večjega …

Ne gre samo za posebneža med milijarderji Georgea Sorosa, ki se rad razglaša za "razrednega sovražnika" (med milijarderji). Vsepovsod navajajo besede direktorja angleško - nizozemske korporacije Unilever, ene izmed najstarejših multinacionalk (lani je praznovala 85-letnico), katere produkti (prehrana, pijače, čistila, kozmetika in podobno) se prodajajo menda v 190 državah, Paula Polmana, ki je v Davosu govoril o grožnji, ki jo "kapitalizem prinaša … kapitalizmu". Francoska direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde je v Davosu dejala, da je nekaj treba narediti, ker se boji, da kapitalizem morda res vsebuje semena lastnega uničenja. Opa! Pa ji ni postala marksistka!?

Srečanje v Davosu - 11
Srečanje v Davosu - 11 FOTO: Reuters

Izjemna Latinska Amerika

V levičarskem Guardianu so ta teden objavili dober članek (medtem ko je Britance bolj zanimalo, ali je Murdochov desničarski tabloid Sun res po 44 letih ukinil zgoraj brez dekleta s tretje strani) o tem, kako je Latinska Amerika v zadnjih nekaj letih zajezila val neenakopravnosti. Vrsta naprednih vlad v Latinski Ameriki je obrnila hrbet neoliberalnemu kapitalizmu in z nacionalizacijami odpravila velik del korporacijskega nadzora nad nekoč državnim potem privatiziranim bogastvom in drastično zmanjšala neenakopravnost. V manj kot desetletju se je število Latinoameričanov, ki živijo z manj kot dvema ameriškima dolarjema na dan, znižalo s 108 na 53 milijonov (v Afriki, na primer, se je medtem podvojilo).

Latinska Amerika dokazuje, da povečevanje neenakopravnosti in revščine še daleč nista nekaj neizogibnega, ampak da sta neposredna posledica političnih programov in ekonomskih odločitev.

Manjše gospodarstvo, bogatejši bogati

Britansko gospodarstvo, v katerem že tri desetletja prevladuje bančno - finančni sektor, je najboljši primer posledic bogatenja bogatih in osiromašenja vseh drugih: ekonomisti ugotavljajo, da bi bilo britansko gospodarsto danes za 10 odsotkov večje, če ne bi neenakopravnost podivjala.

Pa se superbogati sekirajo? Do zdaj se niso, ampak so vladino varčevalno politiko in zatiskanje pasov vseh drugih izkoristili (z veliko pomočjo aktualne vlade) za prigrabitev še večji kosa pogače.

Medtem ko v Britaniji in ZDA bogate elite še niso pripravljene plačati niti višjih davkov, so po nekaterih drugih državah pripravljeni plačati nekaj več, da bi obvarovali kapitalizem pred samim seboj. Nikjer pa niso elite pripravljene pristati na spreminjanje sedanjega ravnotežja moči v družbi. To najbolj pokažejo z upiranjem vsem poskusom, da bi sindikati obnovili vsaj del moči, ki so jo nekoč imeli, čeprav je povsem jasno, da je bilo slabljenje moči sindikatov eden izmed glavnih dejavnikov, ki so povečali neenakopravmost po svetu, vsaj v njegovem razvitem delu.

Milijonar
Milijonar FOTO: Thinkstock

Od srca do jajc

Medtem ko v Britaniji ni šanse za to, da bi se pojavila kakšna večja stranka, ki bi se odkrito postavila proti "pokvarjeni" politično - ekonomski ureditvi (pod Thatcherjevo in kasneje imajo prave levičarje za malo trčene ali celo zaostale, češ, zgodovina se je končala z zmago kapitalizma, kaj se greste!?), ni povsod vse izgubljeno. Britanci nimajo srca in še nečesa drugega za to, da bi se postavili proti tej ureditvi, ki samo povečuje neenakopravnost v družbi, čeprav je ta v Evropi največja ravno v Britaniji.

Brez družbenega pritiska in političnih izzivalcev ne gre. Če je Ed Miliband, ki so mu nekoč rekli Rdeči Ed (levičar), res rdeč, se tega ne upa pokazati v opozicijskih klopeh in pred volitvami, ki bodo maja.

Mnogi Grki očitno imajo srce in to drugo, jajca. In političnega izzivalca obstoječemu ultrakapitalističnemu režimu. Protivarčevalna stranka Siriza, favoritka na parlamentarnih volitvah, ki se dogajajo ta konec tedna, hoče doseči ravno to: odpraviti za večino nedelujoči kapitalizem in ustaviti povečevanje prepada med bogatimi in vsemi drugimi (narediti nekaj podobnega, kot so mnoge vlade v prej omenjeni Latinski Ameriki).

Zaskrbljenost zaradi tega prepada, ki so jo nekateri pokazali v Davosu, je bila bolj dizajnerska in kozmetična kot dejanska. Po grških volitvah utegne postati resnična.
 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mb128
05. 02. 2015 20.20
Enakopravnost oz. neenakopravnost, kaj je sploh to?! A smo bili v bivšem sistemu slučajno enakopravni? Samo navidezno, ljudje so pač nekatere stvari skrivali. So takrat določeni ljudje potovali v tujino ali celo na drug kontinent, so takrat eni imeli boljše tv-je, boljše avtomobile, boljše ne vem kaj vse?! So! Torej nehajmo že enkrat da smo sedaj v ekonomskem smislu manj enakopravni kot smo bili že takrat. Razlogov za ekonmsko neenakopravnost je bilo takrat kot sedaj več. Jaz bi jih, na splošno razdelil na dve skupini, upravičeni in neupravičeni. Ampak, zakaj že smo že zamenjali sistem, zakaj že smo se šli lastno državo?! ZARADI TAKŠNIH IN DRUGAČNIH SVOBOŠČIN, KI JIH TAKRAT NI BILO. SVOBODA GOVORA, SVOBODA DO LASTNE POLITIČNE INDITITETE, ENAKOST PRED ZAKONOM No, slednjega ni bilo ne takrat, ne sedaj. In to je tisto nad čemer smo lahko upravičeno razočarani. To kar pa je ostalo pa je stari dobri znajdi se. Tega je bilo v izobilju že takrat, še več pa ga je danes. Ja, spremenili smo sistem, zamenjali državo a sami pa se nismo spremenili niti za trohico. In to je glavni problem!
Elias47
25. 01. 2015 12.21
+4
"neenakopravnost: nevarna kapitalizmu"... ha-ha-ha... kakšna floskula... Kapitalizem že po definiciji pomeni neenakopravnost!!!
Megaclite
25. 01. 2015 09.52
+6
Na koncu se vedno konča z vojno, ki nekako premeša elite.
Mejduš
25. 01. 2015 09.41
+7
Če bi to spravili v srednji nivo bi vsi lepo živeli pa tudi nobene napadalnosti ne bi bilo samo sedaj smo tako daleč da se neda popraviti,edno če pride katestrofalne vojne takrat pa spet zjovo na novo.
Elias47
25. 01. 2015 12.23
+2
itaq...a še vseeno; četudi bi to spravili na srednji nivo, potem to ne bi več pomenilo kapitalizem, ampak socializem... tako da je v resnici ravno enakopravnost grožnja kapitalizmu!!!
scernig
25. 01. 2015 08.44
+3
on_solid_ground
25. 01. 2015 08.15
+9
Imamo pa slovenci vsaj novinarja boljšega, ker BBC pa CNN oba skupaj nista sposobna (beri: ne smeta) kaj takega sploh naštudirat, kaj šele napisat
Elias47
25. 01. 2015 12.24
+2
seveda, ker v kapitalističnih državah kritiziranje kapitalizma pomeni "ogrožanje nacionalne varnosti"
Meter
25. 01. 2015 07.47
+16
Sistem bi moral biti takšen, da ima vsak možnost preživeti, da zasluži toliko, da preživi, plača položnice, davke, kupi hrano,.... in nihče se takrat ne bi oziral za tistimi 1 % najbogatejših. Problem je, da jih ogromno take možnosti nima, da tudi, če že imajo službo, zaslužijo minimalno, kar ni niti dovolj za človeka dostojno življenje, kar vodi samo v revščino. Zakaj se združenje delodajalcev bori in pravi, da so še ti minimalci previsoki, da gospodarstvo ne more z dvigom minimalne plače preživeti? Po drugi strani pa se milijone zapravlja za nesmiselne projekte. Tu je faktor samo POHLEP in nič drugega. Važno je, da je ustvari čimveč dobička, četudi na račun zaposlenih z minimalnimi prejemki. In dokler bo pohlep obvladoval svetovni trg bomo imeli vedno več novodobnih sužnjev. Enakopravnost, pravica ni le želja ampak pogoj, da ta družba preživi, v nasprotnem primeru vodi vse v propad in to biblijskih razsežnosti.
Zdenka Kristan
25. 01. 2015 11.03
+1
ilizacija trga dela. To so slavne 'strukturne reforme',A če sedanje stanje - ki se kopiči že desetletja, ki jih lahko označimo kot vzpon in prevlado neoliberalizma - reduciramo na psihologijo in etiko v smislu pohlepa itd. s tem zgrešimo bistvo problema. Razlog za to, da kapital (bogataši oziroma finančni sistem) v navezi s politiki na oblasti lahko dela, kar hoče, je v 'sveti trojici' neoliberalne politike: deregulacija, privatizacija in fleksibilizacija trga dela. Rezultat je napihovanje kreditnega balona, ki na vsdakih nekaj let poči. Začne se tako, da delavcem znižujejo plače, poslabšujejo delovne pogoje in nasploh socialno varnost. Ljudje ne morejo normalno živeti od teh plač, zato jim banke 'prijazno' ponujajo kredite, kreditne kartice, nakložbena varčevanja itd. Zgodba se konča s finančno in gospodarsko krizo, ki nastopa vsakih 10 deset let in traja približno 7 let. To je realnost 99%.
Elias47
25. 01. 2015 12.25
+2
komunjara 1
24. 01. 2015 23.37
+3
problem nase druzbe ni ker 1% populacije ima vecje bogastvo od ostalih 99% problem je ker teh 99% tega ne razume in noce sprejet........ evo to bo njihov zakljucni govor ...... ker... to je nozji zakon....... tak mora bit.....
Al83
24. 01. 2015 22.37
+11
Če hočemo ven iz ekonomskega suženjstva moramo 1.takoj ukiniti frakcionalno rezervno bančništvo in ga zamenjati z 100% rezervnim bančništvom. 2.Fiatske valute zamenjati za srebro in zlato. 3. Takoj prekiniti vse dokapitalizacije. 4.Uvesti glass steagalla. 5.Obdavčiti finanče trge 6. Ukiniti in prepovedati toksične derivative in 7. Uvesti direktno demokracijo.
realno1
24. 01. 2015 22.35
+17
Ni potrebe biti nobelovec iz ekonomije, da se vidi, da sedanje razmerje neenakosti oziroma zmanjševanje premoženje 99% povzroča to, da se globalna rast BDP-ja zmanjšuje in samo to skrbi tisti 1%. Tudi zadnji ukrep ECB ni korak v pravo smer, to kar ponuja ni pomoč temveč ponuja dolg, ki se bo v taki ali drugačni obliki prelil 1%.Tudi kriza ni nastala zaradi nekega naravnega pojava, zunanjega vpliva, nastala je iz vnovčevanja podeljenih kreditov. Enostavno povedano; elita je tiskala imaginaren denar in ga v obliki ogromnih posojil plasirala stihijsko na trg, trg lačen imaginarnega denarja ga je pograbil, vrednost premoženja je poletelo v imaginarne višave, ki zahteva vedno večje količine imaginarnega denarja. In začetek krize:Elita ustavi dotok imaginarnega denarja, vrednost premoženja pade na realno raven, elita zahteva za podeljene imaginarne kredite realno premoženje (firme, nepremičnine...). Elita tako povečuje svoje premoženje, ostali pa živimo v prepričanju, da smo jim resno nekaj dolžni vrniti. Vendar pa je ta operacija pripeljala, do stanja, ko je razpoložljivega premoženja 99% že premalo, da bi to premoženje ustvarjalo dovolj dodane vrednosti, in realno povečevanje vrednosti za rast globalnega BDP.In to je edina skrb elite ne reveži v Afriki.
Elias47
25. 01. 2015 12.30
+0
Ta ukrep ECB-ja je izveden le zato, ker ECB ve, da bosta tako Dollar in Evro kmalu propadla, zato skuša te svoje milijardne zaloge Everskega cekret papirja čimprej unovčiti v državne obveznice, tako da bo lahko potem, ko bo Evro padel, ECB lastninil Evropske države...
nora_ovca
24. 01. 2015 20.25
+0
malabuca10
24. 01. 2015 20.23
+29
PROTI TEMU SE BORI ZDRUŽENA LEVICA! desni pa neenakost podpirajo! zbudite se ljudje!
DonMiltonFriedman
24. 01. 2015 20.50
+11
En ima minimalca, en pa 4000€ v parlamentu. Enakost, bratstvo, edinstvo! A niso ZL med njimi? Poslance na minimalce? ZL podpira nevoščljivost in ljudjem podarja sanje. Glede na to, da je nevoščljivost gonilo Slovencev, se ne čudim, da so prišli v parlament. In oni bi 50% dohodninsko lestvico spustili na vse kar je nad 2000€ mesečno? In pol naj konkuriramo komurkoli, če je tle najmočnejše obdavčen vsak, ki ima večjo plačo od Švicarskega minimalca... Ne moreš verjet, ampak razumem zakaj jih podpiraš. Hodiš na fakulteto, tvojega znanja ne potrebuje nihče, ker ni praktično, plačal zanj ne bo nihče, zato ti je edina opcija sedenje v javni upravi zato ker imaš znanje, čeprav neuporabno. Moj sosed zna na podpazduho zaigrati slovensko himno. Mogoče se tudi zanj najde prostor. Še enkrat: ZL so hujskači na državnem koritu s 4000€ mesečno, tiste na minimalcih pa hujskajo proti tistim, ki imajo 2000€ na mesec.
CucurbitaPepo
24. 01. 2015 20.53
+4
Del levice in del desnice spadata pod kapitalizem. Skrajnosti na obeh polij pa vodita v socializem/komunizem.
Bendit
24. 01. 2015 21.34
+6
Ce sta dve skrajnoti kapitalizma potem verjetno nista obe soicalizem/kkomunizem (pustmo stat da mesas politicni in ekonomski sistem in to kar si napisal za sekundo vzemimo resno)? Verjetno da ni ena skrajnost komunizem druga pa socializem, kaj menis? Katera bi bila tista druga skrajnost, hmmm....pomislimo.
Bendit
24. 01. 2015 21.36
+11
Mislm da je ZL edina stranka v parlamentu, ki je pokazala vsaj kancek kredibilnosti. Ampak kaj ces to ljubiteljem SDS in NSI razlagat...oni ponavljajo floskule svojih gospodarjev.Sta pa ze spodaj oba 100% dokazala svojo nekredibilnost in polpismenost ko nista zmogla zracunat kje je meja 1%. In nato naj vas clovek jemlje resno? :)
DružbeniAntiego
24. 01. 2015 21.41
+7
Castro*
24. 01. 2015 23.43
+8
ZL je naša prihodnost. ali pa je ne bo..... simple as that.
mudivoc
24. 01. 2015 20.12
+2
mind=blown .. kaj resno so ljudje ki jih to še vedno preseneča?
Skopušnik Janez
24. 01. 2015 20.01
+11
Desni bodo uničili planet, iztrebili pa se bodo med sabo.
DružbeniAntiego
24. 01. 2015 20.19
+3
Elias47
25. 01. 2015 12.31
+1
dejansko je to čista resnica - dejstvo!!!
Bendit
24. 01. 2015 19.44
+1
Ja, Latinska Amerika je na dobri poti, samo so tam razlike se vedno 1000x vecje kot v Sloveniji
LuckyBastardo
24. 01. 2015 19.30
+3
Ni dobro bit bogat, Ker to prinese svoje posledice.
artus
24. 01. 2015 19.21
+12
Stojita skupaj alkoholik in milijonar, pa se oba treseta; vsak bi še enega!
številka89432
24. 01. 2015 19.10
+12
upam, da je kateri naš politik prebral ta članek, in da grška siriza pride tudi do nas.
CucurbitaPepo
24. 01. 2015 19.08
+2
Dajmo par dejstev razčistit. Veliko Slovencev spada med ta 1% najbogatejših, saj je kriterij 22.000 tisoč evrov NETO letne plače. Svetovni delež najrevnejših se je v zadnjih 30 letih zmanjšal za okoli 30%. Edino območje na zemlji kjer se je revščina v tem času povečala je Podsaharska Afrika. Po svetu, razen v Podsaharski Afriki, se je povečala pričakovana življenska doba. Na zahodu je dramatično upadel delež smrti zaradi rakavih obolenj. Bogastvo 0.25 procenta najrevnejših se je v zadnjih 30 letih PODVOJILO. Največ najrevnejših imajo Podsaharska Afrika, Indija in Kitajska..... Tako da milo rečeno smo vsi slovenci razvajeni kapitalisti ki si želimo nagrebst kolikor si lahko in po strani gledamo vsakega ki mu to bolje uspeva kot nam ;)
artus
24. 01. 2015 19.23
+15
In potem te po štirdesetletnem grebatorstvu čaka 450 € penzije. Fuj to!
DružbeniAntiego
24. 01. 2015 19.37
+10
Raziskava na money(dot)cnn kaže da je bilo v letu 2009 za vrhnji 1% potrebnih $343927 dolarjev. Od kod tebi 22000€?
Bendit
24. 01. 2015 19.48
+4
Kake stresas? Kriterij za 1% je 22k EUR letno? Pa potem lahko sam v EU in ZDA nastejem kakih 200 miljonov ljudi. A si ti kdaj sploh zracunu kok je 1% od cca 6.5 miljard?
Bendit
24. 01. 2015 19.48
+4
Mogoce 20k na mesec? Eh...sej zato pa smo tko uspesni...
CucurbitaPepo
24. 01. 2015 20.51
-5
Kriterij je 22.000€ neto plače na LETO. Ali pa 500.000€ celotnega premoženja.
Bendit
24. 01. 2015 20.53
+3
Ti nisi v OS hodu? Al je bla privat? Al je OS Deskle pa ni blo matematike....kok je 1 % od 7 miljard? Kok folka zasluz vsaj 22k na leto? Brezveze, to se ze iz aviona vid da ne stima. Tko da najprej ti par zadev s sabo pa svojim instruktorjem matematike razcist.
DonMiltonFriedman
24. 01. 2015 21.14
-5
Dobrih 3000€ na mesec te uvrsti med top 1% zaslužkarje na svetu, da ne bo kdo tople vode izumil. Neto seveda. S slovenskim minimalcom brez regresa in božičnice pa si med 15%.
Bendit
24. 01. 2015 21.31
+3
Ja super, potem smo pa vsi med top 1%. Mislm da si glihkar toplo vodo izumu...
DružbeniAntiego
24. 01. 2015 21.31
+8
Pa dokaži. Jaz lahko svoje dokažem, vtipkaj v google "top 1% minimum income", preberi si raziskavo: 343 927$ ali 307 000€ na leto je mimimum za 1%. To je dejstvo, ne zavajaj. Kako lahko si eni kar zmišljujete v glavi neke svoje številke? In pol se jemljete resno.
DružbeniAntiego
24. 01. 2015 21.32
+1
Če maš več kot 307000€ na leto lahko zagovarjaš 1%, drugače pljuvaš v lastno skledo in povrhu tega še ne dojameš.
Die einemaister
25. 01. 2015 02.43
+2
Jah eni pač niso OŠ končali kaj jim češ, nepismenost je ko kaže še vedno prisotna.
MARJAN1001
24. 01. 2015 19.00
+11
malo še počakajmo, pa bomo novodobni sužnji na lastnem dvorišču, država bo prodala paradne konje, da bo lahko plačevala obresti na glavnico ki jo je sposodila za penzije, socialni mir in drugo.Nato bodo prodali infrastrukturo, vodo,,nabili davke, ukinili min. plačo uvedli privatno šolstvo in zdravstvo,zelenjavo in sadje bo prodajal Monsanto pa bomo ne švica ampak amerika. Lobisti multinacionalk imajo podporo politikov (korupcija)usa in ostalih vplivnih držav, ampak na vrsto pridemo tudi mi. Na kak način lahko to preprečimo nimam pojma
artus
24. 01. 2015 19.27
+5
Elias47
25. 01. 2015 12.55
+1
in točno to je njihov načrt!!! Le poglejte si malo illuminatske igralne karte (google. illuminati playing cards), ki jih je njihov masonski grafični urednik Steve Jackson leta 1992 naredil na osnovi načrtov "elite", načrtov na poti k njihovem 666 Novem Svetovnem Redu. Med temi kartami je tudi karta "Privatizacija". Malo ljudi ve, da se je kriza v tridesetih letih prejšnjega stoletja začela, ko so trije najbogatejši američani Rockefeller, Rothschild in JP Morgana prodali vse svoje obveznice in tako zrušili borzo. S tem so vse firme, ki so še bile na borzi, zgubile tudi do 99% svoje vrednosti. Te firme so potem Rockefeller, Rothschild in Morgan pokupili po stotinki njihove predkrizne vrednosti. V sedanji krizi ni nič drugače; to krizo so zopet načrtno sprožile iste bankirske družine kot pred devetdesetimi leti, te družine imajo v (so)lasti tudi Svetovno Banko, IMF in ECB. S tem, ko so pred leti povzročile to krizo, se je vrednost državnih podjetij mnogokrat zmanjšala. Sedaj pa bodo ravno oni, preko svojih posrednikov pokupili ta državna podjetja po smešno malih cenah. Te družine so tudi preko svojih petokolonašev (masonov in prostozidarjev), ki jih imajo na oblasti skoraj v vsaki državi, načrtno zbankrotirali, gospodarsko uničili in zadolžili vse te države ravno pri njihovem IMF in ECB, ki so v lasti teh Vatikana in teh najbogatejših "kraljevsko" bankirskih družin. Države, ki pa jih "elita" ni mogla pokoriti preko svojih petokolonašev, pa so ravno tiste države, ki jih je potem Amerika po letu 2001 napadla oz. jih napada oz. jih še ima namen napasti, in jih naknadno, v imenu "obnove", zadolžila pri Svetovni Banki - IMF. S tem si je "elita" zagotovila, da bo lahko, ko bo zrušila Evro in Dollar, ko te države ne bodo več zmožne plačevati svojih dolgov, lastninila vse države sveta. In s tem bo "elita" dosegla svoj cilj popolne svetovne dominacije - NovSvetovni Red. Tudi peticijo za privatizacijo, ki poteka v teh časih, je bila organizirana ravno od "elitinih" petokolonašev v naši državi, med katerimi so tudi Pahor, Šuštaršič, Cerar, Janša, Turk in vsi drugi pomembnejši masoni in prostozidarji - politki, tajkuni, bankirji itd. v naši državi...Vsak med slovansko "elito", ki zadovarja privatizacijo, se s tem izdaja, da je petokolonaš...V resnici pa se gre za (prikrito) lastninjenje slovenskega premoženja s strani svetovne "elite" ... enako pa tudi v drugih državah...