Blog Braneta Kastelica

Petdeset odtenkov sivega… dolgočasja in korporacijski sadizem

London, 14. 02. 2015 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Brane Kastelic
Komentarji
197

Sinoči sem si v našem lokalnem kinu v Wimbledonu ogledal film Petdeset odtentkov sivega (beri: Petdeset odtentkov dolgočasja). Mislim, kakšna limonada (s kocko ledu na bradavičkah, v popku in nižje)! Siva neerotična limonada, ob kateri te mine ne pa prime veselje do seksa in erotike.

Utrinek iz filma 50 odtenkov sive
Utrinek iz filma 50 odtenkov sive FOTO: YouTube

Pred ogledom sem se, na podlagi napovednikov, spraševal ali je lahko film še slabši kot je knjiga (vsaj do tam, do kjer sem jo prebral, ker je nisem mogel prebaviti do konca) in dobil odgovor…

Milijarder in devica

V filmu je malo golote, malo seksa in mislim da nobenega orgazma. Vsaj jaz ga nisem zasledil. Nekdanji maneken, zadnja leta igralec Jamie Dornan je morda lep, kot trdi del žensk, zanesljivo pa je zelo neprimeren za vlogo domnevno strah zbujajočega superbogatega korporacijskega jezdeca (z menda dobrim srcem) in prikritega uživalca (dizajnerske) dominance/podrejanja ženske/sadizma Christiana Graya.

Christian Anastasio Ano Steele (v podobi v bistvu dobre mlade igralke Dakote Johnson, ki je hčerka igralcev Melanie Griffith in Dona Johnsona) vseeno - ko mu razkrije, da je povsem neizkušena devica, ki tudi vseh “drugih reči” še ni počela - razdeviči precej normalno in civilizirano, brez privezovanja in šeškanja.

On se ne ljubi…

Ko (še) devici Ani Jamie oziroma Christian v filmu reče: "I don't make love. I fuck. Hard!" mi je šlo na smeh. Tako neprepričljiv je. Večkrat mi je šlo na smeh, saj sem imel tu in tam občutek, da gre za komedijo o dizajnerskem BDSM/DS.

50 odtenkov sive - 1
50 odtenkov sive - 1 FOTO: Karantanija Cinemas

Je pa v filmu tudi zelo resen trenutek, malo pred koncem, ko Christian Ano šestkrat s pasom zelo močno useka po (zelo lepi) goli riti, njej, ki je v solzah zaradi bolečine in razočaranja, pa ukaže naj šteje udarce. To ni perverzija, to ni BDSM/DS, ampak nasilje moškega nad žensko. Posilstvo na drug način. Vsaj v mojih očeh.

Vedno sem bil za svobodo izbire: če to, kar koli potrebujete za polno uživanje spolnosti, počnete varno, razumno, sporazumno in za obojestranski užitek, vam privoščim iz vsega srca. Ko gre za Petdeset odtentkov sivega imam “problem”: to, da Ana dolgo pristaja na seks, kakršnega si ne želi, samo zato, ker je Christian superbogat, in zaradi strahu, da bi ga izgubila. Nekako imam občutek, da ne bi pristajala na vse, če bi bil zidar ali vodoinštalater s povprečenim zaslužkom…

Devet tednov in pol 

Kakor koli že: film Devet tednov in pol, v katerem smo videli večji del tega, kar slabo ponavljajo v Petdesetih odtenkih sivega (od bogatega poslovneža in sramežljive lepotice do… kocke ledu na bradavičkah, popku in nižje, do obveze za oči in privezovanja… ) je prava umetnina, ki jo še vedno rad pogledam, posebno zaradi mlade Kim Basinger. Dvomim pa, da si bom še kdaj pogledal Petdeset odtentkov sivega (razen po službeni dolžnosti).

Petdeset odtenkov sivega je limonada o usodni seksualno privlačnosti milijarderja, milijard in bogastva, in dolga reklama za vrsto blagovnih znamk (Apple, Audi, Converse, Blackberry, Cartier, Calvin Klein, Gucci, Moët…).

Novi princi so superbogati klinci

Ja, ja, včasih so bili junaki princi na belem konju, zdaj so že dolgo bogati korporacijski jezdeci, vsaj v ameriških filmih, od omenjenega filma Devet in pol tednov (Mickey Rourke) do Delovnega dekleta (Harrison Ford) in Čedne ženske (Richard Gere). Tudi akcijski Železni mož (Robert Downey junior) je milijaderski korporacijski jezdec – letalec. V filmih o dogajanjih v korporacijskem svetu je, če dobro pomislimo, pravzaprav veliko sadizma in mazohizma.

Utrinek iz filma 50 odtenkov sive
Utrinek iz filma 50 odtenkov sive FOTO: Karantanija Cinemas

Korporacijski sadizem

V petdeset odtenkov sivega je več slik denarja in bogastva kot seksa. So nas hoteli ustvarjalci filma kot avtorica knjige bolj rajcati z denarjem in bogastvom kot s seksom? Mislim, da pri mnogih deluje.

Želel bi si, da bi imel ta film, ki se vleče, celo med seks prizori, skrito sporočilo o tem, da nas je, veliko večino Zemljanov pohlepni korporacijski kapitalizem sadistično pof… (zelo na trdo, kot bi rekel Christian), mi pa se mazohistično prepuščamo “užitkom”. Bojim se, da to ni bil ne cilj te slabo napisane knjige ne dolgočasnega filma.

“It’s all about the money,” Anastasia reče svoji sostanovalki, ko ji na začetku filma razloži Christianovo privlačnost.

Samo za denar gre. Pri sivi trilogiji in sivem filmu, ki se konča tako, da se (žal) obeta najmanj eno nadaljevanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

angele33
18. 04. 2015 20.11
še senca ni od knjige..... malo bolj se bi pa tudi lahko potrudili.
jejkcdre
16. 02. 2015 21.22
+1
drgač pa logično da je bedn film usaj tistim k so prebral knjigo.. tud harry potter knjige so stokrat bolše k filmi.. pa še igralca so res sfalil.. niti mal ni podobn C. Greyu...
jejkcdre
16. 02. 2015 21.21
+2
ta film bi mogu bit pornich, če bi hotu bit dobr... hehehehehe
Praškovarit
17. 02. 2015 10.06
+5
nikoiništa
16. 02. 2015 20.25
+5
Tu se vam vidi, da ste ovce zmanipulirane. Še drek bi nosili na glavi, če bi vam rekli, da je moderno. Kak ste patetični. Veste kaj je film na to temo, BASIC INSTINCT. Kekeci
opala opala
16. 02. 2015 20.03
-6
Ne morem verjet, da tolk folku ni blo všeč.. Jst sem sicer to prebrala in sem vedla, kaj bo :) in je blo smeha s kolegico, je pa res, da sve obe mejčkn dirty mind, tko da komi čakam drugi del, samo bi ga pa rajš prej še prebrala ;D p.s. igralec hud hud hud... za pop..... in igralka je dobr odigrala na nek način nesamozavestno žensko. od 1-10 bi jst rekla vsaj 8, al pa 8,5 :)
Praškovarit
17. 02. 2015 10.08
+3
gordo
16. 02. 2015 12.43
+2
SeVednoSemDevica
16. 02. 2015 11.32
-2
V šoli sem se učila o spolnosti ,sam jo se nikoli nisem prakticirala, mislim , da nič ne zamujam
Praškovarit
16. 02. 2015 11.05
+5
sami ste si krivi, kaj ste si pa napumpali glave kakšen oh in sploh knjige in film so to. tud v knjigi se ne seksa v nedogled, tako kot v filmu ne. film lahko razumemo tudi kot psihološki film, saj se gre za Greyeve travme iz otroštva in iz tega izhaja njegov način spolnih odnosov. kdor ni prebral vseh treh knjig pač res ne more sodit tega filma, ker je v nadaljevanju okol tega še dosti povedanega. ne vem a ste mislili da bo pornič v kinu al kako??? stvari so bile v filmu v bistvu samo nakazane ob zgodbi, ki jo pripoveduje knjiga. žal so mediji vse skup prenapihnili in zdaj so tu globoka razočaranja. jaz sem film pričakovala točno tazga kot je, hvala bogu
felalumpaciuss
16. 02. 2015 00.44
+5
Po kritiki, komentarju in oceni filma še dobro, da nisem svoje ženske odpeljal na ogled tega filma...sva se pač predajala najinim igricam, kar je obema prineslo zadovoljstvo...ejejej, še dobro, da raje sam napišem kaj "sočnega", hudomušnega in erotičnega, to objavim na svojem blogu in poskrbim vsaj za tiste tri štiri minute bralec pozabi na svojo "sivino", se nasmeji, ali pa ga zaščemi "tam odspodaj" in si polepša dan. Sicer pa...mi je knjiga Spolno življemje papežev vredna tega, da se jo prebere, analizira ter posname film. Več zgodb, več iznajdljivosti, spletk, pornografije, pohlepa in resničnih stvari, ki so jih počeli kvazi papeži preteklih obdobij, vključno z orgijami ne boste zasledili kar zlepa. Brane...tebi pa...vsa čast, da si me vzpodbudil k pisanju bloga, čeprav ga zaradi pomanjkanja časa in določenih obveznosti pogosto zanemarajam in živim na skorja pozabljenih lovorikah svojega pisanja. V glavnem, če je film res tko slab, premore moj blog več iznajdljivosti. Vsem pa želim, da preženete svojih 50 odtenkov sive in jo spremenite v Tri dni ekstaze brez pomoči tega filma ali pa poguglate za mojim psevdonimom. AVE! felalumpacius
Neznanka3
15. 02. 2015 22.30
-2
Sivino preganjajo dotiki... :)
Banancka
15. 02. 2015 21.59
-13
glede kritika pa... a ne bi moral biti objektiven? pozitivne in negativne strani premlet?? Tak pa tudi ni potrebno zaničevat filma, koneckoncev je posnet po knjigi :)
zgubaslovenska
15. 02. 2015 22.11
+23
Saj tudi knjiga ni vredna pol p..... mrzle vode!
Praškovarit
16. 02. 2015 11.06
-1
Banancka
16. 02. 2015 21.41
-1
boy36
15. 02. 2015 21.59
+31
Za mene osebno je film nasilje nad ženskami in reklama za pedofilijo,Zakaj pedofilija?"Junak" govori o tež kem otroštvu in potem prav ta junak izvaja to isto nasilje -bičanje nad nekom ,ki je noro zaljubljen v njega in je nesposoben presoje kaj je prav in kaj ni ,pravtako kot otrok.Če se zgražamo in obsojamo slike otrok,potem bi bilo primerno da se zgrozimo tudi nad reklamo za pedofilijo,In prosim ne mi nabijat s tem ,saj nisi prebral knjig in bi potem razumel zgodbo!!!!!!! Za konec pa tako kot tudi Brane ugotavlja ena velika reklama za multinacionalke,bedno do amena!!!!
Praškovarit
16. 02. 2015 11.07
+0
c c c , obstaja še miljon filmov na temo težkega otroštva in njegovih posledic. ne vem zakaj je treba pa glih ta film tako popljuvat
nesre?ko
15. 02. 2015 21.19
+6
Malo več kot 10 Slovencev prebralo eno knjigo in sedaj bi z filmom modo teralo.Enako kot Angleški pacient,dolgčas nabijajo zafustrirani šminkerji,ki se jim dopade ,da znajo čitati.Bog nam pomagaj.
Praškovarit
16. 02. 2015 11.07
+2
FCL
15. 02. 2015 20.31
+1
Danes gledal film...sem peljal ženo, ki je prebrala knjigo. Film je čisto ok, lahko celo priznam da mi je bil kr hud, tudi moji dragi. Edino konec mi ni bil všeč...res bo očitno nadaljevanje.
Viejo cabron
15. 02. 2015 19.56
+24
Ne berem in ne gledam zgodb drugih ljudi, ker mi še za lastno življenje zmanjkuje časa, saj moram v tem času seksati.
Kres
15. 02. 2015 19.40
+26
Pove kamarat: -A si vidu 50 odtenku sive? -Ne. -Js pa. Avtobus penzenistov se je peljal mim.
CapricaSix
15. 02. 2015 18.42
+32
Ta knjiga/film ne kaže žensk v dobri luči. Ženska je tako neumna (ali ji je pa vseeno, sam da ma pare), da ne vidi, kok ji tip škoduje. Meni celotna zgodba prikazuje nasilje nad ženskami in bolano, nasilno, seksistično razmerje, kjer je moški ta glaven. Celo v njeno stanovanje (naslova mu ni dala) vdre in zahteva, da se slika z njim. Ja, to je čisto normalni del zveze. Christian je čisti egoist, zalezovalec, agresivna oseba. Nonstop hoče kontrolirat Anino življenje. Grem stavit, da če ta tip ne bi bil tok hud, da bi ga vidli v pravi luči. Njegova lepota vas zaslepuje! Nič romantičnega ni tu, če pa hočte vi romantizirat tale odnos, pa kr dejte. Mimgrede, sem ženska, sam vidim stvari takšne kot so.
CapricaSix
15. 02. 2015 20.13
+8
Ne govor za vse ženske, ker niso vse keš pi***. Jaz definitvno nism. Edina dobra lastnost, ki jo vidim na Christianu, je njegova zunanjost. Tud o tem majo ženske različne okuse. Ne rečem, tale Ana je res prikazana kot ena izmed teh, ki se mečejo za (hudimi) bogataši.
mccm
16. 02. 2015 05.25
+3
kaj bi bilo če bi bilo kontra....ali bi po tem govorili o nasilju ženske nad moškim???
uncunc
16. 02. 2015 19.44
Če gledamo kako je predstavljena zgodba v filmu imaš prav. Če prebereš knjige pa to vidiš s popolnoma drugačnega vidika.
Skopušnik Janez
15. 02. 2015 17.59
+29
Nisem gledal in nebom.
jagod_ka
15. 02. 2015 19.47
+12
skismania
15. 02. 2015 16.29
+29
50 odtenkov dre ka
User792410
15. 02. 2015 15.38
+19
50 odtenkov škart robe !